evoMAG.ro ne-a pus la dispoziție telefonul HTC Rhyme pentru o recenzie pe site-ul nostru. Prețul său este de 1.899 lei și transportul este gratuit în toată țara. Este unul dintre telefoanele mobile ce se adresează mai ales spre publicul feminin. HTC a pus accentul pe detalii și a reușit să producă un smartphone care impresionează în mod plăcut de la prima vedere.
Datele tehnice pentru HTC Rhyme:
– ecran S-LCD capacitiv de 3.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori cu Sense UI 3.5;
– procesor single core la 1 GHz, 768 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare, microSD de până la 32 GB;
– Adreno 205 GPU;
– Android 2.3.4 Gingerbread;
– 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm;
– cameră de 5 Megapixeli cu autofocus și led flash și filmează HD, cameră frontală de 0.3 Megapixeli;
– baterie de 1.600 mAh, 139 gr și 10.9 mm grosime.
Design
Dimensiunile mai compacte față de smartphone-urile pe care le-am testat în ultima vreme m-a făcut să-l apreciez și mai mult. Impresionează plăcut când este ținut în mână. Designul ales pe spate mi-a adus aminte de HTC Chacha sau HTC Radar, dar calitatea materialelor este mai ridicată. Metalul din care este fabricat dă impresia de soliditate. Dimensiunile sale sunt de 119 x 60.8 x 10.9 mm. Logo-ul HTC este stilizat în partea superioară și pe carcasa din spate. Designul mizează pe forme rotunjite, pe simplitate și pe culoarea mov ce va fi pe placul tinerelor domnișoare. Pachetul conține: telefonul, bateria, căști mov de tip in-ear cu un aspect original, dock station, breloc ce poate fi conectat la telefon și funcționează ca și sistemul de notificări cu LED integrat pe majoritatea telefoanelor din portofoliul taiwanezilor.
Ecran și sunet
Tehnologia este S-LCD cu o dimensiunea a display-ului de 3.7 inch și rezoluție ce la un moment dat devenise standard în universul smartphone-urilor Android de top – 480×800 pixeli. Feedbackul oferit la touch este ok și nu am ce să-i reproșez din acest punct de vedere. La baza ecranului se află 4 butoane capacitive cu rol de Back, Search, Meniu, customizare a ecranului de start. Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spate, lângă senzorul camerei foto de 5 Megapixeli, în partea superioară. L-au dispus bine și nu l-am acoperit cu degetul nici când l-am ținut în mod landscape. Sunetul oferit nu m-a impresionat. Nu este foarte clar și mă refer atunci când este dat la maxim, se transmit mici vibrații și în carcasa lui Rhyme. Noroc cu căștile de tip in-ear pe jack de 3.5 mm care oferă un sunet puternic, clar și ies în evidență și prin culoare abordată.
Sistem de operare și aplicații
Rulează Android 2.3.4 Gingerbread și parea hardware este asigurată de un procesor single core la 1 GHz, 768 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Telefonul venit la test avea și un microSD inclus de 8 GB, dar nu știu dacă este standard pe toate telefoanele HTC Rhyme. Este unul dintre cele mai puternice smartphone-uri single core tactate la 1 GHz ce are preinstalat Android. Nu am sesizat probleme la nicio aplicație instalată din Android Market. Partea grafică este asigurată de un accelerator grafic Adreno 205. Am făcut o serie de teste de benchmark și rezultatele au fost:
Quadrant Standard – 1.621 puncte;
AnTuTu Benchmark – 2.774 puncte;
CPU Benchmark – 742 ms la 681 MHz;
Caffeine Mark – 5.826 puncte și rankul 266 cu două stele din 5;
Velamo 1.0.4 – 778 puncte.
[nggallery id=231]
Sense UI a ajuns la versiunea 3.5, dar nu am sesizat foarte multe schimbări față de 3.0. S-a spus că s-a mizat pe consumul de resurse și că Sense UI 3.5 poate fi portată și pe telefoane care au un hardware mai slab și nu neapărat cu procesoare dual-core. Își face treaba și se menține, în continuare, ca una dintre cele mai utile și bine puse la punct interfețe touch, un punct pozitiv pentru telefoanele HTC.
În browsing s-a mișcat bine și este oarecum normal, vorbim de un procesor bun și o memorie RAM îndestulătoare.
[nggallery id=230]
Conectivitate
Dispunerea conectorilor este următoarea: pe lateral superior dați de jackul de 3.5 mm și butonul pentru pornirea și oprirea smartphone-ului cu rol și în blocarea sau deblocarea rapidă a ecranului, în lateral dreapta sunt tastele pentru reglarea rapidă a volumului, iar pe lateral stânga este dispus portul microUSB cu rol în încărcarea telefonului sau în conectarea la pc. Portul microUSB are o protecție de cauciuc în culoarea mov spre a nu intra praful în timp.
La interior au pus un modul 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, GPS, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, DLNA, Wi-Fi hotspot. La fiecare smartphone în parte amintesc după caz dacă am avut probleme cu death grip în ce privește semnalul 3G, GSM sau Wi-Fi. Nu este cazul la HTC Rhyme.
Cameră foto și video
Senzorul este de 5 Megapixeli și este însoțit de un led flash, beneficiază de autofocus și filmează HD. Aduce și o cameră frontală, utilă pentru cei care folosesc apelurile video via skype sau google talk, are 0.3 Megapixeli și nu am apucat să-i testez calitatea video. Capturează imaginile repede și mi se par a fi ușor prelucrate, culorile sunt mai nuanțate decât în realitate. Mostre foto și video aveți în galeria de mai jos:
[nggallery id=229]
Autonomie
Au pus o baterie de 1.600 mAh care mi-a dat impresia că la o utilizare intensivă ar rezista spre 1.5 – 2 zile. Un rezultat excelent care se datorează și ecranului de 3.7 inch și mă gândesc că au și optimizat mai mult, partea de management a acumulatorului. Accesul la baterie și la slotul pentru SIM și microSD nu se va face deloc facil și asta pentru că nu pus un lăcas la baza telefonului cu rol în deschiderea capacului de pe spate. Trebuie să te chinui puțin până îl îndepărtezi. Nu este un smartphone pentru cei care schimbă multe cartele SIM.
Concluzii
Plătești pentru detaliile ce individualizează pe HTC Rhyme față de restul concurenței. Pachetul în care vine este mov, căști de tip in-ear mov, breloc, dock station, husă de culoare albă, telefon în nunață mov. Cum spuneam de la început, este un telefon pentru domnișoare și se va potrivi bine în mâna lor. Punctele tari sunt: designul ușor inedit, Sense UI 3.5, modul în care rulează în browsing și aplicațiile din Android Market, autonomia, camera foto decentă. Negativ nu ar putea fi menționat decât prețul destul de mare, prea aproape de Samsung Galaxy S II spre exemplu.