L-am văzut pentru prima dată în China, la un jurnalist din Norvegia și mi-a atras atenția. De aici și articolul realizat la început de 2017, articol în care-l pun pe Mate 9 Pro în rândul celor mai frumoase telefoane mobile la momentul respectiv.
Huawei promovează seria P în România, pe segmentul flagship. Mate 9 Pro este un dispozitiv mai scump și stă cumva în umbră, în piețele cu venituri mai mari și Mate 9 Pro ajunge a fi adus în față, scos în evidență etc. Avem de-a face cu vitrina tehnologică a Huawei, cel mai bun produs din punct de vedere hardware, software, atenție la detalii și finisare.
Cel mai mare concurent pentru Huawei Mate 9 Pro în momentul de față este Samsung GALAXY S8, iar pe parcurul review-ului veți descoperi dacă merită sau nu spre a fi luat în calcul ca alternativă la sud-coreean. Sunt destule elemente care-l individualizează față de rivalul său: cameră duală, carcasă metalică, diverse elemente hardware etc. Pe de altă parte, dacă ești fan Huawei și dorești vârful lor de gamă, Mate 9 Pro consider a fi alegerea naturală, logică.
Apropo, Mate 9 Pro atrage atenția de la prima vedere, cel puțin la fel de bine ca GALAXY S8. Îl ajută carcasa metalică cu reflecții plăcute, designul său inspiră idee de business, de produs fabricat să iasă în față, să epateze.
Destul cu vorbele, încep recenzia propriu-zisă prin secțiunea dedicată specificațiilor în detaliu.
Material video
Specificații
Design
În pachet dați de phablet, cablu USB – USB type-C, încărcător Huawei SuperCharge ce alimentează la 5V – 2A, 4.5V – 5A, 5V – 4.5A, agrafă pentru slotul dedicat SIM-ului, manual cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție, căști albe de tip in-ear pe jack de 3.5 mm.
Unul dintre marile puncte PRO ale lui Mate 9 Pro este designul, calitatea materialelor și atenția maximă la detalii. Nu epatează prin raportul display / corp, dar avem o carcasă metalică de tip unibody polișată să aibă reflecții plăcute, nu adună amprentele în ritm alert și nici zgârieturile (cel puțin în cele câteva săptămâni de utilizare). Și în ce privește grip-ul stă bine spre foarte bine, nu simți că ar aluneca din mână. Îmbinarea dintre display-ul curbat și carcasa metalică are o zonă nepolișată, ce ajută în ce privește stabilitatea în utilizare.
Mă rog, avem un display curbat AMOLED, dar curbura în sine nu este așa dramatică precum la smartphone-urile Samsung. Aproape că ai zice că avem un ecran drept cu sticlă de tip 2.5D. Asta-i doar o impresie, chiar au pus un display curbat în ambele laturi ( stânga și dreapta). Logo-ul Huawei se află în partea frontală, la marginea de la bază avem cititorul de amprentă în tasta fizică centrală și două taste capacitive ce pot fi configurate. Mi-aș fi dorit să văd touch buttons, preferință personală. Mai ales că Huawei are o suită de telefoane cu astfel de controale configurabile, direct pe display. Sunt destui și cei ce preferă taste capacitive, tastă fizică etc. Tastele capacitive de la Mate 9 Pro sunt iluminate, dar sunt doar două puncte albe ce arată poziția lor, nu logo-urile specifice Android pentru Back și Aplicații recente. Ajungi a te obișnui în timp. Presupun că au mers pe o astfel de soluție ca să păstreze configurarea în funcție de ce dorește utilizatorul, Back la stânga sau dreapta etc.
În partea spate, camera duală cu OIS se profilează puțin. Deasupra ei se află dual-LED flash-ul, iar sub se regăsește laser-ul ce ajută în procesul de autofocus. Avem soluția arc band pentru elementele de conectivitate, atât în partea superioară, cât și la bază, Nu strică aspectul general.
