HTC One SV este unul dintre primele telefoane cu conectivitate 4G și specificații mid-range. Tehnologia 4G a pătruns și în țara noastră prin Orange, Vodafone și Cosmote. Acoperirea este redusă în acest moment, dar licențele intră în vigoare ca atare abia din aprilie 2014.

HTC One SV include specificații decente, 4G și un preț de achiziție situat sub vârfurile de gamă cu 4G cum ar fi Samsung Galaxy S4, HTC One, Nokia Lumia 920 etc. Pe parcursul review-ului veți vedea ce este capabil să facă HTC One SV, care-i experiența oferită și dacă merită a fi achizționat. Mi se pare prematur a-l cumpăra pentru că are 4G la un preț mai mic. Contează modul în care rulează Android și aplicațiile adiacente, interfața pusă de HTC peste telefon, capabilitățile sale în domeniul foto & video, autonomia etc.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile hardware pentru HTC One SV:

Smartphone

Date tehnice

HTC One SV

Ecran

Super LCD2 de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 217 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2

Procesor

Qualcomm Snapdragon MSM8960 de top dual-core la 1.2 GHz

Memorie

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Adreno 305

Sistem de operare

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

4G/ LTE, 3G cu viteze de până la 42 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, touch focus, detecție a feței, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.6 Megapixeli ce filmează la 720p cu 30 fps

Baterie

1800 mAh

Greutate

122 gr.

Grosime

9.2 mm

Design

HTC-One-SV (2)

În cutie dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, manual de instrucțiuni, certificat de garanție, căști clasice pe jack de 3.5 mm. De când il iei pentru prima dată în mână vei remarca colțurile rotunjite, un telefon cu un design ce mizeză pe linii simple și drepte.

Capacul bateriei acoperă întreg spatele și este fabricat dintr-un plastic ce dă un feeling plăcut. Ca și material mi-a adus aminte puțin de HTC One X, deși aici nu avem de-a face cu o carcasă din policarbonat. Apreciez că spatele lui HTC One SV nu adună amprentele, este mat. Sample-ul sosit la review era pe un albastru deschis, destul de frumos.

HTC One SV este un smartphone cu materiale destul de bune, finisare corectă, stă bine în palmă sau buzunar prin prisma dimensiunile compacte. Capacul bateriei se îndepărtează destul de ușor și oferă acces la sloturile pentru microSIM și microSD. Cardul de memorie poate fi montat fără îndepărtarea acumulatorului de 1800 mAh, dar slotul microSIM nu oferă această libertate și pentru a-l poziționa cum trebuie, bateria va fi scoasă din locașul ei. La SIM oricum v-ar fi cerut să reporniți telefonul.

Ca și concluzie pe partea de design, nu te impresionează precum alte telefoane ale brandului taiwanez, mi se pare corect pentru categoria din care face parte, deși un design ireproșabil ar fi fost un plus important pentru HTC One SV.

Ecran și sunet

HTC-One-SV (11)

Super LCD2 de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2. Mi-a plăcut ecranul și modul în care se descurcă până am ieșit pe afară cu HTC One SV. Acolo vezi clar care-i sunt limitările. Efectul de glare este puternic, reflectă spațiul ambiant destul de mult și asta deranjează. Într-un spațiu închis, fără raze solare, se descurcă admirabil.

La baza ecranului sunt trei taste capacitive cu rol în meniul smartphone-ului, în Android 4.1 Jelly Bean peste care a fost pus Sense UI.

Micuța boxă este dispusă în spate. Include tehnologia Beats Audio pentru momentul în care folosiți căștile pe jack de 3.5 mm. Oferă un sunet plăcut, nu impresionează ca volum ci prin bass-ul dat de un difuzor așa micuț, calitate. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Tasta este ușor de găsit.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-One-SV (9)

CPU Qualcomm dual-core la 1.2 GHz, Adreno 305 GPU, 1 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB / 40 GB maxim. Acestea sunt cele mai importante coordonate la nivel hardware. Important este că rulează Android 4.1 Jelly Bean cu Sense UI, fără probleme.

La nivel de interfață și aplicații preinstalate nu veți regăsi nimic nou sau lipsă față de un HTC One X sau orice alt smartphone HTC cu Android 4.0 sau 4.1. HTC nu a oferit nicio informație legată de un eventual update al lui HTC One SV la Android 4.2 Jelly Bean și Sense 5 precum la HTC One. Ar fi o mișcare de bun augur, mai ales că HTC One SV poate fi considerat un smartphone de volum în oferta operatorilor de telefonie. Specificațiile lui HTC One SV îl fac suficient de puternic și pentru Android 4.3 Jelly Bean. Nu sunt mari diferențe între 4.1 și 4.2, iar 4.3 Jelly Bean se anunță a fi o ușoară evoluție și nu o revoluție. Așa că scuzele legate de hardware când vine vorba de update software nu se țin în cazul smartphone-ului de față.

