Am făcut cunoștință cu Huawei Mate 10 Pro în cadrul evenimentului de lansare organizat în capitala Bavariei. Îl folosesc de câteva săptămâni, iar experiența de utilizare acumulată cu flagship-ul companiei chineze o detaliez în recenzia de față.

Ambițiile Huawei sunt cunoscute – să devină lider mondial pe piața de telefoane mobile. Au ajuns pe poziția a treia, pe unul dintre trimestrele din 2017 se spune că ar fi depășit până și pe Apple. Ca să te bați cu Apple și Samsung trebuie să ai un impact cât mai mare în segmentul premium, nu doar pe mid-range și low-cost. Huawei nu mai pune preț pe low-cost atât de mult, Lite-urile le-au crescut market share-ul, iar P-urile și Mate-urile au prins vânzări din ce în ce mai bune.

Seria Mate se va bate cu S-urile și Note-ul de la Samsung. Ca să ai succes într-o astfel de confruntare trebuie să ai un produs ireproșabil, iar în curpinsul materialului veți descoperi care-i sunt punctele PRO și unde ar mai fi de lucrat. La peste 3500 de lei și pretențiile sunt pe măsură.

Huawei a pus ce are mai bun în Mate 10 Pro, au investit pe măsură în R&D (aș da exemplul procesorului Kirin 970 cu NPU / inteligență artificială, primul de acest fel din universul smartphone-urilor – concurența s-a limitat la AI în software, nu și în hardware – din 2018 vom vedea că și alte companii pleacă pe drumul deschis de gigantul asiatic).

Material video;

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, încărcător Huawei SuperCharge ce alimentează la 5V / 2A, 4.5V / 5A și 5V / 4.5A, cablu USB type-C – USB, adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm,  husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul ce primește cele două cartele de tip nanoSIM, ghid de utilizare rapidă și certificat de garanție, căști de tip in-ear pe USB type-C cu un design distinct.

Cu un mic regret spun că Huawei pentru Mate 10 Pro a renunțat la carcasa metalică de tip unibody, regăsită pe Mate 9 / Mate 9 Pro / Mate S etc. Avem sticlă pe față și spate, Corning Gorilla Glass protejează display-ul de 6 inch cu aspect 18:9, alt element adus în linie cu ceea ce s-a oferit pe piață în 2017. Are și o folie de protecție montată din fabrică, te scutește de o achiziție făcută separat. La puncte CONTRA: se zgârie ușor și recomand mai degrabă o folie de sticlă.

Mate 10 Pro impresionează în mod plăcut prin reflecțiile aduse de sticla din spate, cel mai frumos mi se pare că arată în versiunea albastră, iar negrul îl văd recomandat pentru cei mai serioși, pentru mediul business să spunem așa. Camera duală iese puțin în evidență dincolo de linia generală a părții spate și există riscul spre a zgâria marginile lentilelor, de aici și recomandarea unei huse de protecție, una fiind în cutie alături de phablet. Inedit și cum arată combinația dublu LED flash, cameră duală principală, laserul pentru autofocus și cititorul de amprentă, poți spune că este o cruce ad-hoc pe spatele lui 10 Pro. Mă rog, măcar nu arată ciudat precum la alte modele concurente, iar cititorul de amprentă este ușor de accesat, nu necesită un timp de acomodare.

Raportul display / corp de 80.9% te face să-l simți ca pe un terminal de 5.5 – 5.7 inch din 2016. Îl poți folosi fără nicio problemă cu o singură mână, deși mi se pare ușor alunecos și necesită atenție spre a nu-l scăpa în mod accidental.

Huawei Mate 10 Pro inspiră eleganță, soliditate și rezistență (carcasă din aluminiu, evidentă pe laterale). Compania chineză aduce unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile din 2017, dacă nu direct – cel mai frumos.

Ecran și sunet

Elemente definitorii pentru display: AMOLED de 6 inch cu rezoluție 2160×1080 pixeli, aspect 18:9, 402 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass și folie de protecție din plastic, compatibil cu standardul HDR10, adăugăm și rezistența la contactul cu apa și praful – certificare IP67 (până la 1 metru adâncime pentru 30 de minute).

