Despre Huawei Honor 8X v-am vorbit deja într-un material video succint. Acum vreau să aduc mai multe detalii despre acest smartphone mid-range ce mi-a lăsat o impresie foarte bună.

Vom vedea pe rând cum se descurcă pe fiecare capitol în parte, pentru ca la final să tragem concluziile.

Review video;

Specificații pentru Huawei Honor 8X:

Specificatii Huawei Honor 8X

Design

Honor 8X a ajuns la noi în cutia de retail, alături de încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, husă de protecție din silicon, agrafă pentru accesarea slotului sim, certificat de garanție și ghid de pornire rapidă.

Honor 8X poate fi cumpărat în mai multe versiuni de culoare, noi am primit-o pe cea albastră. Această nuanță se păstrează pe spatele din sticlă, dar și pe lateralele din metal. Sub sticlă este un model ce produce reflexii interesante, în funcție de cum cade lumina pe dispozitiv. Există pe spate și o fâșie de altă nuanță, cu alt model, ce merge pe lungimea telefonului, în dreptul camerei principale.

Cei doi senzori ai camerei de pe spate sunt puși în module separate. În apropierea lor, ceva mai jos și central, vedem și senzorul de amprentă. Este poziționat corect, ușor de găsit și de accesat.

Dimensiunile lui Honor 8X nu sunt deloc de neglijat, dar este ceva normal având în vedere că vorbim despre un dispozitiv cu ecran de 6.5 inch. Ba chiar aș spune că este destul de compact, asta mulțumită unui bun raport display / corp, ce ajunge la circa 84%. Notch-ul este destul de mic, iar marginea de sub ecran una dintre cele mai înguste pe care am văzut-o.

Honor 8X se simte bine fabricat, solid și atent finisat. Materialele sunt de bună calitate, nimic nu te duce cu gândul la un produs ieftin.

Ecran și sunet

Una dintre piesele centrale ale oricărui smartphone este cu siguranță ecranul. Degeaba ai cel mai performant procesor ori cameră, dacă nu-ți va face plăcere să privești display-ul. La Honor 8X găsim unul IPS de 6.5 inch, cu aspect 19.5:9 și breton. Rezoluția este una Full HD+ 2340 x 1080 pixeli, de unde rezultă o densitate de circa 397 ppi, mai mult decât suficientă indiferent de conținutul afișat.

Avem de-a face cu un ecran de foarte bună calitate, ce nu greșește mai deloc. Poate doar în dreptul unghiurilor de vizualizare, nu dintre cele mai largi pe care le-am văzut. Peste 45 de grade apar ceva schimbări de contrast și nuanță, oricum sunt unghiuri din care rar vei privi ecranul.

Pe de altă parte, avem culori vii, aprinse, a căror saturație poate fi reglată din meniul de setări ale display-ului. Tot acolo avem și presetări pentru balansul de alb, dar și posibilitatea de a-l regla manual.

Contrastul este echilibrat, iar luminozitatea mai mult decât suficientă indiferent de situație. Chiar și în bătaia directă a razelor solare se descurcă decent.

Sunetul extern vine de la baza dispozitivului, din spatele grilei de lângă portul microUSB. Calitatea este bună spre foarte bună, cu mai toate frecventele bine reproduse. Volumul maxim nu este cel mai ridicat. În spațiile zgomotoase ți-ai fi dorit o intensitate mai ridicată.

Prin jack-ul de 3.5 mm, cu o pereche de căști de calitate, primești un sunet grozav. Mai nimc de reproșat, avem toate frecvențele corect redate, bine separate și un volum maxim suficient cât să nu mai auzi absolut nimic din afara căștilor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici avem parte de o noutate absolută. Cel puțin pentru mine este prima dată când mă întâlnesc cu noul chipset HiSilicon Kirin 710. Acesta este fabricat printr-un proces de litografiere pe 12 nm și propune un procesor octa-core, cu 4 nuclee ce pot urca până la 2.2 GHz pe Cortex-A73 și alte 4 ce pot lucra la un maxim de 1.7 GHz pe arhitectură Cortex-A53.

Acceleratorul grafic este un Mali-G51 MP4, memoria RAM este de 4GB , iar spațiul de stocare este de 128 GB, dintre care aproape 111 GB sunt disponibili utilizatorului.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Huawei Honor 8X

Procesorul este unul suficient de performant pentru zona mid-range. Reușește să ruleze orice aplicație sau joc din Play Store cel puțin în condiții decente. Cu cât mai solicitante programele, cu atât ansamblul hardware se va chinui mai tare, însă niciodată nu mi-a dat senzația că este depășit de situație. Nici în multitasking nu sunt probleme, Honor 8X se descurcă ok.

Totuși, GPU-ul Mali-G51 MP4 nu este cel mai puternic, parcă nu se ridică la nivelul performanțelor procesorului, nu reușește să ajute suficient atunci când este nevoie. Jocurile grele încep să sacadeze ușor, frame rate-ul scade evident, iar exepriența de joc are de suferit. Oricum, nimic grav, doar că un gamer înrăit ar trebui să caute în altă parte. Din punctul meu de vedere, Mali-G51 este la nivel de Adreno 509, GPU ce se regăsește pe Snapdragon 636.

