HTC Windows Phone 8S – review

01/05/2013

Orange ne-a oferit la review și HTC Windows Phone 8S. Prin decembrie vă scriam despre fratele său mai mare: HTC Windows Phone 8X care acum a coborât serios ca preț de pe la 2200 lei la sub 1500 de lei. Sunt magazine online care-l afișau și pe la 1100 de lei.

Ambele telefoane rulează Windows Phone 8, unul mergea în segmentul high-end și în 8S pe mid-range. Nu o să folosesc termenul HTC Windows Phone 8S ci o recurg la o prescurtare: HTC 8S. Windows Phone 8 a debutat cu câteva modele high-end, dar și câteva mid-range. Pe lângă HTC 8S sunt și Nokia Lumia 820, Lumia 620.

Cred că prețul lui HTC 8S se va mai așeza în săptămânile următoare. Am înțeles că la Orange se obține un cost bun pentru acest smartphone la fidelizare / continuare de abonament. Costă 49 euro cu Pantera 23 / 23 euro pe lună, 2000 de minute sau sms-uri în rețea, 200 de minute naționale, 200 de SMS-uri naționale, 1 GB trafic de date / lună. Sunt abonamente la care telefonul HTC ajunge la 1 euro, dar și abonamentele depășesc pragul a 30 de euro pe lună.

Să trecem în revistă care-i sunt specificațiile hardware:

Smartphone

HTC Windows Phone 8S

Ecran

S-LCD de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 233 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass

Procesor

Qualcomm Snapdragon S4 la 1 GHz

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD

GPU

Adreno 305

Sistem de operare

Windows Phone 8

Conectivitate

3G la viteze HSDPA, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței, filmează la 720p cu 30 fps, fără cameră frontală

Baterie

1700 mAh

Greutate

113 gr.

Grosime

10.3 mm

Design

HTC-Windows-Phone-8S (27)

Nu pot spune prea multe despre ambalajul în care vine HTC 8S. Mi-a sosit doar telefonul într-un plic sigilat. Vă dați seama că în pachetul standard veți da de încărcător, garanție etc. Smartphone-ul sosit la review era pe negru și baza sa în alb. Stă bine în mână prin prisma dimensiunilor.

În 2013 am ajuns să apreciez un smartphone cu dimensiuni compacte. Spatele telefonului este fabricat dintr-un plastic negru, bine închegat, nu scârțâie sau să auzi vreun sunet când îl strângi în mână.

Merge pe designul unibody cu care HTC ne-a obișnuit. La bază vei putea scoate capacul alb spre a pune slotul pentru microSD de până la 32 GB + cel pentru microSIM. HTC 8S impresionează în mod plăcut prin calitatea fabricației, design simplu cu forme ușor rectangulare. Mi-aș fi dorit să văd o altă variantă de culoare, cel negru merge mai mult spre categoria business, deși culoarea alb de la bază dă o notă tinerească.

Apreciez că spatele nu-i lucios ci mat, nu adună amprentele și pare rezistent în timp. Dacă-ți va scăpa pe jos nu se va zgâria chiar așa ușor. La baza ecranului sunt trei taste capacitive pentru controlul interfeței de la Windows Phone 8. Veți regăsi și un LED de notificare în zona de deasupra display-ului de 4 inch + logo-ul HTC. Sigla Beats este abia vizibilă pe spate, senzor de 5 Megapixeli + LED flash minion.

Ecran și sunet

HTC-Windows-Phone-8S (11)

S-LCD de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass. Ecranul adună amprentele rapid, dar cam așa se întâmplă la toate telefoanele cu display touch. Nici cele cu suprafața oleofobică nu impresionează.

Se vede bine, te descurci și sub acțiunea razelor solare. Asta pentru că Windows Phone 8 vine cu un meniu simplu, lizibil și datorită culorilor puternice. Te descurci, dar și luminozitatea display-ului trebuie reglată la maxim.

HTC-Windows-Phone-8S (24)

Boxa este poziționată în spate, logo-ul Beats Audio. Se aude excelent ca și calitate a sunetului, volum și bass. Punctează pozitiv la acest capitol, la fel și pe sunetul oferit pe jack-ul de 3.5 mm dispus în partea superioară, pe lateral.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-Windows-Phone-8S (17)

Windows Phone 8 demonstrează că-i suficient și un CPU dual-core pentru fluență în sistemul de operare, browsing și în rularea aplicațiilor. HTC 8S integrează un CPU Qualcomm Snapdragon S4 la 1 GHz, Adreno 305 pe post de accelerator grafic, 512 MB RAM și 4 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB.

