Smartphone

Au fost două săptămâni interesante și asta pentru că am avut ocazia să scriu despre HTC Titan și Nokia Lumia 800. evoMAG.ro mi-a oferit un HTC Radar spre review și după două săptămâni în care l-am butonat ocazional a venit timpul să vă relatez impresiile oferite. Versiunea albă o găsiți la promoție pentru 1.599 lei.

Mai întâi să vedem datele tehnice de la care pornim analiza:

– ecran S-LCD de 3.8 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori;

– procesor de 1 GHz, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare, Adreno 205 GPU;

– Windows Phone 7.5;

– 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm;

– cameră de 5 Megapixeli care filmează HD cu 30 fps;

– baterie de 1.520 mAh, 137 gr. și 10.9 mm.

1. Design

Mi-a adus aminte prin finisări și culoare de HTC ChaCha. Culorile utilizate sunt alb și argintiu. L-am ținut de multe ori în buzunar fără nicio protecție și văd că nu a acumulat nicio zgârietură. HTC nu lucrează cu jumătăți de măsură și la HTC Radar au utilizat materiale de calitate. Nu este nimic care să scârțâie. Carcasa metalică dă impresia de soliditate, dar nu plusează la grosime. Iese în evidență butonul dedicat camerei foto care este stilizat distinct de celelalte controale. Nu se oferă acces la baterie ci doar la slotul pentru cartela sim. Capacul bateriei este de dimensiuni reduse.

HTC Radar punctează pozitiv și mai ales în rândul publicului feminin cu mult alb și argintiu. Marginile sale sunt rotunjite, oferă un grip bun atunci când este ținut în mână.

2. Ecran și sunet

Aduce un S-LCD de 3.8 inch – o diagonală ușor atipică – cu rezoluție de 480×800 pixeli și 16 milioane culori. L-am ținut cu luminozitatea la maxim și se vede ok. L-am comparat cu cel AMOLED de pe Nokia Lumia 800 și diferența majoră este la afișarea negrului și la intensitatea culorilor – sunt mai puternice pe AMOLED și par mai șterse pe S-LCD. Amprentele se acumulează ușor și nu strică să aveți niște servețele umede concepute special pentru a le îndepărat din când în când. Este de tip capacitiv și feedbackul oferit se situează la un nivel de top.

La baza sa se află trei butoane capacitive cu rol de Back, Home și Căutare via bing. Nu știu dacă merge setat și Google ca motor de căutare, Bing nu are o relevanță prea mare în search în ceea ce privește piața locală și multe rezultate sunt viciate.

Sunetul este oferit de o boxă micuță situată pe spatele telefonului, lângă senzorul camerei foto de 5 Megapixeli. Se aude puternic și clar. Jackul de 3.5 mm este situat pe lateral, superior și  integrează tehnologia SRS Sound. N-am avut ocazia să testez și căștile cu care vine din fabrică.

3. Hardware

Microsoft a ales să aibă un hardware puternic pe telefoanele sale cu Windows Phone. HTC s-a conformat și aș zice că HTC Radar este un fel de minim în domeniu. Aduce un procesor tactat la 1 GHz, 512 MB RAM și oferă 8 GB spațiu de stocare fără slot pentru cardurile microSD. S-ar putea ca spațiul de stocare să vi se pară prea mic. Pentru nevoile mele și 8 GB se pot dovedi a fi suficienți. Poți pune peste 1.000 de melodii, fișiere și 1 – 2 filme.

4. Sistem de operare și aplicații

Rulează nativ Windows Phone 7.5 sau Mango. Experiența oferită este la nivelul lui HTC Titan sau Nokia Lumia 800, dar se vede spre exemplu în browsing că are un procesor mai slab decât cele de 1.5 GHz de pe Titan sau 1.4 GHz de pe Lumia 800. Diferențele sunt minime. Am mai scris până acum de cele peste 40.000 de aplicații existente în Windows Phone 7 Marketplace. Nu-mi place că atunci când instalezi o aplicație te dă afară din Market, dar este o chestie de obisnuință și doar un buton capacitiv de back de la bază te ține departe de locul în care te aflai la un moment dat.

Știți deja modul de funcționare al Windows Phone cu hub-uri și tile-uri animate, cu un meniu atipic care vă place sau îl urâți de la început. S-ar putea ca o versiune evoluată a sa să fie integrată în Windows 8 pentru tablete și pc-uri.

5. Conectivitate

Pe lateral superior veți da de jackul de 3.5 mm și butonul pentru pornire/oprire cât și pentru blocarea și deblocarea rapidă a display-ului touch. Pe lateral dreapta dați de butoanele de dimensiuni generoase pentru reglarea volumului cât și de tasta dedicată camerei foto de 5 Megapixeli. În lateral stânga este poziționat portul microUSB și pare a nu face un tot cu designul smartphone-ului. În plus acolo se poate acumula praf foarte ușor.

Aduce 3G cu viteze de download de până la maxim 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, DLNA. Conexiunea via wi-fi s-a menținut ok, dar ca și la HTC Titan nu are o rază de acoperire mare. Semnalul trebuie să fie ceva mai puternic. Pe partea de telefonie nu am nimic demn de remarcat. Se aude bine și nu am sesizat pierderi inexplicabile de semnal.

6. Cameră foto și video

Camera principală are 5 Megapixeli și filmează HD la 30 fps. Se descurcă mai bine la exterior și la interior aș zice că era loc de un plus de performanță. Are un singur LED flash și se poate dovedi anemic la nevoie. Bineînțeles că vorbim de o cameră cu autofocus și nu în genul fixed focus ca la unele Nokia. Îmi place că HTC a pus un buton dedicat pentru camera foto pe lateral dreapta. Cred că este o cerință a Microsoft pentru telefoanele cu Windows Phone deoarece la fel am dat de un control dedicat pe lateral și pentru Nokia Lumia 800 sau HTC Titan.

[nggallery id=215]

7. Autonomie

Bateria de 1.520 mAh s-a ținut bine. Am reglat luminozitatea la maxim și cu Wi-Fi pornit mai tot timpul a scos în jur de o zi. Rezistă  o zi fără probleme cu 3G și Wi-Fi. Nu mi s-a părut a se încălzi.

Concluzii

Este un telefon interesant cu Windows Phone poziționat în zona middle-level. Prețul său este ok și mă uit că HTC Titan care plusează cu un display uriaș de 4.7 inch și rezoluție identică de 480×800 și doar cu un procesor tactat la 1.5 GHz față de 1 GHz la HTC Radar costă cu peste 1.000 de lei mai mult.

Presupun că în viitorul apropiat va deveni și mai ofertant. La HTC Radar plătești pentru designul ireproșabil, calitatea fabricației, sistemul de operare Windows Phone. Îl trage în jos: camera foto și prețul puțin cam mare dacă ne uităm cât costă un Android phone similar în hardware, dar mai ofertant ca software.

HTC Radar este șic și l-aș vedea pe alb în mâna unei domnișoare. :)

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.