Nu m-a impresionat în ce privește partea de gaming sau în browsing. Important este că lag-ul / întârzierea în meniu apare rar de tot și nu-și face un obicei din asta. Ar fi fost de bun augur dacă mergea pe un display de 4.3 inch cu rezoluție HD precum la HTC Windows Phone 8X. Display-ul de 4.3 inch ar fi fost utilizat la maxim și aducea mai mult conținut, mai puțin scroll prin pagini.

Este suficient de puternic spre a rula majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play / peste 700.000.

Performanță

Screenshot_2013-05-30-18-20-14

L-am supus la câteva teste de benchmark și le găsiți în tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

HTC One SV

Samsung Galaxy S II Plus

Quadrant Standard

5276 p.

3726 p.

AnTuTu Benchmark

11313 p.

6045 p.

NenaMark1

59.8 fps

55.1 fps

NenaMark2

60.0 fps

56.4 fps

CF-Bench

7148 p.

5410 p.

Vellamo

2040 p. în HTML5

520 p. în METAL

1505 p. în HTML5

375 p. în METAL

3DMark

Ice Storm – 4440 p.

Ice Storm Extreme – 2258 p.

Ice Storm – 4304 p.

Ice Storm Extreme – 2901 p.

BrowserMark 2.0

1917 p.

1865 p.

HTML5test

410 p. cu Chrome pentru Android

434 cu browserul integrat

Conectivitate

HTC-One-SV (8)

Punctul său forte la acest capitol este conectivitatea 4G / viteze în download de până la 100 Mbps ce lipsește de cele mai multe ori în gama mid-range și este de regăsit doar pe telefoanele de top în genul lui Sony Xperia Z, HTC One, Samsung GALAXY S4 etc.

Se adaugă: Wi-Fi a/b/g/n, dual-band pe 2.4 GHz și 5 GHz, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS, NFC. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și tasta power pentru pornirea / oprirea telefonului cât și pentru blocarea / deblocarea display-ului touch de 4.3 inch. La bază regăsiți portul microUSB, în lateral dreapta se află tasta pentru reglarea volumului.

Sunetul este impecabil și aici mă refer la calitatea apelurilor clasice de voce. Nu am dat de vreun death grip sau probleme cu recepția Wi-Fi.

Cameră foto și video

HTC-One-SV (7)

5 Megapixeli și rezoluție maximă de 2592×1944 pixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detecție a feței, filmează la 1080p cu 30 fps și dispune de stabilizare video, cameră frontală de 1.6 Megapixeli ce știe să filmeze HD / 720p cu 30 fps.

Aplicația camerei foto & video se deschide rapid. Poți capta concomitent un clip video și a face o fotografie. Sunt o sumă de opțiuni în ce privește setările pentru fotografie sau editarea lor chiar înainte de a le capta. Vă las cu câteva sample-uri făcute pe modul auto.

Autonomie

Screenshot_2013-06-05-09-26-04

1800 mAh și dezamăgește ușor la acest capitol. Mă așteptam ca un dual-core să se descurce ceva mai bine. Trece testul unei zile în condiții de utilizare moderată, dar când începi să-l folosești la maxim pe 3G vezi cum procentele bateriei se duc în mod accelerat.

Preț

evoMAG – 1319 lei;

MarketOnline – 1375 lei.

Concluzii

HTC One SV rămâne unul dintre primele telefoane cu 4G și specificații mid-range. Cred că a sosit prea devreme spre a fi pus cu adevărat în valoare. România va avea 4G în adevăratul înțeles al termenului din momentul în care licențele intră în vigoare / aprilie 2014. Totuși, HTC One SV rămâne un telefon destul de bine pus la punct, doar că un display HD pe 4.3 inch și o baterie mai încăpătoare l-ar fi făcut un smartphone complet.

PRO

– 4G pe un smartphone mid-range;

– compact, grip bun și stă bine în mână, ușor de strecurat în buzunar;

– hardware destul de puternic ce permite rularea în condiții optime pentru majoritatea aplicațiilor din Google Play;

– conectivitate completă;

– destul de bine pe partea de foto & video, aplicație cu multe opțiuni, viteză în captarea fotografiilor.

CONTRA

– preț care nu ar strica să fie ușor ajustat;

– display cu rezoluție 480×800 pixeli ce aduce un glare puternic în condiții de lumină naturală;

– autonomie mediocră.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.