HTC One S cu Qualcomm Snapdragon S3 – review

21/06/2012

Qualcomm nu produce suficiente procesoare din seria Snapdragon S4 pe litografiere de 28nm și HTC s-a văzut nevoit să suplinească această lipsă printr-o soluție de moment, un HTC One S cu Qualcomm Snapdragon S3 dual-core, dar supratactat la 1.7 GHz. Ei spun că performanțele ar fi similare, diferențele sunt considerabile și puteți să le remarcați din articolul comparativ făcut  cu o serie de teste de benchmark.

Orange România ne-a pus la dispoziție un HTC One S cu Snapdragon S3 și vom face un review separat de varianta cu Snapdragon S4. Designul este identic, dar hardware-ul face diferența.

Și acum datele tehnice de la care pornim analiza noastră:

Smartphone
Date hardware
HTC One S
Ecran Super AMOLED de 4.3 inch cu rezoluție 540×960 pixeli, Sense UI și protejat de Corning Gorilla Glass
Procesor Dual-core Qualcomm Snapdragon S3 la 1.7 GHz
Memorie 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stpcare, fără microSD slot
GPU Adreno 220
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, filmează la 1080p cu 30 fps, stabilizare video, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 1.650 mAh
Greutate 119.5 gr.
Grosime 7.8 mm

Design

Versiunea primită la test era în culoarea denumită Ceramic Metal, un gri în degradeu care face telefonul mai frumos decât ternul HTC One S Black care nu spune nimic într-un negru mult mai simplu.

Pachetul cuprinde telefonul, încărcătorul pe microUSB în stilul HTC, cablu USB 2.0 – microUSB. Cutia este albă, rotunjită. Identică cu cea de al HTC One V și HTC One X. Căștile din pachet sunt negre pe jack de 3.5 mm. Telefonul afișează logo-ul Beats Audio și integrează tehnologia aferentă, dar căștile Beats Audio trebuiesc achiziționate separat.

HTC One S are un display de 4.3 inch, margini rotunjite, slim – grosime sub 8 mm. Stă bine în mână și dă un feeling plăcut. Metalul de pe spate dă un grip bun și nu dă senzația că ar scăpa din mână. Dimensiunile mai compacte îl fac ușor de utilizat. Logo-ul HTC a fost pus deasupra display-ului și nu iese în evidență, nu-i intruziv. Pe spate a fost gravată sigla în carcasă, camera este înconjurată de o margine albastră sau roșie, iese ușor din profilul telefonului.

La bază se află inscripționat logo-ul Beats Audio, dar din păcate căștile pe jack de 3.5 mm nu vin în pachet și cumpărate separat costă vreo 399 lei pe eMAG.ro.

HTC One S este un telefon făcut bine, cu materiale de calitate, finisaje plăcute, dar nu m-a impresionat precum HTC One X cu al său policarbonat. Totuși, HTC One S se adresează celor care vor un smartphone performant, dar nu  agreează display-urile de peste 4.3 inch – 4.7 inch la HTC One X sau 4.8 inch la Samsung Galaxy S III.

Ecran și sunet

Aduce un display de 4.3 inch cu tehnologie Super AMOLED și rezoluție 540×960 pixeli, 16 milioane culori. Se vede bine, culorile sunt ușor tunate ca să spun mai plastic, un fel de mod vivid permanent care-i specific pentru ecranurile Super AMOLED. Remarc că HTC și Samsung colaborează din nou în ce privește display-urile din gama HTC. Au colaborat și la HTC Desire, iar Samsung a spus că nu produce suficiente ecrane pentru nevoile diviziei sale. Acum văd că un alt HTC dispune de Super AMOLED.

Cu luminozitatea la maxim se vede decent, nu impresionează ca de altfel niciun telefon din piață disponibil la ora actuală.

One S dispune de o boxă micuță situată pe spate la baza telefonului. Se aude tare, clar și cu un oarecare bass. Se transmite foarte ușoare vibrații în carcasa metalică. Căștile din pachet sunt negre, rotunde, clasice. Se aud ok, dar nu impresioneză. Ar ieși în evidență cele de 399 lei care oferă un sound fără reproș, dar și prețul îi pe măsură.

HTC-urile din seria One cu Betas Audio oferă cel mai bun sound față de alte telefoane Android. Nu degeaba au dat peste 300 de milioane dolari pe compania Beats by Dr Dre în 2011. Nu știu dacă au valorificat acest potențial la maxim.

La sunet primește nota maximă, iar la ecran se situează în top, printre cele mai bune. L-au calibrat bine și place să lucrezi pe el. Touch-ul răspunde rapid la comenzi. La baza ecranului se află trei butoane capacitive cu rol Back, Ieșire din aplicații și Aplicații Recente.

Hardware, sistem de operare și performanță

Aduce un Qualcomm Snapdragon S3 supratactat la 1.7 GHz față de 1.2 GHz cât avea pe HTC Sensation sau Sensation XE. Integrează Android 4.0 Ice Cream Sandwich și interfața Sense UI 4.0.

Un procesor supratactat se încălzește mai repede, asta se întâmplă și la HTC One S cu Snapdragon S3. Faptul că telefonul se încălzește duce și la o risipă de energie, o baterie care se consumă mai repede și implicit o autonomie mai redusă.

