HTC U12 Plus este propunerea companiei taiwaneze pe segmentul smartphone-urilor premium. Au adunat experiența de-a lungul anilor + noutăți prin care să-l individualizeze față de concurență.

De prin 2014 – 2015 se tot discută de faptul că HTC ar urma să iasă din piață, să fie cumpărată etc. Ultimele informații nu sunt așa bune: o parte din echipă + brevete au fost preluate de către Google, se retrag de pe piețele în care nu performează așa bine etc.

HTC are în continuare peste 3 – 4000 de angajați. Aș putea face comparație cu brand aflat pe val – HMD Global cu peste 500 angajați face treabă bună în ce privește relansarea Nokia. De aici concluzia că HTC ar putea rezista și cu un număr restrâns în dreptul personalului.

Compania taiwaneză și-a pierdut partea de awarness din spatele brandului, fanii săi au plecat spre alte orizonturi și au rămas cu un grup mic de persoane interesate strict de dispozitivele HTC. Cred că le-ar fi stat bine cu un portofoliu restrâns de telefoane mobile, adică să fi avut 3 – 4 modele de acum câțiva ani de zile, să-și calibreze oferta bine pe mid-range și low-cost (Huawei cu seria Lite ar fi un exemplu).

Discuția se mută în altă parte și merită un articol separat. Mă întorc la HTC U12 Plus, un dispozitiv ce adoptă cele mai noi trenduri din industrie: aspect 18:9, sticlă în partea spate, compact pentru cei 6 inch ai ecranului. Apropo, cine-și mai amintește de phabletul HTC One max?

Sunt și câteva tips & tricks: Edge Sense și posibilitate de a activa funcții prin intermediul strângerii telefonului pe cele două laterale de la bază, butoane fixe pentru reglarea volumului și power – răspund la o strângere apăsată, 4 microfoane pentru sunet 3D, căști cu anulare a zgomotului de fond pe USB type-C etc. Haideți să deschid review-ul că deja introducerea este mai mare față de ceea ce mi-am propus.

Specificații

Design

În cutie de sample a sosit telefonul, husă de protecție din plastic transparent rigid, încărcătorul ce alimentează la 5V / 2A, 9V / 1.7A sau 12V / 1.25A, cablu USB type-C – USB, căștile HTC cu anulare activă a zgomotului de fond pe USB type-C, agrafa pentru slotul combo, dopuri de protecție suplimentare pentru căști.

Am înțeles că feedback-ul pentru U11 Plus ar fi fost că este prea greu și incomod de ținut în în mână (ecran de 6 inch, baterie de 3930 mAh, 188 gr. și dimensiuni de 158.5 x 74.9 x 8.5 mm). Așa că la HTC U12 Plus au pus preț pe transformarea telefonului în unul mai ușor de ținut în mână etc.

Totuși, datele de pe hârtie nu arată cine știe ce diferență, doar că bateria a pierdut aprox. 500 mAh din capacitate. HTC U12 Plus are ecran de 6 inch, baterie de 3500 mAh, 188 gr. și 156.6 x 73.9 x 8.7 mm. Este cu puțin mai lat, lung și gros, o idee atât de mică că nici nu bagi de seamă. Marea diferență să spunem este la partea spate, marginile ceva mai subțiri și formă ce-l face să stea mai bine în mână. Aș fi preferat să nu renunțe la bateria mare de pe precedesor. Ar fi fost un element PRO în fața concurenței.

HTC U12 Plus îl simți ca un smartphone bine construit, cu ramă metalică ce contribuie la partea de rigiditate structurală + sticlă în partea spate, dar fără încărcare wireless. Sticla de pe spate ajunge la un semnal mai bun pe Wi-Fi și 4G, Nu sunt fan pentru că adună amprentele și necesită grijă suplimentară, dar este un trend adoptat de întreaga piață, iar smartphone-urile cu carcasă metalică mai găsești doar prin segmentele mid-range și low-cost.

Logo-ul companiei nu se găsește în partea față, iar pe spate abia de-l zărești. Cea mai interesantă variantă de HTC U12 Plus și alegerea mea dacă m-aș orienta spre acest terminal este cea translucidă ce arată o parte din componentele interne ale terminalului (nu este un sticker precum la Xiaomi Mi8, ci vezi în mod real cum arată interiorul flagship-ului HTC).

