A trecut ceva vreme de când l-am avut la test pe Huawei Mate X3 și, din păcate, abia acum m-am putut organiza spre a veni către voi cu o recenzie detaliată. Înainte de a trece la prezentarea acestui pliabil extrem de reușit din mai toate punctele de vedere, căruia îi lipsesc ce-i drept anumite caracteristici impuse prin sancțiunile SUA către Huawei, vreau să mai fac încă o dată acea predicție cu care care nu mulți sunt de acord cu mine.
Pliabilele vor deveni în câțiva ani, maxim prin 2028, mainstream, iar orice producător de telefoane mobile care se respectă va avea astfel de dispozitive nu doar în zona high end, ci și în cea mid-range. Vedem că sunt deja făcuți astfel de pași pe segementul pliabilelor de tip Flip, iar în 2 – 3 ani vor apărea și smartphone-uri tip Fold în segmentul de mijloc.
Încă suntem la început cu pliabilele, încă se mai fac experimente, dar odată ce va fi găsită rețeta câștigătoare aceasta va mai fi doar rafinată, vor fi aduse tot mai multe funcționalități care să profite de ecranele ce se pliază sau se rulează.
În fine, haideți să vedem ce are de spus Huawei Mate X3, întrucât acest smartphone vorbește singur despre el 🙂. Glumesc, încerc să vă explic eu cam ce merită să știți despre acest pliabil.
Specificații smartphone Huawei Mate X3
Smartphone
Date tehniceHuawei Mate X3
Data de lansare 9 mai 2023, Europa
Certificare IPX8 pentru contactul cu apa în submersie până la 1.5 metri pentru 30 de minute
Ecran principal OLED pliabil de 7.85 inci cu rezoluție 2224 x 2496 pixeli, 426 ppi, raport display / corp de 88.9%, rată de refresh la 120Hz
Ecran secundar OLED de 6.4 inci cu rezoluție 2504 x 1080 pixeli și rată de refresh la 120Hz, protejat cu Kunlun Glass
Procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 dezvoltat pe 4nm
Memorie 12 GB RAM și 256 / 512 / 1 TB stocare
GPU Adreno 730
Sistem de operare EMUI 13.1, fără serviciile Google
Conectivitate dual-sim, 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, NFC, port infraroșu, USB Type-C 3.1, cititor de amprentă în lateral, localizare dual-band prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS și NavIC, difuzoare stereo
Camere foto și video wide de 50 Megapixeli cu OIS, AF cu detecție de fază și prin tehnologia laser - echivalent 23mm;
tele de 12 Megapixeli cu f/3.4, zoom optic 5x și OIS, PDAF - echivalent 125mm
ultrawide de 13 Megapixeli cu f/2.2 - echivalent 13mm
Filmează 4K cu 30 / 60 fps, gyro-EIS
Cameră de selfie-uri 8 Megapixeli pe ecranul pliabil intern + 8 Megapixeli pe ecranul extern, ambele cu f/2.4 și capacitatea de a înregistra 4K cu 30 fps
Baterie 4800 mAh cu încărcare prin cablu la 66W și wireless la 50W, reverse wireless charging la 7.5W
Greutate 239 gr.
Dimensiuni 156.9 x 141.5 x 5.3 mm când este deschis;
156.9 x 72.4 x 11.8 mm când este pliat
Review video
httpvh://youtu.be/4BC1vDeTGtY
Pachet, design și construcție
Am primit unitatea de review, ce este una de test, un sample destinat Media, în cutia ce pare a fi identică cu una de retail. În schimb, conținutul nu este chiar același cu ceea ce se primește în comerț, întrucât lipsesc orice fel de pliante, cărțulii, hârtii cu informații de utilizare, de reglementare sau de garanție. Avem, în cazul de față și care este valabil și pentru pachetul de retail, o husă din plastic rigid, agrafă pentru acces la slotul sim, încărcător rapid la 66W și cablu de la USB-C la USB-A:
Husa de protecție este din plastic rigid, semi-transparent, adică ușor sablat, să-i zic. Acoperă doar partea cu modulul camerelor, adică spatele telefonului atunci când acesta este pliat. Nu pot spune că ajută pe partea de grip, ba chiar mi s-a părut că Huawei Mate X3 alunecă mai ușor din mână cu această husă.
