Smartphone

HTC a lansat două telefoane cu Windows Phone 8 – HTC Windows Phone 8X și HTC Windows Phone 8S. Voi prefera să le numesc HTC 8X și HTC 8S, este mai simplu și evit a folosi intempestiv acel Windows Phone care se regăsește și în denumirea sistemului de operare.

Microsoft a adus în 2012 o tripletă de produse software în care și-a pus mari speranțe: Window 8 – pentru desktop pc și portabile  / tablete, Windows RT / pentru tablete cu procesor pe arhitectură ARM și Windows Phone 8 pentru telefoane mobile de tip smart. În 2010 a debutat Windows Phone 7 care la nivel de kernel pornea din Windows CE, Windows Phone 8 este strâns legat de Windows RT și Windows 8 pornind dintr-un alt kernel Microsoft – Windows NT. De aici și o portare a aplicațiilor mai facilă pentru dezvoltatori de aplicații.

Totuși, am remarcat că aplicațiile din Windows Phone 7 Marketplace – peste 100.000 – sunt disponibile și pe smartphone-urile cu Windows Phone 8. Punct pozitiv. Microsoft nu pornește de la zero. Telefoanele cu WP8 au specificații hardware mai puternice. Au trecut pe procesoare dual-core cât și pe ecrane cu o rezoluție de tip HD. De aici și speranța multora că deși sunt pe un software nou vor păstra viteza interfeței de pe Windows Phone 7 + specificațiile hardware permit o procesare a mai multe detalii și de aici aplicații care să uimească utilizatorul.

HTC 8X este vârful de gamă al companiei taiwaneze pe Windows Phone 8. Ne-a sosit la test prin intermediul Orange care deschide un program inedit numit Orange Smartphone Testers. Prin intermediul său se oferă clienților Orange,  posibilitatea de a testa cele mai noi smartphone-uri. Acestea vor veni trimestrial și tocmai ce au început cu smartphone-ul de care vă scriu în acest moment. Telefonul va fi primit pentru o perioadă mai lungă, de la 2 – 3 săptămâni până la o lună.

Vă spun din review-urile pe care le-am făcut pe Gadget.ro că în general primești un smartphone sau un produs de test pentru o săptămână și peste 2 săptămâni sunt suficiente spre a-ți forma o opinie avizată legată de un smartphone. Adresa Orange pentru a afla mai multe detalii – http://www.orange.ro/reviews/home.

Să trecem în revistă care sunt specificațiil hardware pentru HTC Windows Phone 8X:

Smartphone
Date tehnice
HTC Windows Phone 8X
Ecran S-LCD2 de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2 și 342 ppi
Procesor Dual-core la 1.5 GHz, Qualcomm MSM8960 cu arhitectură Krait
Memorie 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD
GPU Adreno 225
Sistem de operare Windows Phone 8
Conectivitate 4G, 3G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, bluetoth 3.1, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, GLONASS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging,  touch focus, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 2.1 Megapixeli ce filmează la 1080p
Baterie 1800 mAh
Greutate 130 gr.
Grosime 10.1 mm
Preț De la 89 euro cu abonament pe doi ani de zile

Design

HTC este recunoscut la nivel internațional în rândul producătorilor de hardware pentru calitatea materialelor utilizate și finisarea de top. La HTC One X au ales să folosească policarbonat și o carcasă de tip unibody, la fel s-a procedat și la HTC 8X. Formele sunt ceva mai rectangulare la HTC 8X, colțurile sunt ușor rotunjite. Au avut ocazia să văd ambele modele, mă refer aici la culoare: pe negru și albastru. Pe negru mizează mai multe pe seriozitate, cel albastru impresionează de prima dată când îl vezi.

În cutia lui HTC 8X dați de smartphone cu bateria încorporată, diverse manuale de instrucțiuni, certificat de garanție, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căștile clasice pe jack de 3.5 mm, o pană micuță cu care se deblochează slotul pentru cartela microSIM. Pachetul este în stilul cu care HTC ne-a obișnuit, rotunjit și fabricat dintr-un fel de material similar cu covrajul.

De cum iei telefonul în mână remarci cât de bine stă în palmă, îl ajută și dimensiunile ceva mai compacte decât la alte telefoane smart de top. HTC 8X are un display de 4.3 inch, taste capacitive la bază.

Finisarea de top se remarcă prin atenția la detalii, carcasa de tip unibody împiedică apariția a diverse zgomote scoase vreo îmbinare mai puțin fericită. La HTC 8X mi-au plăcut liniile simple, clare, formele rectangulare ușor rotunjite la colț. Stă bine în palmă și poate fi operat fără probleme cu o singură mână.