Huawei Mate 9 Pro este un smartphone ce dorește a ieși în evidență prin eleganță, prin adresabilitatea sa în mediul business. Arată excelent și nu am găsit niciun element slab, raportul display / corp să spunem că nu se află în linie cu alte produse, dar Mate 9 Pro punctează mai bine în ce privește partea practică. Personal, prefer un smartphone cu o carcasă metalică față de unul cu sticlă în spate. Pe de altă parte sunt conștient că sticla în spate ajută în ce privește implementarea încărcării wireless vs încărcare pe fir la telefoanele cu carcasă metalică, deși există un patent și trag speranța că la un moment dat încărcarea wireless ajunge pe orice smartphone, indiferent de materialul din care-i fabricat.
Mate 9 Pro = eleganță, finisare și materiale din zona premium.
Ecran și sunet
AMOLED curbat de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3, raport display / corp de 73.2%. Lipsește o certificare legată de protecție la contactul cu apa și praful, abia pe Huawei P10 Plus a debutat rezistența la picăturile de apă, nu în imersie totală.
Repet, ceea ce am spus și mai sus la capitolul design: curbura display-ul nu este așa evidentă precum la telefoanele Samsung, indiferent de care dintre cele trei generații vorbim. Ecranul lui Mate 9 Pro a fost preluat de la Samsung, cel mai probabil. Culorile sunt excelente, intense, luminozitate mare, unghi larg de vizualizare. Aș spune că a fost o adevărată plăcere să-l folosesc pe partea de multimedia și jocuri, Netflix, YouTube etc. Nu are niciun punct slab. Panelul AMOLED ajută și în ce privește economia de energie. Da, nu are modul superbright de pe Super AMOLED-urile Samsung, acolo urcă și la 1000 nits spre a avea lizibilitatea sub acțiunea razelor de soare. La Huawei nu ai aceeași lizibilitate, dar tot poți să navighezi în interfață.
Apropo, și în cazul lui 9 Pro au adus folie de protecție din fabrică. Nu am idee dacă lipsește tratamentul olefobic precum la P10 și P10 Plus. Folia mi s-a părut a fi de foarte bună calitate, nici nu zici că are o astfel de protecție. Plus că oricum, majoritatea utilizatorilor aleg să pună folie, spre a preîntâmpina zgârieturile fine. Avem două bile albe pentru 9 Pro: designul și display-ul, ambele ireproșabile.
Sunetul, jos pălăria și aici. Avem un difuzor la bază, lângă portul USB type-C și altul deasupra display-ului. De aici și efectul stereo adus. Se aude puternic și clar, cu adevărat puternic, de zici că este o micuță boxă și nu doar speakere-le unui smartphone. Parcă mi-aș fi dorit un bass mai bine dozat. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, iar căștile din pachet sunt foarte bune. Aici ai parte de mult bass, de claritate pe întreg spectrul audio. Reglarea volumului se realizează din latera dreapta, o singură tastă pentru Up și Down, lângă butonul de power.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Și aici, Huawei a adus ce avea mai bun la momentul lansării, noiembrie 2016. Avem primul procesor cu nuclee pe ARM Cortex-A73, cantitate mare pentru memoria RAM și spațiul de stocare, o mică vitrină tehnologică ce arată ambițiile Huawei în a lupta cu Apple și Samsung, de la egal la egal.
Huawei Mate 9 Pro încorporează procesorul HiSilicon Kirin 960 dezvoltat intern, arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, însoțit de acceleratorul grafic Mali-G71 MP8 la 1037 MHz, 6 GB memorie RAM de tip LPDDR4, 128 GB spațiu de stocare de tip UFS 2.1.
Informații oferite de CPU-Z pentru Mate 9 Pro;
Alte detalii legate de Kirin 960: fabricat de către TSMC pe un proces de litografiere FFC în 16nm, hub pentru senzori integrați denumit i6, controller de memorie pe 2 x 32-bit LPDDR4 la 1866 MHz și viteze de până la 29.9 GB/s.
Pentru utilizatorul obișnuit nu cred că sunt necesare aceste detalii, doar să specific că are multă putere de procesare și că nicio aplicație sau joc Android nu-i aduc vreo problemă. Păstrez această remarcă pentru un orizont de timp de 1.5 – 2 ani. De cele mai multe ori, un utilizator de smartphone premium nu va rămâne pe același telefon mai mult de 1.5 – 2 ani, va face upgrade în perioada amintită spre un dispozitiv ce promite o experiență de utilizare și mai bună. Cred că upgrade-ul s-a încetinit, deja progrele sunt mai mici și nu motivația spre a schimba anumite modele începe a deveni din ce în ce mai slabă. Este un subiect ce merită dezbătut într-un articol separat.
