Huawei Nova 11 Pro – review

22/06/2023

Huawei Nova 11 Pro este cel mai nou membru al familiei de smartphone-uri Huawei, un terminal ce se duce spre zona upper mid-range, adică unul ce se adresează celor ce nu au nevoie neapărat de un flagship, dar care își doresc totuși o experiență cât mai apropiată de cea propusă de vârfurile de gamă.

Huawei Nova 11 Pro reprezintă urmașul lui Nova 10 Pro, însă aș putea spune că este mai degrabă o evoluție a acelui model. Ba chiar diferențele între cele două generații sunt minime, abia dacă am găsit câteva specificații care să le deosebească. De ce a ales Huawei să vină acum cu un model foarte asemănător, nu pot spune, cum nici nu vreau să fac prea multe referiri la Nova 10 Pro, fiindcă nu l-am testat pe acela. Așadar, mergem mai departe cu o analiză amănunțită pentru Huawei Nova 11 Pro. 

Specificații smartphone Huawei Nova 11 Pro

Date tehnice

Smartphone
Huawei Nova 11 Pro
EcranOLED curbat de 6.78 inch, aspect 20:9, rezolutie 2652 x 1200 pixeli, densitate 429 ppi, rată de refresh maximă la 120Hz, 1.07 miliarde culori, HDR 10, protecție Kunlun Glass
ProcesorQualcomm SM7325 Snapdragon 778G 4G pe 6 nm, octa-core cu 4 x 2.4 GHz ARM Cortex-A78 + 4 x 1.8 GHz ARM Cortex-A55
Memorie8 GB RAM, 256 GB spațiu intern de stocare de tip UFS 3.1
GPUAdreno 642L
Sistem de operareAndroid 12 cu interfața EMUI 13
Conectivitatedual SIM 4G LTE (2 x nano SIM), Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin A-GPS, Glonass, Galileo, BeiDou, NavIc și QZSS, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCameră principală cu 2 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, f/1.9, PDAF și laser AF
- 8 Megapixeli Ultrawide, f/2.2, AF, captură Macro cu AF de la 2 cm
Filmează 4K 2160p cu 30 fps, Full HD 1080p cu 30 / 60 fps

Cameră frontală cu 2 senzori:
- 60 Megapixeli Ultrawide (17mm), f/2.4, AF
- 8 Megapixeli telephoto (52mm), f/2.2, AF
Filmează 4K 2160p cu 30 fps
Baterie4500 mAh, încărcare pe fir la 100W
Alte detaliidifuzoare stereo, spate acoperit cu piele vegană, senzor optic de amprentă în ecran
Greutate188 grame
Dimensiuni164.24 x 74.35 x 7.88 mm

Pachet, design și construcție

Huawei Nova 11 Pro - review
Spatele este cu adevărat special, nu doar ca nuanță, ci și ca material și textură.

Am primit pentru test un sample ce nu este destinat comercializării. Din această cauză, în pachet nu am găsit manual de utilizare sau alte pliante. Avem husă din silicon transparent, încărcător rapid la 100W, cablu de la USB-A la USB-C și agrafă pentru acces la slotul sim:

Huawei Nova 11 Pro poate fi ales în culoarea neagră ori verde, iar aici este evident despre care vorbim. Verdele intens de pe spatele acoperit cu piele vegană se continuă și pe șasiu, unde nuanța capătă un finisaj lucios. Aderența în mână este foarte bună, pielea vegană aproape că se lipește de palmă, în timp ce curbura laterală așează și mai bine telefonul în mână.

Pentru o siguranță și mai mare împotriva diferitelor accidente ce pot apărea, poți utiliza husa subțire din pachet, ce îmbracă telefonul peste tot în afară de ecran. Inclusiv pe margini și la colțuri Huawei Nova 11 Pro este protejat bine de husă. Ecranul este acoperit de sticlă Kunlun, una foarte rezistentă la spargere și zgârieturi (conform Huawei), dar vine și cu o folie de plastic aplicată direct din cutie.

Designul lui Huawei Nova 11 Pro este foarte apropiat de cel al generației anterioare, cu toate că modulul camerelor spate se apropie acum mai tare de ceea ce am văzut la P60 Pro. Lentila senzorului principal este în jumătate și este evident mai generos dimensionată decât celelalte. Pe inelul ce o înconjoară sunt scrise mai multe specificații pentru acea cameră: 50 MP RYYB SENSOR 1:1.9/27 ASPH. LASER FOCUS THE TRUE-CHROMA IMAGE ENGINE MULTI-SPECTRUM SENSOR XD FUSION PRO.

