Cred că este unul dintre cele mai așteptate review-uri de pe Gadget.ro. Am primit HTC One M8 la test din partea Cosmote în urmă cu 2 luni. M-am “îndrăgostit” de smartphone-ul taiwanez și a devenit telefonul meu de zi cu zi. Impresiile formate în cele peste 8 săptămâni de utilizare le găsiți în recenzia de față, făcută în mare viteză într-o seară de duminică. P.S.: Am început a-l scrie într-o duminică, dar puzzle de date le-am strâns pe parcursul a mai multe zile. Finish-ul ajunge a fi reprezentat de ziua în care recenzia este pe site.

Aș putea face rezumatul acestei recenzii într-un mod destul de banal. Îți dorești cel mai frumos smartphone cu Android la momentul actual?

HTC-One-M8 (1)

Răspunsul ar fi destul de simplu. HTC One M8 este telefonul tău și nimic mai mult. Nu există alt smartphone care să lase un feeling de premium, la fel cum face HTC cu noul său flagship și asta când mă gândeam că HTC One M7 va fi destul de greu de depășit. Are și puncte contra, le veți descoperi pe parcursul recenziei.

HTC fabrică cele mai frumoase telefoane Android și primește review-uri extrem de pozitive la nivel global, dar nu reusește să monetizeze pe măsură. Samsung este brandul destul de criticat, dar cu un marketing bine targetat și multe miliarde investite reușește să facă bani cu seria GALAXY S. Mi-aș dori ca HTC să-și revină și să ajungă un jucător important. Ar fi o mare pierdere pentru universul Android ca HTC să intre în portofoliul vreunui alt gigant, Lenovo etc.

Hai să începem în modul clasic pentru review-urile de telefoane mobile, cu  datele hardware punctate în mod detaliat:

SmartphoneDate tehnice HTC One M8
Ecran Super LCD3 de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 441 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3
Procesor Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801 quad-core la 2.3 GHz pe Krait 400
Memorie 2 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 128 GB
GPU Adreno 330
Sistem de operare Android 4.4.2 KitKat cu Sense UI 6.0
Conectivitate 4G și viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, port infraroșu, microUSB cu MHL, USB on-the-go, USB host, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS, radio FM cu RDS
Cameră foto și video dual 4 Megapixeli, autofocus, dual-LED flash și dual-tone, dimensiune a pixelului de 2 microni, detecție a feței și a zâmbetului, stabilizare video, sunet stereo, filmează la 1080p cu 60 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli ce filmează la 1080p cu 30 fps, HDR
Baterie 2600 mAh
Greutate 160 gr.
Grosime 9.4 mm

Design

HTC-One-M8 (14)

În pachet dați de smartphone, agrafa pentru sloturile dedicate nanoSIM și microSD-urilor de până la 128 GB, căști negre pe fir lat cu terminațiile roșii de tip in-ear, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0,  diverse manuale de instrucțiuni & utilizare.

Designul lui HTC One M8 este impecabil. S-a renunțat la aluminiu în favoarea oțelului și au extins suprafața metalică și la părțile laterale, cu excepția zonei superioare. La primele impresii formate de HTC One M8 lansam ideea că grip-ul nu este chiar așa bun, dar după 2 luni de utilizare pot să spun că nu am avut nicio problemă, nu mi-a dat senzația că ar scăpa din mână în mod accidental.

Logo-ul HTC îl regăsiți la baza display-ului de 5 inch cu rezoluție FHD, ocupă locul gândit în trecut pentru tastele capacitive, fără a avea și un rol util. Ar fi putut să-i dea funcția de ieșire pe ecranul de start etc. Nu se oferă acces la bateria de 2600 mAh, iar sloturile pentru nanoSIM și microSD sunt accesabile pe lateral, printr-o agrafă inclusă în pachetul de retail.

Niciun alt smartphone nu se compară ca design, materiale și fabricație cu HTC One M8. Aici includ orice telefon Android din categoria de top + celebrul iPhone 5S al Apple. Nu are rival. Nu mă credeți? Nicio problemă. Vă recomand să-i faceți un hands-on în vreun shop de operator telecom sau magazin ce acoperă nișa it&c. Îmi veți da dreptate. Cu siguranță.

