În România nu este importat doar Xiaomi Mi A1, smartphone din programul Android One. Îl avem adus pe canal oficial și pe HTC U11 Life, iar parteneriatul dintre HTC și Google a devenit de notorietate.
Google și-a adjudecat peste 2000 de ingineri din echipa HTC + posibilitatea în a folosi unele brevete din portofoliul taiwanezilor.
HTC U11 Life este un mid-range ce dorește a ieși în evidență prin designul său, prin faptul că va primi următoarele versiuni Android pe 2 ani + patch-urile de securitate pe 3 ani (din momentul în care a debutat comercial, sfârșit de 2017).
Mi-a amintit destul de mult de HTC U Play, dar cu hardware și software actualizate. Nu mai lungesc vorba, pardon – textul și să vedem ce specificații tehnice îl animă pe U11 Life.
Material video;
httpvh://youtu.be/2rKeH9QIOrc
Specificații
Design
În pachet pe lângă smartphone mai dați de încărcător pe 5V / 2A, cablu USB type-C – USB, căști de tip in-ear pe USB type-C, dopuri de protecție suplimentare, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM + microSD.
HTC U11 Life are sticlă pe spate, taste capacitive + tastă fizică centrală sub ecranul de 5.2 inch, nu iese în evidență prin raportul display / corp, dar ca atenție la detalii și finisare se situează în liga premium. Sticla de pe spate aduce reflecții interesante, dar la pachet sosesc și amprentele + grija suplimentară în utilizarea de zi cu zi. Are certificare IP67 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful.
Este un smartphone destul de compact, 5.2 inch + bărbia specifică HTC. Aș spune că atrage publicul tânăr, prin culorile interesante precum albastrul sosit pe U11 Life de test. Grip-ul îl consider decent, dimensiunile îl ajută să stea bine în palmă, nu am simțit niciodată că la o utilizare ușor neatentă ar ajunge pe asfalt / parchet / etc.
HTC U11 Life îl consider a fi un clasic în haine elegante (clasic prin tastele capacitive + buton fizic la bază, prin aspectul 16:9, prin bărbia ce a ajuns un trademark al companiei taiwaneze). Camera de 16 Megapixeli nu are OIS și se profilează puțin, puțin de tot deasupra liniei generale. Mai degrabă aș fi înclinat să spun că nu iese aproape deloc în evidență.
Mai multe detalii în galeria de imagini, dar și în materialul video. Să nu uit a preciza că mi s-a părut și foarte ușor – 142 gr. Nu avem logo-ul HTC în partea frontală, abia stilizat pe spate. Tot acolo se află și sigla Android One. Una peste alta, aș avea curajul să spun că atrage prin designul adus. Cel puțin nu poți să spune că este copycat după alt terminal din piață.
Ecran și sunet
Super LCD de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, aspect 16:9, peste 400 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3, certificare IP67 = informații cheie legate de ecranul adus de HTC pe U11 Life. Culorile sunt plăcute, destul de intense. Nu se evidențiază neapărat prin unghiul de vizualizare, dar smartphone-ul îl ai mai mereu în poziție perpendiculară cu privirea. L-am comparat cu Xiaomi Mi A1, iar HTC-ul pare cu o clasă peste chinez (culori, dynami range etc, o să vedeți detalii în materialul comparativ).
HTC a adus modul Lumină de noapte. Nu avem o personalizare mai în detaliu a ecranului, cu moduri Vivid, reglare pentru temperatura de culoare etc. Lumina din spatele tastelor capacitive le face cu adevărat lizibile, la Xiaomi abia le zărești. Una peste alta, avem un ecran bun.
Sunetul este livrat de un difuzor puternic situat la baza terminalului. HTC a dus portul USB type-C în poziția în care de obicei găsești difuzorul, iar speaker-ul în zona centrală de la bază. Este o soluție bună spre a evita obturarea completă în modul landscape. Se aude puternic și clar, cu mult bass, o adevărată plăcere să-l asculți și la maxim. Nu are jack de 3.5 mm, iar căștile din pachet sunt pe USB type-C, de tip in-ear.
Tehnologia USonic personalizează sunetul, în funcție de auzul fiecărui utilizator și izolează o bună parte din zgomotul ambiant (scanează structura urechii cu o serie de zgomote speciale, un fel de audiogramă pe repede înainte). Cred că este cel mai puternic sunet emis pe un port USB type-C din ce am testat până acum, la maxim riști să rămâi fără auz. Îl recomand pe la 65 – 70%, claritate + bass și izolarea zgomotului ambiant chiar nu este doar marketing. Mă rog, nu avem același feedback precum la căștile de 1500 – 1600 lei ce izolează complet sunetul, dar ce livrează HTC-ul pe sunet se situează peste concurența cu preț și de două ori mai mare.
Hardware, sistem de operare și aplicații
În țara noastră este importat în configurația cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare. Folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 630 de tip octa-core pe ARM Cortex-A53, ce urcă până la 2.2 GHz. Snapdragn 630 este un 625 ușor-revizuit, cu modem 4G mai performant și bluetooth de ultimă generație. Dispune de Wi-Fi ac cu MU-MIMO și viteze de până la 364 Mbps. Realizat pe un proces de litografiere în 14nm. Qualcomm spune că ar fi cu 10% peste Snapdragon 625 în ce privește puterea de procesare și cu 30% peste performanțele grafice atinse de generația anterioară. De aici și afirmația că avem un 625 revizuit, nu sunt schimbări majore, dar nici nu putem nega că a fost îmbunătățit.
Informații oferite de CPU-Z pentru U11 Life;
Aș zice că pentru average Joe nu contează strict ce aduce pe partea hardware, ci mai degrabă cum funcționează din punct de vedere software și U11 Life se mișcă impecabil, fără lag la nivel de interfață grafică. Lipsește bloatware-ul de orice fel, rulează Android 8.0.0 fără modificări realizate de HTC. Sunt strict aplicațiile pe care Google le aduce pe Android-ul nativ. HTC U11 Life îl consider a fi o alternativă mult mai ieftină a Google Pixel 2.
Iese în evidență prin Edge Sense, strângi telefonul la bază și poți să lansezi o aplicație (Ex: Camera foto), iar în anumite aplicații poți seta o opțiune pe care strângerea la bază a terminalului să o activeze. Recunosc că nu am utilizat această funcție, dar cine știe, poate că sunt persoane ce vor considera că avem un feature inedit și util.
Rulează orice aplicație sau joc din Google Play fără absolut nicio problemă, nu se încălezește în partea spate – în limite cumva normale (apropo, ați remarcat că majoritatea smartphone-urilor din ultimul an și jumătate au rezolva problema supraîncălzării? ).
Aplicații preinstalate pe HTC U11 Life;
Sunt 23 de aplicații preinstalate:
- Agendă, Aparat foto, Calculator, Calendar, Ceas, Chrome, Documente, Drive, Duo, Fișiere, Foi de calcul, Gmail, Google, Căutare Google, Google Foto, Hărți, Keep, Magazin Play, Messages, Muzică Play, Prezentări, Setări, Telefon, YouTube.
Android 8.0.0 Oreo pe HTC U11 Life – patch-ul de securitate a ajuns la nivelul 1 ianuarie 2018.
Performanță
Rezultatele sunt bune, mi-aș fi dorit un spațiu de stocare de tip UFS 2.0 sau 2.1 pentru viteze mai mari. HTC U11 Life merge pe mâna unui eMMC 5.1, de aici și rezultatele modeste din AndroBench.
Teste de benchmark rulate pe HTC U11 Life;
Conectivitate
Snapdragon 630 aduce agregare de spectru și viteze de până la 600 Mbps în download, 75 Mbps în upload pentru U11 Life (630 ar putea să urce și la 150 Mbps în upload).
Pe partea de spectru:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1700 (AWS) / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 12(700), 13(700), 17(700), 20(800), 28(700), 66(1700/2100).
