Smartphone

Vorbim de un alt smartphone HTC cu tehnologie Beats Audio, dar animat de un hardware distinct față de cel de pe HTC Sensation XE. Aș putea spune că din acest punct de vedere, Sensation XL seamănă cu tableta HTC Flyer. Am primit smartphone-ul în test de la quickmobile.ro. Îl găsiți în oferta lor pentru 2.199 lei. Primele impresii le găsiți – AICI

Mai jos am pus detaliile hardware de la care pornim analiza noastră:

Smartphone
Date tehnice
HTC Sensation XL
Ecran S-LCD capacitiv de 4.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 16 milioane culori, HTC Sense UI 3.5
Procesor Single core Qualcomm MSM8255 la 1.5 GHz
Memorie 768 MB RAM, 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD
GPU Adreno 205
Sistem de operare Android 2.3 și upgrade promis la Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, dual-LED flash, geo-tagging, detectare a feței, touch focus, HDR, auto-upload, cameră frontală de 1.3 Megapixeli
Baterie 1.600 mAh
Greutate 162 gr.
Grosime 9.9 mm

Este un smartphone generos în dimensiuni și cu un hardware bazat pe un procesor single core. Majoritatea telefoanelor de peste 4 inch au acum un procesor de tip dual-core și se promit performanțe fără compromis. Experiența Android poate fi completă și pe un smartphone single core. Sunt câteva elemente ce-l scot în față pe Sensation XL, dar și câteva demne de a fi remarcate și nu neapărat pozitive. Depinde foarte mult ce-ți dorești de la telefon.

Design

Materialele folosite la HTC Sensation XL mi-au amintit de HTC ChaCha și HTC Flyer. Vorbesc de culoarea albă și carcasă argintie ce te ducea cu gândul la seria MacBook. Arată bine, dar se zgârie ușor și recomand să-i cumpărați neapărat o husă. Mai ales că este destul de mare. M-am adaptat rapid la display-ul de 4.7 inch și poate fi operat și cu o singură mână, dar cu atenție.

Carcasa este de tip unibody, dintr-o singură bucată. Oferă acces la bateria de 1.600 mAh și la slotul pentru cartela sim. Nu veți găsi un slot pentru microSD și va trebui să te mulțumești cu cei 16 GB oferiți din start. În partea frontală, deasupra display-ului este stilizat logo-ul HTC, iar display-ul este însoțit de patru butoane senzitive cu rol în meniul smartphone-ului.

Pe spate dați de camera de 8 Megapixeli cu un senzor destul de mare. Am făcut comparația gândidu-mă la HTC Sensation XE ce are tot o cameră de 8 Megapixeli, dar de dimensiune mai redusă. Mai multe detalii la capitolul dedicat. La baza carcasei se află logo-ul Beats pe roșu care contrastează plăcut cu albul și argintiul de pe spate.

Nu mi-a plăcut modul grobian în care au pus slotul microUSB pe lateral, putea fi stilizat și el ceva mai frumos cum au făcut spre exemplu cu butoanele pentru volum de pe lateral dreapta. Plus că am remarcat un oarecare joc între carcasa de tip unibody și restul telefonului, la bază. Este deranjat și mai ales că HTC este recunoscut pentru atenția sa pentru detaliile de fabricație.

HTC Sensation XL nu este simțit ca un telefon de 4.7 inch și 162 grame. La asta contribuie și grosimea relativ redusă de 9.9 mm, similară cu cea de la primul Galaxy S de acum doi ani de zile.

Cutia în care vine smarphone-ul este de culoare albă. Și aici nu am cum să nu mă gândesc la cutiile de la iPhone și iPad, doar că aceasta este mai lată. Telefonul este încastrat alături de căștile Beats Audio pe jack de 3.5 mm, încărcătorul este alb și micuț. Cablul microUSB – USB 2.0 pe alb reprezintă și firul prin care se face încărcarea terminalului. În pachet dați și de certificatul de garanție cât și de un scurt manual cu prezentarea sa și ghid de pornire rapidă.
HTC Sensation XL este un telefon cu o calitatea decentă de fabricație, materiale ok, marginile sale sunt ușor rotunjite. Nu dă un grip prea puternic și asta pentru că marginile sunt din aluminiu. Încape în buzunarul pantalonilor, la o fată mai degrabă intră în geantă. Dacă ar fi să-i dau o notă la design aș merge pe un 7 spre 8. Nu uimește, dar nici nu poate fi considerat un smartphone urât.