HTC U12 Plus arată bine, așa cum ne-au obișnuit de-a lungul timpului (materiale de bună calitate, finisare premium, design elegant etc). Camera duală nu iese în evidență aproape deloc, iar cu husa din pachet nu riști să fie zgâriată în mod accidental.

Ecran și sunet

HTC nu folosește ecrane AMOLED de la Samsung, asta de prin 2010 când au avut discuții legate de primul model HTC Desire (HTC și Samsung luptau de la egal la egal pentru pozițiile fruntașe în universul Android, iar Sammy s-a gândit să-i lase fără un punct PRO).

Asta a ambiționat HTC să dezvolte tehnologie Super LCD ce în cazul lui HTC U12 Plus a ajuns la a 6-a generație. Nu este un ecran rău, îl consider a fi mediu spre bun. Luminozitatea nu este așa ridicată precum la OnePlus 6 sau Samsung GALAXY S8 Plus, suferă cel mai tare în lumină puternică când reflectă mediul ambiant. Nici culorile parcă nu sunt la nivel IPS-urilor de top, comparația cu un AMOLED nici nu are rost.

Păcat că HTC nu a adus un AMOLED pe U12 Plus ar fi avut un display mai bun, dar și o autonomie crescută. Mă rog, am remarcat că sunt persoane ce preferă un ecran mai spălăcit, nu așa de vivid precum un AMOLED, telefonul taiwanez s-ar putea să fie pe scenariul lor de utilizare.

Trebuie punctat că U12 Plus este compatibil HDR10 și DCI-P3 (2 opțiuni pentru profilul de culoare: sRGB sau DCI-P3), temperatura de culoare merge a fi reglată. Rezoluția poate fi setată pe Quad HD+ sau FHD+. Are mod nocturn, mod de utilizare cu o singură mână, mod dedicat pentru folosirea cu mânuși. Avem un display de nota 7 din 10. De notat că U12 Plus are certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful.

Sunetul este altă poveste, iar aici HTC ar putea da clasă la orice altă companie din industrie. Au rafinat rețeta de la o generație la alta, de pe vremea când Beats era în ograda taiwanezilor, iar tehnologia Usonic de anulare a zgomotului de fond = excelentă. Aș asculta muzică la HTC U12 Plus în continuu, doar pentru claritatea și volumul de-a dreptul excelente. Acesta este cuvântul de ordine și nu mă tem să-l repet – excelență. Difuzorul principal se află în lateral, iar cel secundar deasupra ecranului. Nu distorsionează nici la amplitudine maximă, dar este atât de puternic că se transmit vibrații în carcasă. HTC BoomSound are două moduri: Muzică sau Cinema, l-am preferat pe al doilea (un bass mai bine evidențiat, mediile și înaltele bine reliefate pe modul Muzică).

Se aude atât de tare de zic că este o mică boxă wireless. Niciun alt telefon nu impresionează la nivelul lui HTC U12 Plus pe sunet. Calitatea se păstrează și pe căștile din pachet cu suport pentru Usonic. La prima utilizare te invită să realizeze un profil al urechii astfel încât să calibreze sunetul pe utilizator. Apreciez și forma căștilor, nu sunt experimente precum la Huawei și Samsung. Nu m-am împăcat cu controalele de volum, fixe și sensibile la presiunea aplicată. Nota 10+ la partea de sound. Apropo, respectă standardul bluetooth aptX HD pentru căștile compatibile, sunet de înaltă rezoluție pe 24 bits.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Este cumva în linie cu vârfurile de gamă Android din 2018, nimic spectaculos sau mai slab față de alte produse: Qualcomm Snapdragon 845 + Adreno 630 împerecheat cu 6 GB de memorie RAM și 64 sau 128 GB stocare, slot combo ce primește la nevoie un card microSD de până la 512 GB.

