Huawei Ascend Mate 7 – review

21/12/2014

Pe sfârșit de 2014 am avut ocazia să testez și un phablet de top al Huawei – Huawei Ascend Mate 7. Compania chineză a crescut mult și a ajuns să ocupe un loc în top 5 al producției de telefoane mobile. Au început cu telefoane ieftine aflate sub brandurile operatorilor telecom și treptate au făcut pasul spre modele ieftine, mid-range și de top. Ambițiile Huawei sunt mari în acest domeniu și pe viitor sunt sigur că-și doresc o poziție pe podiumul mondial.

Îmi amintesc un eveniment de presă desfășurat la MWC Barcelona 2013 când CEO-ul companiei a urcat pe scenă și fără nicio jenă a spus că interfața Emotion UI preia elemente din iOS, nu s-a sfiit să facă și o comparație directă cu telefoanele Apple. Pentru prima dată am văzut Ascend Mate 7 într-o emisiune a lui George Buhnici, iar primele impresii le-am structurat într-un articol dedicat, a debutat și în oferta unui operator telecom autohton.

Huawei-Ascend-Mate-7 (13)

În altă ordine de idei, știți că business-ul principal al Huawei este cel al rețelelor telecom, de aici și un plus de cunoștințe față de concurență. Infrastructura Orange și Vodafone din România este făcută de către Huawei, dacă îmi amintesc corect. Pe de altă parte, Huawei este una dintre puținele companii care-și produc procesoarele în regim in-house. Ascend Mate 7 este un fel de vârd de gamă din acest punct de vedere. De multe ori au fost nevoiți să amâne lansarea unui telefon, să dezvolți un CPU de la zero nu-i treabă chiar așa ușoară.

Încep cu detaliile hardware complete pentru Huawei Ascend Mate 7:

specificatii-Huawei-Ascend-Mate-7

Design

Huawei-Ascend-Mate-7 (1)

În pachet dați de phablet, agrafă pentru sloturile cartelei SIM, dar și pentru cardul microSD, manual cu instrucțiuni de utilizare, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști clasice albe pe jack de 3.5 mm ce amintesc de cele folosite de Apple în urmă cu 2 generații.

La prima vedere este clar de unde Huawei s-a inspirat, HTC One max. Doar că telefonul taiwanez cântărește 217 gr. și atinge 10.3 mm grosime vs 185 gr. și 7.9 mm. Mă rog, Ascend Mate 7 nu are difuzoare frontale, un alt element comun ar fi dispunerea senzorului de amprentă sub camera principală, pe spatele device-ului, doar că Huawei are o implementare mult mai bună.

Merge pe o carcasă unibody din aluminiu, fără acces la bateria de 4100 mAh. Apropo, baterie de tabletă pe un phablet, cred că este și cel mai mare acumulator pus pe un device de top cu ecran de sub 7 inch, din ce se comercializează în țara noastră. Logo-ul companiei chineze se află la baza phabletului, nu sunt controale de tip fizic sau capacitiv și s-a mers pe soluția a la Nexus cu touch buttons direct în interfața grafică Emotion UI, de aici și dimensiuni ceva mai compacte. Marginile telefonului sunt destul de înguste, mai ales cele lateral.

Finisare este ireproșabilă, aluminiu tăiat cu precizie chirurgicală, camera de 13 Megapixeli are LED-ul flash poziționat în stânga sa, cititorul de amprentă sub senzorul principal. Ținând cont de materialele utilizate, specificații hardware și de ecran, aș spune că este relativ compact față de alte modele concurente. Cel mai mare concurent al său îl consider a fi LG G Pro 2.

Huawei Ascend Mate 7 arată impecabil și lasă o impresie pozitivă de la prima vedere: materiale și finisare de calitate, un adevărat produs premium.

Ecran și sunet

Huawei-Ascend-Mate-7 (15)

IPS de 6 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 368 ppi și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Nu merge pe o rezoluție de genul 2560×1440 pixeli, dar nici nu cred că este nevoie de un număr atât de mare de pixeli pe un display aflat pe un astfel de format.

Ascend Mate 7 are un ecran de bună calitate, afișează culori plăcute, luminozitate foarte bună, unghi larg de vizualizare. Răspunde rapid comenzilor și impresionează în mod plăcut în jocuri sau clipurile video.

Sunetul provine de la un speaker situat pe spatele telefonului, spre baza sa. Respectă standardele  DTS Sound. Oferă un sound puternic, un pic cam metalic pentru gustul meu. Aș fi preferat soluția de la HTC One max, mai ales la un phablet axat pe multimedia și gaming. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Căștile din pachet sunt de-a dreptul mediocre și nu merită a fi menționate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei-Ascend-Mate-7 (14)

Huawei Ascend Mate 7 încorporează un procesor dezvoltat de la zero de către compania chineză. Este vorba de HiSillicon Kirin 925 pe arhitectură bigLITTLE cu 2 procesoare, unul de top și altul cu o eficiență energetică crescută. Primul intră în sarcină la operațiile mai complexe, iar al doilea la cele de rutină astfel încât se promite un plus de eficiență și o autonomie mai mare. Am testat mai multe telefoane pe o astfel de arhitectură și trebuie să spun că mare economie sau mare spor de performanță nu am sesizat față de procesoarele clasice de tip quad-core, mă refer strict la segmentul de top.

Am specificat și în tabel. Atenție la versiunea de Ascend Mate 7 achiziționată, precum la LG G3 sunt 2 variante. Prima cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare și a doua cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare. Din experiență vă spun că plusul de memorie RAM contează pe telefoanele Android care uneori se dovedesc neașteptat de gurmande din acest punct de vedere.