Ecran și sunet

HTC-One-M8 (20)

Super LCD3 de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli. Culori plăcute, ungi larg de vizualizare, luminozitate pronunțată și aici rezum doar câteva din proprietățile display-ului integrat pe HTC One M8. Totuși, mi se pare ușor inferior față de Super AMOLED-ul de 5.1 inch pus pe GALAXY S5 sau IPS-ul de 5.5 inch de la LG G3. Rămâne un ecran de top, experiență de utilizare la cote înalte. Pentru controalele de bază s-au ales butoane de tip tactil, direct pe ecranul de 5 inch. Astfel funcțiile de back, ieșire pe ecranul de start și aplicațiile ce rulează în fundal pot fi accesate într-un mod intuitiv.

Un alt element PRO central la HTC One M8 este dat de difuzoarele cu tehnologia BoomSound. Livrează cel mai puternic și bine calibrat sunet de pe smartphone-urile de top / generația 2014. Are mai mult bass decât te-ai aștepta, iar un prieten care deține un HP cu Beats Audio a spus ofticat că One M8-ul se aude mai bine decât laptopul său. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți la bază, iar căștile din pachet oferă o audiție neașteptat de bună și te scutesc de achiziția unora dedicate, din comerț. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă bine poziționată, ușor de accesat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-One-M8 (21)

Elemente hardware ce-l definesc pe HTC One M8: Qualcomm Snapdragon 801 quad-core la 2.3 GHz pe Krait 400, Adreno 330 accelerator grafic, 2 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 128 GB. Și-a făcut loc și un slot pentru microSD față de generația anterioară ce nu avea un astfel de element. Mi-aș fi dorit să văd versiuni în mod direct de 32 și 64 GB spațiu de stocare, la 16 GB mi se pare destul de puțin pentru un smartphone premium cu preț fără semnarea unui contract la un operator telecom de peste 2500 lei.

Rulează Android 4.4.2 KitKat cu Sense UI 6.0 și funcționează impecabil. Nu are pic de lag, cel mai sprinten smartphone de top testat în 2014. HTC știe să livreze un Android customizat în mod plăcut, ușor de înțeles și utilizat. Interfață mi-a plăcut mult de tot și față de Android-ul nativ aș spune că livrează un plus. Mi-aș cumpăra un telefon HTC și doar pentru UI-ul portat pe telefon.

Nu mai are rost să spun că rulează orice aplicație sau joc din Google Play, le duce în condiții optime. Aș reproșa doar faptul că atunci când începi a-l folosi intens se încălzește mai mult decât alte telefoane de top în genul GALAXY S5. Plasticul disipă căldura mai bine decât metalul. Totuși, HTC-ul nu s-a restartat ca unele telefoane LG, mă refer la momentul în care se încălzește pe spate. Între HTC One M8 și One M7 sunt diferențe minore pe partea de interfață grafică. HTC BlinkFeed și HTC Zoe au fost păstrate. BlinkFeed adună articole și link-uri share-uite pe Facebook, Twitter, listă predefinită de site-uri în funcție de interese etc, totul pe o fereastră a ecranului de start. HTC Zoe transformă fotograriile și clipurile video în colaje ce par a fi montate în mod profesionist. Urmează a primi o parte de social sharing în a doua parte a lui 2014. Se transformă într-o mini rețea socială a proprietarilor de telefoane realizate de cunoscuta companie taiwaneză.

Dintre aplicațiile preinstalate pe HTC One M8:

Fitbit – HTC One M8 se conectează cu brățările Fitbit și oferă un plus de date și informații față de alte telefoane HTC. Au colaborat îndeaproape pentru un plus în ce privește conectivitatea;

Kid Mode – setezi la ce aplicații are acces copilul, evitând aplicațiile și jocurile pe care le consideri a fi dăunătoare în dezvoltarea sa psihică;

Lanteră, Meteo, Parent Dashboard, Copiere de rezervă HTC – încă din denumirea lor vă dați seama cu ce se ocupă;

Cosmote mai adaugă o serie de aplicații: Clickshop, Cosmote web n walk, Dolce Mobile TV, RadarMe, Taramul Basmelor, taxiplon, Travel & Surf.

HTC One M8 se transformă în telecomandă ad-hoc pentru electronicele de prin casă (televizor, player blu-ray etc). Îl ajută portul infraroșu și aplicația TV preinstalată pe telefon. Am testat și funcționează ireproșabil.

Este inutil să mai spun că redă orice fel de fișier video și boxele frontale îl recomandă pentru partea de entertainment, gaming pe Android de zici că ai o consolă în mâini și nu doar un smartphone din segmentul premium.

