Piața de tablete nu mai beneficiază de atenția atinsă în urmă cu 3 – 4 ani. Totuși, o bază de clienți a rămas, iar MediaPad M3 se dorește a fi alternativa Huawei la tabletele premium cu Android, chiar și la iPad Mini-ul dezvoltat de către Apple.
Compania chineză a adus specificații interesante în MediaPad M3, pot să spun că a fost o supriză plăcută din momentul în care i-am făcut un scurt hands-on în cadrul evenimentului Huawei ce a precedat IFA Berlin 2016.
Trec direct la subiect și încep recenzia cu specificațiile detaliate.
Specificații
Design
În pachet dați de tabletă, încărcător pe 5V – 2A, cablu microUSB – USB, agrafă pentru slotul dedicat SIM-ului și cardurilor microSD. Aș putea spune că avem accesoriile standard, fără elemente care să individualizeze produsul. Ar fi fost excelent dacă Huawei ar fi pus în cutie și o pereche de căști în stilul celor ce însoțesc Huawei P10 sau Huawei P10 Plus.
Huawei MediaPad M3 impresionează prin calitatea fabricației, prin materialele utilizate. Avem o carcasă unibody din aluminiu ce imprimă ideea de rezistență în timp, spatele deși îmbrăcat în aluminiu, nu adună zgârieturile și gripul oferit = decent. Marginile spate sunt ușor curbate și asta face produsul să pice mai bine în mână.
Privită din spate ai putea spune că este un Huawei P9 / P10 ce crește în dimensiuni de la 5.1 inch la 8.4. Cititorul de amprentă este poziționat sub display, soluție adoptată și la flagship-ul din 2017.
Logo-ul Huawei se află în colțul din stânga sus, stilizat fără a fi intruziv și pe spate. Carcasa metalică are un spațiu din plastic în partea superioară spate, pe acolo sunt poziționate elementele interne de conectivitate: Wi-Fi ac, modemul 4G etc. Mai avem logo-ul Harman / Kardon ce relevă tuningul aplicat difuzoarelor. Discutăm la capitolul dedicat, un scurt intro – cuvântul de ordine, excelență.
Nu este o tabletă care epatează printr-o grosime și greutate de tip silfid, dar nici nu stă rău din acest punct de vedere cu 310 gr. la o diagonală de 8.4 inch și grosime de 7.3 mm, în contextul în care avem o carcasă metalică. MediaPad M3 arată bine și dovedește dacă mai era nevoie, că Huawei știe să facă produse cu impact la capitolul design. Mai multe detalii vă puteți forma în galeria extensivă de imagini cu M3 ce însoțește articolul de față.
Ecran și sunet
IPS de 8.4 inch cu rezoluție 2560×1600 pixeli, raport display / corp de 76.4% și 359 ppi. Display-ul este excelent și-l compar cu ceea ce oferă GALAXY Tab S2. Mă rog, S2-ul încă se comportă foarte bine, iar MediaPad M3 parcă afișează culorile și mai natural, mai plăcut vizual, din anumite puncte de vedere ai zice că ai un panel Super AMOLED și nu IPS. În meniul de setări sunt reglaje pentru customizarea modului de afișare, după cum își dorește utilizatorul.
Nu reflectă spațiul ambiant în mod deranjant, în spațiile cu raze solare din plin = lizibilitate redusă, după cum este și normal. Nu are un overboost în genul GALAXY S8 Plus pe modul automat. Nu am găsit detalii legate de sticla de protecție utilizată în cazul lui M3 și avem o muchie îngustă neagră ce însoțește ecranul.
