Alături de Huawei Mate 30 și Mate 30 RS Porsche Design l-am văzut la lucru pentru câteva minute și pe Huawei MATE 30 Pro.
Iese în evidență de la primul contact prin ecranul cu o curbură de-a dreptul pronunțată. Notch-ul a fost păstrat și redus ca dimensiuni față de generația anterioară, iar acolo și-a făcut loc și un senzor ce recunoaște mișcarea (controlezi telefonul prin diferite gesturi făcute cu mâna, similar cu ceea ce avem pe unele automobile din liga premium).
Material de tip hands-on cu Huawei MATE 30 Pro:
Design și Ecran
În ce privește designul nu sunt prea multe de comentat. Notch-ul a devenit mai mic și are trei senzori importanți pe acolo: camera de 32 Megapixeli, 3D TOF-ul pentru scanare facilală și noul gimmick de care discutam mai sus ce aduce la pachet o nouă modalitate de control a smartphone-ului.
Partea superioară și inferioară a fost rigidizată suplimentar spre a aduce un plus de rezistență în cazul unui impact. Ecranul curbat coboară destul de abrupt spre partea stânga și dreapta, iar în acest proces au înghițit tastele fizice dedicate reglării volumului. Printr-o dublă apăsare + slide în sus sau jos pe margine, ajungi a regla volumul. Cu siguranță necesită un timp de obișnuință, la primul contact nu pot spune că am ajuns să fiu capabil a mări sau scade intensitatea sunetului. Pe de altă parte, îl foloseam cu o singură mână, iar în cealaltă se află telefonul cu care înregistram.
Partea spate este monopolizată de camera principală cu 4 senzori + detecție cu laser și dublu LED flash cu dual-tone. Mi-a amintit puțin de Nokia Lumia 1020. Bineînțeles, camerele foto pentru smartphone-uri au cunoscut o evoluție formidabilă în ultimii ani, iar tehnologia de pe MATE 30 Pro pare din alte filme față de bătrânul Lumia 1020 și al său senzor gigantic poziționat similar.
Interesant și în ce privește ecranul, Mate 20 Pro avea un display OLED curbat de 6.39 inch cu rezoluție 3120 x 1440 pixeli, 538 ppi. MATE 30 Pro mizează pe un OLED și mai curbat de 6.53 inch cu rezoluție 2400 x 1176 pixeli, 409 ppi. A fost realizat un pas mare în față în ce privește raportul display / corp – 87.9% vs 94.1% la noul smartphone. De menționat și protecția ecranului – Corning Gorilla Glass 6. A fost păstrată certificare IP68.
Nu sunt prea multe de comentat, mi s-a părut un ecran luminos și lizibil sub acțiunea reflectoarelor de la eveniment. Curbura nu mi s-a părut a afecta grip-ul într-un mod care să-l facă inutilizabil. Cu o husă din piele este adusă și stabilitatea necesară în a-l folosi cu o singură mână.
Hardware, sistem de operare, aplicații și conectivitate
Kirin 990 dezvoltat pe 7nm+ cu 2 x ARM Cortex-A76 la 2.89 GHz + 4 x ARM Cortex-A76 la 2.09 GHz + 4 x ARM Cortex-A55 la 1.86 GHz, Mali-G76 MP16 la nivel de GPU, 8 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.0. Au pus ce aveau mai bun în momentul de față, iar Kirin 990 are un mare punct PRO pe partea de 5G (mai multe informații într-un articol separat).
Rulează Android 10 cu Emotion UI și fără serviciile Google preinstalate. Nu am încercat să instalez un .apk și nu pot confirma / infirma nimic din acest punct de vedere. O să testez dacă va fi cazul și revin cu detalii.
Printre aplicațiile preinstalate am remarcat multe din serviciile chinezești: Weibo și alte servicii cu priză prin țările asiatice. Presupun că software-ul pentru Europa va fi mai aerisit din acest punct de vedere.
Pe partea de conectivitate: cititor optic de amprentă + recunoaște facială promptă, difuzoare stereo, fără jack de 3.5 mm, Wi-Fi ac + bluetooth 5.1, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS pe partea de localizare, NFC, port infraroșu, USB type-C, viteze de peste 2 Gbps în download pentru modelul 5G.
Cameră foto și video
Sunt 4 senzori în dreptul camerei principale:
- 40 Megapixeli cu f/1.6, wide de 27mm, PDAF + OIS;
- 8 Megapixeli cu f/2.4, tele de 80mm, PDAF + OIS și zoom optic 3x;
- 40 Megapixeli cu f/1.8, ultrawide de 18mm, PDAF;
- 3D TOF camera.
Noutățile sunt pe partea de înregistrare video: 4K cu 60 fps, 720p cu până la…, 7680 fps. Am văzut câteva sample-uri în demo-urile de pe scenă, dar aștept să descopăr în realitate. De la 960 fps cât scoate concurența și până la 7680 fps-uri sunt multe, multe fps-uri la mijloc.
Camera frontală este de 32 Megapixeli cu f/2.0 + senzor 3D TOF folosit pentru deblocarea facială îmbunătățită.
Baterie
4500 mAh cu încărcare la 40W pe fir și 27W în modul wireless, 27W wireless când concurența de multe ori nu trece de pragul a 20W pe fir…
Cu noul chipset și ecranul cu rezoluție Full HD+ mă aștept să treacă testul unei zile în condiții intensive de utilizare fără probleme.
Sunt două variante de Huawei MATE 30 Pro, în funcție de existența sau inexistența 5G-ului:
Huawei MATE 30 Pro cu 8 GB RAM, 256 GB stocare și 4G – 1099 euro;
Huawei MATE 30 Pro cu 8 GB RAM, 256 GB stocare și 5G – 1199 euro.
Este o diferență de doar 100 euro între varianta 4G și 5G. Huawei Mate 20 X 5G spre comparație a fost listat la peste 6200 lei.
În loc de concluzie…
Să nu le cântăm prohodul înainte de termen și mai ales înainte de a vedea telefonul în varianta finală. Nu le convine în niciun fel că sunt nevoiți să livreze un produs fără serviciile Google, dar altă soluție nu aveau la îndemână, iar în dezvoltarea Harmony OS și a aplicațiilor pentru noul OS au anunțat o investiție de 1 miliard dolari.
Presupun că se negociază cu administrația Trump, iar unda verde spre a păstra colaborarea cu Google este dorită intens și din partea gigantului cu sediul în Mountain View, California.
Huawei MATE 30 Pro este un smartphone interesant din punct de vedere al specificațiilor implementate. Rămâne de văzut ce soluție poate fi aplicată spre a avea acces la serviciile Google.