Revenind la spatele din piele vegană, mai trebuie menționat, deși se vede clar și din poze, că pielea vine cu multe ștanțări ale logo-ului „nova” dar și cu o hologramă „nova” alături de denumirea producătorului. Cele din urmă ies și mai tare în evidență, fiind reflexive.

Partea frontală este reprezentată în cea mai mare parte de ecran, așa cum este și normal. Doar că la Huawei Nova 11 Pro raportul display / ecran este foarte ridicat, marginile de pe toate direcțiile fiind dintre cele mai înguste. Adăugând și faptul că telefonul are o grosime de mai puțin de 8 mm, acesta chiar se simte mai compact decât ar putea sugera diagonala ecranului, de 6.78 inch.

Huawei Nova 11 Pro este excelent construit, chiar nu am ce să comentez negativ. Poate doar la materiale să mă leg de faptul că șasiul este din plastic, doar că, atunci când am încercat să torsionez ușor dispozitivul am observat că nu reușesc să-l fac să se îndoaie mai deloc. Finisările sunt excelent prelucrate.

Ecran și sunet

Huawei Nova 11 Pro - review
Ecranul curbat este de înaltă calitate, nu-i prea pot reproșa nimic.

Panoul OLED curbat, cu diagonala de 6.78 inch și rezoluție 2652 x 1200 pixeli, este unul ce ar putea ajunge fără probleme și pe cele mai pretențioase smartphone-uri, căci nu-i prea poți găsi cusur.

Foarte dinamic, cu nuanțe vibrante și un contrast infinit, ecranul este și extrem de cursiv, grație ratei de refresh de până la 120 Hz. Luminozitatea maximă este foarte înaltă, nici în soarele puternic al amiezii nu am avut probleme de lizibilitate. Una peste alta, un display absolut superb. 

Setările afișajului pentru Huawei Nova 11 Pro:

Sunetul extern stereo este foarte echilibrat. Difuzorul de jos este o idee mai puternic și pare că este cel ce emite cea mai mare „cantitate” de bass, dar difuzorul pentru apeluri îl completează bine. Calitatea sunetului nu este de nivel flagship, dar nici nu este foarte departe. Dinamica este bună, separarea stereo mai mult decât ok, iar volumul maxim undeva peste medie, cu mențiunea că la intensitate de 100% apar mici distorsiuni.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei Nova 11 Pro - review
Android 12 cu interfață EMUI 13, fără servicii Google integrate nativ, dar care acum pot fi adăugate extrem de simplu.

Chipset-ul în jurul căruia este construit ansamblul hardware de sub carcasa lui Huawei Nova 11 Pro este un Qualcomm Snapdragon 778G, care a rămas însă fără capacitățile 5G. Despre asta la capitolul dedicat, aici continuăm cu alte informații.

Nu mai repet specificațiile din tabelul de la începutul recenziei, aici mai spun că Huawei Nova 11 Pro face față fără emoții oricărei aplicații și oricărui joc. În gaming cu cerințe serioase nu avem cele mai înalte detalii și nici un fps care să treacă de 60, dar oricum experiența în gaming este bună. Ecranul curbat poate că nu este cel mai potrivit în jocuri, dar pe Huawei Nova 11 Pro nu cred că-l vor alege gamerii, ci alt tip de clientelă.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Huawei Nova 11 Pro:

Sistemul de operare peste care este adăugat custom ROM-ul EMUI 13, este un Android 12. Oricum, cu greu poți realiza că Huawei Nova 11 Pro rulează Android, atât de tare este modificat de EMUI, care se duce evident ca aspect spre iOS. Sunt capturi de ecran mai jos care vor da de înțeles la ce mă refer, mai vreau să vorbesc aici despre… „elefantul din cameră”.

Da, nu putem ascunde faptul că Huawei Nova 11 Pro nu vine cu suport nativ pentru serviciile Google, iar asta ar trebui să însemne că aplicațiile ce necesită acces la aceste servicii nu vor funcționa.

Doar că Huawei Nova 11 Pro, la fel ca mai toate smartphone-urile Huawei din ultima perioadă, pot aduce extrem de simplu orice aplicație de la Google, care va funcționa la fel ca pe orice alt telefon cu Android și acces la Google Services.