Huawei Mate X3 poate fi ales în țara noastră în două versiuni de culoare: verde – al cărui spate este din piele Vegan, și negru (un gri foarte închis mai degrabă), precum exemplarul de față. Acesta vine cu spate din sticlă sablată printr-un proces complex, prin care sticla mată se simte foarte fină la atingere și nu prinde deloc urmele mâinilor, amprente. Sunt și mii de reflexii arginii ce par 3D, un joc de lumini deosebit de interesant.
Șasiul metalic este curbat pe margini, iar balamaua abia dacă iese în evidență. Aș spune că este cea mai bună implementare de până acum de la un pliabil tip Fold, deși recunosc că nu m-am jucat cu toate disponibile. Totuși, ce pot spune cu certitudine este că Huawei Mate X3 este extrem de robust, foarte rezistent, nimic nu are joc sau să se simtă cumva imperfect asamblat.
Modul de depliere nu permite neapărat prea multe unghiuri la care ecranul să rămână pe poziție, dar poți prinde câteva.
Totuși, în unele cazuri, o mișcare sau o vibrație mai puternică poate face ca telefonul să se „închidă” sau să se deplieze de unul singur.
Mi-a plăcut abordarea pentru modulul cu camere de pe spate. Aici, senzorii sunt dispuși într-un element circular ce se aseamănă parcă cu cel al unui hublou. Sunt două tipuri de finisaj pentru metalul acestui modul, unul lucios, celălalt satinat. Este adevărat că modulul iese ceva din profilul general al telefonului, dar nu m-a deranjat în vreun fel.
Altceva care nu are cum să nu impresioneze este cât de subțire este acest smartphone. OK, când este pliat are puțin peste 11 mm, ceea ce poate că nu te dă pe spate, dar pentru un pliabil ar trebui să o facă. Dar este cu adevărat senzațional că atunci când este depliat, grosimea este de doar 5.3 mm (fără a se lua în considerare modulul camerelor de pe spate).
Nici greutatea nu este uriașă, cel puțin pentru un pliabil este mai mult decât acceptabil. Huawei Mate X3 în versiunea Feather-Sand Glass, deci ca cea de aici, cântărește doar 241 grame, adică este cam la același nivel cu un iPhone 14 Pro Max.
Și încă o chestie foarte tare este că Huawei Mate X3 este certificat să reziste sub apă de adâncime de până la 1.5 metri pentru până la 30 de minute. De asemenea, nici praful nu poate intra sub carcasă, deși este recomandat să-l ferești pe Huawei Mate X3 de nisip, care poate intra pe la mecanismul balamalei. Oricum, certificare IPX8 este de apreciat pentru un astfel de pliabil.
Apropo de balama, este incredibil cum la Huawei Mate X3 telefonul se pliază perfect, fără pic de spațiu între cele două părți ale ecranului pliat:
În fine, cred că aș putea să scriu mult și bine despre cum se prezintă Huawei Mate X3 la capitolul estetică și asamblare. Fără a vrea să par că ridic în slăvi acest terminal, nu am cum să nu vă spun că este unul dintre cel mai bine construite telefoane pe care le-am întâlnit și nu doar pliabile. Finisările de detaliu sunt spre perfecte, iar la modul general nu am ce să-i reproșez.
Ecrane și sunet
Nu mai trec pe aici nicio informație care se regăsește și în tabelul cu specificații. Așa că hai să încep cu ne „doare” la un pliabil, adică fix ecranul ce se „îndoaie” pe jumătate. Mai apare cută? Da, și la Huawei Mate X3 cuta rămâne vizibilă, însă doar dacă o cauți. Știu că sună cam forțat, dar la utilizare normală, cu ecranul aprins nu vezi cuta decât în cine știe ce condiții. Cu ecranul flexibil stins, cuta apare mai evident. O simți când treci cu degetele peste ea, dar nu o vezi mai deloc. Repet, nu o vezi dacă ecranul este aprins.
Acum, că am scăpat de grija asta cu cuta, cu ce ne mai întâmpină ecranele? Păi sincer, aș putea să le analizez la pachet din toate celelalte puncte de vedere. Sunt extrem de asemănătoare, iar asta este o veste foarte bună, fiindcă nu vrei să vezi diferențe între conținutul de pe ecranul extern față de cum te întâmpină cel pliabil.