La prima vedere între One S cu S4 și unul cu S3 nu ai sesiza diferențe în ce privește modul în care rulează aplicațiile și în browsing, dar după un timp mai lung veți sesiza diferențele subtile. One cu S3 deschide interfața foto puțin mai greu, parcă și fotografiile mi se pare mai ok cu S4.

Browsingul se face destul de rapid, rulează majoritatea aplicațiilor din Google Play fără probleme. Dintre aplicațiile preinstalate pe telefon vă dați seama că aduce suita Google cu client de Gmail, YouTube, Google Plus, Calendar, Maps, etc. HTC plusează cu SoundHound, Polaris Office, PDF Viewer, Notes, Teeter, TuneIn Radio.

Am făcut și o serie de teste de benchmark pe care le vedeți mai jos:

Smartphone
Teste benchmark
HTC One S cu Snapdragon S3 dual-core la 1.7 GHz și Adreno 220 GPU
Quadrant Standard 3.876 puncte
AnTuTu Benchmark 7.131 puncte
NenaMark1 61 fps
NenaMark2 50.6 fps
Vellamo 1.910 puncte
BrowserMark 85.739 puncte
HTML5test efectuat pe Chrome beta 371 puncte

Tastatura qwerty touch permite și tastarea cu diacritice, are un dicționar în limba română destul de bine pus la punct. Mi-a plăcut din acest punct de vedere. Screenshot-urile se opțin rapid prin apăsare butonului de power și a tastei capacitive din centru. Customizarea ecranului de start se face printr-o apăsare lungă pe ecran.

Sense 4.0 dă o ușoară impresie de lucru nefinisat. Presupun că se lucrează la un update care să facă interfața și mai fluentă, cu ceva stilizări mai plăcute.

Conectivitate

Aduce Wi-Fi în toate standardele, 3G cu viteze de până la 21 Mbps, bluetooth 4.0, GPS. În partea superioră dați de jack-ul de 3.5 mm, butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea telefonului. De acolo este și lăcasul din care se desface un capac micuț pe spate, ce oferă acces la slotul pentru cartela microSIM. Funcționează cu microSIM ca și HTC One X, Nokia N9, Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 610.

În lateral dreapta se află o tastă generos dimensionată pentru reglarea volumului mai tare sau mai jos. La bază nu se află niciun conector. MicroUSB în partea stângă, nu-mi place că l-au pus așa grosier. Este singurul element care nu dă bine în designul smartphone-ului. Trebuia să-l acopere cu o chestie dintr-un plastic cauciucat cum am mai văzut pe la concurență. Nu am sesizat probleme legate de semnalul 3G, Wi-Fi, etc. S-a descurcat bine pe partea de telefonie. Orange a dat telefonul la review cu un microSIM care oferea și 3G. Semnalul lor s-a menținut foarte bine. La Fundata pe lângă Brașov, Cosmote și Vodafone nu aveau semnal, iar eu puteam să postez update-uri cu fotografii via Instagram pe twitter și facebook.

Cameră foto și video

Multă tehnologie la senzorul de 8 Megapixeli de pe HTC One S: autofocus, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, stabilizare de imagine, stabilizare video, filmează la 1080p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli.

Interfața se deschide repede și captează imaginile rapid. Dați de o serie de moduri presetate:
Auto, HDR, Panorama, Portrait, Group Portrait, Landscape, Whiteboard, Clouse up și Low light. Rezoluția poate fi setată:
– 8 Megapixeli – 3264×1840 pixeli;
– 5 Megapixeli – 2592×1456 pixeli;
– 3 Megapixeli – 2048×1152 pixeli;
– 1 Megapixeli – 1280×720 pixeli;
– Small – 640×366 pixeli.

Se poate seta flash-ul: cu LED flash activat, fără LED flash sau automat. Câteva fotografii în galeria foto:

Autonomie

Bateria se duce destul de repede. Autonomia prespun că are de suferit și pentru că procesorul este supratactat la 1.7 GHz. Cu anumite tips & tricks se poate trece ziua. Bateria de 1.650 mAh își arată limitele și mergea o baterie cu o capacitate mai mare, dar cred că nu se mai obținea grosimea de 7.8 mm.

Concluzii

HTC One S cu dual-core Snapdragon S3 nu are performanțele lui Snapdragon S4. Există și o diferență de preț considerabilă între cele două variante, vreo 3 – 400 de lei. Mi se pare substanțială diferența ținând cont că doar procesorul și acceleratorul grafic sunt diferite. Consider HTC One S cu S3 un telefon puternic, un display de top, se încălzește puțin cam tare față de alte modele din gama sa. Să vedem punctele forte și cele slabe:

Puncte forte:
– design slim, materiale de calitate, finisaje plăcute;
– display de calitate;
– cameră foto cu rezultate de top;
– raport bun între preț și performanțe.

Puncte slabe:
– se încălzește puțin cam tare după o utilizare îndelungată;
– în varianta Black nu iese în evidență ca și design, deși place spatele care dă un grip bun;
– display cu rezoluție qHD când majoritatea ne dorim HD pe un device.

Preț

Îl găsiți în oferta Orange România. Prețurile încep de la 69 euro cu abonament Pantera 21 + My Smartphone 15 – 36 euro pe lună. Abonamentul conține 1500 de minute în rețea, 200 de minute  naționale, 500 SMS, 75 MMS, 1.35 GB trafic de internet pe lună.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.