Huawei Mate X este propunerea companiei chineze în domeniul smartphone-urilor pliabile. 

Sunt câteva premiere pe care Huawei le-a evidențiat în cazul lui Mate X:

  1. Primul smartphone pliabil cu conectivitate 5G;
  2. Primul smartphone cu încărcare la 55W și alimentare a bateriei de 4500 mAh de la 0 – 85% în 30 de minute.

Mate X a fost adus în cadrul evenimentului ce a precedat deschiderea MWC 2019. A fost în zona de hands-on, dar protejat de elemente din sticlă astfel încât un feedback real nu mi-am putut forma. Totuși, avem informații concrete legate de design, hardware etc.

Specificații;

  • display AMOLED de 8 inch cu rezoluție 2200 x 2480 pixeli, 414 ppi, raport display / corp de 86.9%, iar când telefonul este pliat – ecran de 6.6 inch cu rezoluție 2480 x 1148 pixeli cu aspect 19.5:9;
  • procesor Kirin 980 de tip octa-core, 8 GB RAM și 512 GB stocare, slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile nanoSD de până la 256 GB);
  • Android 9 Pie cu EMUI 9.1;
  • 5G + 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 5.0, NFC, port infraroșu, USB type-C 3.1, cititor de amprentă în lateral, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare;
  • 40 Megapixeli cu f/1.8 de tip wide + 16 Megapixeli cu f/2.2 de tip ultrawide + 8 Megapixeli cu f/2.4 de tip tele + senzor TOF, filmează la 2160p cu 30 fps;
  • baterie de 4500 mAh cu încărcare la 55W, dimensiuni pliat de 161.3 x 78.3 x 11 mm și desfăcut de 161. x 146.2 x 5.4 mm, cântărește 295 gr.

Preț – 2299 euro. Debut în a 2-a parte a lui 2019.

Ce și-a propus Huawei să livreze prin Mate X?

Un smartphone care să impresioneze printr-un ecran mare și în același timp să nu se piardă partea practică – dimensiuni compacte, conectivitate cu adevărat rapidă + baterie cu tehnologie avansată.

Multe persoane se vor opri la preț și vor comenta strict de acest aspect. Nu zic că este rău, dar smartphone-urile pliabile nu sunt momentan suficient de dezvoltate și mature spre a deveni telefoane mobile de masă. Fiecare producător testează tehnologii, soluții avansate în ce privește mecanismul de pliere (peste 100 de componente la Mate X). Se adună feedback etc. Plus că R&D-ul de ani de zile are nevoie să fie cumva răscumpărat, de aici și costurile de peste 2000 euro afișate în dreptul unor modele.

Huawei are altă abordare la Mate X față de ce aduce Samsung la GALAXY Fold. Mate X are un ecran ce se pliază pe exterior, pe spate față de GALAXY Fold ce mizează pe o pliere a ecranului la interior.

Avantajele lui Mate X față de Samsung GALAXY Fold?

  1. Când este pliat oferă un ecran de 6.6 inch vs 4.6 inch la GALAXY Fold;
  2. Când este întins, ecranul are 8 inch fără notch vs 7.3 inch;
  3. Conectivitate 5G vs 4G.

Huawei a venit din start și cu o husă de protecție dedicată lui Mate X. Vă dați seama că avem un ecran curbat ce acoperă trei laturi din cele 4. Aici mi-aș face griji, la protecția ecranului, mai ales că o folie de protecție iese din discuție.

O să revin cu mai multe detalii din momentul în care am ocazia să-i fac un hands-on. Să-l întorc pe toate fețele și să observ cum funcționează mecanismul și doar pentru câteva minute înainte de a livra opinii pe această temă în online.

Cert este că ideea Huawei de smartphone pliabil impresionează la prima vedere și NU pare a fi o struțocămilă.

 

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.