Performanță

HTC-One-M8-screenshot (66)

Normal că a trecut și prin testele de benchmark, iar rezultatele sunt notabile:

SmartphoneTeste de benchmark HTC One M8 Samsung GALAXY S5
Quadrant Standard 23418 puncte 22255 puncte
AnTuTu Benchmark 36442 puncte; 36264 puncte
NenaMark 1 59.0 fps 59.6 fps
NenaMark 2 59.0 fps 59.9 fps
CF-Bench 36591 puncte 35224 puncte
Vellamo Internet Browser – 3373 puncte;Multicore – 1952 puncte;

METAL – 1470 puncte.

HTML5 – 1605 puncte;METAL – 1192 puncte.
Linpack Single Thread – 384.557 MFLOPS;Multi-Thread – 604.54 MFLOPS. Single Thread – 372.59 MFLOPS;Multi-Thread – 542.33 MFLOPS.
3DMark Ice Storm – Maxed out!;Ice Storm Extreme – Maxed out!;

Ice Storm Unlimited – 17048 puncte.

Ice Storm – Maxed out!;Ice Storm Extreme – Maxed out!;

Ice Storm Unlimited – 18106 puncte.

HTML5test 431 puncte cu browserul integrat 502 puncte cu browserul integrat

Rezultatele lui HTC One M8 sunt realizate cu un CPU tactat la 2.3 GHz vs GALAXY S5 cu Snapdragon 801 la 2.5 GHz.

Conectivitate

HTC-One-M8 (10)

Sunt aât de multe acronime că începi a le încurca. Dispune de 4G și viteze teoretic în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, port infraroșu pentru funcția de telecomandă, microUSB cu MHL etc.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: buton de power în partea superioară, port microUSB și jack de 3.5 mm la bază, slot pentru nanoSIM și tasta pentru reglarea volumului în lateral dreapta și slotul pentru microSD de până la 128 GB în lateral stânga.

Calitatea apelurilor clasice de voce se situează la cote înalte. Îți auzi interlocutorul în mod clar, aș spune uneori prea puternic și neapărat trebuie să-l reglezi pe la 30 – 40%. La peste 70% riști ca întreaga conversație să devină publică pentru mediul ambiental. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 3G și asta în condițiile în care am acoperit partea superioară cu mâna, zona non-metalică ca să văd dacă există vreun death grip.

Cameră foto și video

HTC-One-M8 (12)

4 Megapixeli, tehnologia Ultrapixel, filmează la 1080p cu 60 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli destinată celor pasionați de fotografiile selfie. Apropo, mi se pare una dintre cele mai bune camere frontale din ce am testat. La camera principală sunt plusuri și minusuri. Interfață este rapidă, intuitivă, ușor de accesat.

Pe de altă parte, tehnologia cu 2 camere spate pentru calculul adâncimii de focus și reglare a unghiului după efectuarea fotografiei mai trebuie rafinată. Fotografiile pe timp de noapte, dar și pe timp de zi pot fi de efect sau sub orice critică, mai ales cele pe timp de noapte. Tehnologia Ultrapixel aduce un plus de lumină, dar și aberații cromatice cât cuprinde.

Mai multe fotografii făcute cu HTC One M8:

Autonomie

Screenshot_2014-06-25-18-16-44

Bateria de 2600 mAh se dovedește insuficientă la o utilizare intensivă, cu display-ul pe luminozitate maximă cu internet via 4G sau 3G, jocuri, apeluri. După 6 – 7 ore îl aduci sub pragul a 15%. Dacă nu sunt active sincronizările și cu luminozitate la 50% te duce și spre o zi de autonomie, fără probleme.

Preț

Îl găsiți în oferta Cosmote la prețul de 2799 lei, fără semnarea unui contract.

Concluzii

HTC-One-M8 (28)

HTC One M8 este unul dintre smartphone-urile care se va lupta pe final de 2014 pentru titlul de cel mai bun telefon lansat pe anul în curs. Nu am idee dacă îl voi menține în preferințele personale pe locul I, precum HTC One M7. Concurența este puternică, iar modele în genul LG G3 s-ar putea să-i subtilizeze titlul onorific.

PRO

– design premium, finisare de top, cel mai frumos smartphone din 2014;

– cel mai bun sunet de pe vreun smartphone testat în 2014;

– Android 4.4.2 KitKat și Sense UI 6.0, fără bloatware și aplicații inutile, funcționare fără pic lag;

– cameră frontală de 5 Megapixeli care se adresează pasionaților și pasionatelor de selfie-uri.

CONTRA

– tehnologia Ultrapixeli nu livrează fotografii de calitate și uneori livrează aberații cromatice și rezultate dezamăgitoare;

– clipurile la 1080p sunt destul de pixelate, nu se ridiciă la nivelul duetului GALAXY Note 3 / GALAXY S5;

– autonomie dezamăgitoare.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.