Informații relevate de CPU-Z;

Rulează Android 8.0.0 Oreo cu interfața Sense UI, iar nivelul corecțiilor de securitate a fost adus la nivelul lui iunie 2018. HTC a confirmat faptul că U12 Plus va face pasul spre Android 9. Compania taiwaneză nu stă rău cu suportul pentru telefoanele sale.

Interfața Sense UI este arhicunoscută, nu consumă cine știe ce resurse, impresionează prin viteză și simplitate, dar și prin posibilitățil de customizare aduse. Totuși, parcă patina timpului s-a pus peste acest UI și ar trebuie să vină cu ceva nou ca să impresioneze. Repet, are viteză și lag-ul nu-l întâlnești absolut deloc.

Edge Sense a ajuns la generația a doua. Strângi marginile telefonului și pornești diverse aplicații, faci fotografii, zoom în Google Maps, capturi de ecran etc. Poți stabili nivelul de apăsare la care să pornească comanda presetată. HTC se individualizează prin această funcție față de concurență, dar nu pot să spun că m-a cucerit și că am să cumpăr telefonul strict pentru asta. De cele mai multe ori am fost înclinat să dezactivez Edge Sense, dar avem nevoie pentru capturile de ecran (Volum + Power nu mergea pentru screenshot).

Am jucat sesiuni intense de PUBG cu detaliile date spre valorile maxime și nu mi s-a părut că s-ar încălzi așa tare precum OnePlus 6, dar nici la nivelul lui P20 Pro nu se ridică din acest punct de vedere.

Aplicații preinstalate pe HTC U12 Plus;

Aplicații Google: Căutare, Chrome, Gmail, Drive, Duo, Documente, Foi de calcul, Prezentări, Keep, Google Foto, Magazin Play, YouTube

Aplicații HTC: Boost+ (șterge fișierele din cache, administrează aplicațiile etc), Meteo, Fișiere, Lanternă, HTC Ajutor, News Republic – aplicație de știri, Editor video Zoe, Reportofon, Vive și Viveport (telefonul este optimizat pentru ochelarii dedicați de la HTC), Alexa – asistentul vocal dezvoltat de către Amazon, HTC Sense Companion (informații utile în funcție de activitățile zilnice, are nevoie să cunoască obiceiurile de consum ale clientului), Record – aplicație de fitness dezvoltată alături de Under Armour,

Altele: Facebook, Messenger, Instagram.

Nu pot spune că are cine știe ce bloatware, dar nici că ar fi inexistent. Concluzia la acest capitol? Hardware puternic, interfață ușor învechită, experiență de utilizare cu accent pe viteză și simplitate.

Interfața Android 8.0 Oreo pe HTC U12 Plus;

Performanță

Qualcomm Snapdragon 845 este unul dintre cele mai apreciate procesoare integrate pe smartphone-urile high-end, iar în cazul lui U12 Plus nu face notă discordantă. Rezultatele sunt bune spre foarte bune, iar asta se vede și în experiența de utilizare oferită.

Teste de benchmark rulate pe HTC U12 Plus;

Conectivitate

Aș spune că stă destul de bine și la acest capitol. Slotul combo permite două scenarii de utilizare: dual-sim cu suport pentru două cartele de tip nanoSIM sau single sim + slot pentru  cardurile microSD de până la 512 GB.

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 13(700), 17(700), 20(800), 28(700), 32(1500), 38(2600), 39(1900), 49, 41(2500), 66(1700/2100);

Vitezle urcă până la 1200 Mbps în download prin agregare de spectru și 150 Mbps în upload.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, bluetooth 5.0, pe partea de localizare are suport pentru A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS, NFC, nu are radio FM și nici jack de 3.5 mm.

În partea superioară se află unul dintre microfoane, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului (butonul de power cu textură ce-l face mai ușor de individualizat), la bază găsiți USB type-C de tip 3.1, difuzorul principal + al doilea microfon, în dreapta se află slotul pentru SIM și microSD. Pe partea spate sunt alte două orificii, alte două microfoane pentru efectul 3D stereo în captura video.

Am uitat de cititorul de amprentă pe care-l găsiți sub camera principală de tip dual, de fapt sub dublu LED flash-ul ce însoțește camera. Aș spune că este într-o poziție ce-l face ușor de accesat.

