HTC Sensation XE – review

27/03/2012

HTC Sensation a fost telefonul pe care a mizat compania taiwaneză în 2011. Nu știu care au fost vânzările pentru că nu avem la dispoziție o valoare oficială. HTC Sensation XE a reprezentat un fel de upgrade mai ales pe partea de hardware incluzând și tehnologie Beats Audio – achiziționată de HTC în 2011 pentru 300 de milioane dolari. S-a păstrat designul lui HTC Sensation, se adaugă o serie de elemente roșii.

Să vedem care sunt datele hardware pentru HTC Sensation XE:

– ecran S-LCD de 4.3 inch cu rezoluție 540×960 pixeli și 16 milioane culori;

– procesor Qualcomm MSM8260 dual-core la 1.5 GHz, 768 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB;

– Android 2.3.4 Gingerbread și Adreno 220 GPU. Este promis upgrade la Android 4.0, nu a devenit disponibil și pentru țara noastră, cel puțin la data la care redactez acest articol;

– 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS;

– cameră foto de 8 Megapixeli cu autofocus, dual-LED flash, geo-tagging, touch focus, stabilizare de imagine, detectare a feței;

– baterie de 1.730 mAh, 151 gr. și 11.3 mm grosime.

Design

Este identic cu HTC Sensation. Mi-a plăcut designul lui HTC Sensation. Dacă veți face comparație cu un alt smartphone cu display de 4.3 inch în genul Motorola RAZR veți sesiza cât de compact este Sensation XE față de RAZR care este mult prea lat și ceva mai lung. Cutia în care vine telefonul este generos dimensionată, mizează pe roșu. Acolo veți găsi telefonul, bateria, căștile Beats Audio, încărcătorul, manualul, cablul microUSB – USB 2.0.

Materialele din care este făcut telefonul sunt de calitate, s-a utilizat mult metal și dă o senzație de lucru bine făcut. Butoanele capacitive și grila superioară de deasupra logo-ului HTC sunt de culoare roșie. Pe spate veți da de aceeași culoare că înconjoară și senzorul de 8 Megapixeli al camerei foto și logo-ul Beats Audio pe spate care vine să certifice o calitate bună pentru sunetul oferit atât prin boxa integrată cât și prin căștile pe jack de 3.5 mm.

Au îmbunătățit rețeta folosită la HTC Sensation și a ieșit un smartphone de 4.3 inch ce se poate opera cu ușurință cu o singură mână, materiale plăcute la atingere, un grip decent. Nu este la fel de slim ca telefoane în genul Samsung Galaxy Nexus sau Motorola RAZR, dar nu se simte că are 11.3 mm grosime. Capacul bateriei este de tip unibody. Se înlătură ușor și acolo aveți acces la slotul pentru cartela SIM cât și la slotul pentru microSD de până la 32 GB. Trebuie înlăturată bateria de 1.730 mAh pentru a monta cartela SIM, de dimensiuni normale.

Nu se poate spune că HTC a copiat la design și Sensation XE se încadrează în linia lor de telefoane cărora cel puțin la design nu li se poate reproșa nimic.

Ecran și sunet

Integrează un S-LCD de 4.3 inch cu rezoluție qHD sau  540×960 pixeli cu 16 milioane culori. Normal că display-ul este de tip multi-touch, capacitiv. Am reglat luminozitatea la maxim și s-a descurcat decent. Am înțeles că la HTC One S vor folosi un display SuperAMOLED și mi se pare o mișcare bună.  Aici avem un S-LCD care suferă în bătaia directă a razelor solare ca mai toate smartphone-urile moderne. La baza ecranului se află 4 butoane de tip senzitiv cu rol în controlarea directă a telefonului: Back, Search, customizare a desktopului, ieșire către meniul principal. Toate cele patru butoane sunt de culoare roșie și le poți vedea bine chiar și când telefonul este în stand-by. Ecranul nu impresionează, dar nu poate fi considerat nici a fi de o calitate joasă.

Sunetul vine de la o boxă micuță dispusă pe spate, în partea superioară, lângă camera foto. Se aude bine, se oferă și ceva bass, un sunet de calitate care trebuie să onoreze logo-ul Beats Audio. În pachet veți găsi și un set de căști Beats Audio pe jack de 3.5 mm care se aud excelent. Sunt și o serie de controale dispuse pe căști – utile  când se face un apel sau în schimbarea melodiilor.

Este cel mai bun smartphone din punct de vedere al audiției oferite. Dacă vrei calitate a sunetului la maxim plus un smartphone de top – Sensation XE este alegerea perfectă. Mai ales că aduce și apreciata interfață touch Sense UI.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Vorbim de un procesor Qualcomm MSM8260 dual-core tactat la 1.5 GHz, 768 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care doar 1 GB este destinat pentru a fi stocate fișiere. Se adaugă un GPU grafic destul de puternic – Adreno 220 și Android 2.3.4 Gingerbread pe post de sistem de operare cu Sense UI 3.0. De la începutul lui martie 2012 pe unele piețe din vestul Europei a început a fi disponibil Android 4.0 Ice Cream Sandwich sub formă de update via OTA. Din păcate, la ora la care realizez acest articol nu a ajuns a fi disponibil și pentru modelul primit de mine. Îl mai țin câteva zile și dacă ICS devine available o să scriu în cunoștință de cauză care sunt noutățile.

