HTC One Mini ne-a sosit la review prin intermediul MarketOnline. Mi-am dorit să testez Mini-ul de la HTC de când l-am văzut la un coleg. La momentul respectiv am pus HTC One lângă HTC One Mini. Veți avea un articol comparativ, distinct, separat de recenzia lui One Mini. În mare este preluat designul, interfața, camera UltraPixel. Sunt multe elemente comune, de altfel nici nu mai avea rost să-l denumească HTC One Mini dacă nu se întâmpla așa.

HTC are în pregătire și un phablet, HTC One Max. Vor miza în 2013 pe HTC One, HTC One Mini și HTC One Max. Am înțeles că problemele legate de furnizarea componentelor la timp au întârziat debutul internațional pentru varianta mini, așa a fost și la HTC One care l-au anunțat înaintea lui GALAXY S4 cu aproximativ o lună și a ajuns la 2 – 3 săptămâni după debutul lui S4 în stocurile magazinelor. Ideea ar fi că HTC dezvoltă telefoane Android de top, este și cazul în 2012 cu HTC One X, HTC One S și One V, dar nu culege roadele muncii lor, nu reușește a comercializa milioane de unități precum Samsung, LG etc.

Veți vedea pe parcursul review-ului că HTC One Mini livrează o experiență de top și prețurile au început a fi ceva mai așezate, un telefon dedicat celor care vor un smartphone compact, deștept, finisat excelent.

Specificațiile lui HTC One Mini sunt prinse în tabelul de mai jos:

Smartphone

HTC One Mini

Ecran

Super LCD2 de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli

Procesor

Qualcomm Snapdragon 400 de tip dual-core la 1.4 GHz pe Krait 200

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD

GPU

Adreno 305

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelly Bean

Conectivitate

4G / LTE, Wi-Fi a/b/g/n, dual band, DLNA, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

UltraPixel, 4 Megapixeli, autofocus, LED flash, dimensiune a pixelilor de 2 microni, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.6 Megapixeli ce filmează la 720p

Baterie

1800 mAh

Greutate

122 gr.

Grosime

9.3 mm

Design

HTC-One-Mini-Gadget (5)

I-am făcut unboxing-ul în urmă cu ceva timp. În pachet dați de HTC One Mini, căști de tip in-ear cu cablu lat și capătul roșu pe jack de 3.5 mm, agrafa pentru slotul ce ascunde cartela microSIM în carcasă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, manual de instrucțiuni. Bănuiesc că la pachetul de retail mai dați și de certificatul de garanție. Apreciez căștile cu fir lat și de tip in-ear. Nu s-au lăcomit aici și să pună unele clasice. Este de bun augur ca un producător să livreze un device cu accesorii cât mai interesante, utile etc.

Este un telefon îngust ca lățime și ceva mai lung. Sper că ați înțeles ce vreau să spun. Merge a fi utilizat fără probleme cu o singură mână, boxele situate frontal în partea superioară și inferioară contribuie la o lungime considerabilă a telefonului. Spre comparație, în lungime, HTC One Mini este cu o idee mai mare decât Google Nexus 4 / display de 4.7 inch.

Carcasă unibody din aluminiu, marginile sale sunt acoperite cu un plastic alb și astfel s-a găsit o soluție pentru protecția muchiilor telefonului. Nu mai este ceramica de la HTC One pe lateral și nu mai dați de muchiile metalice ascuțite.

Nu i se poate reproșa nimic în ce privește designul. HTC se poate lăuda cu cel mai frumos smartphone pe diagonala de 4.3 inch. Unora s-ar putea să li se pară puțin cam îngust în raport cu concurența. Asta-l ajută să fie ușor de manevrat cu o singură mână în cele mai multe situații de utilizare de la browsing și până la formarea numerelor etc.

Ecran și sunet

HTC-One-Mini-Gadget (1)

Super LCD2 de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli. Display-ul este regăsit și pe HTC Windows Phone 8X, dar acolo nu am remarcat luminozitatea sa precum la HTC One Mini. Super LCD-urile au crescut mult și nu mai este ecartul din trecut față de tehnologia Super AMOLED. La baza display-ului sunt două taste capacitive cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și în spatele siglei HTC nu se ascunde nicio funcție.

Display-ul impresionează prin unghi de vizualizare, luminozitate și chiar nu am simțit nevoia să-l țin la 100% ci mai degrabă pe la 60 – 70%, control tactil bine implementat. Nu am ce să-i reproșez, iar rezoluție HD pe 4.3 inch aș zice că funcționează perfect.

Sunetul beneficiază de tehnologia Beats Audio, boxele sunt dispuse deasupra și sub display-ul de 4.3 inch, frontal. Excelent, acesta-i cuvântul de ordine. Impresionează prin calitate, profunzime, bass. Căștile sunt pe aceeași linie de top. Nu simți nevoia să treci pe altele ci să mergi pe cele pe care HTC One Mini le primește din fabrică.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-One-Mini-Gadget (15)

Au mizat pe un CPU Qualcomm Snapdragon 400 de tip dual-core la 1.4 GHz pe arhitectură Krait 200, Adreno 305 accelerator grafic, 1 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, fără posibilitatea de a extinde memoria printr-un microSD. Ar fi fost perfect dacă avea 2 GB la memoria RAM și 32 GB spațiu de stocare sau măcar slot pentru microSD pentru extensie.

Mă rog, funcționează bine și cu 1 GB RAM, dar la 2 GB RAM ar fi fost excelent. Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu Sense UI 5. Nu ai parte de lag sau probleme de gen la nivel de interfață, aplicații preinstalate. Dacă ai folosit un HTC One și faci o comparație remarci o reacție ușor întârziată în anumite situații, atunci când descarci mai multe aplicații sau update-uri ale acestora și încerci să navighezi prin interfață ar fi una dintre situațiile în care HTC One Mini își arată trecător limitele. Este și logic, la HTC One este un CPU Qualcomm Snapdragon 600 quad-core + Adreno 320 + 2 GB RAM. Totuși, HTC One Mini livrează o experiență fluentă de utilizare, o adevărată plăcere să-l folosești zi de zi.