Rulează Android 7.0 Nougat cu Emotion UI 5.0. Compania chineză a încorporat algoritmi de machine learning spre a păstra caracterul fresh al interfeței grafice pe o perioadă îndelungată. De aici și implementarea unei aplicații mai agresive ce reduce procesele din fundal, ce optimizează alocarea resurselor etc.
Avem o interfață cu adevărat rapidă, promptă în preluarea și efectuarea comenzilor. Aș mai adăuga și organizarea gândită spre a fi ușor de parcurs, adaptare rapidă de la bun început. Zona de setări rapide mizează două culori: negru și albastru marin, sunt multiple posibilități de customizare. În utilizare intensivă, telefonul se încălzește ușor în partea spate, în linie cu ceea ce primim și pe alte telefoane mobile Android din liga premium.
Aplicații preinstalate pe Huawei Mate 9 Pro:
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Google Plus, Chrome, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play;
Alte aplicații:
Manager telefon – aici sunt încorporate mai multe funcții. Eliberează cache-ul, aplicațiile ce rulează în fundal, aduce informații legate de lista de blocare, scanare a virușilor cu tehnologie dezvoltată în comun cu Avast, date legate de permisiunile alocate către aplicații și jocuri etc.
Teme – motor de teme cu o suită mare de opțiuni, în funcție de preferințele utilizatorului;
Sănătate – Huawei Health are nevoie de un cont Huawei și acolo sunt adunate tot felul de informații ( numărul de pași, distanța, caloriile etc);
HiCare – suport aftersale, direct pe smartphone;
Note – notițe și remindere;
Instrumente: Fișiere, Ceas, Meteo, Calculator, Înregistrare sunet, Lanternă, Oglindă, Telecomandă inteligentă, Busolă, Copie de rezervă, Descărcări, Set unelte SIM.
Aplicațiile Twitter, WPS Office și Instagram sosesc preinstalat, dar pot fi dezinstalate de către utilizator dacă le consideră inutile. Bloatware minim, libertate lăsată clientului să aleagă ce merită a fi adus pe dispozitiv din Google Play.
Screenshots cu interfața Android 7.0 Nougat + Emotion UI 5.0 pe Huawei Mate 9 Pro
Performanță
L-am trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele obținute sunt compilate în tabel.
Teste de benchmark rulate pe Mate 9 Pro;
Conectivitate
Avem un smartphone foarte bine accesorizat din acest punct de vedere. Știe 4G prin agregare de spectru și atinge viteze de până la 600 Mbps în download și 150 Mbps în upload, dual-band pe 2.4 și 5 GHz + Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac. În SpeedTest pe conexiune gigabit la internet și Wi-Fi ac a obținut
Dispune de bluetooth 4.2, o suită de servicii de localizare sunt încorporate: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO ( dezvoltat de către Uniunea Europeană). Funcționează impecabil în ce privește localizarea, după cum este și normal în această categorie de preț.
Cititorul de amprentă se află în partea frontală, în tasta fizică centrală. Este foarte rapid în procesoul de citire, aproape instantaneu. Adus sub display, îl consider a fi ușor de accesat de către utilizator.
În partea superioară se află portul infraroșu ce transformă smartphone-ul în telecomandă ad-hoc pentru electronicele din locuință. În lateral dreapta dați de reglarea volumului și butonul de power, la bază de USB type-C, jack-ul de 3.5 mm și difuzorul principal. În stânga se află slotul pentru cele două cartele de tip nanoSIM. În apelurile de voce se aude clar și puternic, și aici aș spune că avem de-a face cu normalitate, nimic ieșit din comun. Știe HD Voice, dacă și operatorul de telecomunicații are o rețea compatibilă.
Cameră foto și video
Avem fix ansamblul integrat de Huawei P10. Diferența este dată de poziționarea senzorului, în spate pe colțul din stânga la P10 vs central și mai ceva mai jos la Mate 9 Pro, dar și prin faptul că la P10 nu iese în relief, iar la Mate 9 Pro pentru că avem o carcasă ușor curbată în spate iese ceva în relief față de linia generală a carcasei metalice de tip unibody.