Deci, luminozitate mare? Bifat la ambele ecrane, cu un plus la cel extern, dar nu cu o diferență notabilă. Oricum, ambele sunt perfect lizibile chiar și în bătaia directă a razelor solare, asta și datorită faptului că nu reflectă excesiv mediul ambiant.
Culorile? Foarte vii, saturate, dar nu cât să deranjeze. Balansul de alb nu pare mereu cel mai bine reglat, mi s-a părut că există o tentă ușoară de verde în anumite scenarii. Sunt două moduri pentru reprezentarea culorilor – Natural și Vivid, pentru fiecare poți schimba ușor temperatura mai spre cald ori spre rece, în funcție de preferințe.
Contrastul este infinit, ca la orice OLED care se respectă, iar unghiurile de vizualizare sunt foarte largi pentru oricare dintre cele două ecrane.
Ambele ecrane vin cu rată maximă de refresh la 120 Hz. Pentru fiecare poți alege rată de refresh dinamică, când software-ul telefonului decide care este cea mai bună opțiune în funcție de scenariu, de conținut. Poți activa modul High dacă vrei să fie forțată cât mai des rata de 120 Hz sau poți decide că este suficient 60 Hz, dacă vrei să faci ceva economie la baterie.
Oricum, cele două ecrane sunt foarte bine puse la punct, o plăcere să interacționezi cu oricare dintre ele.
Sunetul extern este și el unul de top. Huawei Mate X3 este printre cele mai bune telefoane aici, cele două difuzoare stereo produc un sunet de foarte, foarte bună calitate, cu un bass plăcut, pe atât cât poți obține de la un telefon atât de subțire (când este depliat). Nu este un bass forțat, pare natural, iar asta este cu atât mai bine. Frecvențele medii sunt foarte bine definite, clar separate, iar înaltele fine și bine aduse în scenă.
Iar toate acestea culminează cu un volum maxim peste medie, care, chiar dacă nu este de-a dreptul uriaș, compensează prin faptul că nici la 100% din intensitate nu se pierde nimic din calitatea „originală”.
Ca o scurtă concluzie aici, trebuie să spun că interacțiunea cu Huawei Mate X3 prin cele două ecrane și cu un astfel de sunet este la un nivel extrem de ridicat. Conținutul multimedia (muzică și filme) sau chiar jocurile sunt o plăcere alături de acest pliabil.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici apare prima problemă ceva mai serioasă pentru Huawei Mate X3. Asta fiindcă chipset-ul nu este cel mai recent, cel mai puternic din acest an din universul Android, ci este cel de anul trecut, într-adevăr în ediția revizuită. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 nu are nici cea mai mică problemă în a gestiona la parametri optimi orice fel de aplicație sau joc, dar la un pliabil în care s-a investit bine pe R&D parcă un Snapdragon 8 Gen 2 ar fi întregit peisajul.
Memorie RAM este din plin, la fel și spațiu de stocare. La noi în țară poți avea Huawei Mate X3 strict cu 12 GB de RAM și 512 GB memorie flash. Poți adăuga și un card de memorie proprietar Huawei, adică unul de tip NM (Nano Memory), dar cu 512 GB intern nu cred că ajungi prea repede să ai nevoie de memorie externă.
Sistemul de operare este la bază Android, cel mai probabil versiunea 12, deși nu sunt sigur că este vorba despre această variantă, ar putea fi și Android 11. Oficial, pentru România avem ca sistem de operare EMUI 13.1. Este un custom ROM ce aduce foarte tare ca aspect cu iOS, dar cel mai mult contează, din partea mea, că rulează impecabil tot timpul, o experiență de utilizare aproape fără cusur. Foarte rar am observat mici, foarte mici agățări, dar numai dacă se efectuau anumite actualizări în fundal sau alte procese se derulau în spate.
În rest, o interfață cu multe opțiuni de personalizare și care plusează și cu câteva adaosuri tocmai bune la un pliabil.
