Huawei vrea să încheie 2017 în forță prin Mate 10 și Mate 10 Pro. O să insist pe Mate 10 Pro, pentru că acesta urmează a fi importat pe canal oficial în țara noastră.
Au mers pe lansarea tradițională pentru seria Mate – eveniment dedicat în capitala Bavariei, Munchen. Bineînțeles, pe lângă Mate 10 și Mate 10 Pro a sosit și Mate 10 Porsche Design ce am înțeles că în ediția enterioară s-a bucurat de un succes comercial consistent. Mate 10 Lite nu l-am văzut la lucru, dar acesta cred că va avea cel mai mare impact în piața românească.
Huawei Mate 10 Pro luptă cu mai toate flagship-urile anunțate în 2017, iar concurența este formată din Samsung GALAXY S8 Plus, Samsung GALAXY Note8, LG V30, iPhone 8 Plus și viitorul iPhone X etc. Compania chineză are câteva tips & tricks prin care îl individualizează pe 10 Pro și le descoperim împreună în articolul de față.
Încep prin specificațiile tehnice complete, pentru noul vârf de gamă al gigantului chinez (jucător ce-și dorește să ajungă lider mondial până în 2020).
Specificații Huawei Mate10 Pro
- display AMOLED de 6 inch cu rezoluție 2160×1080 pixeli, aspect 18:9, 402 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass, compatibil HDR10, certificare IP67 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful;
- procesor HiSilicon Kirin 970 de tip octa-core cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, Mali-G72 MP12, 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare sau 6 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare, fără slot pentru cardurile microSD;
- Android 8.0 Oreo cu EMUI 8.0;
- single SIM sau dual SIM, 4G cu viteze de până la 1200 Mbps în download și 150 Mbps în upload, Wi-Fo a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS și BDS, cititor de amprentă, USB type-C 2.0, fără jack de 3.5 mm;
- 20 + 12 Megapixeli pentru camera principală cu f/1.6, OIS, zoom 2x, optică Leica, detecție de fază + autofocus prin tehnologia laser, dual-LED flash, filmează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu 30 sau 60 fps, cameră frontală de 8 Megapixeli cu f/2.0;
- baterie de 4000 mAh cu încărcare rapidă de la 0 – 58% în 30 minute pe 4.5V / 5A, 178 gr. și dimensiuni 154.2 x 74.5 x 7.9 mm.
Preț – 799 euro;
Variante de culoare: Midnight Blue, Titanium Gray, Mocha Gold și Pink Gold.
L-am primit spre review în culoarea Midnight Blue, cu 6 GB RAM ȘI 128 GB spațiu de stocare.
Partea de unboxing:
Ce tehnologii regăsim pe Huawei Mate10 Pro?
- procesorul Kirin 970 ce integrează o unitate de procesare neurală – NPU (Acronm de la Neural Processing Unit cu API conceput spre a fi oferit dezvoltatorilor de aplicații și jocuri);
- smartphone-ul sosește îmbrăcat în sticlă 3D – simetric curbat pe toate cele 4 laturi, cu display-ul denumit Huawei FullView ce aduce margini înguste în partea superioară și inferioară, compatibil cu standardul HDR10;
- certificare din partea TUV Rheinland pentru tehnologia SuperCharge, baterie de 4000 mAh aduce și o gestionare inteligentă a resurselor de energie prin AI;
- lentile Leica SUMMILUX-H cu f/1.6 și capabilități de fotografiere sugerate de AI (recunoaște scena și activează modul dedicat), tehnologie bokeh tot prin AI;
- interfața EMUI 8.0 simplificată la nivel de organizare și interacțiune.
Huawei Mate10 Pro – primele impresii
Design – Mate 10 Pro renunță la carcasa metalică a predecesorului și în linie cu celelalte flagship-uri Android din 2017 mizează pe sticlă în spate. Din păcate, nu au mers până la capăt să implementeze și încărcarea wireless. Înțeleg din studiile de gen că doar 5% dintre cei ce au telefoane cu încărcare wireless și folosesc această funcție.