[nggallery id=266]

Mi-a plăcut modul în care integrează Android, cum a fost integrată Sense UI, browsing și rularea aplicațiilor din Google Play suny la nivel optim. Totuși, după ce am văzut Android ICS pe Samsung Galaxy Nexus mi se pare că Sensation XE este ușor depășit. Sunt sigur că dacă-l aveam cu update ar fi adus ideea de nou implementată odată cu Android 4.0 în universul Android.

O să vă scriu de aplicațiile pe care Sensation XE le primește în plus față de alte telefoane ce primesc Android în mod oficial. Nu o să mai insist pe aplicațiile pentru Gmail, YouTube, Maps, Talk, Search, Calculator, Calendar, Clock, Facebook, Adobe Reader, Flash Player Settings.

Mai dați de:

Flashlight – lanternă by default de la HTC care se folosește de LED-urile flash de pe spate;

Dock Mode – când este conectat la accesoriul respectiv;

Peep – client de twitter optimizat pentru HTC;

Mirror – se oferă acces la camera frontală dacă vrei să-ți aranjezi look-ul;

Teeter – joc în care te folosești de accelerometru spre a controla o bilă micuță și a nu cădea decât într-un anumit orificiu;

Stocks – informații cu caracter valutar;

Reader – cititor de cărți în format pdf;

Polaris Office – deschide documentele de tip office în genul: Word, Excel, PowerPoint;

News și News & Weather – aplicații pentru a parcurge cele mai noi știri sau informații despre vreme.

Am făcut o serie de teste de benchmark și le găsiți mai jos:

Smartphone
Teste de benchmark
HTC Sensation XE
Quadrant Standard 1.785 puncte
AnTuTu Benchmark 4.543 puncte
NenaMark1 47.3 fps
NenaMark2 27.2 fps
Vellamo 1.011 puncte
CPU Benchmark 621ms
BrowserMark 52.537 puncte

Nu este un campion în benchmark și aș fi curios ce date se vor schimba după implementarea Android 4.o ICS și Sense UI 3.6. Totuși, repet că rulează fără probleme orice aplicație din Google Play și în browsing se descurcă excelent.

Conectivitate

Butonul pentru pornirea telefonului este pe lateral superior, argintiu. Acolo se află și jack-ul de 3.5 mm. Pe lateral stânga sunt butoanele supradimensionate pentru controlul volumului și microUSB pentru conectarea la pc sau pentru încarcarea telefonului. Capacul bateriei este dintr-o singură bucată și oferă acces la SIM și slotul pentru microSD de până la 32 GB. Se adaugă 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, bluetooth 3.0, Wi-Fi în standardele b/g/n, GPS.

Nu am sesizat probleme legate de Wi-Fi sau pierderea semnalului în 3G sau 2 GB. L-am folosi cu o cartelă Cosmote și sunetul oferit a fost bun. Nu am ce să reproșez pe partea de telefonie clasică: apeluri și mesaje.

Cameră foto și video

HTC a tras tare ca să aducă tehnologie foto de calitate pe telefoanele sale. Mi-a plăcut HTC Sensation XE și camera sa de 8 Megapixeli însoțită de dublu LED flash, autofocus, touch focus, geo-tagging, stabilizare de imagine, detectare a feței. Vă las cu o sumă de fotografii ca să vă faceți o impresie. Sunt doar dimensioante ca să nu depășească 2 MB și nu editate în niciun fel. Am atașat și un clip video – filmează la 1080p cu 30 fps.

[nggallery id=268]

httpvh://youtu.be/8SSCiXaIMZM

Autonomie

Bateria este de 1.730 mAh, mai mare cu peste 200 de mAh ca la HTC Sensation. Nu am observat o îmbunătățire față de predecesorul său din acest punct de vedere. Se încarcă repede, oferă o zi dacă îl utilizați intensiv și cred că obțineți mai mult dacă umblați pe la luminozitate, sincronizare via Wi-Fi și 3G, rularea moderată a aplicațiilor și internetului în browsing.

Preț

eMAG.ro – 2.199 lei;

evoMAG.ro – 2.168 lei;

quickmobile.ro – 2.099 lei;

marketonline.ro – 2.189 lei

Concluzii 

HTC Sensation XE este un smartphone complet și cu siguranță s-ar încadra într-un top 5 al telefoanelor Android prezente în România la ora actuală. Mai jos găsiți punctele sale forte și slabe:

A. Puncte forte:

– design compact pentru cei 4.3 inch ai săi;

– calitate a sunetului și căștile de tip in-ear Beats Audio;

– upgrade rapid la Android 4.o și Sense UI 3.6;

– camera foto & video  de 8 Megapixeli.

B. Puncte slabe:

– autonomia scăzută;

– prețul ceva cam mare.

Îl puteți achiziționa fără semnarea unui contract de la un magazin online, dar și din oferta operatorilor de telefonie cu un preț subvenționat.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.