Honor 7 Lite a intrat în ofertele de Black Friday, iar anumite magazine online l-au listat la 769 lei, prețul normal fiind în jurul a 880 – 900 lei. A fost una dintre ofertele de luat în calcul pe categoria low-cost (low-cost – până în 1000 lei, mid-range – 1000 – 2000 lei, high-end – peste 2000 lei).

Nu mai insist pe gama Honor, brand pe care Huawei îl promovează în special pe online. Mă aștept ca la un moment dat, vMall să ajungă și în țara noastră (livrează în vestul Europei, vMall = magazinul oficial al Huawei).

Huawei Honor 7 Lite îl găsiți pe alte piețe și cu denumirea de Honor 5c. Specificațiile sunt similare cu ceea ce oferă Huawei P9 Lite (display, procesor și accelerator grafic, memorie RAM, cameră foto și video principală și frontală, conectivitate, baterie). Diferente sunt la partea de design, la greutate și grosine, P9 Lite arată mai bine. Totuși, Honor 7 Lite poate fi alegerea înțeleaptă pentru că alegi o experiență de utilizare similară și mai rămân ceva bănuți și în buzunar.

Care sunt diferențele dintre Huawei Honor 7 Lite și Huawei P9 Lite?

honor-7-lite-4

  • P9 Lite știe 4G cu viteze de până la 300 Mbps, Honor 7 Lite se oprește la 150 Mbps;
  • P9 Lite cântărește 147 gr. și atinge 7.5 mm grosime, Honor 7 Lite urcă la 156 gr. și 8.3 mm grosime;
  • P9 Lite este cu aprox. 50 de euro mai scump;
  • P9 Lite are versiune cu 3 GB RAM, toate versiunile cu cititor de amprentă, Honor 7 Lite oferă 2 GB RAM și sunt ediții localizate fără cititor de amprentă. Versiunea europeană de 7 Lite nu are senzor pentru amprentă, spre exemplu;
  • P9 Lite are linii rectangulare mai pronunțate față de Honor 7 Lite ce pare a fi ușor rotunjit.

Destul cu vorba și haide să analizez smartphone-ul ca atare, încep cu specificațiiel sale hardware la nivel detaliat și-l treg prin capitolele-cheie cu care v-am obișnuit de-a lungul timpului.

Specificații

specificatii-huawei-honor-7-lite

Design

honor-7-lite-1

În pachet dați de smartphone, încărcător, cablu microUSB – USB, ghid cu instrucțiunile de utilizare, agrafa pentru slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD). Avem un telefon ce nu oferă acces la baterie, carcasă unibody, plasticul alb înconjoară partea frontală, iar spatele îmbrăcat în aluminiu de culoare argintie – aliaj luat din industria aeronautică.

Nu avem o carcasă metalică full, sunt zone din plastic pe acolo fiind dispuse antenele pentru Wi-Fi, 4G etc. Mi s-a părut un smartphone reușit, plăcut, nu-l simți că alunecă din mână, suficient de rigid, destul de mare atenție la detalii.

În partea frontalîă sub ecranul de 5.2 inch se află logo-ul Honor, stilizat și în partea spate. Combinația alb / argintie mi se pare de efect, iar galeria de imagini ce însoțește articolul ar trebui să fie explicită. Huawei nu se aruncă pe zeci de modele, de aici și grija cu care aduce fiecare produs al său în piață. Nu am testat niciun smartphone de la ei în ultimii 2 ani care să nu impresioneze prin designul ales, prin materialele și finisarea de bună calitate. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, este suficient să faceți un hands-on la Huawei P9, P9 Plus, Mate 8, Mate S, Honor 8 ca să trageți o concluzie similară cu a mea.

Ecran și sunet

honor-7-lite-12

IPS de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, nu am găsit detalii legate de sticla de protecție utilizată, 424 ppi, raport display / corp de 68.7% în datele GSMarena. Huawei afirmă că raportul display / corp ar fi de 74%. Avem un panel IPS laminat, capabil să recunoască 10 atingeri simultane.

Display-ul mi s-a părut a fi de bună calitate, suficient de luminos, dar fără a impresiona la acest capitol. Unghiul de vizualizare destul de larg, dar de cele mai multe ori – smartphone-ul se află perpendicular pe fața utilizatorului. Nu adună amprentele în ritm galopant. Avem controale de tip touch buttons, direct în interfața grafică – clientul le customizează după cum dorește.

Sunetul provine de la speaker-ul aflat la bază. Sunt două grile, dar al doilea a fost adăugat pentru simetrie, din rațiuni legate de realizarea unui design echilibrat. Se aude puternic și clar, fără distorsiuni chiar și la nivel maxim. În pachet nu sunt căști, jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, reglarea volumului se face din lateral dreapta. Cu căști de bună calitate = sunet imersiv, ok chiar și pentru cei ce au pretenții la capitolul sound.