Telefonul rulează interfața Modern UI cunoscută și de la Windows 8 / Windows RT. Nu am sesizat vreun lag, browserul integrat by default este Internet Explorer și funcționează ireproșabil. Te adaptezi rapid la tastatura qwerty touch, touch-ul răspunde rapid comenzilor.

Nu o să insist pe Windows Phone 8 pentru că la toate telefoanele cu acest software avem aceeași interfață. Microsoft nu permite customizarea interfeței grafic precum Google ce oferă liberatate totală producătorilor hardware. Update-urile software ar trebui să ajungă rapid pe toate telefoanele cu WP8. Nu ai parte de fragmentarea Android.

Windows Phone 8 merge pe o interfață originală, live tile-urile sunt personalizabile ca dimensiune. Sunt multe culori în ton cu ce-i place fiecărui utilizator. Windows Phone 8 Marketplace a depășit 100.000 de aplicații în Store. Aș zice că un telefon cu WP8 merge perfect pentru cei axați pe socializare, deși la aplicația de Facebook mi-aș dori un update cât mai rapid. Nu prea mai are nicio legătură cu aplicațiile de Facebook de pe Android, iOS sau cea din web. Twitter-ul rulează fin.

Capturile de ecran / screenshot se realizează prin apăsarea concomitentă a butonului de power și a celui de home. Am uitat să punctez că la baza ecranului S-LCD de 4 inch se situează trei taste capacitive: Back, Home / Ieșire pe ecranul de start și Search via Bing / motorul de căutare al Microsoft și rivalul direct pentru Google.

Suferă puțin pe partea de gaming, de jocuri. Nu sunt multe dintre titlurile care au făcut istorie în Google Play și App Store. Microsoft cred că se va bucura de atenția dezvoltatorilro atunci când va reuși să vândă mai multe telefoane și astfel să existe piața de desfacere.

Performanță

Nu l-am supus la prea multe teste de benchmark. În HTML5test cu Internet Explorer a scos 320 puncte. În BrowserMark 2.0 a ajuns la 1490 puncte. În AnTuTu Benchmark a atins 6931 puncte. L-am testat și cu MultiBench 2: 34.840 la Grafică, 1887 la Memorie, 14.433 la spațiu de stocare și 11.599 la procesor. Voi mai aduna date statistice și de la alte telefoane cu Windows Phone 8. Voi face un fel de bază de date și le voi pune în tabele comparative ca să vedeți clar care dintre telefoanele testate iese în față. M-am bucurat să văd că AnTuTu Benchmark a poposit și în Windows Phone 8 Marketplace.

Conectivitate

HTC-Windows-Phone-8S (9)

3G, Wi-Fi, bluetooth, GPS – funcții devenite deja clasice la un smartphone. În partea superioară regăsiți butonul de power și jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta dați de tasta ce activează camera foto & video și cea pentru reglarea volumului de dimensiuni generoase și ușor de accesat. La bază a fost dispus portul microUSB pentru conectarea la PC sau pentru încărcarea telefonului. Pe stânga nu găsiți niciun conector.

Nu am sesizat probleme vis-a-vis de situația semnalului în 3G sau pe Wi-Fi. Calitatea convorbirilor este foarte bună.

Cameră foto și video

HTC-Windows-Phone-8S (26)

5 Megapixeli, LED flash, autofocus, filmează HD cu 30 fps și fără cameră frontală. Păcat că au ales să-l lase fără cameră frontală. Ar fi fost utilă în convorbirile via Skype sau orice alt serviciu ce permite apeluri video. Focalizează rapid și captează imaginile în același ritm.

Câteva mostre foto & video:

httpvh://youtu.be/PHkbuxdsO8g

Autonomie

1700 mAh și în condiții de utilizare moderată atinge două zile fără probleme. Aș zice că este un record pentru un smartphone mid-range și nu numai. Cu luminozitatea la maxim și toate sincronizările trece pragul unei zile.

Concluzii

HTC-Windows-Phone-8S (28)

HTC Windows Phone 8S este un smartphone complet ce oferă o experiență de top. Nu ai parte de lag, vine cu o interfață originală specifică Windows Phone 8. Punctele PRO și CONTRA le găsiți detaliate

PRO

– design plăcut, spate mat ce nu adună amprentele și oferă un grip excelent, compact;

– display destul de bun;

– interfață fluentă și originală, viteză în browsing, perfect pentru partea de socializare;

– rezultate decente pe partea foto & video;

– sunet ce impresionează pozitiv.

CONTRA

– prețul ar mai putea fi ajustat;

– puține jocuri interesante în Windows Phone 8 Marketplace.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.