Ecran și sunet

Integrează un display de tip S-LCD capacitiv de 4.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori. Spre comparație, HTC Sensation cu ecran de 4.3 inch aduce 540×960 pixeli, iar aici la o dimensiune mai mare a ecranului avem o rezoluție ce HTC a implementat-o și pe Desire în 2010. Ar fi mers o rezoluție HD, dar nu știu cum s-ar fi descurcat procesorul single core de proveniență Qualcomm.

Ecranul este luminos, suferă în bătaia directă a razelor soarelui și apare acel efect de glare. Îl ajută dimensiunile generoase în a citi informația în spațiile deschise. Un display de 4.7 inch este ok mai ales când vrei să vizionezi un film, un clip video. Nu este obositor ca unul situat sub 4.3 inch. Din păcate nu-l ajută rezoluția spre a afișa mai multă informați într-un spațiu compact. La Sensation XL ai impresia că fonturile au fost crescute în mod artificial ca și când ai avea o rezoluție de 800×600 pe un ecran care nativ suportă 1366×768 pixeli.

I-aș da notă de trecere în cazul display-ului și presupun că HTC nu și-a dorit să poziționeze acest smartphone în liga de top, deși prețul l-ar recomanda pentru această categorie cu cerințe mai mari din partea unui utilizator ce scoate peste 2.000 de lei din buzunar pe XL.

Touch-ul funcționează bine, oferă un feedback puternic. Amprentele se adună destul de repede pe ecran și mai ales că are 4.7 inch, spațiu generos pentru depunerea de grăsime de pe degete.

Sunetul beneficiază de tehnologia Beats Audio. Boxa este dispusă pe spate lângă camera foto. Se aude excelent și acest calificativ se păstrează și pentru căștile Beats Audio de culoare albă pe jack de 3.5 mm și de tip in-ear ce oferă o audiție de top. Bass-ul și partea de treble sunt calibrate perfect și nu i se poate reproșa nimic din acest punct de vedere.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Am citit înainte despre XL și se spunea că procesorul de 1.5 GHz s-ar bloca în diverse sarcini, că telefonul se restartează. Nu am avut astfel de probleme, dar se vede un oarecare lag în funcționare. Spre exemplu când îl pornești și vrei imediat să intre în meniu, trebuie să aștepți puțin ca să încarce toate elementele din Android, să facă scanarea media. Se vede că-i un single core și că partea grafică revine unui GPU dintr-o serie mai veche – Adreno 205. Ar fi mers un Adreno 220 ca pe XE, dar acolo avem un procesor Qualcomm dual-core. HTC One S are Adreno 225, dar mai multe despre el când îl vom primi la test.

Trebuie să menționez că rula Android 2.3 Gingerbread și HTC Sense UI 3.5. Ar trebui ca în viitorul apropiat să treacă la Android 4.0 Ice Cream Sandwich ca și Sensation & Sensation XE. Poate că acolo vor dispărea unele neajunsuri ale lui XL. Am observat că la Sensation XE cu Android 4.0 ICS este un spor de performanță de peste 25%. Mă refer la unele teste de benchmark făcute înainte și după ce a primit upgrade care se transpune și printr-o funcționare și o navigare prin meniu mai lină.

Un punct pozitiv este Sense UI 3.5, o interfață apreciată. Poți customiza diverse elemente. Spre exemplu se oferă acces la unele funcții direct din ecranul de unlock. Printr-un gest poți alege să deschizi direct camera foto & video, secțiunea de mesaje, să efectuezi un apel sau să vezi direct serviciul de mail. Sunt și o serie de widget-uri ca Friend Stream care-ți permit să adaugi contul sau conturile din rețelele sociale și să primești informații direct pe desktop-ul smartphone-ului.

[nggallery id=275]

La baza ecranului de 4.7 inch se află patru butoane senzitive cu rol în Search, Back, customizare a desktopului & opțiuni când ești logat într-o aplicație, ieșire direct pe desktop. Se adaugă bara de la bază, din interfața Android 2.3 Gingerbread ce oferă acces către zona de aplicații, efectuarea de apeluri și personalizarea desktopului de start. Nu intru în detalii legat de Android 2.3 pe Sensation XL pentru că deja primește Android 4.0 și sunt unele schimbări, nu foarte multe.

Aplicațiile preinstalate sunt: Adobe Reader, Calculator, Calendar, Camcorder, Camera, Clock, Conected Media, Downloads, Dropbox, eBuddy XMS, Facebook, Facebook Chat, Flash Player Settings, Flashlight, FM Radio, Friend Stream, Gmail, HTC Hub, HTC Likes, browser default din Android, Latitude, Locations, Mail, Maps, Messages, Mirror, Music, Navigation, News, News & Weather, Notes, People, Places, Play Store, Polaris Office, Quick Lookup, Reader, Search, Show me, Stocks, Talk, Tango, Task Manager, Tasks, Teeter, Usage Monitor, Voice Dialer, Voice Recorder, Voice Search, Weather, Wi-Fi hotspot, YouTube.

Dintre toate pot spune că au ieșit câteva în evidență:
Conected Media – permite să redai un fișier din telefon către un player media extern via DLNA;
eBuddy XMS – promite a fi un serviciu messenger de tip all-in-one;
Mirror – utilizează camera video frontală;
Tango – apeluri video direct via wi-fi;
Teeter – un joc în care trebui să folosești accelerometrul telefonului spre a direcționa o bilă către o anumită gaură;
Tasks – stabilești o serie de sarcini pe care vrei să le îndeplinești în viitorul apropiat și primești un reminder;
Usage Monitor – detalii despre consumul de date de pe smartphone într-o anumită perioadă de timp.

Normal că la aceste aplicații se pot adăuga mult mai multe din Google Play. Sunt peste 400.000 de aplicații și singura limită este dată de spațiul de stocare al lui Sensation XL – 16 GB și fără slot microSD care să permită extindera spațiului de stocare. În cei 16 GB poți avea destule aplicații și fișiere și 1 – 2 – 3 filme dacă vrei.

L-am trecut printr-o serie de teste de benchmark și vedeți ce rezultate a scos. Vă reamintes că Sensation XL dispune de un procesor Qualcomm single core la 1.5 GHz, 768 MB RAM, 16 GB spațiu de stocare și Adreno 205 GPU. În dreapta sunt rezultatele scoase de Samsung Galaxy S Plus cu ecran de 4 inch și rezoluție 480×800 pixeli, single core la 1.4 GHz și Adreno 205 GPU. Am și o serie de screenshots spre a dovedi valorile de mai jos, dar nu trebuiesc luate ad litteram. Uneori poți obține mai mult sau mai puțin în funcție de setările telefonului, de starea acumulatorului, de câte aplicații rulează în fundal, de câte aplicații sunt instalate, rețeaua 3G sau Wi-Fi.

Se poate face o captură de ecran pe XL printr-o apăsare concomitentă a butonului de power și a celui senzitiv de la baza ecranului, primul din stânga.

[nggallery id=274]

Smartphone
Teste benchmark
HTC Sensation XL Samsung Galaxy S Plus
AnTuTu Benchmark 3.770 puncte 3.595 puncte
Quadrant Standard 1.911 puncte 1.454 puncte
NenaMark1 46.5 fps 41.5 fps
NenaMark2 11.7 fps 15.8 fps
Vellamo 1.037 puncte 802 puncte
CPU Benchmark 595 ms la 996 mhz Nu am făcut acest test

Ar fi de condamnat acel lag din meniu care nu ar trebui să-și facă loc la un telefon de peste 2.000 de lei, dar cred că Android 4.0 pe acest smartphone ar contribui la o experiență mai fluentă.

Conectivitate

Pe lateral în partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, butonul de power. În lateral dreapta găsiți tastele pentru reglarea volumului. În stânga a fost dispus portul microUSB. Și cam atât. S-a mers pe simplitate la extrem. Sensation XL aduce un modul 3G cu viteze de până la 14.4 Mbos, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 3.0, GPS.

S-a scris despre death grip, dar nici pe acesta nu l-am sesizat. Este plauzibil dacă mă uit la carcasa din spate de aluminiu. Nu am găsit acel loc care obturat ar bloca recepția wi-fi sau la semnal.

