Am testat telefonul mid-range al Huawei în ultimele săptămâni și pot spune că mi-a format o opinie cu privire la modul în care se comportă, iar recenzia de față încearcă a vi-l prezenta într-un mod exhaustiv. Presupun că sunteți înarmați cu multă răbdare, mai ales că v-ați reîncărcat bateriile cu multă relaxare în vacanțele de Crăciun și Revelion.
Huawei G8 este un smartphone ce a beneficiat de o lansare cu mult fast, într-un eveniment ce a precedat IFA Berlin 2015, alături de smartphone-ul premium, Huawei Mate S. Mă rog, G8 a fost cumva auxiliar, atenția presei de specialitate fiind concentrată pe Mate S, primul device cu Android și Force Touch (doar în versiunea cu 128 GB spațiu de stocare, variantă nelansată comercial nici la momentul în care redactez articolul).
Huawei G8 îl putem considera a fi urmașul lui Huawei Ascend G7, iar telefoanele mid-range au fost la mare căutare în 2015, iar în 2016 le văd în continuare pe un trend ascendent, mai ales că economia crește, bugetele alocate unui smartphone se măresc, iar Huawei beneficiază de o imagine de brand superioară altor companii B-brand. Designul este ușor comun între G7 și G8, cu mențiunea că G8 are colțurile mai puternic rotunjite.
Specificații Huawei G8
Design
Ca pachet de retail este identic cu Huawei P8, ambele sosesc într-o cutie neagră, maximă atenție la detalii încă de aici, senzația de produs de calitate se reflectă de la primul contact cu ambalajul produsului. Alături de Huawei G8 primiți căști albe pe jack de 3.5 mm ce reprezintă o copie a celor folosite de către Apple pentru iPhone-urile sale, mă rog, mai importantă este calitatea accesoriilor și mai puțin de unde s-au inspirat, agrafă pentru slotul dedicat cartelelor SIM și cardului microSD, certificat de garanție și manual cu instrucțiunile de utilizare.
Huawei G8 impresionează prin calitatea fabricației, materialele utilizate și atenția la detalii, aici aș spune că Huawei a luat o parte din experiența HTC în domeniu. Carcasă metalică contribuie la impresia de soliditate, pe spate cu o textură diferită sunt două zone din plastic, presupun că pe acolo sunt poziționate antenele pentru partea de conectivitate (4G, Wi-Fi, bluetooth etc).
Cântărește 167 gr. și are o grosime de 7.5 mm, dar nu ai zice că ai de-a face cu un smartphone slim, camera de 13 Megapixeli cu OIS se profilează puțin peste linia generală a telefonului, nu se oferă acces la acumulatorul de 3000 mAh și asta pentru că s-a optat pentru o carcasă metalică de tip unibody, logo-ul Huawei îl regăsiți și în partea frontală, sub ecran, fără a fi intruziv. Marginile ecranului sunt înguste și la prima vedere te duc cu gândul la edge-to-edge, dar G8 are o margine neagră ce înconjoară display-ul propriu-zis, la 71.7% nu epatează, dar nici nu dezamăgește ca raport ecran / corp al terminalului.
G8 folosește metal din belșug, dar au reușit să-i dea un grip ok, nu ai senzația că în secunda următoare îți scapă din mână sau că trebuie să-l manevrezi cu maximă atenție. Ca design îl consider un smartphone corect pentru categoria sa de preț, un produs ce arată atenția pe care Huawei o alocă telefoanelor sale Android și faptul că-și dorește să impresioneze de la exterior spre interior, de la cum arată spre ce știe să facă.
Ecran și sunet
Huawei G8 folosește un display IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi și raport corp / display de 71.7%, protecție asigurată de sticla 2.5D Corning Gorilla Glass. La bază nu sunt controale de tip capacitiv ci touch buttons în meniul Emotion UI, controale ce merg a fi personalizate în funcție de dorințele fiecărui utilizator în parte. Folosirea touch buttons aduce și dimensiuni mai compacte ale smartphone-ului, nu mai zic și de plusul pe partea de customizare, nefiind legat de o anumită poziționare a producătorului.
Jos pălăria pentru luminozitatea oferită, unghiul de vizualizare, răspunsul prompt al touch-ului integrat. Nu am simțit nicio secundă nevoia unei rezoluții superioare, 1080p pe 5.5 inch mi se pare o combinație reușită, chiar nu ai nevoie de mai mult. În niciun caz nu veți zări pixeli sau alte nebunii de gen.