Este vorba despre GBox, o metodă ce trece peste incompatibilitatea Huawei cu serviciile Google. Nu vreau să vorbesc despre cât este de moral sau de corect, cu asta se ocupă alte publicații. Eu vreau să explic cum se prezintă GBox, cum se instalează și ce face.

Păi, eu am instalat GBox direct din primii pași ai inițializării telefonului, când mi s-a pus în față o listă de aplicații recomandate. L-am selectat pe acela, cum am selectat și YouTube și altele de la Google:

Apoi, când am ajuns în interfața EMUI le-am descoperit pe toate acolo. La prima deschidere a unei aplicații Google, YouTube de exemplu, a fost nevoie de câteva secunde pentru a fi inițializat procesul, iar apoi aplicațiile au mers ca și când suportul pentru Google Services ar fi fost acolo de la bun început.

Totodată, poți instala orice aplicație Google direct din magazinul App Gallery de la Huawei. Cauți aplicația, de exemplu YouTube, Gmail, Google ș.a.m.d., o selectezi și o instalezi. Dacă nu ai GBox, acesta va fi instalat înaintea aplicației respective. Apoi, orice aplicație Google va fi acolo și va funcționa normal.

Lista aplicațiilor Google ce funcționează cu GBox este lungă și le include cam pe toate sau măcar pe cele mai importante și utilizate. Dintre toate le-am ales spre exemplificare pe: Gmail, Google Meet, YouTube, Google Maps, Uber, Google, Google Photos, YouTube Music, Google Translate, Google Drive, Google News, Google Slides, Google Docs, Discord, Google Classroom, Google One, Disney+, Duolingo, Dropbox, Airbnb, Microsoft Onedrive, Google Sheets, Amazon Prime Video, Google Earth ș.a.

Închei lunga prezentare pentru GBox cu mențiunea că această aplicație nu trebuie dezinstalată atât timp cât ai nevoie de acces la serviciile Google și la orice aplicație care are nevoie de ele.

Capturi de ecran din interfața EMUI 13 peste Android 12 pe Huawei Nova 11 Pro:

Nu am zis nimic despre cum rulează EMUI 13 pe Huawei Nova 11 Pro. Sincer, foarte fluid, fără nici cea mai mică agățare, fără pic de lag. Este o experiență de utilizare fără compromis, singurele momente când mai trebuie să aștepți puțin sunt acelea când se efectuează prea multe activități în fundal. Nefiind un smartphone cu procesor chiar de top și fără memorie RAM din două cifre, atunci când sunt actualizări în fundal, iar tu vrei să mai instalezi pe deasupra și alte aplicații ori să execuți sarcini mai dificile, observi că ansamblul hardware este la limită. Doar că astfel de scenarii apar foarte rar, practic doar la inițializarea telefonului și cine mai știe când.

Performanță

Ansamblul hardware este suficient de performant pentru segmentul unde concurează Huawei Nova 11 Pro.

Am rulat și pe Huawei Nova 11 Pro testele de benchmark obișnuite, iar rezultatele relevă un hardware suficient de puternic, așa cum tocmai am precizat:

Teste benchmark

Smartphone
Huawei Nova 11 Pro
AnTuTu v10.0.3-OB3589126 puncte
AndroBenchSequential Read - 1012 MB/s
Sequential Write - 835.95 MB/s
Random Read - 232.89 MB/s
Random Write - 307.89 MB/s
3DMarkWild Life Vulkan - 2495 puncte
Wild Life Extreme Vulkan - 691 puncte
PCMark Work 3.0 Performance10958 puncte
Geekbench 6 v.6.1.0Single-Core - 1001 puncte
Multi-Core - 2442 puncte

Testele de benchmark rulate pe Huawei Nova 11 Pro:

Conectivitate

Huawei Nova 11 Pro - review
La fel ca toate smartphone-urile Huawei din ultima vreme, nici Nova 11 Pro nu are suport 5G…

Aici avem ceva lipsă, asta tot din cauza interdicțiilor ce au fost impuse de SUA către Huawei. Lipsa 5G poate fi un factor decisiv în alegerea de cumpărare pentru unii. Dacă nu ești dintre aceia, atunci înseamnă că te mulțumești cu conexiunea dual sim 4G, cu Wi-Fi ax dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, cu Bluetooth 5.2, cu NFC și localizare prin A-GPS, Galileo, Glonass, BeiDou, QZSS și NavIc.

Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: pe latura de jos sunt difuzorul principal, portul USB-C 2.0, microfonul principal și slotul pentru cartele sim; pe dreapta avem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power; sus este cel de-al doilea microfon și grila ce trimite undele sonore și în sus din difuzorul pentru apelului, iar pe laterala din stânga nu este nimic.

Senzorul de amprentă de sub ecran este cam jos poziționat, deci mai greu de ajuns în unele situații. În rest, nimic de reproșat, este foarte exact, rar dă rateuri, iar timpul de răspuns este rapid. nu instant, dar atât cât să nu deranjeze deloc. 

Camere foto și video

Huawei Nova 11 Pro - review
Huawei Nova 11 Pro aduce 4 senzori foto-video, 2 pe spate + 2 pe față și fiecare are autofocus.

Un capitol unde Huawei Nova 11 Pro vrea și, așa cum am descoperit, poate să atragă decisiv, este acesta. Nu mai repet suita de senzori prezenți, sunt toți în tabelul cu specificații de la începutul review-ului. Aici mai fac mențiunea că lipsesc din peisaj un OIS pe senzorul principal și poate un senzor telefoto.

Aplicația Camera de pe Huawei Nova 11 Pro se înrudește evident cu cele clasice de pe orice terminal cu Android. Modurile de captură sunt jos, pot fi adăugate mai multe dintre toate cele disponibile, iar setările rapide pentru fiecare sunt în partea de sus a ecranului, fără a fi nevoie de un swipe de sus în jos spre a dezvălui altele.

Interfața aplicației Camera de pe Huawei Nova 11 Pro:

Pe timp de zi sau cu suficientă lumină în scenă, orice cadru iese aproape perfect, fie că vorbim despre camera ultrawide, fie de cea wide ori cu zoom 2X. Singurele mici scăpări apar la balansul de alb, ce nu este constant păstrat între cadrele ultrawide, wide și zoom 2X.

Poze ultrawide, wide și zoom 2X realizate cu Huawei Nova 11 Pro:

Camera ultrawide de pe spate, la fel ca toate celelalte de altfel, vine și cu autofocus, ce-i permite inclusiv captarea de instantanee de tip Macro. De fapt este disponibilă și filmare Macro, dar aici am exemple doar pe statice:

Pe Huawei Nova 11 Pro am testat și modul Portret, care chiar se descurcă admirabil, din nou pe fiecare mod – ultrawide, wide și zoom 2X:

În lumină slabă poți activa modul Noapte, dar nu și pentru capturi ultrawide. Rezultatele sunt foarte bune, chiar și cu zoom 2X avem detalii corecte, doar că uneori apar diferențe la reglarea balansului de alb între același cadru cu captură wide versus zoom 2X.

Poze în low-light cu modul de Noapte activat pe camera principală de pe Huawei Nova 11 Pro (wide și zoom 2X, modul de Noapte nu este disponibil pentru senzorul ultrawide):

Prin prezența a doi senzori frontali, Huawei Nova 11 Pro se adresează în special celor pentru care selfie-urile sunt esențiale. Acestora le sunt puse la dispoziție o multitudine de moduri de captură, atât pentru foto, cât mai ales pentru video. Multe, foarte multe opțiuni pentru vloggeri, cu captură duală cu ambele camere frontale, cu mix între câte una frontală și una de pe spate la alegere, cu imaginea împărțită diferit între senzori și multe altele.

Neapărat de specificat că ambii senzori frontali vin cu autofocus, care se poate face de foarte aproape și care vine cu recunoaștere facială. Avem chiar și autofocus cu traking, ce se fixează și pe ochiul subiectului, și că zoom-ul pe video poate fi de până la 5X. Așadar multe opțiuni…

Poze realizate cu camerele frontale de pe realme 11 Pro (mixt ultrawide, wide și zoom 2X, cu și fără mod Portret):

Și pe video Huawei Nova 11 Pro se descurcă admirabil, singura mențiune fiind că nu există captură 4K cu 60 fps, ci doar cu 30 fps. Pe de altă parte, telefonul poate capta 4K 30 fps cu oricare dintre senzori, fie cei de pe spate, fie cei frontali, iar asta este de apreciat. Cum de apreciat este și că clipurile video arată grozav, cu detalii din plin, expunere corectă, culori intense, dar păstrate natural, contrast ridicat, dar nu atât cât să interfereze cu intervalul dinamic extins, autofocus exact și fluid. 

