Huawei Mate S – review

28/09/2015

Huawei a ajuns a fi în top 5 mondial în ce privește comercializarea de telefoane mobile. Sunt bine poziționați în Asia, dar produsele Huawei se găsesc la nivel global.

Cel mai nou flagship al companiei a beneficiat de o lansare cu mare fast în preambulul IFA Berlin 2015, ca și grandoare mi-a amintit de evenimentul pe care Samsung îl organiza în 2013 pentru Samsung GALAXY Note 3.

Huawei Mate S reprezintă cumulul de experiență pe care l-a atins compania chineză pe segmentul telefoanelor Android, vârful de lance pe care mizează în ultima parte a lui 2015. Au investit mult pe partea de Research & Development și asta se vede în funcțiile aduse pe telefon, de la cititorul de amprente ajuns la a 2-a generație și până la tehnologia Force Touch, ce urmează a fi implementată pe Mate S de 128 GB, disponibil spre sfârșitul anului în curs.

Huawei-Mate-S (5)

Am testat Huawei Mate S de 32 GB în ultimele 3 – 4 săptămâni, iar experiența de utilizare formată am structurat-o în materialul de față. Spun din start că a fost o supriză plăcută, iar Mate S luptă de la egal la egal cu telefoanele Android de top în genul HTC One M9, Sony Xperia Z3 Plus, Samsung GALAXY S6. Veți vedea că din anumite puncte de vedere se situează peste unele terminale A-list.

Specificații Huawei Mate S

specificatii-Huawei-Mate-S
Design

Huawei-Mate-S (1)

În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, husă de tip cover, căști de tip in-ear ce copiază pe cele aduse de Apple la iPhone 6 și 6 Plus, agrafă pentru slotul combo (SIM + microSD sau SIM + SIM).

Din start spun că telefonul arată într-un mare fel, un HTC One M9 mai subțire și cu un plus major la capitolul finisare, materiale. De când începi a-l utiliza îl poziționezi în categoria premium. Huawei chiar a acordat multă atenție pe partea de design, telefonul este ușor curbat pe spate, muchiile sale fiind mai subțiri față de cei 7.2 mm atinși în partea centrală. Să nu uit a preciza că întreaga carcasa a lui Mate S este metalică, atât spatele cât și marginile laterale. Grip-ul nu a fost sacrificat, iar pentru cei interesați de o protecție suplimentară, o husă cover așteaptă în pachetul de retail.

Logo-ul companiei se află la baza display-ului de 5.5 inch, ceva cam intruziv, dar ajungi a te obișnui și la un moment dat ajută în poziționarea rapidă a telefonului în modul portrait corect. Apreciez dimensiunile compacte pentru un telefon cu ecran de 5.5 inch. Raportul display / corp fiind de 73.9%.

La cât de bine arată Huawei Mate S aș spune că este cu adevărat păcat să-l ții ascuns într-o husă, totuși, spatele metalic este ușor predispus la a fi zgâriat, un compromis inerent când folosești un astfel de material în fabricarea unui telefon. În cele câteva săptămâni de utilizare nu am reușit cu ghilimelele de rigoare să-i las vreo zgârietură cât de fină.

Huawei Mate S concurează în 2015 la titlul de cel mai frumos smartphone Android, iar concurența sa este formată din Samsung GALAXY S6, Sony Xperia Z3 Plus și HTC One M9. Din punctul meu de vedere, le depășește pe toate, fără drept de apel. Imaginile din galeria de la sfârșit de review ar trebui să vorbească de la sine.

Ecran și sunet

Huawei-Mate-S (13)

AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, 401 ppi. Rezoluția este arhisuficientă și pentru cel mai mare cârcotaș, FHD pe 5.5 inch și mă bucur că nu s-au dus pe 2K, acumulatorul de 2700 mAh s-ar fi dovedit insuficient spre a oferi o autonomie rezonabilă, fără a oferi un beneficiu real către utilizator, dar nu cred că este cazul să redeschid această discuție centrată pe rezoluție.

Ai parte de unghi larg de vizualizare, luminozitate mare, tratament oleofobic bun, dar s-ar putea ca pentru o parte dintre voi, culorile AMOLED să fie suprasaturate. Ca afișare a culorilor amintește de primele generații ale panelului realizat de Samsung, nu se compară cu Super AMOLED-urile de pe GALAXY S6, Note 5, Note 4 etc. Ai parte de un negru afișat natural și de culori vivid. Recunosc că nu m-a deranjat foarte mult și m-am adaptat.

Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază, sunt două grile, dar un singur speaker, cel situat în dreapta portului microUSB. Jos pălăria la capitolul sunet, impresionează ca volum, calitate, putere. Aș zice că se aude mai tare decât unele laptopuri de generație mai veche. Jack-ul de 3.5 mm se afă în partea superioară, iar căștile din pachet de tip in-ear sunt excelente, nu ai nevoie de altă pereche. Ai parte de o audiție imersivă, calitate la superlativ. Nu mă așteptam ca Huawei să fi învățat atât de multe pe partea de sunet, o supriză cu adevărat plăcută.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei-Mate-S (14)

Huawei este una dintre puținele companii capabile a dezvolta hardware-ul telefonului pe care-l comercializa. Cred că doar Samsung mai se află într-o astfel de situație, în cele mai multe cazuri se ajunge la o colaborare între producătorul procesorului și cel al telefonului propriu-zis.

Kirin 935 este cunoscut de la Huawei P8 și în configurația de pe Mate S aduce un octa-core pe big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A53 la 2.2 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz, accelerator grafic Mali-T628MP4, de tip quad-core, 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare.

Slotul combo oferă 2 alternative: 2 cartele SIM sau SIM + card microSD pentru extensia spațiului de stocare preinstalat. Modelul sosit la review are indicativul Huawei CRR-L09 și pe site-ul producătorului găsiți detalii legate de spectrul de frecvență în care funcționează

Rulează Android 5.1.1 Lollipop cu Emotion UI 3.1, interfața grafică ce aduce widgeturile și aplicațiile direct pe ecranul de start, în stilul cu care ne-a obișnui iOS. Bineînțeles poți avea meniul cu aplicațiile prin intermediul unui launcher distinct: Google Now, Apex, Nova etc.

Trebuie să specific că merge a fi instalată și redată orice aplicație / joc din Google Play, chiar și cele cu grafică complexă, deși telefonul în sine nu epatează prin cine știe ce soluție hardware atât la nivel de CPU și GPU. Prețul este de terminal de top, dar hardware-ul mai degrabă joacă în liga mid-range. Important mi se pare faptul că Huawei și-a scris firmware-ul foarte bine, nu agață în meniu, nu ai parte de lag în sarcinile desfășurate pe smartphone.

S-a făcut mare agitație pe tehnologia Force Touch, dar doar modelul de 128 GB vine cu un astfel de panel. Plus că este atât de la început că nu sunt prea multe funcții legate de display-ul ăsta ce simte apăsarea. Mi s-a părut interesant cum în show-ul lor de IFA, au arătat că un display de gen poate cântări și un fruct.

S-a vorbit de Knuckle 2.0 și modul în care poți să activezi diverse funcții desenând diferite forme pe ecran cu degetul ținut într-o postură similară cu cea în care te pregătești să ciocăni la ușă. Nu mi se pare cine știe ce, R&D făcut în direcția greșită. La cititorul de amprentă aș menționa viteza cu care recunoaște amprenta, plus diverse funcții adiționale, faci scroll prin poze prin swipe făcut gentil pe cititorul de amprentă. Controalele de tip touch buttons pot fi configurate după bunul plac al utilizatorului, punct pozitiv la o astfel de soluție pentru navigarea rapidă în interfața grafică.

Aplicații preinstalate pe Huawei Mate S:

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Google Maps, YouTube, Drive, Play Music, Hangouts, Google Photos, Google Plus, Play Books, Play Store, Play Newsstand, Play Games, Setări Google;

Alte aplicații:

Weather – prognoza meteo;

Radio FM – are nevoie de căștile din pachet spre a funcționa;

Mirror – oglindă ce se folosește de camera frontală de 8 Megapixeli de tip fixed focus;

Backup, Recorder, Calculator – nu au nevoie de descriere;

HiCare – fără suport pentru România;

Notepad – notițe pe care le salvezi pe smartphone;

Phone Manager – centralizează date legate de memoria RAM, traficul de date, notificări, modalități de îmbunătățire a managementului memoriei RAM, dar și pe partea de consum de energie;

Director Mode – te conectezi cu mai mulți prieteni, filmați un material cu mai multe telefoane și din postura de director îl poți edita și share-ui în social media;

Teme – schimbi interfața Emotion UI în funcție de preferințe. Nu am zărit și un online store, dar bănuiesc că se lucrează în acest sens;

WPS Office – suită pentru citirea și editare documentelor Office (Word, Excel, PowerPoint);

Facebook, Twitter – partea de social media, pot fi dezinstalate;

Todoist  – setezi remindere.