Ecranul iese în evidență prin luminozitatea ridicată – 700 nits, dar și unghiul larg de vizualizare și calitatea culorilor, fără a fi suprasaturate. Este permit reglajul pentru temperatura de culoare (Implicit, Cald, Rece sau Personalizat). Are filtru pentru lumina albastră, pentru momentele în care accesați conținut de orice fel pe întuneric. Rezoluția ecranului poate fi setată la 2160×1080 pixeli sau la 1440×720 pixeli, pentru cei ce doresc să mărească autonomia dată de acumulatorul de 4000 mAh.

Cântărește 178 gr, destul de puțin dacă ne gândim la hardware-ul integrat, dar și la carcasa din aluminiu ce ajută pe partea de rezistență / rigidiate structurală. Dimensiunile sale sunt de 154.2 x 74.5 x 7.9 mm, spre comparație – Mate 9 la ecran de 5.9 inch cu raport display / corp de 77.5% avea 156.9 x 78.9 x 7.9 mm. Aspectul 18:9 îl face mai lung pe 10 Pro, dar nu-l depășește pe predecesorul său. Cei 7.9 mm sunt atinși în partea centrală, marginile sunt mai înguste și ajută la poziționarea mai naturală în palmă.

Nu avem un ecran curbat în cele 4 colțuri, ci drept la 90 de grade. La versiunea albastra se remarca și o muchie abia perceptibilă pe negru, nu mi-aș fi dorit să o văd pe un telefon premium. Pe cel negru, nu am zărit-o – cel mai probabil nu mai fac diferența între marginea respectivă și carcasa propriu-zisă.

Avem un FHD+ în aspect 18:9, nu s-a mers pe o rezoluție mai mare. Huawei a declarat că și-au dorit să aducă o autonomie cât mai bună (Mate 10 are un IPS de 5.9 inch cu aspect 16:9 și rezoluție de 2560×1440 pixeli, 499 ppi). Îi înțeleg într-un fel, nu ai cum să zărești vreun pixel, totul este bine conturat. Rezoluțiile mari le văd utile pentru partea de VR, iar Huawei nu a făcut pași în acest sens – până acum.

Sunetul provine de la două difuzoare – cel principal aflat la bază, lângă portul USB type-C și al doilea secundar deasupra ecranului. Se aude puternic și clar, stereo impresionat dacă ne gândim că este livrat de un smartphone și nu de o boxă dedicată. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă ce combină Up și Down, lângă butonul de power (uneori va fi atins butonul de pornire în loc de reglare volum, de aceea este bine să le avem aduse pe laterale diferite).

În pachet sunt căști de tip in-ear pe USB Type-C, sunt destul de bune – aș spune că majoritatea clienților de Mate 10 Pro se vor mulțumi cu ele. Este și un adaptor de la USB type-C la jack de 3.5 mm, dar nu cred că-și dorești nimeni să aibă grija unui alt cablu în plus.

Hardware, sistem de operare și aplicații

În ce privește hardware-ul trebuie să insist pe procesorul Kirin 970 dezvoltat intern de către Huawei. Este realizat pe un proces de litografiere TSMC de 10nm, cu 4 nuclee pe ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, cu co-procesor i7 pentru hubul dat de senzorii integrați de terminal, Mali-G72 MP12 în rolul de accelerator grafic – 12 nuclee, dispune de un controller de 2 x 32-bit pentru cei 6 GB de memorie RAM la 1833 MHz, 128 GB spațiu de stocare de tip UFS 2.1, IPS de tip dual pe 14-bit pentru procesarea de imagine, NPU – matrice neurală ce aduce partea de inteligență artificială direct în hardware. Într-un spațiu de 1 centimetru pătrat au prins 5.5 miliarde tranzistori, are capacitatea de analiza 2000 de imagini pe minut.

Informații oferite de CPU-Z pentru Mate 10 Pro;

Matricea neurală din Kirin 970 a fost dezvoltată în urma unui parteneriat între Huawei și Cambricon Technology. Este un IP scalabil, ce poate fi accesat prin TensorFlow, TensorFlow Lite, Cafee și Cafee2. Dezvoltatori de aplicații vor avea acces la NPU prin API-ul Android NN sau prin Kirin AI. Aplicațiile vor putea avea împărțite nevoile de procesare între CPU, GPU, DSP și NPU. Mai multe informații vor sosi în prima parte a lui 2018.

Aplicațiile se bazează pe AI-ul din cloud + ce oferă smartphone-ul, în cazul lui Kirin 970 vor fi trei elemente ce conclucrează pentru o experiență software superioară – AI-ul din cloud + AI-ul din hardware + procesorul propriu-zis. De aici și un plus de viteză.

Un geek s-ar putea să fie pasionat de datele prinse mai sus, average Joe va dori să știe un singur lucru: cum funcționează?

Rulează Android 8.0 Oreo cu interfața Emotion UI 8.0. Huawei este recunoscut pentru două aspecte în ce privește interfața grafică: simplitate + viteză, dar și pentru faptul că nu-și pierde din viteză în timp, nu obosește cu ghilimelele de rigoare. În cazul lui Mate 10 Pro vă dați seama că se păstrează aceste deziderate, aceste elemente devenite trademark.

Este cu adevărat sprinten în tot ceea ce-l pui să facă, de la jocurile cu grafica cea mai complexă și până la aplicațiile ce necesită mai multă putere de procesare. Nu mi s-ar părut că s-ar supraîncălzi, dincolo de limite firești pentru un smartphone în 2017.

Launcher-ul stoc aduce aplicațiile și widgeturile direct pe ecranul de start, dar există și posibilitatea în a schimba UI-ul spre a face loc unui sertar cu aplicații – stilul clasic. Din launcherul stoc nu poți intra în meniul cu aplicații prin swipe de la bază în sus.

Setările rapide + notificările sunt prinse pe un font albastru, pe fundal negru. Setările propriu-zise mi se par bine structurate, cu destul de multe opțiuni. Nu sunt taste capacitive, ci de tip touch buttons ce pot fi configurate în funcție de preferințele utilizatorului. Principalele categorii din secțiunea Setări: Rețele, Conexiune Dispozitiv, Aplicații și notificări, Baterie, Afișare, Sunet, Stocare, Siguranță și Confidențialitate, Utilizatori și conturi, Asistență inteligență, Google și Sistem.

În ce privește nivelul corecțiilor de securitate, Mate 10 Pro pe 13 decembrie a ajuns la nivelul lui noiembrie 2017. Apropo, din cei 128 GB sunt peste 100 GB ce așteaptă să fie ocupați cu diverse fișiere.

Aplicații preinstalate;

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Documente, Foi de calcul, Prezentări, Magazin Play, Chrome,

Aplicații Huawei – Teme, Manager telefon, Muzică, Videoclipuri, Sănătate, Fișiere, Note, Sugestii, Translator, Quik, Manual de utilizare, Instrumente (Meteo, Calculator, Înregistrare sunet, Lanternă, Telecomandă, Oglindă, HiCare, Busolă, Copie de rezervă, Phone Clone, Descărcări).

Manager telefon este un asistent ce elimină fișierele din cache, aduce informații legate de consumul de date mobile și permite reglarea unui anumit prag, contabilizează apelurile și mesajele blocate, aduce date legate de baterie și metode de eficientizare, scanare a virușilor cu tehnologie powered by avast.

Sănătate este de fapt Huawei Health, a ajuns la versiunea 8.0 și are nevoie de un ID Huawei. Este un asistent de fitness în genul Google Fit, își preia date din Huawei Fit, Jabra Sport Pulse, Suunto Smart și Polar H7 Heart Rate Chest Strap. Merge a fi conectat și cu cântare de grăsime corporală (PicOoc body fat scale S1 și PICOOC S1 Pro body fat scale). Aici găsești și planuri personalizate în funcție de ceea ce vrei să atingi / realizezi: 5 km, 10 km, semimaraton sau maraton.

Bineînțeles, date sunt culese în regim continuu de către telefon și găsești numărul de pași + distanța parcursă (pe zi, săptămână, lună și an). Tastatura este Swiftkey, am vrut să trec pe Gboard, dar cred că mi-a scăpat ceva în procesul de instalare, prin setările propriu-zise etc. Nu am reușit, iar eu sunt fan Gboard all-the-way.

Alte aplicații – Booking.com, Instagram (pot fi dezinstalate).

Interfața Android 8.0 Oreo pe Huawei Mate 10 Pro;

Performanță

Rezultatele obținute sunt excelente, multă putere de procesare în acest dispozitiv. L-am comparat cu alt terminal premium testat în 2017.

Rezultatele testelor de benchmark rulate pe Mate 10 Pro;

Conectivitate

Știe 4G cu viteze de până la 1200 Mbps în download și 150 Mbps în upload. Este pregătit pentru 4.5G și face agregare de spectru pe până la 5 benzi. Este dual-sim și dual-active, cu preluare a apelurilor când unul dintre SIM-uri este ocupat într-o conversație ( 4G pe ambele SIM-uri, VoLTE pe ambele rețele).

Arc band-urile sunt inserate câte două în partea superioară și inferioară. În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 800 / 850 / 900 / 1700 AWS / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 6(900), 7(2600), 8(900), 9(1800), 12(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 26(850), 28(700), 32(1500), 34(2000), 38(2600), 39(1900), 40(2300).

Nu știu cât contează, dar știe 4G atât pe FDD-LTE, cât și pe TDD-LTE.

Dispune de Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.2, NFC, A-GPS, GLONASS și BDS pe partea de localizare. În ce privește senzorii încorporați: barometru, compas, senzor de proximitate, giroscop, accelerometru.

Cititorul de amprentă se află sub camera principală de tip dual. Impresionează prin timpul de răspuns și gradul de recunoaștere. Nu mi s-a întâmplat să nu recunoască amprenta.

În partea superioară se află portul infraroșu, pentru cei interesați să transforme smartphone-ul în telecomandă ad-hoc pentru electronicele din casă. În lateral stânga se află slotul pentru cele două cartele nanoSIM, la bază dați de portul USB type-C și difuzorul principal, în lateral dreapta de butonul de pornire și reglarea volumului.

În apelurile de voce impresionează prin claritate, știe VoLTE în rețeaua Orange România. În ce privește conexiuena la internet, pe SpeedTest pe Wi-Fi ac în 5 GHz am atins viteze de peste 230 Mbps în download și peste 270 Mbps în upload, excelente. Adevărul este că se mișcă foarte bine pe partea de conectivitate, se vede experiența Huawei în domeniu.

Cameră foto și video

Este un capitol pe care l-am tratat și într-un articol separat, acolo am făcut un comparativ cu iPhone 8 Plus și Samsung GALAXY Note8.

Huawei Mate 10 Pro folosește o cameră principală de tip dual cu senzor monocrom de 20 Megapixeli de 27 mm cu f/1.6 și senzor color de 12 Megapixeli de 27 mm cu f/1.6, zoom optic 2x, optică Leica, detecție de fază + laser pentru autofocus cât mai precis, dual-LED flash, filmează la 2160p cu 30 fps și la 1080p cu 30 sau 60 fps.

Interfața camerei foto și video de pe Huawei Mate 10 Pro;

Fotografiile sunt reușite, în mai toate scenariile de utilizare, cât și în situațiile cu lumină scăzută. Inteligența artificială din hardware ajută în recunoașterea rapidă a ceea ce se află în fața obiectivului și se face trecerea spre un anumit mod de fotografiere, optimizat.

Camera frontală este de 8 Megapixeli cu f/2.0, aș spune că se descurcă neașteptat de bine. Din software au reușit să o facă a livra ce aduce iPhone 8 Plus din combinația celor doi senzori de la camera principală prin Modul Portrait (bineînțeles, nu fix la aceeași calitate).

Interfața camerei foto și video mi se pare a fi una dintre cele mai bine optimizate din universul Android, totul fiind ușor de accesat, la îndemână. Și un începător se prinde rapid unde sunt cele mai importante funcții, totul mi se pare a fi logic structurat.

Dacă ar fi să-i găsesc un nod în papură, zoom-ul optic 2x aduce și zgomot de imagine la pachet. De obicei, al doilea senzor de pe camerele duale are o diafragmă mai mare ca să nu intre prea multă lumină, Huawei a mers tot pe f/1.6 în ambele situații. Presupun că un update de firmware ar îmbunătăți situația. Ultimul update pentru Mate 10 Pro a avut peste 500 MB.

Fotografii realizate cu Huawei Mate 10 Pro;

Autonomia

Bateria de 4000 mAh îl ajută pe Huawei Mate 10 Pro să atingă 1.5 – 2 zile de autonomie la utilizare medie spre intensivă, o valoare cu adevărat respectabilă. Ajută faptul că are o rezoluție FHD+, că au mizat pe un panel AMOLED, că o parte din AI-ul aplicațiilor și-l pot lua din hardware, optimizarea făcută procesorului realizat pe 10nm TSMC.

În testul Gadget.ro a strâns 11 ore și 10 minute (luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube). 

În ce privește alimentarea cu energie, de la 1 – 100% s-a încărcat în…, 72 de minute. Record absolut de viteză în ce privește alimentarea cu energie electrică. Am folosit încărcătorul Huawei SuperCharge din pachet ce alimentează la 4.5A / 5V. 

Preț

Huawei Mate 10 Pro – 249 euro cu Orange Me 43 sau 799 euro la liber. Prețurile sunt valide pe Orange.ro. Mate 10 Pro l-am testat pe o perioadă de peste 2 luni, imediat după lansarea din Munchen – modelul pe albastru  și prin programul Orange Smartphone Tester – ediția pe negru. 

Concluzii

Huawei Mate 10 Pro este un super-smartphone din multe puncte de vedere. Inovează în ce privește inteligența artificală prin integrarea sa în hardware, beneficiile vor fi evidente din 2018 când dezvoltatori de aplicații și jocuri vor avea acces la API-urile oficiale.

Este și un mare pas în față, un pariu pe care compania chineză și l-a asumat. Îl scoate pe Mate 10 Pro în bătălia directă cu iPhone X, Samsung GALAXY Note8 și S8 Plus, cu orice alt vârf de gamă cu Android. Prețul urcă și el, pretențiile celor interesați în același mod. Aș spune că livrează la nivelul așteptărilor.

Mă aștept la o așezare a costului în jurul a 3000 – 3200 lei, acolo s-ar putea transforma într-un best-buy.

Huawei Mate 10 Pro impresionează prin designul său elegant, prin viteza cu care funcționează la nivel de interfață grafică, prin camera foto și video ce livrează rezultate foarte bune, prin autonomia ridicată pentru standardele din 2017. Avem unul dintre cele mai bune telefoane mobile din 2017, un candidat pentru locul 1 sau cel puțin pentru o poziție pe podium.

PRO

  • design ce mizează pe eleganță, simplitate și atenție maximă la detalii;
  • display ce impresionează prin calitatea culorilor, prin naturalețe și luminozitate;
  • una dintre cele mai puternice configurații hardware din 2017;
  • software ce-l ajută în a fi cu adevărat prompt în preluarea comenzilor, în tranziția prin interfața grafică;
  • conectivitate excelentă (dual-sim cu dual-active și VoLTE pe ambele SIM-uri, 4G cu viteze de până la 1.2 Gbps, port infraroșu etc);
  • cameră foto și video printre cele mai bine configurate din flagship-urile lansate în anul curent;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • lipsă slot pentru cardurile microSD;
  • lipsă jack de 3.5 mm;
  • rezoluția ecranului putea fi mai mare la peste 3000 de lei, mi-aș fi dorit să văd că Huawei face pași și spre partea de VR / realitate virtuală;
  • lipsă încărcare wireless, deși a fost adusă sticlă pe spatele terminalului.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.