HTC 8X aduce un stil minimalist care i se potrivește, fără elemente de tip inedit care să atragă atenția. Pe negru se potrivește celor din segmentul business, iar pe albastru sau în diverse alte varianet de culoare merge pentru cei care doresc o culoare ceva mai puternică, vizual te atrage. Eu aș merge pe cel albastru care-i de-a dreptul irezistibil.

Un scurt unboxing făcut în urmă cu ceva timp:

Ecran și sunet

S-LCD2 de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2, 342 ppi și 16 milioane culori. Un display care uimește prin luminozitate, culorile calde și afișate în mod natural. Știți că AMOLED-urile sunt foarte ok până la culorile ceva mai vivid care nu sunt pe placul unora. Nu este cazul la HTC 8X, aici dai de culori un pic mai șterse decât la un AMOLED, dar naturale. Mi s-a părut că se descurcă decent și în acțiunea directă a razelor Soarelui, nici nu a fost prea multă lumină în ultimele zile, mai ales că a nins, o vreme ceva mai închisă.

La baza ecranului de 4.3 inch sunt trei taste capacitive cu rol de Back, acces pe ecranul de start și ieșirea directă dintr-o aplicație pe display, search prin intermediul Bing. Ecranul place prin luminozitate, o rezoluție nouă pentru telefoanele cu software Microsoft. La Windows Phone 7 trebuia să te mulțumești cu 480×800 pixeli.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, generos dimensionată. Se aude excelent și asta grație tehnologie Beats Audio, jack-ul de 3.5 mm este dispus superior. Căștile din pachet nu sunt de tip in-ear ci clasice, sound-ul oferit este de calitate. Le-am testat și cu alte căști de tip intraauricular și acolo impresionează de-a dreptul.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm a livrat un procesor MSM8960 dual-core la 1.5 GHz + Adreno 225 GPU. Această combinați de CPU + GPU a fost regăsită în 2012 și la alte telefoane primite pozitiv de presa de specialitate și public: HTC One S, ASUS Padfone 2 sau Acer CloudMobile. Toate cele trei telefoane enumerate sunt cu Android, HTC 8X vine cu Windows Phone 8.

Microsoft mizează pe un ecosistem ceva mai închis în ce privește hardware-ul integrat de telefoanele cu Windows Phone 8. Toate telefoanele cu WP8 au procesoare de la Qualcomm. Cele de top mizează pe arhitectura mai sus amintită. HTC 8X, Samsung ATIV S și Nokia Lumia 920 sunt identice din acest punct de vedere, diferă spațiul de stocare. La HTC 8X trebuie să vă te mulțumești cu 16 GB, fără slot pentru microSD. Se adaugă 7 GB oferiți în cloud prin intermediul SkyDrive sau poți opta pentru și mai mulți GB în schimbul unui plan tarifar modic / pe lună.

Contează  puțin hardware-ul ci experiența oferită. Aici dai de o supriză plăcută. Se mișcă rapid în interfața originală a Windows Phone 8 ce pare preluată de la Windows Phone 7, doar că ecranul de start este mai customizabil acum. Acele live tile-uri ce-ți permit afișarea de content fără a fi nevoie să intri în aplicația propriu-zisă.

Sistemul de operare este Windows Phone 8, de care am scris câte ceva la începutul recenziei. Interfața grafică este aceeași indiferent de telefonul pe care-l folosești. Se vede că aduce o evoluție a Windows Phone 7, se trage din acel limbaj de design denumit Modern UI și care poate fi regăsit acum și la tabletele cu Windows RT cât și la Windows 8. Totul a fost optimizat pentru touch, ferestre mari și controale ușor de accesat.

Pentru a activa telefonul și a avea acces la magazinul de aplicații ai nevoie de un cont Microsoft (adresă de mail pe live sau pe hotmail). Ecranul de start poate fi customizat, un tile poate avea trei dimensiuni și dispus în orice mod. Navigarea se face printr-un fel de swipe în jos. Sunt afișate câteva informații legate de baterie, rețeaua de telefonie în partea superioară. Nu dați de notificările în stil Android printr-un swipe de sus în jos. Printr-un gest touch lateral dai de toate aplicațiile și setările din smartphone:

– Ajutor  + Sfaturi, Alarme, Calculator, Calendar, Cameră foto;
– Configurare conexiune, Convertor, Deezer – serviciu de streaming muzical gratuit;
– Fotografii, Google Mail, Hărți, Hotmail, HTC, Internet Explorer, Îmbunătățire foto, Jocuri, Lanternă, Last FM, Magazin, Mesagerie, Muzică + Video;
– Office, OneNote, Persoane, Portofel, Setări, Telefon;
– YouTube.