Sunetul provine de la difuzor poziționat la bază, în dreapta portului microUSB, o altă grilă a fost pusă pentru design în stânga, dar nu antamează un difuzor propriu-zis. La volum maxim l-aș considera ușor strident, bass-ul lipsește în mare parte. Îl auzi când sună, dar nu epatează pe port de difuzor extern. Căștile din pachet sunt albe, pe jack de 3.5 mm, zici că au fost luate din pachetul unui iPhone 6. Repet, contează doar modul în care se aud și pot confirma că oferă un sunet de bună calitate, suficient de mult bass fără a afecta calitatea overall. Parcă amplitudinea putea fi reglată ceva mai sus, dar știu că sunt standarde în domeniu ce trebuiesc respectate spre a preveni situațiile în care asculți la maxim în regim continuu și îți distrugi auzul, Uniunea Europeană are reglementări clare în domeniu.
Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta, butonul de power în aceeași zonă, o poziționare nu tocmai inspirată.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Specificațiile hardware: Qualcomm Snapdragon 615 de tip octa-core cu 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.2 GHz, Adreno 405 în rol de accelerator grafic, 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare din care 22 GB în mod real, slot combo ce antamează fie un microSIM și un microSD de până la 64 GB fie microSIM + nanoSIM, în funcție de scenariul de utilizare al fiecăruia.
Rulează Android 5.1 Lollipop cu Emotion UI, iar compania chineză a promis update la Android 6.0 Marshmallow pe parcursul anului în curs, fără a fi oferită o dată exactă. Măcar știi că la un moment va trece spre cea mai nouă iterație Android.
Din cei 32 GB oferă în jur de 22 GB în mod real, suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Poți să stochezi câteva filme, muzică, fișiere etc. Spațiul de stocare putând fi suplimentat, dar telefonul pierde conectivitatea dual-sim.
Emotion UI aduce toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start și sunt câteva teme preinstalate. Ar fi fost de bun augur să ofere un magazin de teme, așa cum procedează HTC sau Samsung pentru Sense UI sau TouchWiz. Te poți obișnui cu interfața grafică a Huawei sau poți să optezi pentru un launcher în genul Nova, Apex etc. De apreciat că în zona de setări găsiți o multitudine de opțiuni pe partea de customizare.
Telefonul este capabil a rula mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play, și pe cele cu grafica elaborată. Totuși, când îl pui la lucru în ritm susținut aduce și un lag ușor perceptibil, dar duce toate operațiunile la bun sfârșit. Cred că limitarea asta vine mai degrabă din procesor, Qualcomm nu le știe prea bine cu procesoarele octa-core, de aceea și Snapdragon 820 se întoarce la quad-core vs octa-core la Snapdragon 810, problemele avute sunt arhicunoscute. La fel și Snapdragon 615, un octa-core mid-range cu performanțe relativ modeste față de așteptările generate.
Aplicații Google: Căutare, Chrome, Gmail, Google Maps, YouTube, Drive, Muzică Play, Play Store, Hangouts, Google Fotografii;
Aplicații preinstalate pe Huawei G8, cele scrise înclinat merg a fi dezinstalate de pe smartphone: Galerie, Muzică, Videoclipuri, E-mail, Browser, Manager telefon, Notepad, Teme, Calendar, Ceas, Fișiere, HiCare, Instrumente: Meteo, Set unelte SIM, Calculator, Înregistrare sunet, Radio FM, Oglindă, Lupă, Copie de rezervă, Actualizator EMUI, Asphalt Nitro, Bubble Bash Mania, Dragon Mania, 50+ Free Games, Top Games, Puzzle Pets, Spider-Man: Ultimate, Vmall, Facebook, Twitter, WPS Office, Todoist.
După ce scapi de aplicațiile ce merg a fi dezinstalate pot spune că te alegi cu un sistem de operare cât de cât curat, fără bloatware la greu, așa cum face ASUS pe Zenfone Selfie, spre comparație.
Screenshots cu Emotion UI de pe Huawei G8:
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt comparate cu Zenfone Selfie, ambele telefoane mizând Snapdragon 615, 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și Android 5.1 Lollipop.
Screenshots cu testele de benchmark rulate pe Huawei G8;
Conectivitate
4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload, slot combo ce transformă telefonul după cum urmează:
- 2 x nanoSIM;
- 1 x nanoSIM + slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB;
Două elemente cheie lipsesc:
- Wi-Fi ac, trebuie să te mulțumești cu Wi-Fi în standardele b/g/n;
- dual-band, Huawei G8 știe doar 2.4 GHz.
La un smartphone cu preț de peste 1500 lei aș critica lipsa lor, alte telefoane concurente oferă astfel de elemente și într-o categorie de preț inferioară. Exact, cel mai bun exemplu este ASUS Zenfone Selfie ( tot cu Snapdragon 615 octa-core și 3 GB RAM), dar fără carcasă metalică de tip unibody, fără cameră de 13 Megapixeli protejată cu sticlă de safir, fără cititor de amprente etc.
În apelurile de voce se aude clar, puternic, voce a interlocutorului pe care o înțelegi perfect. În conexiunile de internet pe 4G și Wi-Fi nu am avut probleme, o singură dată Wi-Fi-ul s-a oprit de sine stătător, dar s-ar putea să fie ceva legat de router, o chestie de moment.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de reglarea volumului și butonul de power cu textură diferită, la bază de portul microUSB + speaker-ul de la bază, slotul combo în lateral stânga, spre a-l accesa aveți nevoie de o agrafă.
Sub camera de 13 Megapixeli se află cititorul de amprentă cu rol multifuncțional: securizare suplimentară, scroll prin fotografii printr-un swipe pe suprafața sa. Ajungi repede la el și funcționează foarte bine, rapid, precis. Este generația 2.0 adusă și pe flasgship-ul Huawei Mate S.
Cameră foto și video
13 Megapixeli cu lentilă protejată cu sticlă de safir, OIS, filmează la 1080p cu 30 fps, deschidere f/2.0, cameră frontală de 5 Megapixeli cu f/2.4. Aplicația dedicată camerei foto și video amintește direct de…, iOS. Mă rog, Huawei are o multitudine de funcții software în plus, pe partea de selfie-uri are două moduri de înfrumusețare, aici ar trebui să pun vreo trei zâmbilici, dar îmi amintes că selfie-urile au intrat deja în mainstream, iar camera frontală chiar contează în procesul de achiziție al unui nou smartphone.
Fotografiile și clipurile de video sunt de bună calitate, focalizează rapid, nu aduce aberații cromatice, se descurcă chiar și cu lumină prea puternică, fără să ardă imaginile, știe să aducă un contrast ok. Mai multe moduri sunt oferite spre a fi accesate rapid: Mâncare aspectuoasă, Frumușete, Foto, Videoclip, Filmare Lentă. Mai multe filtre sunt oferite: Valencia, Dulce, Sentimental, Albastru etc. Poți să faci captezi mai multe imagini la foc automat și alegi pe cea care consideri că a ieșit mai bine, știe HDR și să facă fotografii panoramice, poți pune un fel de ștampilă pe imagine. În setări ai parte de o multitudine de alte funcții.
Fotografii făcute cu Huawei G8;
Interfața camerei foto și video de pe Huawei G8;
Autonomie
La utilizare intensivă, carcasa metalică se încălzește, totuși, în limite decente. Pus la lucru în ritm susținut cu luminozitatea la maxim și sincronizări în fundal atinge 1 – 1.5 zile destul de lejer. În testul nostru făcut la redarea unui clip pe YouTube cu display-ul pe luminozitate maximă, conexiune Wi-Fi, a atins 6 ore și 35 de minute, destul de ok pentru un acumulator de 3000 mAh pe un display de 5.5 inch FHD, procesor octa-core pe 28nm.
Preț
Huawei G8 – 1699 lei, 1839 lei la eMAG.
Concluzii
Huawei G8 o să devină cu adevărat interesant când prețul său va coborî sub 1400 – 1500 lei. Momentan, este ceva cam scumpuț. Da, ai parte de materiale premium și finisare de bună calitate, cameră de 13 Megapixeli ce se descurcă exemplar, autonomie decentă, dar parcă în această sumă sunt alte telefoane ce-ți fac cu ochiul, mult prea aproape de LG G4, spre exemplu, tot pe 5.5 inch, dar cu hardware superior.
Update: Versiunea americană a lui Huawei G8 se numește Huawei GX8, pe anumite piețe este vândut sub denumirea de Huawei G7 Plus.
PRO
- carcasă metalică, atenție maximă la detalii;
- display luminos, bine echilibrat;
- cameră de 13 Megapixeli ce impresionează prin calitatea imaginilor oferite;
- autonomie decentă;
- cititor de amprentă ce funcționează ireproșabil;
- bloatware minimal, multe aplicații puse în plus pot fi dezinstalate facil.
CONTRA
- sunet mediocru al difuzorului de la bază;
- raport preț / specificații nefavorabil, momentan;
- lag ușor perceptibil când telefonul ajunge a fi pus la lucru în regim susținut;
- Emotion UI modifică Android-ul stock destul de puternic și culorile sale le-aș cataloga drept copilărești, mi-aș dori să văd un magazin de teme. Interfața o poți modifica cu un launcher din Google Play, mă rog, presupun că sunt destule persoane ce apreciază interfața grafică dezvoltată de Huawei.
Review video al lui Huawei G8:
httpvh://youtu.be/XtQA8QbW2j4
Galerie de imagini cu Huawei G8: