Huawei Mate 20 Pro este smartphone-ul pe care-l vom vedea promovat în țara noastră, dar sunt sigur că mici cantități de Mate 20 și Mate 20 X vor sosi pe piață pentru cei interesați de o eventuală achiziție.
Pot să spun că a fost o supriză prezentarea lui Mate 20 X, smartphone-ul de gaming ascuns într-o tabletă (ecranul OLED de 7.2 inch îl integrează în această nișă, dar funcțiile de telefon mobil + designul îl duc mai degrabă către așa-zisă categorie phablet).
Material de tip hands-on:
Huawei Mate 20 X preia designul lui Mate 20, dar mizează pe un ecran OLED precum Mate 20 Pro, cu rezoluție similară lui Mate 20 și setup & hardware identice cu cele de pe Mate 20 Pro. Sper că nu v-am pierdut pe traseu, dar acestea sunt realitățile din teren.
Design
Dimensiunile sale sunt de 174.6 x 85.4 x 8.2 mm grosime, cântărește 232 gr. Ecranul este de 7.2 inch, cu panel AMOLED și rezoluție de 2244 x 1080 pixeli, aspect 18.7:9, 346 ppi, raport display / corp de 87.6%, certificare IP53 în ce privește contactul cu picăturile de apă și praful, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass (nu a fost specificată ce versiune).
Presupun că ecranul de 7.2 inch sperie la prima vedere, dar raportul display / corp de 87.6% îl ajută și am reușit să-i fac hands-on cu o singură mână și până la urmă îl poți folosi în acest mod. Mă rog, cu atenție. Este un dispozitiv gândit pentru cei ce doresc performanțe pe partea de jocuri și de cele mai multe ori îl folosești cu ambele mâini, îi conectezi gamepad-ul dedicat etc.
Spatele este ușor curbat, subțire spre cele două margini și bombat în partea centrală. Asta îl ajută să pice mai natural în mână. A fost îmbrăcat în sticlă, cititorul de amprentă adus în spate sub camera cu trei senzori. Nu aș spune că este ușor de accesat prin prisma dimensiunilor, ar fi fost de bun augur să vină cu un cititor sub ecran în genul a ceea ce avem pe Mate 20 Pro. Difuzoarele stereo au certificare Dolby Atmos, iar jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară.
Concluzia la design: este mare, dar parcă nu chiar atât de mare cât te-ai aștepta să simți un telefon cu ecran a cărui diagonală urcă la 7.2 inch. Nu au venit cu cine știe ce elemente de design ca să arate faptul că ar fi gândit pentru gaming, alura sa pantagruelică este de smartphone elegant, atent finisat etc. Avem un Mate 20 ce urcă în diagonală și nimic mai mult.
Hardware și performanțe
Kirin 980 + 6 GB RAM și 128 GB stocare, slot combo (dual-sim sau single SIM + slot pentru cardurile nanoSD). Este un chipset dezvoltat pe 7nm, cu 2 nuclee pe ARM Cortex-A76 la 2.6 GHz, alte 2 nuclee pe ARM Cortex-A76 la 1.92 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A55 la 1.8 GHz, Mali-G76 MP10 în poziția de accelerator grafic.
Este clar că are suficientă putere de procesare pentru orice aplicație sau joc din Google Play. Ca să-și merite introducerea în așa-zisă nișă a smartphone-urilor de gaming trebuie să-și păstreze performanțele de top pe o perioadă lungă de timp, iar aici totul stă în răcirea de pe dispozitiv. Huawei a patentat un sistem de răcire pe grafen + cameră cu vapori. Presupun că sunteți la curent cu proprietățile grafenului: subțire, rezistent și un material conductor. Camerele de vapori de pe telefoanele mobile se înrudesc cu cele de pe laptopuri și au fix același rol, de a ajuta în a menține performanța procesorului pe o perioadă mai lungă de timp.
În teorie, Mate 20 X ar trebui să fie o mică bestie pe partea de performanțe, dar îl aștept la lucru spre a trage concluzii cu adevărat. Spațiul imens din spate ar trebui să fie suficient de mare spre a permite Huawei să se joace pe partea de sistem de răcire etc. În primele teste rulate prin AnTuTu am văzut că a trecut de granița a 300.000 de puncte.
Au dezvoltat și un gamepad ce se atașează în partea stângă, iar similaritățile cu Nintendo Switch pot fi făcute imediat (lipsește controller-ul din dreapta).
Cameră foto și video
Avem setup-ul de pe Huawei Mate 20 Pro și mă aștept să impresioneze în mod pozitiv: 40 Megapixeli cu f/1.8, 20 Megapixeli cu f/2.2 și senzor ultrawide + tele de 8 Megapixeli. Filmează la 2160p cu 30 fps, dispune de OIS, zoom optic de până la 5x, dual-LED flash, optică Leica. Camera frontală este de 24 Megapixeli și filmează la 1080p cu 30 fps.
Este suficient să citiți un review de Huawei Mate 20 Pro ca să descoperiți cum se descurcă Mate 20 X la nivel de cameră foto și video. Cert este că nu s-a făcut nicio concesie din acest punct de vedere și au pus ceea ce regăsim și pe cel mai dotat dispozitiv din gamă.
Concluzii inițiale
Huawei Mate 20 X este un all-in-one: tabletă, smartphone de gaming, dispozitiv multimedia etc. Deschide o nișă nouă, iar piețele pe care va fi adus cu precădere sunt cele asiatice. Totuși, nu văd de ce nu ar încerca să-l promoveze și în Europa etc.
Prețul de pornire – 899 euro (fix între Mate 20 și Mate 20 Pro, ca diagonală peste cele două modele din familia Mate).
Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.