În momentul în care desfaci ecranul principal, cel pliabil, întreg Home Screen-ul se adaptează noului aspect. Apar două pagini cu aplicațiile de la bază separate, dar mai important este că poți împărți ecranul pentru multitasking mai avansat.
Poți activa Dual-screen layout, cu două moduri – Horizontal Split-Screen și Vertical Split-Screen. Adică, poți avea aplicații împărțite pe ecran printr-o linie orizontală sau una verticală, în funcție de aplicații, de cum sunt ele mai bine optimizate.
Totodată, poți deschide mai multe aplicații în același timp. Cele compatibile pot fi redimensionate, fiind flotante peste celelalte sau peste ecranul Home.
Poți interacționa cu fiecare în parte, cumva simultan. Le poți minimiza și le vei avea la dispoziție într-o bulă, de unde le poți selecta pe fiecare, care se va deschide în modul în care era redimensionată înainte de a fi minimizată.
În fine, mai sunt și alte mici gimmick-uri, însă trebuie să vorbesc și despre unul dintre ceilalți elefanți din cameră. Unul dintre ei ari fi lipsa nativă a serviciilor Google. Totuși, se pare că asta a fost rezolvată și la Huawei Mate X3, așa cum am descoperit eu la Huawei Nova 11 Pro.
Există de câteva luni GBox, o aplicație care emulează o mașină virtuală, cumva, în care sunt disponibile serviciile Google. Deci orice aplicație care necesita serviciile Google va funcționa fără ca utilizatorul să-și mai bată capul.
Poți alege să instalezi GBox încă de la inițializarea telefonului, când ți se pun în față și anumite aplicații care să apară ca preinstalate odată ce configurarea inițială s-a încheiat. Așadar, poți avea YouTube, Gmail, Maps și orice altă aplicație Google de-a gata pe telefon. Am văzut că fiecare funcționează corect, nu am primit erori.
Ce trebuie știut este că spre a funcționa corespunzător aplicațiile ce necesită servicii Google, trebuie să ai mereu instalată aplicația GBox, nu o poți dezinstala sau dezactiva.
Pe partea de aplicații preinstalate, sunt multe la pachet cu Huawei Mate X3, dar nu le voi parcurge pe toate, fiindcă… sunt multe. Le puteți descoperi din capturile de ecran de mai jos.
Interfața Harmony OS 13.1.0 pe Huawei Mate X3:
Performanță
Scorurile testelor de benchmark pe care le-a rulat Huawei Mate X3 relevă acel ansamblu hardware suficient de puternic pentru orice fel de aplicație, care va rămâne la fel pentru cel puțin 2 ani de aici înainte.
Teste benchmark
SmartphoneHuawei Mate X3
AnTuTu v9.6.2 1043675 puncte
AndroBench Sequential Read - 1945.28 MB/s
Sequential Write - 1456.56 MB/s
Random Read - 273.72 MB/s
Random Write - 465.1 MB/s
3DMark Sling Shot OpenGL ES 3.0 - Maxed Out!
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 - Maxed Out!
Wild Life Vulkan - Maxed Out!
Wild Life Extreme Vulkan - 2800 puncte
PCMark Work 3.0 Performance 11524 puncte
Geekbench 6 v.6.0.3 Single-Core - 1622 puncte
Multi-Core - 3849 puncte
Trebuie să spun că nu l-am simțit extrem de fierbinte pe Huawei Mate X3 oricât l-am forțat. După câteva minute bune de teste de benchmark sau jocuri mai grele, este adevărat că se încălzește evident pe spate, undeva sub modulul camerelor, dar nu devine neapărat fierbinte.
Conectivitate
Încă un capitol unde Huawei Mate X3 nu aduce ce te aștepți de la un adevărat flagship. Limitările tehnologice impuse de Guvernul SUA celor de la Huawei îi face pe aceștia să nu poată oferi conectivitate 5G pe niciunul dintre terminalele lor.
În afară de faptul că Huawei Mate X3 este doar 4G nu aș spune că mai sunt probleme pe partea de conectivitate. Elementele sunt toate trecute în tabelul cu specificații de la începutul recenziei, aici le menționez pe cele fizice și unde sunt ele poziționate.
Vorbim mai întâi strict de partea cu spatele telefonului, adică de latura ce nu integrează ecranul extern. Avem aici: jos portul USB-C și unul dintre microfoane, sus portul IR, iar pe dreapta butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, ce integrează și senzorul de amprentă. Sigur că pe stânga, adică acolo unde este balamaua, nu sunt elemente fizice de conectivitate.
Acum, pe partea ce integrează ecranul extern, pe Huawei Mate X3 sunt jos difuzorul principal și un microfon, sus este cel de-al doilea difuzor și un alt microfon, iar pe latura din dreapta este slotul pentru cartele sim și card de memorie NM.
Senzorul de amprentă din butonul Power are o rată foarte ridicată de recunoaștere a amprentei, extrem de rar dă greș, iar timpul de reacție este aproape instant. Din păcate, acest buton este foarte îngust, normal la o grosime a telefonului de doar 5.3 mm, așa că uneori este mai greu de găsit și un pic mai dificil de poziționat degetul corect, mai ales când telefonul este pliat.
Camere foto și video
Ce mi s-a părut tare la ansamblul de camere de pe Huawei Mate X3 este că nu prea s-a făcut rabat la… nimic. Avem mulți senzori, mai exact 5 în total și niciunul nu este inutil. Nu-i mai repet aici pe fiecare, sunt trecuți cu toate specificațiile pe care le-am găsit în tabelul dedicat de la începutul review-ului.
Spun aici că interfața aplicației Camera este foarte aglomerată, tocmai datorită multitudinii de senzori, de moduri de fotografiere, de filmare și de funcții extra. Poți personaliza interfața și aduce cele mai folosite moduri de către tine pe ecranele principale, moduri pe cere le poți parcurge prin swipe lateral, așa cum suntem deja obișnuiți la mai toate telefoanele inteligente cu Android. Setările rapide suplimentare sunt sus, pe ecranul fiecărui mod.
Interfața aplicației Camera de pe Huawei Mate X3:
Analiza capturilor o începem cu poze ultrawide, wide, cu zoom optic nativ de 5X, dar și cu zoom 10X, care se obține prin crop digital din poza cu zoom optic 5X. Poze în lumină naturală suficientă, unde observăm că fiecare senzor generează rezultate bune spre foarte bune.
Poze ultrawide, wide, zoom 5X și 10X de pe Huawei Mate X3:
Senzorul ultrawide are și autofocus care se poate face de la mică distanță de subiect și astfel Huawei Mate X3 poate livra și poze de tip Macro.
Poze Macro realizate cu camera ultrawide de pe Huawei Mate X3:
În situațiile cu lumină slabă, doar senzorul wide, cel principal, generează de fiecare dată poze bune. Cel ultrawide nu reușește să facă autofocus prea des, dar și atunci când o face pozele sunt slabe, pline de zgomot de imagine. Senzorul cu zoom optic 5X are momente și momente, în unele sitații se descurcă admirabil, alte dăți este dat peste cap. Cu zoom 10X nu se poate pune problema de rezultate convingătoare, deci nu am mai adăugat astfel de exemple.
Poze ultrawide, wide și zoom 5X în low-light cu modul de Noapte activat pe Huawei Mate X3:
Sunt două camere frontale identice pe Huawei Mate X3, câte una pentru fiecare ecran. Ambele generează aceeași calitate a imaginii, cum era de așteptat. Sunt mai multe tipuri de blurare a fundalului pe modul Portret, dar diferențele nu sunt dramatice. Există și mod de eliminare completă a fundalului, ce devine complet negru și astfel îți poți da seama cu exactitate cât de bine este „decupat” subiectul.
Poze realizate cu camerele frontale de pe Huawei Mate X3 (fără și cu modurile Portret):
Pe partea de filmare, este de apreciat că Huawei Mate X3 poate filma 4K 60 fps cu oricare dintre cei trei senzori de pe spate și 4K 30 fps cu camerele frontale. Cu cele de pe spate rezultatele sunt bune spre foarte bune, dar nu aș aprecia că Huawei Mate X3 se poate pune cu cei mai buni din zonă. În special detaliile nu sunt chiar cele mai fine, în rest nu aș spune că se mai pot face multe comentarii negative.
