Huawei Honor 3C este dispozitivul pe care am avut ocazia să-l testez cum se cuvine în ultimele zile. Acest model este în țara sa de baștină unul dintre principalii competitori ai lui Xiaomi Redmi 1S, model ce a avut deja parte de un review la noi pe site.
Nu o să lungesc partea de introducere mai mult decât am făcut-o până acum, deoarece mai bine aflăm pe parcurs toate detaliile despre modelul aflat astăzi în discuție.
Specificații detaliate pentru Huawei Honor 3C:
Design
În cutia în care am primit la test exemplarul Huawei Honor 3C, mai exista bateria, încărcătorul și cablul microUSB – USB 2.0. Acestea au fost toate accesoriile primite în pachet, dar s-ar putea ca variantele disponibile în comerț să mai beneficieze și de alte elemente suplimentare. Un manual de utilizare și un certificat de garanție sunt obligatorii.
În primul paragraf al materialului vă spuneam care este competitorul numărul 1 al smartphone-ului analizat azi. Ei bine, Xiaomi Redmi 1S și Huawei Honor 3C seamănă izbitor de mult. Din orice unghi am privi cele două dispozitive, asemănările sunt evidente.
La baza ecranului stau cele trei taste capacitive cu rol de back, home și options (de la stânga la drepata). Deasupra display-ului sunt senzorii de lumină și proximitate, LED-ul pentru notificări și camera frontală de 5 Megapixeli.
Capacul spate este realizat dintr-un plastic lucios, ce se întinde și pe marginile smartphone-ului, până aproape de display. Este predispus la zgârieturi și adună amprentele rapid. Se desface destul de ușor, începând procesul din dreptul portului microUSB, neexistând un alt spațiu dedicat acestei operațiuni. Se fixează la fel de facil precum se desprinde, dar asta nu înseamnă că sunt probleme, în sensul unor sunete deranjante atunci când strângem telefonul în mână.
Gripul oferit de spatele lui Huawei Honor 3C nu este cel mai bun, dar dimensiunile compacte pentru un dispozitiv de 5 inci ajută la o manevrare simplă cu o singură mână.
Materialele și finisările sunt bune și nu mi s-a părut că s-au făcut compromisuri din această direcție spre a atinge un cost final scăzut.
Ecran și sunet
Ecranul lui Huawei Honor 3C mi-a plăcut în mod deosebit. Este unul de bună calitate, a cărui luminozitate maximă este de-a dreptul impresionantă. Culorile sunt foarte bine reprezentate, iar unghiurile de vizualizare extrem de largi.
Rezoluția HD (1280 X 720 pixeli) oferă ecranului de 5 inci o densitate de aproximativ 294 ppi. Vă asigur că în cazul lui Huawei Honor 3C nu era nevoie nici pe departe de mai mult. Totul se vede clar și deloc pixelat.
Singura mică problemă în cazul display-ului ar putea fi remarcată la lizibilitatea în bătaia directă a razelor de soare. Oricum, nu multe sunt smartphone-urile ce excelează la acest capitol și mai ales în această zonă de preț.
Sunetul emis prin difuzorul extern este mediu atât ca intensitate, cât și la calitate. Nu sunt multe de spus aici: nu îți va zgâria urechile, dar nici nu te va încânta prea tare.
Prin jack-ul de 3.5 mm, Huawei Honor 3C se laudă că ne oferă un sunet cu certificare DTS. Nu este rău deloc, dar sincer mă așteptam la mai mult atunci când am văzut logo-ul ”dts” apărând pe ecran în momentul în care am introdus căștile în jack.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Huawei s-a gândit ca în cazul lui Honor 3C să alăture un procesor ce actualmente poate fi considerat entry-level, unei memorii RAM de 2 GB. Împreună cu acceleratorul grafic Mali-400 și 8 GB spațiu de stocare (real cca. 5.5 GB), Huawei Honor 3C se descurcă excelent, cel puțin prin meniu.
Cu Emotion UI 2.0 pus peste Android 4.2.2 Jelly Bean, smartphone-ul chinezesc se mișcă impecabil. Nu am întâlnit lag sau vreo altă problemă nici măcar atunci când erau executate actualizări în fundal ale aplicațiilor.
Interfața Emotion UI permite un grad înalt de personalizare, cu diferite teme și efecte de tranziție din care putem alege. Nu există meniu cu toate aplicațiile, acestea regăsindu-se direct pe ecranele de start. Zona de notificări, activabilă printr-un swipe de sus în jos, reunește atât notificările cât și setările rapide. Icon-urile sunt schimbate și ele și aduc aminte de cele de la iOS. În fapt, toată interfața Emotion UI semănă cu cea de la dispozitivele Apple.