Lipsește banda 38 pe 2600 MHz, pentru cei interesați de 4G-ul pe TDD-LTE al Digi Mobil. De punctat că avem un telefon single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS și BDS pe partea de localizare (sistemul american, rusesc și chinezesc). Pe Wi-Fi ac și conexiune gigabit a atins valori de peste 250 Mbps la download și 300 Mbps la upload. Ajută tehnologia MU-MIMO, dar și router-ul trebuie să fie cu MU-MIMO, nu doar telefonul.
În partea superioară se află slotul pentru nanoSIM și microSD, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul USB type-C și difuzorul principal. În stânga nu se află niciun element de conectivitate, nici nu mai aveau ce să aducă pe aici. Aș fi optat pentru volum în stânga, spre a evita situațiile când este accesat accidental, în căutare de power. În apelurile de voce se aude clar și puternic, nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 4G.
Cameră foto și video
Păcat că nu au adus camera de pe U Play până la capăt, să păstreze și stabilizarea de imagine / OIS. Ar fi ajutat și în low-light spre a avea imagini cu mai puțin zgomot de imagine. Focalizează rapid, bună calitate și pe materialele video, bokeh făcut în mod plăcut.
Interfața camerei foto și video de pe U11 Life;
Camera principală dispune de 16 Megapixeli cu f/2.0, detecție de fază și LED flash, filmează la 2160p cu 30 fps, cameră frontală dispune de 16 Megapixeli cu f/2.0 (selfie-uri de bună calitate).
Clip 2160p realizat cu HTC U11 Life;
Fotografii realizate cu HTC U11 Life;
Autonomie
Ai zice că bateria de 2600 mAh nu are cum să impresioneze, chiar dacă vorbim de un procesor Qualcomm Snapdragon 630 și display de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, dar cu panel Super LCD. Culmea este că HTC nu a adus la pachet și QuicCharge 4.0, tehnologie integrată pe procesorul Qualcomm. Încărcătorul din pachet alimentează la 5V / 2A.
La utilizare medie spre intensivă trece testul unei zile, de dimineața până seara. În testul Gadget.ro (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi) a obținut 7 ore și 13 minute. Se încarcă de la 0 – 100% în 2 ore și 10 minute.
Concluzia: chiar dacă este un acumulator mic se descurcă neașteptat de bine. Avem încă o dovadă a eficienței energetice adusă de Snapdragon 630.
Preț
HTC U11 Life – 1588 lei la PCgarage.
Concluzii
Pot spune din start că HTC U11 Life a fost o surpriză plăcută. Nu este neapărat cel mai ieftin smartphone de 5.2 inch cu Snapdragon 630, dar are certe puncte PRO și afirm cu toată încrederea că-și merită prețul de 1500 lei, iar când va coborî pe la 1100 – 1200 lei devine un adevărat best-buy.
Avem nevoie de HTC să reziste în piața de telefoane mobile, să aducă produse cu personalitate precum U11 Life. Tehnologiile USonic, Edge Sense arată că R&D-ul taiwanez încă livrează funcții originale, în avanpremieră față de restul concurenților.
PRO
- design ce mizează pe simplitate, eleganță, atenție la detalii + reflexii plăcute;
- cel mai bun sunet obținut pe USB type-C din ce am testat până acum, peste flagship-urile Android cu preț de 2 ori mai mare, difuzor cu multă putere și claritate, bass;
- Android 8.0 Oreo în stadiu nativ, funcționare fără lag, update software pentru următoarele două versiuni Android + patch-uri de securitate până în 2020;
- cameră foto cu rezultate bune;
- autonomie decentă.
CONTRA
- nu are jack de 3.5 mm;
- ecranul nu are un unghi de vizualizare larg, nici moduri de personalizare;
- 32 GB spațiu de stocare, dar dispune de slot pentru cardurile microSD;
- prețul mărice, în comparație cu un concurent ce la puțin peste 1000 lei are specificații superioare (ram, stocare);
- fără încărcare rapidă (2600 mAh cu QuickCharge 4.0 l-ar fi ajutat să iasă cu adevărat în evidență printr-un timp cât mai scurt de alimentare de la 0 -100%).