Nu impresionează din punct de vedere hardware, dar se descurcă impecabil în orice l-ai pune să facă, mă refer la partea de aplicații și jocuri. Mai avem de așteptat până la telefonul care să facă de mâncare, curat etc.

Screenshots cu interfața grafică de pe Huawei Mate S;

Performanță

Screenshot-Huawei-Mate-S (27)

L-am pus la lucru, iar ce a ieșit vedeți în tabel:

teste-benchmark-Huawei-Mate-S

Screenshots cu testele de benchmark făcute pe Huawei Mate S;


Conectivitate

Huawei-Mate-S (11)

Din păcate, Huawei nu și-a făcut temele așa cum trebuie. La un telefon de 649 euro nu ai parte de Wi-Fi ac și dual-band. Trebuie să te mulțumești cu Wi-Fi în standardele b/g/n și single band pe 2.4 GHz. Pe un telefon de top în a 2-a parte din 2015? Huawei, pe bune?

Alte elemente de conectivitate implementate pe Huawei Mate S: bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS, radio FM cu ajutorul căștilor din pachet, 4G, cititor de amprentă.

Teoretic, sosește cu un slot combo ce se acomodează fie 2 cartele SIM sau merge pe un SIM + card microSD. Eu am un exemplar de tip sample, la nivel software nu are suport pentru două cartele SIM, iar slotul dedicat primește doar SIM + card microSD, al doilea SIM nu ai cum să-l integrezi. Am stricat vreo 2 – 3 cartele de pe acasă, dar telefonul meu nu este dual-sim și cu asta basta. Presupun că Mate S-ul comercial chiar va sosi cu suport combo și lăcaș pentru două cartele, la nevoie.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de portul microUSB și speaker (două grile, un singur difuzor), în lateral dreapta se află power și reglarea volumului, o dispunere nu tocmai fericită, în lateral stânga regăsiți slotul pentru nanoSIM și cardul microSD de până la 128 GB.

De notat că la nivel de cititor de amprentă ai parte de o viteză remarcabilă în procesul de recunoaștere, plus notabil față de alte telefoane concurente.

În apelurile de voce mă așteptam la mai mult, sunet metalic, strident, de multe ori nu ești auzit. Ciudat, mai ales că vorbim de o companie cunoscută pentru experiența sa pe partea de rețele telecom.

Cameră foto și video

Huawei-Mate-S (7)

Ansamblul de camere foto pe care Huawei l-a pus pe Mate S: 13 Megapixeli cu OIS, autofocus, dual-LED flash, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 8 Megapixeli cu LED flash.

Interfața camerei foto și video amintește direct de ceea ce găsești pe iPhone, doar că Huawei a ascuns mai multe funcții. Ai momente în care faci fotografii de mare angajament cu Mate S și altele în care nu pare a negocia zgomotul de imagine în mod corect. Există și un Mod PRO pentru cei ce au cunoștințe mai elaborat pe partea de fotografie. Totuși, de cele mai multe ori, scoți telefonul și te grăbești să captezi un moment, nu stai să setezi ISO, expunere etc. Până faci toate cele riști să nu mai ce fotografia.

Clip făcut cu Huawei Mate S;

Fotografii făcute cu Huawei Mate S;

Autonomie

Huawei-Mate-S (11)

Bateria de 2700 mAh este ajutată de faptul că au un procesor eficientizat, fără a fi gurmand în consumul de energie electrică și că nu s-au aruncat pe un display cu rezoluție 2k, au rămas pe un FHD mai realist, un AMOLED recunoscut pentru plusul de autonomie oferit în comparațiile cu panelurile IPS, spre exemplu.

De aceea, Huawei Mate S cu browsing, ceva jocuri, multe apeluri și mesaje, notificări în fundal, te duce de dimineață până seara, fără mari probleme. Dacă-l forjezi în continuu s-ar putea să-l aduci de la 100 în zona roșie și în doar câteva ore.

Playlist Unboxing de pe canalul de YouTube al Gadget.ro cu luminozitate la maxim și conexiune Wi-Fi – de la 100 la 5% în 7 ore și 40 de minute

Preț

Huawei Mate S de 32 GB – 649 euro;

Huawei Mate S de 64 GB – 699 euro;

Huawei Mate S de 128 GB și cu Force Touch – necunoscut.

No review box found! Insert a valid box ID.

 

Material de tip hands-on cu Huawei Mate S;

httpvh://youtu.be/zUHiSRXm7_s

Galerie de imagini cu Huawei Mate S;

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.