Mi-aș dori să testez modelele de top ale Huawei și aici mă refer la Huawei Ascend P7, Huawei Honor 6, dar trebuie să mă mulțumesc cu Huawei Ascend Y530. Este un telefon ce se poziționează în categoria low-cost, destul de aglomerată în prima jumătate a lui 2014 cu zeci de modele care doresc să atragă prin design și mai ales prin specificațiile hardware.

Huawei-Ascend-Y530 (14)

Huawei este un jucător important din piața de telefoane mobile, iar prin Huawei Ascend Y530 și-a propus să livreze un telefon care să impresioneze și să genereze vânzări pe măsură. De aici și reclamele lui Ascend Y530 de pe TV. Un prim punct cu care telefonul low-cost Huawei se diferențiază ar fi procesorul Qualcomm Snapdragon 200. Majoritatea telefoanelor ieftine cu Android situate ca preț sub 550 lei folosesc hardware MediaTek (dual-core sau quad-core).

Încep cu datele hardware pentru Huawei Ascend Y530:

Smartphone Huawei Ascend Y530
Ecran TFT IPS de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, 218 ppi
Procesor Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200 de tip dual-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU Adreno 302
Sistem de operare Android 4.3 Jelly Bean
Conectivitate 3G cu viteze în download de până la 21 Mbps în download, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și radio FM
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 480p 720p cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 1750 mAh
Greutate 145 gr.
Grosime 9.3 mm

Design

Huawei-Ascend-Y530 (20)

În pachet dați de telefon, bateria de 1750 mAh, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști clasice pe jack de 3.5 mm, ghid de utilizare rapid. Minimul necesar, nimic în plus. Mi se pare logic. Vorbim de un telefon ieftin care nu mai lasă loc pentru tot felul de elemente adiționale.

Colțurile smartphone-ului sunt puțin rotunjite, linii drepte în rest. Capacul spate este fabricat dintr-un plastic cu o textură ce contribuie substanțial la partea de grip, nu adună amprentele și nu ai niciodată senzația că urmează a scăpa din mână. În partea superioară și la bază, pe lateral dați de inserții din metal ce aduc un plus de rigiditate. Huawei Ascend Y530 are un design plăcut, finisare destul de bună și nu l-ai încadra din acest punct de vedere în rândul telefoanelor cu preț de sub 600 lei ci mai degrabă în segmentul mid-range.

Este un smartphone single sim. Se oferă acces la bateria de 1700 mAh, la sloturile pentru SIM-ul de dimensiuni normale și pentru microSD slot. Pentru a monta cartela SIM trebuie îndepărtat acumulatorul și restartat telefonul, microSD-urile pot fi puse fără a face o astfel de operație, acces mai simplu.

Huawei Ascend Y530 dă impresia de telefon rezistent în timp, bine fabricat, durabil și cu o finisare solidă, destul de multă atenție la detalii. Mai rar astfe de deziderate în categoria sa de preț.

Ecran și sunet

Huawei-Ascend-Y530 (3)

TFT IPS de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli. Aici ai fi tentat să spui că display-ul este punctul său slab, dar nu este deloc așa. Au implementat o matrice TN IPS care punctează bine la capitolul luminozitate, culori bine calibrate și un unghi de vizualizare la care nu mă așteptam. Ecranul a fost o surpriză plăcută la acest model de smartphone Huawei.

Sunetul este livrat de un speaker situat pe spatele telefonului, în stânga camerei de 5 Megapixeli. Livrează un sound destul de puternic, suficient de mult bass și nu îți zgârie urechile cu vreun sunet strident. Huawei a ținut cont și de acest capitol. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară și cu căști de tip in-ear din comerț se transformă într-un veritabil mp3 player ad-hoc.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei-Ascend-Y530 (8)

Elementele hardware ce-l definesc pe Huawei Ascend Y530: Qualcomm MSM8210 de tip dual-core la 1.2 GHz + Adreno 302 + 512 MB RAM + 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Spațiul de stocare real este de 1.75 GB. Modelul sosit la review a venit de la Huawei, dar avea preinstalate și unele aplicații Orange, de aici și mai puțin spațiu pentru viitoare aplicații, fișiere și jocuri. Teoretic, un Ascend Y530 cumpărat din retail nu are serviciile Orange preinstalate.

Rulează Android 4.3 Jelly Bean cu interfața Emotion UI. Șeful Huawei în 2013 la un eveniment ce a precedat MWC Barcelona 2013 nu s-a sfiit să spună că Emotion UI preia elemente din iOS și Android și ar livra o experiență de utilizare superioară. Nu sunt prea multe de spus la nivel de UI. Toate aplicațiile și widget-urile sunt puse direct pe ecranul de start. Nu mai există meniul cu aplicații poziționate în mod organizat, stilul iOS pe un smartphone Android.

Se mișcă nesperat de bine prin meniu, în browsing și la download-ul de aplicații, mai ales pentru un telefon cu 512 MB RAM. Dintre aplicațiile preinstalate pe Huawei Ascend Y530:

Teme – trei teme preinstalate;

Lanternă, Note, Meteo, radio FM;

Mai sunt și aplicațiile Orange regăsite pe telefoanele cumpărate de la operatorul telecom: Orange Cloud, Deezer, Fotbal Info, Orange Antivirus, Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go, Updates.

Nu cumpărați un astfel de smartphone pentru aplicațiile și jocurile cu cerințe grafice elaborate. Se descurcă cu aplicații și jocuri de volum în genul Subway Surfers, Angry Birds, Temple Run etc. Pe partea de socializare nu are nicio problemă. Facebook, Twitter și alte aplicații rulează într-un mod plăcut.

Performanță

Screenshot-Huawei-Ascend-Y530 (40)

Telefonul se descurcă nesperat de bine la nivel de interfață, jocuri etc, dar în testele de benchmark zici cred că este cel mai slab telefon testat în 2014. Procesorul Qualcomm MSM8201 + Adreno 302 + 512 MB RAM abia duc unele benchmark-uri. CPU-Z relevă că acceleratorul grafic ar fi Adreno 305, dar mai degrabă este o greșeală în aplicație.

Am structurat datele obținute în tabel:

Smartphone Teste de benchmark Huawei Ascend Y530
Quadrant Standard 2104 puncte
AnTuTu Benchmark 12091 puncte
NenaMark 1 60.0 fps
NenaMark 2 53.9 fps
CF-Bench 4620 puncte
Vellamo Browser – 1736 puncte;Multi-core – nu l-a rulat până la sfârșit;METAL – 587 puncte
Linpack Single Thread – 9.007 MFLOPS;Multi-Thread – 15.763 MFLOPS.
3DMark Nu a dus testul de benchmark
HTML5test 323 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Huawei-Ascend-Y530 (11)

Include un mode 3G ce oferă viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, A-GPS. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază de portul microUSB, iar în lateral dreapta de butonul power și tasta dedicată pentru reglarea volumului.

În apelurile de voce se descurcă nesperat de bine, sunet puternic și îți auzi interlocutorul fără nicio problemă. Pe partea de conectivitate la internet prin 3G sau Wi-Fi nu au fost interferențe sau căderi ale semnalului.

Și aici dă impresia de smartphone simplu și solid, își face treaba și asta contează în mod primordial la un telefon low-cost.

Cameră foto și video

Huawei-Ascend-Y530 (17)

5 Megapixeli pentru camera principală, LED flash, filmează la 480p cu 30 fps. Interfața mizează pe simplitate, pot fi făcute fotografii cu efect, de tip panorama. Se oferă setări avansate pentru ISO, balans de alb, ajustare de imagine cu expunere, saturație și contrast. Autofocusul se face rapid, iar legat de calitatea fotografiilor aveți câteva mostre în galeria de mai jos să vedeți cum se descurcă. Nu excelează în niciun fel.

Autonomie

Screenshot-Huawei-Ascend-Y530 (35)

Bateria de 1750 mAh se descurcă foarte bine și în condiții de utilizare moderată aduce o autonomie de 1 zi – 1 zi și jumătate. Nu mă așteptam să fie bine calibrat și la acest capitol.

Preț

Îl găsiți în oferta operatorilor telecom, dar și la magazinele online, iar prețul se situează de cele mai multe ori sub 550 lei.

Concluzii

Huawei-Ascend-Y530 (2)

Huawei Ascend Y530 este o alegere inspirată în segmentul telefoanelor ieftine. Am structurat punctele PRO și CONTRA. I-aș reproșa doar că butonul power livrează și suprize neplăcute. Uneori îl apăsam în mod repetitiv pentru a trezi ecranul la viață și am oferi interfața de blocare / deblocare. Nu am mai avut o astfel de problemă și s-ar putea să fie doar la sample-ul sosit la review.

PRO

– design simplu, materiale de bună calitate și dă impresia de rezistență în timp, grip excelent;

– display luminos, unghi bun de vizualizare pentru categoria sa de preț;

– funcționare făr lag prin interfață, destul de sprinten;

– autonomie bună.

CONTRA

– 512 MB RAM, 1 GB RAM ar fi adus compatibilitatea cu mai multe jocuri și o experiență de utilizare și mai fluentă.

Câteva imagini cu Huawei Ascend Y530: