Huawei Honor 4C – review

14/06/2015

După ce în ziua în care eMAG a ales să introducă în oferta sa gama Honor de la Huawei, ați avut parte de review-ul lui Honor 3C, acum a venit rândul urmașului acestuia. Huawei Honor 4C păstrează câteva elemente de la predecesor, dar adaugă o soluție de procesare mai nouă, dezvoltată în curtea proprie.

Dacă Honor 3C se baza pe un chipset MediaTek, 4C-ul folosește un HiSilicon Kirin 620 octa-core ce ar trebui să ofere și mai multă putere de procesare. Cum se va descurca acesta o să vedem mai departe.

Specificații detaliate pentru Huawei Honor 4C:

Specificatii Huawei Honor 4C

Design

Huawei Honor 4C

Am primit pentru test un sample ce a venit într-o cutie simplă, albă, fără prea multe informații pe ea. În aceasta nu am găsit decât smartphone-ul, încărcătorul și cablul microUSB – USB 2.0. În mod clar, în pachetul de retail se va afla și un certificat de garanție și un manual de utilizare, dar despre alte accesorii nu pot să mă pronunț.

Huawei Honor 4C se dorește a fi încadrat într-un segmentul care să ofere specificații superioare pentru un cost cât mai bun. Cu toate acestea, aspectul și design-ul nu au fost lăsate de izbeliște. Chiar dacă se putea o grosime mai redusă și o greutate asemenea (la 162 grame nu este tocmai ușor), în afară de acestea nu sunt motive de nemulțumire.

Privit din față, Huawei Honor 4C (cu ecranul stins) pare că oferă un design edge-to-edge pe lateral. Nu este cazul și odată pornit display-ul vedem că de fapt avem un raport ecran/corp nu tocmai grozav (66.9%). Marginile sus-jos puteau fi mai înguste, iar dimensiunile smartphone-ului cu display de 5 inci astfel reduse.

La baza ecranului se află cele trei taste capacitive specifice sistemului Android, iar forma lor ne duce cu gândul că avem parte de sistem de operare Lollipop. Nu este cazul momentan, dar poate pe viitor se va face pasul către această versiune și totul să fie în deplină concordanță.

Capacul bateriei se întinde până pe lateralele dispozitivului, unde se întâlnește cu o margine de metal, care, în combinație cu culoarea albă a acestui exemplar, aduce o notă elegantă întregului ansamblu. Spatele smartphone-ului prezintă o textură plăcută, dar plasticul din care este fabricat nu oferă un grip prea bun.

Mi-a plăcut modul în care sunt integrate în ansamblu camera foto principală și LED flash-ul de lângă aceasta. Chiar dacă nuanța aurie a metalului ce le înconjoară nu este pe gustul meu, acest element de design aduce încă un plus la capitolul aspect.

Calitatea construcției, a finisărilor și a materialelor este bună și nu ai impresia în niciun moment că ții în mână un smartphone ieftin.

Ecran și sunet

Huawei Honor 4C

La Honor 3C mi-a plăcut în mod deosebit ecranul. Acest lucru se repetă și la succesor.Chiar dacă oferă doar o rezoluție HD 1280 x 720 pixeli, nu există absolut niciun motiv pentru care să nu apreciezi acest display.

Huawei Honor 4C afișează culori plăcute, luminozitate ridicată și unghiuri de vizualizare suficiente. Totul apare bine conturat și nu am avut momente în care să fi vrut mai mult de 294 ppi, atât cât este densitatea pixelilor pe acest ecran de 5 inci. Display-ul este protejat printr-o folie foarte bine aplicată din fabrică.

Difuzorul de pe spatele smartphone-ului, aflat în colțul din drepata-jos, nu impresionează nici prin volum maxim oferit și nici prin calitate. Îi lipsesc aproape complet frecvențele joase și astfel nu-l pot caracteriza decât ca fiind mediocru.

Prin jack-ul de 3.5 mm, la fel ca la Honor 3C, ni se promite tehnologie DTS. Iarăși, la fel ca la predecesor, nici Huawei Honor 4C nu impresionează. Sunetul este bun, dar parcă nu merită alăturarea DTS.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei Honor 4C

Huawei Honor 4C folosește un chipset dezvoltat in-house de către compania chineză. Este un HiSilicon Kirin 620 de tip octa-core la 1.2 GHz. În ajutorului său vine un accelerator grafic Mali-450 MP4, memoria RAM este de 2GB, iar spațiul de stocare rămâne la o valoarea nu tocmai demnă de anul 2015 – 8 GB. Se pot adăuga până la 32 GB prin intremediul unui card microSD, dar mai bine ar fi sunat 16 GB de memorie internă.

Procesorul octa-core la 1.2 GHz este suficient în majoritatea situațiilor, dar nu mi s-a părut că ar fi mai performant decât un MediaTek MT6752 pe care l-am testat pe iOcean MT6752 Rock. Bine, este adevărat că la iOcean aveam 1.7 GHz, dar nu asta contează cel mai mult.

Jocuri precum Real Racing 3, cu cerințe grafice destul de mari, rulează bine fără a oferi însă detalii excepționale. În plus, după doar 15 minute, Huawei Honor 4C se încălzește destul de tare. De fapt și când am rulat testele de benchmark am pățit la fel. Sistemul de operare mă tot întreba dacă dispozitivul este prea încins. Eu îi spuneam că nu, dar el nimic. Punea această întrebare din 5 în 5 secunde și atât. Nu s-a oprit sau să se blocheze. Probabil notificările veneau de la aplicația TemperatureLog (versiune Beta) preinstalată doar pe exemplarul de teste.

Sistemul de operare de pe Huawei Honor 4C este un Android 4.4.2 KitKat intens modificat de către compania chineză prin intermediul Emotion 3.0 UI. Totul este schimbat față de un Android nativ și necesită ceva obișnuință. După două zile m-am obișnuit și nu am apelat la vreun launcher din Play Store care să încerce să aducă înapoi aspectul unui Android nativ.

Cea mai mare satisfacție oferită de sistemul de operare este că rulează perfect, fără pic de lag sau agățări prin meniu. Chiar și atunci când se realizează actualizări în fundal sau alte sarcini, nu am avut probleme.

Huawei Honor 4C aduce multe aplicații preinstalate, dintre care amintesc:

Phone Manager – optimizări ale sistemului și securitate pentru acesta;

HiCare – software dedicat conexiunii dintre smatphone și computer;

HwLogSwitch și TemperatureLog – aplicații beta incluse doar pe sample-ul primit, necesare testelor;

Weather – vremea;

Mirror – folosește camera frontală pentru a simula o oglindă;

Flashlight – lanternă;

Kingsoft Office – editare documente tip word, powerpoint si excel;

Updater – caută actualizări de software disponibile;

App Installer – ajută la instalarea aplicațiilor ce nu vin din Play Store, ci de pe un card de memorie, de exemplu.

În plus, mai există câteva, pe lângă cele de la Google. Din această cauză memoria internă disponibilă este de numai 3.77 GB.

Performanță

Teste benchmark Huawei Honor 4C

Huawei Honor 4C a trecut prin testele de benchmark uzuale la gadget.ro, iar toate rezultatele sunt structurate în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Huawei Honor 4C

Conectivitate

Huawei Honor 4C

Huawei Honor 4C este un smartphone 3G dual-sim. Ambele cartele accepate sunt de tip micro sim. Pe lângă conectivitatea 3G, mai oferă Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS și radio FM.

Portul microUSB este poziționat la baza telefonului, jack-ul de 3.5 mm este sus, iar laterala din dreapta găzduiește butoanele pentru reglarea volumului și pe cel power.

Elementele de conectivitate s-au comportat normal, fără să creeze probleme. Calitatea în apelurile de voce este medie la fel ca și recepționarea semnalului GSM.

Cameră foto și video

Huawei Honor 4C

Camera foto principală de pe Huawei Honor 4C folosește un senzor de 13 Megapixeli. Chiar dacă pozele arătau superb pe ecranul smartphone-ului, nu același lucru s-a întâmplat și când le-am transferat pe laptop și le-am analizat în detaliu.

Nu sunt tocmai rele, dar nivelul de detalii și zgomotul prezent le transformă în mediocre. Până la urmă, raportat la categoria din care face parte Huawei Honor 4C nu este o mare problemă. Doar că  de la un senzor de 13 Megapixeli te aștepți la mai mult.

Aveți mai jos exemple despre ce poate să facă camera foto principală de pe Huawei Honor 4C. Prima poză din galerie am încercat să o las la o rezoluție cât mai mare.

Autonomie

Huawei Honor 4C

Bateria de 2550 mAh de pe Huawei Honor 4C nu poate fi îndepărtată din locașul său (decât poate într-un service). Capacitatea ei ar fi trebuit să ofere o autonomie decentă, dar, în funcție de situație, nu a reușit nici măcar să ajungă la finalul unei zile.

În momentul în care dorești să joci ceva jocuri mai pretențioase (Real Racing 3 în cazul meu) cu luminozitatea ecranului la maxim, vei observa că energia din baterie se scurge într-un ritm amețitor. Dacă, în schimb, folosești smartphone-ul pentru navigare web, mail-uri și rețele de socializare cu luminozitatea pe auto, ai șansa să treci lejer de o zi și să speri chiar la două.

Preț

Huawei Honor 4C –  799 lei la eMAG.

Concluzii

Huawei Honor 4C

În cazul lui Huawei Honor 4C s-au păstrat în principal aceleași elemente pro și contra cu cele pe care le-am observat la modelul pe care acesta îl înlocuiește.

Ecranul este foarte bun, calitatea construcției nu dezamăgește, sistemul de operare se mișcă exemplar, iar ansamblul hardware suficient, chiar dacă se încălzește un pic cam tare. Probabil faptul că avem un sample de teste contează în această situație, iar modelul de serie va trece peste aceste probleme.

Pe cele mai importante puncte pro ale lui Huawei Honor 4C, dar și pe cele contra, le-am trecut mai jos:

PRO

– ecran de calitate, ce oferă culori plăcute, luminozitate ridicată și unghiuri de vizualizare largi;

– sistemul de operare rulează excelent;

– calitate bună de fabricație.

CONTRA

– în sarcini dificile smartphone-ul se încălzește destul de tare (poate fi cazul doar exemplarului de test, fiind unul de pre-producție);

– spațiul de stocare de 8 GB este în mod real de doar 3.77 GB.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.