Poate doar dacă dacă faci zoom pe video, trecând de la senzorul ultrawide, la cel wide și apoi la cel cu zoom optic 5X și invers, când se văd diferențe notabile de calitate la fiecare trecere. Nu este cea mai cursivă trecere, iar asta poate strica rezultatul final.
Clip video 4K 60 fps filmat cu Huawei Mate X3:
httpvh://youtu.be/WYYa5j1y_3E
Oricum, sunt aprecieri exigente, desigur așa cum trebuie să fie la acest nivel de preț, dar la modul general Huawei Mate X3 nu este deloc rău nici la fotografie și nici pe video.
Autonomie
Versiunile de Huawei Mate X3 destinate Europei vin cu baterie de 4800 mAh, cele de China se laudă cu baterie de 500 mAh ce vine și cu altă chimie. În fine, detalii, noi avem un acumulator de 4800 mAh aici și despre el vorbim.
Deloc surprinzător, autonomia pe care o poate genera această baterie depinde multe de scenariu de utilizare. Adică, dacă vei folosi ecranul pliabil mai mult timp, atunci evident că vei prinde un SOT (Screen On Time – timp de ecran aprins) mult mai scăzut decât când te bazezi mai mult pe ecranul extern.
Din experiența mea alături de Huawei Mate X3, SOT-ul cu ecranul mare, pliabil, este de la 3 la maxim 5 ore, în funcție și de conținut, de luminozitate și de ce aplicații rulezi, logic. Dacă folosești cu precădere ecranul extern, atunci poți prinde și peste 6 – 7 de SOT.
La modul general, autonomia pe care o oferă Huawei Mate X3 este medie, dar pentru un pliabil aș spune că este bună. Folosit așa cum ar trebui un pliabil, adică în mod susținut, preluând multe dintre sarcinile pe care le-ar fi presupus un laptop sau o tabletă, atunci este greu să prinzi după-amiaza cu ceva energie în baterie.
Din fericire, în pachetul de retail primești încărcător rapid la 66W, cu care Huawei Mate X3 a pus energie în acumulator în următoarele moduri:
- Pornind de la 8%, după 10 minute am avut 38%, după 20 de minute s-a ajuns deja la 66%, pentru ca jumătatea de oră să aducă nu mai puțin de 90%.
- În al doilea test de încărcare, am plecat de la o baterie aproape goală. De la 1% la 29% a durat 10 minute, următoarele 10 minute au adus 58 de procente, pentru ca 30 de minute să ne găsească la 79%.
Încărcare foarte rapidă prin fir, aproape la fel și în mod wireless. Nu am încărcător wireless la 50W, cât poate suporta maxim Huawei Mate X3, așa că nu am date aici. Trebuie amintit că telefonul oferă și reverse wireless charging cu maxim 7.5W, adică poate încărca fără cablu dispozitive compatibile. Perfect pentru căști de tip TWS, de exemplu.
Am apreciat că există moduri pentru întreținerea bateriei, cum ar fi funcția de încărcare inteligentă, dar mai ales faptul că poți seta o limită de încărcare:
Poți desigur să mergi cu încărcarea până la 100%, dar o poți limita la 90, 80 sau chiar 70%.
Preț
Huawei Mate X3 12 / 512 GB – 10.000 de lei pe Huawei (preț valabil la data publicării acestui review).
Huawei Mate X3 este un pliabil ce nu are cum, pur și simplu nu are cum să nu te atragă ca design. Este subțire și ușor pentru un pliabil de tip Fold, iar calitatea de fabricație este uimitoare. Balamaua face ca ecranul să se plieze perfect plat, fără pic de spațiu, iar certificarea IPX8 este un bonus extrem de binevenit. Ecranele, ambele, sunt excelente, iar sunetul extern generează o experiență multimedia de top. Ansamblul hardware nu este cel mai puternic ori cel mai recent și încă sunt lipsurile binecunoscute pe software și la conectivitate, unde nu avem 5G. Camerele sunt toate bune, mai dau greș pe ici-colo, dar sunt mici probleme ce pot fi rezolvate prin viitoare update-uri software. Însă, marea dilemă este câți sunt dispuși să plătească aproape 10.000 de lei pe un pliabil ce nu este complet, căruia i se pot imputa anumite lipsuri mai mult sau mai puțin majore.
Huawei Mate X3 a fost testat timp de 9 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.