Sincronizarea cu un cont de gmail funcționează fără probleme. Merg a fi sincronizate contactele, calendarul și asta pe lângă mailurile propriu-zise.

Internet Explorer pentru Windows Phone 8 se descurcă excelent. Încarcă paginile web rapid indiferent că ești pe o rețea Wi-Fi sau pe rețeaua Orange, asta și pentru că Orange se descurcă destul de bine în ce privește semnalul 3G.

Am instalat aplicațiile de Twitter și Facebook. Acestea sunt adaptate la stilul Windows Phone și nu există nicio legătură la nivel de interfață între ele și versiunile pentru Android sau iOS. La aplicația de Facebook mi-a trebuit ceva timp până să o parcurg de la un capăt la altul, să văd pe unde sunt diverse opțiuni. La Twitter a fost mai simplu. Tastatura qwerty touch este destul de aerisită și ușor de accesat.

Aplicațiile din Windows Phone 8, mă refer la cele de calitate, sunt cu plată, în general. Nu se merge pe modelul freemium de la Google și majoritatea dezvoltatorilor preferă să monetizeze printr-un cost fix, ceva mai mare deât la aplicațiile similare din App Store. Bănuiesc că atunci când vor fi mai multe telefoane cu WP8 în piață și costul per aplicația va scădea, asta pentru că piața se mărește. Știu că Microsoft trage tare pentru a aduce cât mai multe aplicații, mai ales din cadrul celor localizate / cu aspect local. La noi dați, spre exemplu, de Cinemagia, urmează Transport Urban și multe altele.

Performanță

Nu am instalat prea multe teste de benchmark, sunt ușor irelevante. Am pus telefonul la lucru în BrowserMark și HTML5test. Nu se poate face o comparație pentru că nu am testat și alte telefoane cu Windows Phone 8, cum spuneam la capitolul hardware sunt identice la nivel de CPU și GPU. Știți că Microsoft nu permite partenerilor hardware să customizeze interfața de pe telefoane, nu adaugă ei un fel de UI propriu ca la Android, de aici și o experiență uniformă, fluentă și promisiunea de aduce update hardware rapid pe toate telefoanele cu WP8.

Smartphone
Date tehnice
HTC 8X
BrowserMark  1703 puncte
HTML5test  320 puncte

Conectivitate

Stă excelent din acest punct de vedere. HTC 8X este un smartphone 4G / LTE ready și promite viteze de download de până la 100 Mbps pe secundă. Orange promite servicii 4G, chiar din această zi – 12.12.2012. Se adaugă 3G, Wi-Fi în toate standardele a/b/g/n, este dual-band pe 2.4 GHz și 5 GHz pentru cei cu routere ceva mai performante, spectrul de 5 GHz nu este așa aglomerat precum cel de 5 GHz. Se adaugă bluetooth 3.1, NFC pentru când acest standard va fi utilizat și în tranzacțiile comerciale locale transformând telefonul într-un portofel virtual sau pentru conectare la diverse accesorii în genul boxelor.

În partea superioară dați de butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea ecranului, cel pentru jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta este slotul pentru microSIM, tasta generos dimensionată pentru reglarea volumului, tastă dedicată pentru camera foto / lucru apreciat de foarte multe persoane și o cerință a Microsoft față de companiile care produc telefoane cu software-ul său. La bază dați de slotul pentru microUSB cu rol în încărcarea bateriei de 1800 mAh sau în conectare aparatului la PC, acum nu mai este necesar software-ul Zune pentru transfer de fișiere. Apreciez că au simplificat lucrurile. În lateral stânga nu este niciun conector.

Cameră foto și video

8 Megapixeli la camera principală și 2.1 Megapixeli la camera frontală. Ambele știu 1080p, cred că este prima camera frontală de smartphone care știe să filmeze la 1080p. Nu știu dacă Skype sau vreun alte serviciu de apelare video permite streaming la o asemenea valoare, dar nu strică să ai așa ceva pentru viitor ca și NFC-ul sau conectivitate 4G / LTE.

Senzorul de 8 Megapixeli este dispus central, în partea superioară, pe spatele telefonului. Lângă el se află un LED flash destul de puternic și ceva cam intruziv. Cum spuneam, camera foto poate fi activată de la o tastă dedicată / buton dispus pe lateral. Aplicația foto se deschide rapid, simplă și bine organizată. Captează fotografiile rapid, dispune și de touch focus.