Nu este nicio problemă dacă Emotion UI nu vă face cu ochiul, deoarece există oricând posibilitatea de a opta pentru un alt lancher, iar Play Store-ul este plin de asemenea soft-uri.
Cea mai mare problemă ce vine pe partea sistemului de operare este dată de versiunea acestuia. Android 4.2.2 Jelly Bean în anul 2015 este de-a dreptul inacceptabil. Chiar dacă rulează impecabil, parcă ne-am dori mai mult din această direcție. Huawei Honor 3C chiar ar merita un update care să facă trecerea la un sistem de operare mai recent.
Am testat Real Racing 3 pe Huawei Honor 3C și a rulat bine. Fără detalii grozave, dar măcar nu am întâmpinat lag. Celelalte jocuri ce vin la pachet odată cu smartphone-ul au rulat foarte bine.
Aplicațiile preinstalate pe Huawei Honor 3C sunt câteva la număr, iar pe lângă cele de la Google, mai avem:
100% Games! – selecție de jocuri de la Gameloft ce pot fi descărcate gratuit sau contra cost;
Bitcasa – serviciu de stocare în cloud;
Danger Dash – joc demo de la Gameloft în genul Temple Run;
Kingdoms & Lords, Little Big City , Wonder Zoo – jocuri de la Gameloft.
Pe lângă cele de mai sus există și Weather (Vremea), Flashlight (lanternă), FM Radio, Backup, Downloads, System Update, App Installer, Kingsoft Office, File Manager și Phone Manager, aplicații care nu mai necesită nicio prezentare.
Performanță
După ce Huawei Honor 3C a rulat testele de benchmark uzuale în cazul gadget.ro, am trecut toate rezultatele în tabelul de mai jos:
Conectivitate
Huawei Honor 3C poate adăposti sub carcasă două cartele de tip micro sim și un card microSD de până la 32 GB. Alături de acestea mai dispune de Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS, radio FM, microUSB și jack de 3.5 mm.
Ultimele două din listă se află pe laterala de jos, respectiv pe cea de sus. Pe partea drepată se regăsesc tastele pentru reglarea volumului și cea power.
Toate elementele de conectivitate și-au făcut datoria așa cum trebuie și nu mi-au cauzat niciun fel de neplăceri.
Caliatea în apelurile de voce pe partea de sunet este bună, fără să iasă din tipare în vreun fel. Semnalul GSM putea fi recepționat mai bine, existând momente de instabilitate. Nu am ratat apeluri din această cauză, dar am testat telefoane care s-au descurcat mai bine cu semnalul GSM decât acest Huawei Honor 3C.
Cameră foto și video
Camra principală de pe Huawei Honor 3C poate capta poze la maxim 8 Megapixeli sau clipuri video cu rezoluție Full HD 1080p. Se descurcă decent în ambele cazuri, atâta timp cât lumina este suficientă. Cu cât aceasta este mai puțin prezentă, cu atât calitatea scade. LED flash-ul este puternic, dar nu poate face minuni.
Aveți mai jos câteva poze făcute cu Huawei Honor 3C, iar prima din galerie am încercat să o păstrez la o rezoluție cât mai mare (fișierul încărcat pe site nu poate depăși 2 MB).
Autonomie
Mă așteptam ca bateria de 2300 mAh să-i ofere lui Huawei Honor 3C o autonomie rezonabilă. Din păcate, aceasta nu poate oferi nici măcar o zi întreagă de utilizare intensă. Mai mult de trei sferturi dintr-o zi nu va rezista dacă folosim smartphone-ul în condiții ceva mai grele.
Cu mai multă atenție și luminozitatea ecranului pe auto puteți trece de o zi și chiar spera la două. Depinde de utilizator și de nevoile acestuia în materie de comunicare.
Preț
Huawei Honor 3c – 699 lei la eMAG.
Concluzii
Trebuie să recunosc că nu îmi imaginam ca acest Huawei Honor 3C să-mi placă atât de mult. Pur și simplu nu credeam că procesorul MediaTek MT6582 poate rula atât de bine sistemul de operare și nu numai. Cei 2 GB de RAM ajută enorm, dar și mai mult contează un software bine scris. Nici la asta nu mă așteptam din partea companiei Huawei, dar iată că m-am înșelat.
Ecranul și modul în care rulează sistemul de operare te vor face să nu regreți achiziția făcută. Asta dacă ajungi să faci acest pas. Autonomia bateriei și Android-ul 4.2.2 Jelly Bean sunt singurele probleme mai importante ale lui Huawei Honor 3C.
Principalele puncte PRO sau CONTRA le-am structurat mai jos:
PRO
– ecran foarte bun, cu luminozitate și culori ce impresionează;
– Emotion UI 2.0 rulează perfect.
CONTRA
– autonomie scăzută oferită de bateria de 2300 mAh;
– Android 4.2.2 Jelly Bean în 2015.