Mate 10 Pro dispune de certificare IP67 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful. Nu are slot pentru cardurile microSD, dar 64 sau 128 GB spațiu de stocare ar trebui să fie suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Jack-ul de 3.5 mm dispare din peisaj, un trend adoptat de mai multe companii ce produc hardware Android. În pachet este și un adaptor USB type-C – jack de 3.5 mm.
Apropo de pachet, lângă phablet se află o husă de protecție din plastic transparent, încărcătorul SuperCharge ce alimentează bateria de 4000 mAh de la 0 – 58% în 30 de minute, căști de tip in-ear pe USB type-C, cablu USB type-C – USB. În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul USB type-C și difuzorul principal, în stânga de slotul pentru nanoSIM.
Logo-ul Huawei îl regăsiți în partea frontală, dar și pe spate. Cititorul de amprentă se află sub camera duală cu 12 + 20 Megapixeli. Forma spatelui îl face ușor de ținut în mână, grip-ul l-aș considera cât de cât ok. Amprentele sunt relevate rapid de carcasa spate, o husă de protecție aș spune că este neapărat necesară, deși fură din frumuseștea device-ului, din reflexiile interesante aduse de sticla spate.
Marginea metalică este ușor lucioasă, zonele prin care sunt poziționate arc band-urile abia sunt zărite pe laterale. O bandă inspirată din lumea auto indivdualizează senzorii camerei principale.
Una peste alta, un dispozitiv elegant și fabricat cu maximă atenție la detalii. Așa cum Huawei ne-a învățat de la Huawei Mate S, Mate 8 și 9, dar și la seria P. Are un plus de stil pentru cei dornici de un terminal care să epateze prin modul în care arată. Recunosc că sunt ușor anacronic și mi-aș fi dorit să văd carcasa din metal de tip unibody, dar acum se cere altceva și Huawei nu avea cum să nu țină cont de feedack-ul acumulat în piață.
Display – Mate10 Pro aduce un ecran de 6 inch cu rezoluție 2160×1080 pixeli, Huawei FullView cu aspect 18:9 și raport display / corp de 80.9%, cu controale de tip touch buttons aduse direct în interfață. La primul contact remarc luminozitatea – un maxim de 700 nits, dar și culorile afișate natural, fără a fi suprasaturate.
Rezoluția de 2160×1080 pixeli îl ajută în a aduce o autonomie mai mare, un consum mai redus pentru acumulatorul de 4000 mAh. Huawei spune că un display 2k pe 6 inch și cu panel AMOLED ar fi afectat autonomia, ei vor să aducă 1 – 2 zile pe acest terminal (la utilizare intensivă).
Hardware – Kirin 970 este noul vârf de gamă la nivel de procesor din ce dezvoltă compania chineză in-house, un rival pentru Exynos 8895 și Qualcomm Snapdragon 835. O să folosesc telefonul în regim intensiv și aduc toate impresiile formate în materialul de tip review ce va fi publicat în viitorul apropiat.
Huawei a adus o rețea NPU, adică telefonul are un AI integrat în CPU și învață din ceea ce face utilizatorul și îi livrează o experiență personalizată. Ei au dezvoltat și un API prin care dezvoltatori de aplicații și jocuri vor putea folosi acest NPU integrat direct în procesor. Este o soluție diferită față de concurența directă ce nu a mizat pe așa ceva. Dacă nu mă înșel, Apple a pregătit ceva similar în A11 Bionic de pe iPhone 8, 8 Plus și iPhone X.
Cameră foto și video – 12 + 20 Megapixeli cu f/1.6 și tehnologie AI ce permite recunoașterea cu adevărat rapidă a obiectelor fotografiate spre a aduce setările specifice modului dedicat. Trebuie să testez și revin cu galerie exhaustivă de imagini + materiale video.
Leica și Huawei au perfecționat senzorul camerei principale de tip dual și mă aștept la rezultate și mai bune. Asta pentru nici concurența nu a stat pe loc.
Preț – 799 euro, cu debut în România de la sfârșit de noiembrie / început de decembrie.
Este prea devreme ca să trag concluziile. Huawei se pare că s-a pregătit serios, iar Mate 10 Pro se dorește a fi un rival pe cinste pentru GALAXY Note8, la un preț cu 200 euro mai mic.