Camera foto și video;

Are una dintre cele mai bune camere foto și video la momentul actual. A prins locul 3 în votul cititorilor, în fața lui S9 Plus sau Xperia XZ2. Asta contează chiar puțin, HTC U12 Plus îl consider de luat în calcul pentru cei ce caută fotografii normale, fără un boost de culoare care să fure ochiul, autofocus cu adevărat pe repede înainte (autofocus cu laser + detecție PDAF).

Interfața camerei foto și video de pe U12 Plus;

Camera principală are zoom optic 2x și digital…, 10x. Ai posibilitatea de a face Sonic Zoom, pe sunet sau o voce. HDR Boost 2 promite fotografii care să impresioneze vizual.

Am uitat să vorbesc despre senzorii din spatele camerei duale: 12 Megapixeli cu OIS, f/1.8 și pixel de 1.4 microni + 16 Megapixeli cu autofocus, f/2.6 și pixel de 1 micron – responsabilă pentru zoom-ul optic 2x.

Dispune de un dublu LED flash, filmează până la 2160p cu 60 fps, iar camera frontală este tot de tip dual cu 8 + 8 Megapixeli, ambele cu f/2.0 și dimensiune a pixelului de 1.12 microni. Presupun că lucrează împreună pentru selfie-uri de mare angajament.

Las materialele să vorbească de la sine, rezultatul de cea mai bună cameră duală în testul DxOMark nu este degeaba.

Clip 2160p cu 60 fps realizat cu HTC U12 Plus;

Fotografii făcute cu HTC U12 Plus (aici le găsiți fără resize, link valabil pentru 7 zile):

Autonomie

Dispune de încărcare rapidă pe QuickCharge 3.0 cu alimentare de la 0 – 50% în 35 de minute pentru acumulatorul de 3500 mAh.

La utilizare medie spre intensivă trece testul unei zile de utilizare, cu greu. Dacă ecranul este dat la luminozitate maximă, iar telefonul ajunge a fi folosit extensiv în jocuri precum PUBG se duce spre 3 – 4h de SOT (Screen on Time). Aș spune că sunt valori rezonabile, ce erau și mai bune dacă se păstra acumulatorul de 3930 mAh de la U11 Plus.

În testul Gadget.ro a obținut 5h și 10 minute (luminozitate la nivel maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi), se încarcă de la 0 – 100% în 92 de minute. 

Preț

HTC U12 Plus – 3699 lei la PCgarage.

Concluzii

HTC U12 Plus este un super-smartphone. Din păcate, HTC nu are puterea să-l promoveze la fel de tare precum concurența. Plus că prețul este ca o piatră de moară. Majoritatea clienților de HTC se reorientează spre telefoane mobile cu specificații similare la un preț mai așezat, diferența fiind chiar și de peste 1000 lei, de la caz la caz.

Întradevăr, Edge Sense 2, camera foto cu rezultate notabile, înregistrarea video cu 4 microfoane + alte tips & tricks costă la nivel de R&D, dar clientul se uită strict la hardware și preț. Înțeleg că HTC își dorește să concureze cu Samsung S9 Plus, dar și față de sud-coreean a ajuns a fi ceva mai scump (S9 Plus îl găsiți acum pe la 3600 lei).

Dacă ești în căutarea unui vârf de gamă pe Android, te interesează camera foto cu sunet stereo pe partea video, vrei cel mai bun sunet din piață pe difuzoare și USB type-C, calitate și pe bluetooth, HTC U12 Plus ar putea fi o alegere inspirată.

Cred că un preț de 2800 – 3000 lei l-ar fi ajutat mult, doar că nu știu cât de bine HTC și-ar fi amortizat costurile de R&D, componente etc.

PRO

  • design ce mizează pe eleganță și atenție la detalii;
  • difuzoare stereo cu adevărat puternice, sunet excelent și pe bluetooth sau USB type-C;
  • hardware puternic + conectivitate de top;
  • cameră foto și video cu rezultate foarte bune, înregistrare stereo bazată pe 4 microfoane;

CONTRA

  • display cu luminozitate modestă pentru categoria high-end, culori ușor șterse;
  • preț mare;
  • autonomie relativ modestă.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.