Autonomie

Autonomie Huawei Nova 11 Pro
Autonomie bună, nu grozavă, dar încărcare extrem de rapidă, la 100W.

Cel mai probabil, Huawei Nova 11 Pro s-a ales cu o baterie de 4500 mAh în locul uneia clasice de 5000 mAh pentru ca grosimea și greutatea telefonului să fie cât mai scăzute. Autonomia este mai mult decât ok, deși cu 500 mAh în plus ar fi fost foarte bună. O zi de dimineața până seara se atinge fără mari eforturi, dar dacă vei filma și fotografia mult bateria se va consuma într-un ritm accelerat. Asta fiindcă nu poți avea acele rezultate foarte bune pe foto și video fără o procesare intensă, iar aceea consumă ceva energie. În plus, foto și video înseamnă și ecran aprins, cu luminozitate ridicată. Bine, asta este valabil la orice smartphone, doar că am menționat asta în special la Huawei Nova 11 Pro tocmai pentru că acest model cu asta iese în evidență cel mai tare.

Cu o putere maximă de 100W, cu 20V și 5A, încărcătorul telefonului poate fi folosit și pentru a alimenta anumite laptopuri compatibile cu încărcarea pe USB-C.

Încărcătorul ce vine la pachet cu Huawei Nova 11 Pro livrează o putere maximă de 100W. La așa încărcare am redus la jumătate intervalele la care am făcut măsurătorile, întrucât 10, 20 și 30 de minute ar fi însemnat diferențe prea mari între procentele aduse în acumulator. Așadar, încărcarea rapidă la Huawei Nova 11 Pro, plecând de la 3% energie rămasă în baterie, arată cam așa:

  • 28% în 5 minute;
  • 48% în 10 minute;
  • 67% în 15 minute;
  • 81% în 20 minute.

Preț

Huawei Nova 11 Pro 8 / 256 GB – 3.199 lei în magazinul online Huawei, cu promoție de lansare ce aduce o reducere de 200 de lei cu codul A200NOU, precum și o pereche de căști Huawei FreeBuds 5i cadou. (preț și promoție valabile la data publicării acestui review).

Huawei Nova 11 Pro
4.0 / 5 Gadget Score
Pro
  • design original, calitate înaltă de fabricație pe orice direcție (vezi și puncte contra);
  • ecran de top, potrivit inclusiv pentru telefoane din liga superioară;
  • sunet extern stereo de bună calitate;
  • EMUI 13 peste Android 12 rulează impecabil, fără lag, agățări sau orice alt fel de astfel de comportament (vezi și puncte contra);
  • calitate foarte bună atât pe foto, cât și pe video de la oricare dintre senzorii prezenți, foarte multe moduri de captură, unele cu adevărat interesante (vezi și puncte contra);
  • autonomie bună, încărcare extrem de rapidă cu adaptorul inclus în pachet.
Contra
  • deși este foarte solid chiar cu șasiul din plastic, în segmentul de preț unde concurează acest smartphone era de preferat un șasiu metalic;
  • deși există o metodă foarte simplă de a obține suport pentru Google Services, prin GBox, în mod nativ sistemul de operare Android este lipsit de aceste servicii;
  • fără OIS pe senzorul foto principal, iar filmarea 4K este limitată la 30 fps și chiar dacă poate fi activată pe absolut oricare dintre senzori în 2023 de la un așa telefon așteptăm și 4K 60 fps, fie și doar de la un singur senzor.
Concluzii

Huawei Nova 11 Pro este un mid-range din zona superioară ce vrea să atragă prin design și prin capacitățile și modurile unice foto și video. Nu dezamăgește pe aceste direcții, cum nu o face nici la ecran și sunet sau la performanță. Autonomia este cel puțin decentă, iar încărcarea super rapidă. Minusurile sunt cele deja clasice la Huawei, anume lipsa nativă pentru serviciile Google (care este adevărat că pot fi aduse simplu) precum și inexistența conectivității 5G. Merită acest telefon prețul afișat cu aceste minusuri? Mulți vor spune că nu, sunt sigur. Doar că unii, cel puțin la fel de sigur, vor merge mai departe cu Huawei dacă nu i-a dezamăgit până acum.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Huawei Nova 11 Pro a fost testat timp de 7 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.