În stânga este o săgeată și printr-un fel de swipe lateral intri în albumul cu fotografiile făcute de smartphone. În dreapta sunt alte comenzi: Setări ce sunt împărțite în cele pentru fotgrafie și cele pentru înregistrare video. Se adaugă o scurtătură pentru a trece pe camera video sau pe camera frontală, posibilitatea de a regla blițul pe automat, să fie folosit mereu sau să-l dezactivezi, efecte foto.

La setări fotografie sunt mai multe posibilități:

a. Posibilitatea de a seta un efect în genul tonuri de gri, negativ, sepia, solarizare;
b. Alegerea rezoluție:
– 8 Megapixeli – 3264×2448 pixeli;
– 6 Megapixeli – 3264×1836 pixeli;
– 5 Megapixeli – 2592×1952 pixeli;
– 4 Megapixeli – 2592×1458 pixeli;
– 3 Megapixeli – 2048×1536 pixeli;
– 2 Megapixeli – 2048×1152 pixeli;
– VGA / 0.3 Megapixeli – 640×480 pixeli.

c. Balanța de alb: Noros, Lumina Zilei, Incadenscent, Fluorescent sau pe Automat;
d. Expunere: Cea mai mică, Mai mică, Normală, Mai Mare, Cea mai Mare;
e. Contrast cu unitățile de măsură de la expunere;
f. Saturație și Claritate – idem;
g. ISO Automat, 100, 200, 400, 800;
h. Setare pentru detecția fetei.

Setările video sunt similare cu cele de mai sus. Sunt mai multe formate: 1080p, 720p, VGA sau QVGA. Customizare pentru efecte, balanța pe alb, contrast, saturație, claritate.

Câteva fotografii și un clip video:

Autonomie

Baterie de 1800 mAh și trece testul unei zile fără probleme, chiar și la o utilizare mai puternică. HTC 8X a ajuns cu un microSIM de la Orange, de aici și navigarea în voie prin download-ul de aplicații, browsing, etc. Totuși, să nu vă așteptați la minuni. Doar telefoanele cu baterie de peste 3000 mAh oferă autonomie bună la nivel de smartphone. Există alternative: baterie auxiliară, am observat că unele ajung la peste 16.000 mAh.

Concluzii

HTC 8X este un smartphone complet de la design până la sistemul de operare, experiența oferită este de top. Sunt și puncte ceva mai slabe. Să vedem care ar fi punctele forte și cele slabe pentru smartphone-ul taiwanez cu Windows Phone 8.

Puncte forte:
– design bine pus la punct, finisare la același nivel de top cu care HTC ne-a obișnuit la smartphone-urile sale high-end în 2012;
– Windows Phone 8 și o experiență fluentă, excelent pentru socializare și browsing;
– display luminos;
– sound plăcut oferit cu ajutorul Beats Audio;
– conectivitate excelentă cu 4G, NFC și multe altele;
– cameră foto de 8 Megapixeli ce impresionează la exterior;
– suport pentru lucrul cu documente Office, superior oricărui alt smartphone din piață;
– dimensiuni compacte, ușor de strecurat în buzunar și de utilizat cu o singură mână;
– rezistență la o utilizare îndelungată, carcasă de tip unibody.

Puncte slabe:
– nu sunt jocuri în Windows Marketplace care să pună hardware-ul de pe HTC 8X la lucru, sperăm ca acest aspect să se modifice în viitorul apropiat / 2013;
– autonomie modestă;
– cameră foto care la interior nu se descurcă așa bine.
Recomand HTC 8X ca o alternativă la iPhone sau telefoanele cu Android, doar că trebuie făcut un compromis la nivel de aplicații. Aici nu vei da de prea multe jocuri, Instagram sau alte aplicații uzuale din Google Play / App Store. Momentan.

Un unboxing de doar 18 secunde:

Revin cu un video review aflat în procesare pe YouTube.

Concurs: Punem la bătaie 2 stick-uri  de 4 GB sub formă de brățară, ambele sunt primite de la Microsoft. Trebuie doar să pui un comentariu / întrebare pertinent (ă) legat de HTC 8X. Pe 21decembrie vom selecta cele mai bune întrebări.

Câștigătorii sunt: Silviu Dogăroiu și Comăniță Ion Bogdan. Luni voi încerca să-i contactez pentru a le afla adresele și a trimite cele două stick-uri de 4 GB de tip brățară.

Vă mulțumesc.

Update: O să mai primim încă 2 brățări cu stick de la Microsoft și voi reveni luni cu mai multe detalii.

Mai avem două persoane ce au câștigat: Gabriel Bobon și Bogdan Voinea.