Sunetul, ooo da. Sunetul. Logo-ul Harman / Kardon nu se află acolo degeaba. Apropo, Samsung a cumpărat H / K și sunt curios dacă-i vor mai lăsa să colaboreze cu concurența. Mă rog, este un business și ar fi logic să meargă mai departe. Avem două difuzoare externe stereo, în cele două lateral ( în partea superioară și inferioară). Efectul stereo = superb. Ca amplitudine îl face pe ASUS ROG-ul meu. Nu ai nevoie de boxă externă într-o cameră de apartament. Recomand o reglare pe la 80%, la 100% aș zice că înaltele mă zgârie puțin pe timpan. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. L-am testat cu căștile JBL in-ear momentum și pot să spun că nu am găsit niciun punct slab, reproducere corectă a întregului spectru, mult bass și o adevărată plăcere să asculți muzică pe dispozitiv. Aș putea să strâmb puțin din nas și să spun că parcă mi-aș fi dorit un plus de volum pe jack-ul dedicat.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Din punct de vedere hardware avem una dintre cele mai puternice tablete Android la momentul de față. Integrează procesorul Kirin 950 de tip octa-core cu 4 nuclee pe ARM Cortex-A72 la 2.3 GHz + alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, Mali-T880MP4 în poziția de accelerator grafic, 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare în cazul unității testate + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.
Informații furnizate de CPU-Z;
Rulează Android 6.0 Marshmallow cu Emotion UI 4.1 și recunosc că mi-aș fi dorit să găsesc Android 7.0 cu Emotion UI în versiunea 5.0. Bănuies că un update va sosi în acest sens, Huawei a oferit suport software pentru dispozitivele sale de tip flagship sau din categoria mid-range, nu văd de ce ar face o excepție de la regulă în cazul lui MediaPad M3. Versiunea firmware de pe tabletă purta indicativul BTV-DL09C100B003.
Avem controale de tip touch buttons ce merg a fi customizate în funcție de preferințele utilizatorului, o interfață ce se mișcă impecabil în orice situație, o tabletă capabil să ruleze în condiții optime orice joc sau aplicație din Google Play. Nimic nu-i pune probleme, iar jocurile sunt o adevărată plăcere cu sunetul stereo ce poartă semnătura Harman / Kardon.
Am testat MediaPad M3 cu conectivitate 4G și aș putea spune că la nivel de UI zici că am un Huawei P9 cu Marshmallow ce urcă pe o diagonală mare. Interfața aduce aplicațiile și widgeturile direct pe ecranul de start, fără sertarul cu aplicații ( se rezolvă printr-un launcher separat). Nu sunt prea multe aplicații preinstalate, este o adevărată plăcere să folosește tableta în browsing, YouTube, conținut multimedia. Merge brici, dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică.
Aplicații preinstalate pe Huawei MediaPad M3;
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Chrome, Magazin Play;
Alte aplicații: Calendar, Galerie, Agendă, Cameră foto, Muzică, Videoclipuri, Teme, E-mail, Ceas, Fișiere, Manager tabletă, Instrumente ( Meteo, Calculator, Note, Recorder, Oglindă, Busolă, Copie de rezervă, Descărcări, Set unelte SIM), HiCare, WPS Office.
Bloatware inexistent. Avem o tabletă cu un software bine calibrat, firmware scris să nu încarce dispozitivul în mod inutil. Îl înțeleg pe băiețeul meu ce spunea că tableta asta se mișcă mult mai bine față de a lui, Tab S2-ul are și vârsta împotriva sa – lansată în 2015, vs MediaPad M3 ce a venit în ultimult trimestru din 2016.
Android 6.0 Marshmallow pe Huawei MediaPad M3;
Performanță
Testele de benchmark demonstrează dacă mai era nevoie că am avem de-a face cu una dintre cele mai puternice tablete Android pe formatul de 8.4 inch. Apropo, nu vă lăsați furați de rezultatul în AntuTu. Să-mi spuneți ce părere aveți de GeekBench 4 ( uitați-vă în tabel pe Single Core și Multi-Core și veți vedea că se duce peste unele telefoane mobile premium în genul Note7, OnePlus 3 etc).