Interfața camerei foto și video de pe Mate 9 Pro;
Camera principală este de tip dual, cu senzor monocrom de 20 Megapixeli și senzor color de 12 Megapixeli, f/2.2, autofocus prin detecție de fază, dar și prin tehnologia laser, dual-LED flash, touch focus, detecție a feței și zâmbetului, HDR, panorama, filmează la 2160p cu 30 fps, OIS, optică Leica. Camera frontală este de 8 Megapixeli cu f/1.9 și filmează la 1080p.
Din start spun că avem una dintre cele mai bune camere foto și video din 2017, un competitor real pentru GALAXY S8 și S8 Plus, peste ceea ce oferă Apple pe iPhone 7 Plus.
Fotografiile sunt la un nivel utilizabil și în situațiile low-light, autofocusul este realizat rapid și în mod corect, fără prea multă postprocesare care să strice naturalețea culorilor. În clipurile video parcă mi-aș fi dorit un plus de calitate, mai ales în ce privește frame rate-ul. Totuși, și aici se descurcă bine, dar nu la nivelul lui S8 spre exemplu.
Un element pe care-l apreciez la smartphone-urile Huawei, organizare foarte bună a interfeței dedicată camerei foto și video. Te adaptezi rapid și nu ai nevoie de cine știe ce sub-meniuri spre a accesa elementele de bază în captura foto și video.
Clip 4K făcut cu Huawei Mate 9 Pro;
Clip 1080p 60 fps realizat cu Huawei Mate 9 Pro;
Fotografii făcute cu Huawei Mate 9 Pro;
Autonomie
Aduce o baterie de 4000 mAh, iar de dimineața până seară indiferent de gradul de utilizare aproape că nu ai cum să intri în zona roșie. Mă rog, dacă îl ții pe jocuri cu grafică + luminozitate la maxim și utilizare continuă, rezistă în jurul a 6 – 7 ore, ceea ce este o valoare bună. Repet, în continuu. La utilizare de nivel mediu te duce spre 1.5 – 2 zile. Ajută mult faptul că are un panel AMOLED.
În testul Gadget.ro cu luminozitate la maxim și redare pe Wi-Fi a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a obțint 9 ore și 25 de minute.
În ce privește încărcarea bateriei cu încărcătorul SuperCharge din pachet, de la 0 – 100% sunt necesare 80 de minute. În 30 de minute îl încarcă de la 0 – 58%, în 1 oră alimentează 3720 mAh din cei 4000 mAh.
Preț
Huawei Mate 9 Pro cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 3459 lei.
Concluzii
Huawei Mate 9 Pro este un phablet complet, din absolut toate punctele de vedere. Nu s-a făcut niciun compromis în realizare sa și asta se vede în experiența de utilizare oferită. Cine dorește cel mai bun dispozitiv de la Huawei, îl are pe Mate 9 Pro de luat în calcul. Cine îl alege în detrimentul lui S8 sau LG G6 spun de pe acum că nu va regreta alegerea făcută. Este diferit de cele două, dimensiuni, display, optică a camerei foto și video, modul în care au implementat Android-ul etc. Totuși, ai un pachet excelent calibrat.
Am structurat punctele PRO și CONTRA.
PRO
- design elegant, cel mai frumos smartphone cu corp metalic la momentul actual;
- display excelent, luminozitate mare, unghi larg de vizualizare, culori intense fără a fi suprasaturate;
- hardware puternic, capabil să ruleze orice aplicație sau joc în condiții optime, sprinten și în multi-tasking;
- sunet puternic și clar, atât pe jack-ul de 3.5 mm, cât și pe difuzoarele stereo;
- cameră foto și video cu rezultate foarte bune;
- conectivitate maximă – dual-sim, 4G cu viteze de până la 600 Mbps, port infraroșu etc;
- autonomie considerabilă.
CONTRA
- lipsă rezistență la contactul cu apa și praful;
- lipsă slot pentru cardurile microSD, deși la 128 GB memorie internă…;
- lipsă încărcare wireless.