Sense UI este una dintre puținele interfețe grafice stock care-mi plac. Nu am simțit nevoia să trec pe Nova Launcher sau altă aplicație similară din Google Play. Ideea este că la HTC One Mini ar fi recomandat să rămâi pe Sense UI, tocmai pentru interfața care aduce un plus, un veritabil punct pozitiv.

HTC Blinkfeed adună informație din mai multe surse și o redă pe ecranul de start. Poți avea acolo și statusurile prietenilor de pe Facebook, știri din diverse domenii în funcție de interesele tale.

Dintre aplicațiile preinstalate: Mail, Calendar, People, TuneIn Radio, Google Play Music, FM Radio, SoundHound, Gmail, Chrome, Google Search, Polaris Office, Notes, Tasks, PDF Viewer, Dropbox cu 25 GB oferiți pentru doi ani de zile în mod gratuit. Sunt programe utile și nu dai de bloatware inutil.

Nu cred că mai are rost să vă spun că se descurcă bine pe partea de browsing, redare filme la 1080p, merg a fi instalate mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play. Tastatura qwerty touch are suport nativ și pentru România.

Performanță

Screenshot_2013-10-05-13-34-59

HTC One Mini și câteva teste de benchmark, rezultate și galerie cu screenshots / capturile de ecran ce aduc un plus de informații pentru cei pasionați:

Smartphone

Teste de benchmark

HTC One Mini

Quadrant Standard

6062 puncte

AnTuTu Benchmark

15605 puncte

NenaMark 1

59.7 fps

NenaMark 2

57.4 fps

CF-Bench

7955 puncte

Vellamo

HTML5 – 2108 puncte

METAL – 595 puncte

3DMark

Ice Storm – 4960 puncte

BrowserMark

2812 puncte

HTML5test

433 puncte

Conectivitate

HTC-One-Mini-Gadget (11)

Nu-i lipsește mai nimic. Are 4G / LTE cu viteze ce-i permit să descarce până la 100 Mbps, 3G cu viteze de până la 42 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual band pentru cei cu routere pe 2.4 și 5 GHz, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0.

În partea superioară dați de butonul de power și lăcașul pentru jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta dați de tastele pentru reglarea volumului, la bază se află portul microUSB, iar în lateral stânga regăsiți slotul pentru cartela microSIM / agrafă inclusă în pachetul de retail.

Tasta de power și reglarea volumului sunt mai ușor de accesat decât la HTC One, au ales să meargă pe simplitatea și sunt ceva mai bine profilate. Nu am sesizat vreun death grip / pierdere a semnalului în Wi-Fi sau 3G. În ce privește calitatea audio în apelurile clasice de voce nu i se poate reproșa nimic, voce clară a interlocutorului și bine definită față de zgomotul ambiental.

Cameră foto și video

HTC-One-Mini-Gadget (8)

Au preluat camera UltraPixel de la HTC One cu HTC Zoe și toate cele. 4 Megapixeli cu dimensiune a pixelilor de 2 microni față de 1 – 1.2 microni la telefoanele de 8 sau 12 Megapixeli. Asta se transpune în fotografii ceva mai bune și în condiții de luminozitate scăzută. Aplicația se deschide rapid, ai acces la toate opțiunile în timp rapid.

Aveți o galerie foto făcută cu HTC One Mini:

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-10-05-13-31-33

Baterie de 1800 mAh, CPU dual-core, display HD de 4.3 inch și trece testul unei zile de utilizare în condiții moderate cu ceva apeluri, mesaje, browsing, jocuri. Se încadrează în limitele clasei sale. Aș zice că stă mai bine la capitolul autonomie și față de HTC One care cu greu rezistă o zi, acolo-i display FHD și procesor quad-core cu consum mai mare de resurse.

Preț

MarketOnline – 1999 lei.

Concluzii

HTC-One-Mini-Gadget (20)

Te-ai aștepta ca HTC One Mini să facă unele compromisuri, să nu fie un smartphone complet, să fie ceva care să-l tragă în jos. Nu este cazul, livrează o experiență fără compromis. Hardware-ul este suficient de puternic să poți instala ce aplicație dorești din marketul Android, designul cu carcasa unibody din aluminiu impresionează de la prima vedere, atenție maximă la detalii, controale ușor de accesat și multe altele.

HTC One Mini este cel mai bun “Mini” lansat până acum în universul Android.

PRO

– carcasă unibody din aluminiu;

– display ce se evidențiază prin luminozitate;

– alături de HTC One oferă cel mai bun sunet de pe smartphone-urile moderne atât pe boxele dispuse frontal cât și pe jack-ul de 3.5 mm cu tehnologia Beats Audio;

– Android 4.2.2 și Sense UI fără bloatware, una dintre combinațiile de bun augur în 2013;

– camera UltraPixel garantează calitatea și la camera foto & video.

CONTRA

– preț ceva cam mare;

– 2 GB RAM și slot pentru microSD ar fi fost de bun augur spre a nu avea niciun punct slab. 16 GB spațiu de stocare este relativ puțin pentru standardele minime din 2013.

Nota finală

Telefonul este raportat la clasa din care face parte și a obținut 9.21.

Smartphone

HTC One Mini

Design

10

Display și sunet

9.5

Hardware, sistem de operare și Performanță

8.5

Conectivitate

10

Foto și video

9.5

Autonomie

9

Preț

8

Nota finală

9.21