Teste de benchmark rulate pe Huawei MediaPad M3;
Conectivitate
Am testat MediaPad M3 ce oferă 4G + Wi-Fi, există și o versiune Wi-Fi only. În ce privește spectrul acoperit:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 19(800), 20(800), 28(700), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).
Atinge viteze cu până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS și BDS, hotspot. Cititorul de amprentă se află sub display-ul de 8.4 inch și este cu adevărat prompt în procesul de recunoaștere.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și unul dintre cele două difuzoare, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul microUSB și al doilea difuzor ce contribuie la efectul stereo. Tot la bază se află și slotul pentru SIM și pentru cardurile microSD de până la 256 GB, pe stânga nu se află nimic.
În SpeedTest, pe Wi-Fi ac în 5 GHz și conexiune gigabit, a prins 150 Mbps la download și 185.32 Mbps la upload, decent. În descărcare de aplicații veți remarca că M3 este destul de sprintenă. Ar fi fost util un port infraroșu care să permită transformarea tabletei în telecomandă ad-hoc pentru electronicele din locuință. USB type-C-ul ar fi fost o altă adiție importantă, în contextul în care microUSB-ul începe a fi din ce în ce mai puțin utilizat, în favoarea noului port adoptat pe telefoane, tablete, laptopuri etc.
Cameră foto și video
8 Megapixeli cu autofocus, dar fără LED flash pentru camera principală și cameră frontală de 8 Megapixeli, dar de tip fixed focus. Nu înțeleg de ce nu au adus măcar cel mai amărât LED flash cu putință. Ar fi ajutat tableta în fotografiile făcute în spații întunecate și s-ar fi transformat în lanternă ad-hoc în unele situații. Păcat, că s-a făcut un compromis, la unul dintre cele mai ieftine cu puțință elemente de adăugat pe un telefon sau o tabletă Android.
Lumină bună = fotografii decente, lumină slabă = mult zgomot de imagine, imagini inutilizabile de multe ori. Cu siguranță, această tabletă nu va fi cumpărată pentru modul în care se descurcă la acest capitol.
Fotografii făcute cu Huawei MediaPad M3;
Autonomie
Bateria este de 5100 mAh și la utilizare intensivă cu luminozitatea display-ului setată la 100% oferă 6 – 7 ore de autonomie. Cu luminozitatea setată la 50% și utilizare medie trece testul unei zile.
În testul specific Gadget.ro – luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a obținut 5 ore și 30 de minute. Rezoluția mare a display-ului și luminozitatea ridicată își cere tributul în energia electrică consumată.
În ce privește încărcarea tabletei, se alimentează la 5V / 2A, iar de la 0% la 100 se încarcă în aproximativ 2 ore și 25 de minute. Din câte am citit, nu am găsit detalii legate de încărcarea rapidă.
Preț
Huawei MediaPad M3 – de la 1399 lei în eMAG Marketplace;
Concluzii
Huawei MediaPad M3 nu mai are cine știe ce concurență în momentul de față, în contextul în care tabletele Android au intrat într-un con de umbră. Aș avea curajul să recomand tableta, are destule puncte PRO. Cei ce o vor cumpăra nu au prea multe de reproșat și putem concluziona că Huawei și-a făcut temele în mod corect și pe această nișă.
PRO
- design plăcut, elegant, materiale de foarte bună calitate și finisare de top;
- display cu luminozitate mare și culori plăcute, reglaje după placul utilizatorului;
- multă putere de procesare la pachet, software light și viteză în orice ai desfășura pe dispozitiv;
- sunet de-a dreptul excelent.
CONTRA
- fără LED flash la camera principală;
- port microUSB când USB type-C ar fi fost recomandat;
- Android 6.0 Marshmallow când Android 7.0 Nougat a fost anunațat în vara lui 2016;
- încărcarea rapidă în dreptul bateriei ar fi fost de bun augur.