Hardware, sistem de operare și aplicații

honor-7-lite-13

Kirin 650 de tip octa-core, procesor pe arhitectură big.LITTLE, litografiere pe 16nm FinFET – 4 x ARM Cortex-A53 la 2 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz, accelerator grafic Mali-T830MP2, 2 GB memorie RAM de tip LPDD3, 16 GB spațiu de stocare de tip eMMC 5.1 și slot combo ce în funcție de nevoile utilizatorului poate primi un microSD de până la 256 GB spre a suplimenta stocarea preinstalată.

Informații relevate de CPU-Z pentru Honor 7 Lite;

Nu știu cât vă interesează detaliile tehnice propriu-zise, dar Kirin 650 face pereche bună cu Emotion UI 4.1 bazat pe Android 6.0 Marshmallow. Navighezi prin interfața grafică în ritm alert, iar aplicațiile și jocurile din Google Play nu-i pun absolut nicio problemă. Jocurile cu grafică complexă sunt rulate destul de bine, fără a avea blocaje etc.

Mi-aș fi dorit să văd 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, dar nu mai era atins prețul de comercializare, în contextul în care Huawei își plătește toate patentele, ajunge în Europa pe canal oficial și oferă suport după garanție pe partea de service etc. Nu i-aș compara cu alte companiie chinezește ce nu oferă garanție în România și nu-și plătesc patentele etc.

Emotion UI = toate aplicațiile pe ecranul de start, prin swipe de sus în jos se oferă acces la Notificări + Setările rapide – afișate separat, una dintre cele mai customizabile interfețe Android. Include motor de teme, ai de unde alege o customizare a UI-ului, iar dacă vrei alt launcher – Google Play oferă o sumedenie de opțiuni, după placul fiecăruia.

Aplicații preinstalate:

Aplicații aduse de către Huawei – Fișiere, Ceas, Meteo, Calculator, Note, Recorder, Radio FM, Lanternă, Oglindă, Busolă, Copie de rezervă, Descărcări, Set unelte SIM;

Aplicații ce pot fi dezinstalate – Facebook, Twitter, Shazam, News Republic, Opera, Dragon Mania, Puzzle Pets, Asphalt Nitro

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Filme Play, Hangouts, Fotografii, Google+, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play, Chrome.

Screenshots cu Emotion UI 4.1;

Performanță

screenshot-honor-7-lite-36

Dintr-o mică scăpare nu am rulat toate testele de benchmark devenite uzuale pe Gadget.ro, dar cele trei teste ar trebuie să ofere o relevanță cât de mică la capitolul performanță.

teste-benchmark-huawei-honor-7-lite

Testele de benchmark rulate pe Huawei Honor 7 Lite;

Conectivitate

honor-7-lite-10

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – LTE banda 1 pe 2100 MHz, LTE banda 3 pe 1800 MHz, LTE banda 8 pe 900 MHz, LTE banda 20 pe 800 MHz.

Nu știe 4G în TDD-LTE (banda 38 pe 2600 MHz). Totuși, până și Digi Mobil are o bandă pe FDD-LTE în 2100 MHz. Avem slot combo – dual-sim sau single + microSD.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, single band pe 2.4 GHz, hotspot, bluetooth 4.1, A-GPS și GLONASS, fără NFC, radio FM. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power + reglarea volumului, la bază de microUSB + speaker-ul device-ului, în lateral stânga au poziționat slotul combo.

Mi-aș fi dorit să văd conectivitate dual-band, spectrul pe 5 GHz este mai liber. Lipsește și Wi-Fi ac-ul. În apelurile de voce se aude clar și puternic, nu am sesizat probleme în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 4G.

Cameră foto și video

honor-7-lite-5

13 Megapixeli cu f/ 2.0 – camera principală și 8 Megapixeli cu f/2.0 pentru camera frontală – autofocus pentru senzorul principal și fixed focus pentru camera dedicată selfie-urilor. Se descurcă bine spre foarte bine când lumina este corectă și modest pe întuneric sau în situații low-light. Nu poți să-i ceri minuni la puțin peste 700 de lei.

Interfața camerei foto și video de pe Honor 7 Lite;

Clip făcut cu Honor 7 Lite;

Fotografii făcute cu Honor 7 Lite (aici le găsiți la dimensiunea inițială, fără resize – link valabil pentru 7 zile).

Autonomie

Cu luminozitatea reglată la 50% și utilizare într-un ritm cu adevărat intensiv te duce de dimineața până seara, fără nicio problemă. Nu dispune de încărcare rapidă, dar poți trăi fără asta. Până la urmă avem aici un smartphone situat la granița dintre low-cost și mid-range, pretenețiile trebuiesc temperate.

În testul Gadget.ro a atins 7 ore și 20 de minute, Huawei P9 Lite s-a oprit la 4 ore și 30 de minute. Sunt două motive pentru performanțele ridicate ale lui Honor 7 Lite – display-ul nu este la fel de luminos și bateria are o densitate sporită deși afișează tot 3000 mAh.

Preț

honor-7-lite-16

Huawei Honor 7 Lite – 769 lei la eMAG.

Partea de unboxing și primele impresii:

No review box found! Insert a valid box ID.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.