Honor 8X aduce preisntalat Android 8.1.0 Oreo, fără să lipsească custom ROM-ul celebru Huawei. În acest caz, EMUI este în versiune 8.2.0. EMUI rămâne un custom ROM ceva mai apropiat ca aspect de iOS decât de Android. Pentru unii este bine așa, pentru alții reprezintă un minus.

Oricum ar fi, EMUI oferă multe opțiuni de personalizare a interfeței, precum și multe setări adiționale față de un Android stock. Aș pierde mult timp dacă aș înșirui tot ce poți personaliza în EMUI 8.2.0. Ideea este că ai nevoie de ceva vreme spre a descoperi tot ce poți rearanja sau folosi în acest custom ROM.

Important este că mai mereu sistemul de operare ce lucrează în spatele lui Honor 8X se mișcă fluent, totul se întâmplă rapid. Mai există și ușoare momente de ezitare, lag sau întâzieri la preluarea comenzilor. Chiar și cu acestea, experiența de utilizare nu are de suferit, doar cei cu adevărat exigenți vor observa aceste mici deficiențe.

Aplicațiile preinstalate pe Honor 8X sunt multe. Mult prea multe, dacă mă întrebați pe mine. Gândiți-vă că de la Google avem Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Duo, Photos, Docs, Sheets, Slides, Play Store și asistent Google. Apoi vine Huawei cu Phone Manager, Themes, Music, Video, Gallery, AppGallery, Health, Files, Notepad, Clock, Calendar, Email, HiCare, Honor, Tips, Party Mode, Wallet, Contacts, Weather, Calculator, Sound Recorder, Torch, Game Suite, Mirror, Smart Controller, Compass, Backup, Phone Clone, Downloads, SIM Toolkit, Translator. Tot nu vi se par multe? Mai avem: Quik, Facebook, Instagram, Booking, eBay și Netflix. Și tot nu mă opresc, căci Huawei decide să mai arunce și câteva jocuri, chiar dacă doar așa… de demo. Avem deci și Asphalt Nitro, Kingdoms, Dragon Mania, Puzzle Pets, Spider-Man: Ulimate Power și Assassins Creed Unity Arnos Chronicles.

Este adevărat că multe dintre aplicațiile enumerate mai sus pot fi dezinstalate, dar mă întreb de ce nu ne lasă Huawei să decidem dacă în primul rând le vrem?

Galerie cu capturi de ecran din interfața Huawei Honor 8X:

Performanță

Testele de benchmark relevă un procesor puternic, suficient de bun pentru zona unde concurează Honor 8X, dar un GPU ce nu se ridică la același nivel. Am de apreciat vitezele memoriei interne, peste ceea ce am mai întâlnit în zona mid-range.

Teste benchmark Huawei Honor 8X

Conectivitate

Honor 8X este un terminal dual-sim ce poate primi două cartele nano sim. Alături de acestea poate fi inclus și un card microSD de până la 400 GB, în slot dedicat. Honor 8X știe toate frecvențele 4G ale tuturor operatorilor din țara noastră.

Pe Wi-Fi avem standarde 802.11 a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz, poziționarea se face prin A-GPS, GLONASS și BDS, avem și NFC. Din păcate conexiunea Bluetooth rămâne la versiunea 4.2.

Tot dezamăgitor este și faptul că Honor 8X nu aduce port USB Type-C, ci rămâne blocat pe bătrânul microUSB. Acesta este poziționat pe marginea de jos, alături de jack-ul de 3.5 mm. Bine că măcar acesta nu a dispărut din peisaj.

Pe laterala din stânga este slotul pentru cartelele sim și pentru cardul de memorie, sus avem doar microfonul secundar, iar pe drepata sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power.

Senzorul de amprentă este rapid, are o bună rată de recunoaștere, doar când degetul este ud sau murdar mai dă greș, nici atunci mereu.

Pe partea de apeluri, Honor 8X se descurcă bine, semnalul GSM este stabil și puternic, iar sunetul din difuzor curat și la un volum ridicat.

Cameră foto și video

Un capitol la care Huawei a recuperat enorm este acesta. Dacă în cazul flagship-urilor, în ultimii ani a impresionat cu adevărat, nu același lucru l-am putut observa și în zona mid-range. Cu Honor 8X arată că se poate de acum și aici.

Camera principală se bazează pe doi senzori. Cel principal este de 20 de Megapixeli, cu f/1.8. În ajutorul lui, pentru determinarea cât mai corectă a adâncimii de câmp, vine un senzor secundar de 2 Megapixeli. Camera frontală este de 16 Megapixeli, cu f/2.0.

Interfața aplicației Camera de pe Honor 8X este un pic cam aglomerată, aș spune eu. Adică, multe funcții, unele destul de repede de activat, altele ceva mai ascuse prin meniu. După câteva minute de utilizare le vei găsi destul de repede, totuși parcă ceva mai simplu ar fi de preferat.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Huawei Honor 8X:

Un element scos tot mai des în față de câteva luni este Inteligența Artificială. Honor 8X nu duce lipsă de asta, iar în modul Photo găsim la îndemână butonul de activare AI. Să începem cu el. De multe ori, cu acest mod activat este detectată scena și sunt aplicate anumite setări, dar și câteva editări ulterioare ale pozei. Cel mai des este crescută saturația culorilor și contrastul, este aplicat ceva sharpness și clarity, toate cu o reglare a intervalului dinamic prin scăderea intensității zonelor luminoase și supra expunerea zonelor întunecate. Cam tot ce ar face orice utilizator la prima mână când editează o fotografie. Deci, modul AI te ajută să devii mai rapid în a distribui pozele pe rețelele de socializare.

Totuși, uneori modul AI activat nu face mai nimic în plus față de atunci când este dezactivat. Iată câteva exemple cu AI dezactivat în primul cadrul, respectiv pornit în cel de-al doilea:

Avem și mod Aperture (Diafragmă) de fotografie, când este obținut o bokeh destul de reușit. În modul Aperture poți alege deschiderea diafragmei, de la f/0.95 până sus la f/16. Sigur, nu se întâmplă nimic mecanic pe acolo, doar o simulare software a adâncimii de câmp, cu un blur mai mult sau mai puțin convingător:

Aș vrea să vorbesc și despre modul Night Shot. Își face bine treaba, uneori parcă exagerează în a aduce mult prea multă lumină într-un cadru în care ea nu exista fizic, dar per total rezultatele sunt bune spre foarte bune:

Camera frontală este bună și ea, chiar dacă nu este la nivelul celei principale. Detalii sunt suficiente, dar parcă nu la nivelul celor 16 Megapixeli anunțați. Culorile sunt bune, dar tinde să supra expună uneori.

Pe video Honor 8X nu este un campion, nici din fișa tehnică nu te-ai fi așteptat la asta. Nu filmează 4K, deși cred că procesorul ar fi putut face asta. Clipurile au detalii suficiente, contrast bun, culorile par ceva cam palide, iar intervalul dinamic este limitat. Autofocusul nu este nici el cel mai precis, uneori ”vânează” punctul de clar fără a fi nevoie, nimic nu se schimbă în cadru.

Clip video Full HD 1080p filmat cu Huawei Honor 8X;

Alte fotografii realizate cu Huawei Honor 8X:

Autonomie

Autonomie Huawei Honor 8X

Cu ecran de 6.5 inch, nu aveam mari speranțe de la Honor 8X. Deși bateria este mare, de 3750 mAh, parcă diagonala display-ului era și mai mare.

Totuși, surpriza este că Honor 8X este un smarphone foarte bun pe partea de autonomie. Chipset-ul Kirin 710 se dovedește estrem de eficient, reușește să conserve bine energia în momenetele în care nu este nevoie de putere ridicată de procesare.

Nu este deloc greu să prinzi două zile de autonomie cu un mod mediu de utilizare. Chiar și intens folosit, Honor 8X trece lejer testul unei zile de dimineața până seara.

Nici în testul nostru specific, Honor 8X nu a dezamăgit. Cu luminozitatea marelui ecran setată la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, am rulat continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube. Honor 8X a descărcat în aceste condiții o baterie plină până la 9% din capacitate în 7 ore și 23 de minute. Foarte bine!

Preț

Huawei Honor 8X1.300 de lei pe PCgarage.ro în versiunea cu 64 GB spațiu de stocare, 1.430 pe eMAG în varianta cu 128 GB memorie internă.

Concluzii

În toamnă, când a fost lansat, Honor 8X pleca de la prețuri de circa 1.500 de lei. Acum, fără a primi tăieri serioase de cost, pare o afacere bună. Asta fiindcă, în afară de mici chestii derajante, acest smartphone nu greșește flagrant din nicio direcție.

Pot să-l recomand? Da, cu siguranță merită atenția celor ce caută un smartphone cu ecran mare în zona asta de preț.

Nici nu are rost să mai spun multe aici, acest dispozitiv mi-a lăsat o impresie foarte plăcută și rămân pe final cele mai importante plusuri și minusuri pentru Huawei Honor 8X:

PRO

  • design plăcut, partea spate este cel puțin interesantă, construcție solidă, finisări atente și materiale de calitate;
  • ecran foarte bun, cu luminozitate înaltă, contrast echilibrat și culori plăcute, vii;
  • ansamblul de camere oferă rezultate foto de foarte bună calitate, cu multe opțiuni software;
  • autonomie extrem de bună;
  • slot dedicat pentru card microSD și jack de 3.5mm (în condițiile în care aceste elemente încep să dispară);
  • procesor suficient de performant și eficient în același timp.

CONTRA

  • conectivitate învechită, cu microUSB și Bluetooth 4.2;
  • mult bloatware, prea multe aplicații preisntalate;
  • fără filmare 4K.