Nu-i pot reproșa nimic. Fiind un smartphone orientat spre entertainment poate că un microHDMI ar fi fost ok, dar dispune de DLNA și majoritatea televizoarele moderne includ această funcție. Apelurile se aud ok și mă refer atât la cele din 2G cât și 3G.

HTC ne-a obișnuit cu un LED verde care arată dacă ai primit apel, mesaj sau vreo notificare. Cu timpul ajungi a-l aprecia și când treci pe alt smartphone te uiți în partea superioară să vezi dacă led-ul verde pâlpâie și astfel te anunță că ar fi cazul să-l butonezi, în sens figurat.

Cameră foto și video

Senzorul de 8 Megapixeli este generos dimensionat. Este însoțit de un dual LED flash care-i puternic și-și face datoria în condițiile de luminozitate mai scăzută. Să nu vă așteptați la minuni. Cred că doar HTC One X poate detrona pe Sensation XL din cel mai bun smartphone HTC pe partea foto & video. Camera frontală se dovedește utilă în apelurile video via Tango sau Skype. Are un senzor de 1.3 Megapixeli.

Să revin la aplicația foto ce însoțește senzorul camerei foto. Se deschide repede. Focalizează destul de repede și devine verde în partea centrală. Când focalizarea s-a încheia ești avertizat și sonor. Vorbim de o operație pe care o face în 1 – 2 secunde.

Poți alege ca fotografia să aibă mai multe dimensiuni: 8 Megapixeli, 5 Megapixeli, 3 Megapixeli, 1 Megapixeli și 0.3 Megapixeli. Rezoluția maximă a unei fotografii ajunge la 3264×1952 pixeli. Aplicația pentru camera foto poate fi utilizată atât în mod landscape cât și în portrait.

La Scenes – Scene – ți se oferă mai multe posibilități: Auto, Portrait, Landscape, Action burst, Panorama, Backlight HDR, Whiteboard, Close up, Lowlight. Primele fotografii le-am făcut un mod Auto, a urmat Backlight HDR la care aveam ceva așteptări. Dacă lumina este bună pur și simplu îți luminează fotografia prea puternic. Acest mod este recomandat dacă faci fotografii într-un spațiu mai întunecat, dar rezultatul de fiecare dată a fost dezamăgitor.

Funcția Panorama combină trei imagini în una singură. Îți arată o linie a orizontului pe care să o păstrezi spre un rezultat de calitate. Poți mișca camera repede și captează fără probleme, procesarea este rapidă. Mă așteptam să cuprindă un spațiu mai mare, dar poate că sunt eu cârcotaș. Close up nu a impresionat și fotografii mai ok am scos în modul Auto pe care vă și recomand să-l păstrați tot timpul.

O serie de fotografii făcute cu HTC Sensation XL și un video:

[nggallery id=276]

Autonomie

Aveți acces la baterie după ce îndepărtați carcasa de tip unibody. Are 1.600 mAh. La acest capitol nu impresionează deloc. Abia dacă ține o zi în condițiile în care să nu faceți exces de jocuri, GPS, Wi-Fi, etc. Normal că de vină este și display-ul S-LCD generos – 4.7 inch. Contează mult și la cât reglați luminozitatea. Sunt sigur că era loc de mai bine. S-ar putea ca Android 4.0 ICS să fie mai bun, să ofere un management mai bun al bateriei sau ca sporul de performanță să se reflecte și într-o baterie care să scadă mai repede în procente.

Concluzii

HTC Sensation XL este departe de a fi considerat smartphone-ul perfect. Totuși, zic că are o nișă a sa. Poate fi considerat un smartphone pentru entertainment cu un display mare, calitate audio de top, sunet bun și din boxa situată pe spate. Să vedem punctele forte și slabe:

Puncte forte:
– design plăcut;
– display mare;
– căștile cu tehnologie Beats Audio de tip in-ear;
– sunet de calitate;
– update la Android 4.0 ICS în derulare;
– camera foto de 8 Megapixeli care oferă rezultate bune în fotografie.

Puncte slabe:
– rezoluție mică pentru un display de 4.7 inch;
– existența unui oarecare lag în meniu și în rularea Android 2.3, poate că Android 4.0 va face minuni aici;
– autonomia redusă oferită de bateria de 1.600 mAh;
– preț mare. Dacă ar ajunge pe la 1.500 – 1.600 lei ar fi ceva mai realist în raport cu ceea ce oferă ca și performanță.