Modelul testat pot spune că era versiunea mai light a lui Ascend Mate 7 cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB. Telefonul rulează Android 4.4.2 KitKat cu Emotion UI și nu există nicio informație legată de o eventuală portare a Android 5.0 Lollipop. Huawei nu are o istorie prea bună a update-urilor software, nici măcar pentru versiunile de top ale telefoanelor sale cu Android.

Emotion UI combină toate aplicațiile și widget-urile direct pe ecranul de start, iOS style. Nu sunt fan al acestei interfețe grafice, dar un launcher din Google Play rezolvă problema. Nu are lag sau probleme de gen, rulează orice aplicație sau joc din magazinul de aplicații Android, în condiții optime. Meniul de notificări și setări rapide cât și setările propriu-zise sunt modificate drastic față de Android-ul în variantă Nexus. Touch buttons de la baza pot fi configurate în funcție de preferințele fiecăruia și LG oferă ceva similar începând cu LG G2.

De menționat ar fi și funcția DND / Do Not Disturb prin care setezi ca telefonul într-un anumit interval orar să intre în modul silențios, notificările fiind înregistrate în fundal. Huawei a pus și un mod ultra de protecție a consumului de energie electrică. Telefonul trece pe rețeaua 2G, se oferă acces la un panou simplu la nivel de UI cu apelurile recente, mesaje, în esență dați de funcțiile de telefonie grupate spre a fi ușor de accesat, fără notificări în fundal și cu doar câteva procente din baterie reușești a efectua un apel urgent sau primești un astfel de apel sau mesaj când acumulatorul se află pe ultima sută de metri până la reîncărcare.

Dintre aplicațiile preinstalate:

Themes – mai multe teme preinstalate ce schimbă interfața de pe device;

Polaris Office 4.0 – suită pentru documente în format Office (Word, Excel, PowerPoint);

Mirror – folosește camera frontală și se transformă într-o oglindă ad-hoc;

Radio FM, Weather – nu au nevoie de o descriere;

Se adaugă aplicațiile Google, obișnuite pe un smartphone Android. Aș spune că bloatware-ul este aproape inexistent. Apropo, cititorul de amprente mi s-a părut a fi excelent integrat, mai ales pe partea software și destul de responsiv, recunoaștere din prima. Totuși, pe de altă parte recunosc că nu am avut nevoie să-l folosesc în cele câteva zile în care Ascend Mate 7 a devenit telefonul meu de zi cu zi.

Performanță

Screenshot-Huawei-Ascend-Mate-7 (33)

A trecut prin furcile caudine ale testelor de benchmark și s-a descurcat onorabil:

teste-benchmark-Huawei-Ascend-Mate-7


Conectivitate

Huawei-Ascend-Mate-7 (11)

Știe 4G cu viteze de până la 300 Mbps, alături de Samsung GALAXY Alpha și Samsung GALAXY Note 4 cu procesor Qualcomm Snapdragon 805 & Samsung GALAXY S5 4G+ cu același hardware se află printre primele telefoane ce oferă o astfel de viteză.

Ciudat că pentru un telefon de top de la sfârșitul lui 2014 lipsește conectivitatea Wi-Fi ac, în rest nimic de zis. Are Wi-Fi direct, DLNA, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS etc.

În parte superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreaptă se află reglarea volumului și tasta power, la bază se află portul microUSB, iar în lateral stângă se află sloturile pentru cartela SIM și pentru cardul microSD.

Cameră foto și video

Huawei-Ascend-Mate-7 (6)

13 Megapixeli, filmează la 1080p cu 30 fps, autofocus și LED flash. S-a descurcat neașteptat de bine, Huawei a învățat mult din acest punct de vedere. Focalizează rapid și face fotografii de bună calitate. Camera frontală este de 5 Megapixeli și se adresează amatorilor de selfie-uri, filmează la 720p.

Clip video făcut cu Huawei Ascend Mate 7;

Fotografii făcute cu Huawei Ascend Mate 7:

Autonomie

Bateria de 4100 mAh se descurcă  excelent și aș recomanda phabletul companiei chineze din acest punct de vedere. Cu greu reușești să-i consumi bateria într-o zi de utilizare, chiar și pe modul intensiv. Pe utilizare moderată și cu sincronizări activate în fundal se duce spre 1.5 – 2 zile de autonomie. Excelent, raportat la concurența directă.

Preț

Huawei Ascend Mate 7 – 458 euro / aprox. 2049 lei în oferta Orange.

Concluzii

Huawei-Ascend-Mate-7 (22)

Am structurat punctele PRO și CONTRA și prea multe nu ar mai fi de spus. Marele concurent al lui Huawei Ascend Mate 7 este LG G Pro 2 cu vreo 2 – 300 lei mai ieftin decât produsul companiei chineze. Sunt câteva elemente care-l individualizează în mod clar: carcasa din aluminiu și designul ce inspiră premium prin fiecare por, 4G cu viteze de până la 300 Mbps, cititor de amprente, autonomie excelentă.

PRO

  • design premium, materiale și finisare de top;
  • display de bună calitate;
  • cititor de amprente pentru cei interesați de un spor în securitatea datelor de pe telefon;
  • rezultate notabile ale camerei principale de 13 Megapixeli;
  • cea mai mare autonomie oferită de un phablet în 2014.

CONTRA

  • sunet un pic cam metalic;
  • preț ușor cam mare;

Partea de unboxing si primele impresii:

httpvh://youtu.be/4-6eQe4v84M

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.