Huawei Nova și Nova Plus sunt telefoanele pe care compania chineză le-a adus în cadrul IFA Berlin 2016. Sunt telefoane mid-range cu veleități spre segmentul premium, cel puțin ca design și cameră foto și video le-aș încadra în nișa superioară.

Am testat Huawei Nova Plus în ultimele săptămâni, iar impresiile formate le-am grupat în review-ul de față. Smartphone-ul nu a ajuns încă în țara noastră, dar cât de curând îl veți găsi listat la magazinele online autohtone. Fratele său, Huawei Nova, deja îl găsiți pe la 1699 lei. Huawei Nova Plus costă 429 euro, undeva sub 2000 lei în țara noastră – cel mai probabil. Nu am informații de la Huawei privind prețul și disponibilitate, doar fac presupoziții personale.

Specificații Huawei Nova Plus

specificatii-huawei-nova-plus

Design

huawei-nova-plus-12

În pachet dați de smartphone, agrafă pentru slotul combo, încărcător pe 5V / 2A, cablu USB type-C, căști de tip in-ear albe, ghid de utilizare rapidă. Huawei deja are un istoric de telefoane mobile cu aspect plăcut și aici fac referire la Huawei Mate S, Huawei Mate 8, Huawei P9 etc. În această linie îl putem integra și pe Huawei Nova Plus.

Are o carcasă metalică ce se întinde și spre marginile laterale, colțurile sunt ceva mai rotunjite față de Huawei P9, spre exemplu. Aluminiul folosit la Huawei Nova Plus respectă standardele de certificare din industria aernoatuică. Pe spate sunt două zone din plastic, superior și inferior, pe acolo sunt poziționate elementele de conectivitate. Indiferent cât de cârcotaș ai fi, nu ai cum să nu remarci cât de frumos l-au desenat pe Nova Plus, atenție maximă la detalii, finisare ce-l încadrează fără nicio problemă spre segmentul premium.

Începi a-l folosi și remarci cât de bine îi stă în palmă, o mică bijuterie la purtător. Logo-ul Huawei se află în partea frontală sub display-ul de 5.5 inch, dar și pe spatele dispozitivului – fără a fi intruziv. Camera de 16 Megapixeli se profilează puțin dincolo de linia generală a spatelui, pentru că… OIS. Atinge 7.3 mm în partea centrală spate, marginile sunt ceva mai înguste. Avem un spate ușor curbat ce-l ajută în ce privește grip-ul.

Arată într-un mare fel și-l văd recomandat atât publicului masculin cât și celui feminin. Este unul dintre cele mai frumoase telefoane mid-range lansate în 2016, fără a avea elemente criticabile.

Ecran și sunet

huawei-nova-plus-17

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi, raport display / corp de 72.6%. Livrează culori plăcute, luminozitate bună spre foarte bună și redare fidelă a întregului spectru. Display-ul merge a fi reglat în funcție de preferințele utilizatorului, contrastul este de 1500:1, iar luminozitatea atinge 450 nits. Nu am găsit detalii legate de sticla de protecție utilizată, inițial am crezut că folosește Corning Gorilla Glass 3 de tip 2.5D, dar nu am găsit informații în acest sens pe site-ului producătorului sau pe site-urile de specialitate din dot com.

Controalele de tip touch buttons sunt integrate în interfața dispozitivului și pot fi customizate în funcție de preferințele utilizatorului. De criticiat ar fi marginea neagră ce înconjoară display-ul, destul de generoasă.

Difuzorul se află la baza smartphone-ului și livrează un sound puternic, clar, suficient de mult bass, o adevărată plăcere să asculți muzică. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Căștile din pachet sunt de tip in-ear și uimesc în sens pozitiv prin modul în care se aud. Nu cred că aveți nevoie de căști achiziționate separat spre a avea parte de un sound imersiv, bine calibrat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

huawei-nova-plus-18

Am testat versiunea Huawei MLA-L11 cu Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core – 8 x ARM Cortex-A53 la 2 GHz, 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și slot combo cu două scenarii de utilizare: dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD ce extind spațiul de stocare preinstalat.

Informații furnizate de CPU-Z pentru Huawei Nova Plus;

Nicio aplicație sau joc din Google Play nu-i pune probleme și este perfect atât pentru partea de multimedia cât și pentru jocuri, chiar și cele cu grafică complexă. Rulează Android 6.0.1 Marshmallow cu Emotion UI 4.1 și cu siguranță va face pasul la un moment dat spre Android 7.0 Nougat, cel mai probabil în prima parte a lui 2017. Nu sunt prea multe de spus pentru software-ul de pe Huawei Nova Plus, interfața grafică Emotion UI este cunoscută – toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start, o mulțime de elemente ce merg a fi customizate: magazin de teme, dispunerea controalelor touch buttons, două moduri de vizualizare etc.

Apreciez faptul că răspunde prompt comenzilor, nu livrează niciun pic de lag / întârzieri în meniu. Asta și pentru că Emotion UI este un software light, conceput să utilizeze resurse reduse. Din cei 3 GB RAM, 1.5 GB sunt disponibili în cea mai mare parte din timp. Păcat că nu aduc în Europa și versiunea de China cu 4 GB RAM.

Aplicații preinstalate pe Huawei Nova Plus:

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Google Plus, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play, Magazin Play, Chrome;

Alte aplicații: HiCare – suport service prin aplicație dedicată, Teme – magazin de teme ce schimbă interfața grafică în mod amplu, Oglindă, Busolă, Fișiere, Note, Ceas, Meteo, Calculator, Radio FM, Lanternă, Backup, Descărcări, NFC, Mesagerie, Galerie, Muzică, Videoclipuri, Calendar, E-mail, Manager telefon – eliberare a fișierelor temporare, a aplicațiilor ce consumă din memoria RAM etc.

Mai sunt câteva joculețe și aplicații ce merg a fi dezinstalate de către utilizator:

Android 6.0.1 Marshmallow pe Huawei Nova Plus:

Performanță

screenshots-huawei-nova-plus-41

A trecut și prin testele de benchmark, iar scorurile obținute sunt notate corespunzător în tabel.

teste-benchmark-huawei-nova-plus

Teste de benchmark rulate pe Huawei Nova Plus;

Conectivitate

huawei-nova-plus-13

Avem LTE Cat7 cu 4G și viteze de până la 300 Mbps în download și 150 Mbps în upload, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.1, hotspot și Wi-Fi direct, A-GPS și GLONASS, NFC și radio FM.

În ce privește acoperirea spectrului pentru modelul Huawei MLA-L11:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz.

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8(900), 20(800), 38(2600).

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, iar la bază se află portul USB type-C, iar în lateral stânga se află slotul combo ( dual-sim sau single sim + microSD).

Am instalat SpeedTest și am atins viteze de 50 Mbps la download și upload. S-ar putea să fi fost un moment neprielnic când am făcut testul, mă așteptam la viteze mai mari, dar este și o limitare dată de faptul că smartphone-ul nu are Wi-Fi ac, doar Wi-Fi în standardele b/g/n. Nu este nici măcar dual-band, ci single band pe 2.4 GHz. Aici ar fi putut să-și facă temele mai bine.

În apelurile de voce se aude clar, puternic și nu am avut probleme în ce privește calitatea semnalului pe internetul prin 4G sau Wi-Fi. Apropo, cititorul de amprentă funcționează impecabil, rapid și rată ridicată de recunoaștere a amprentelor.

Cameră foto și video

huawei-nova-plus-14

16 Megapixeli cu OIS, un alt element de atracție în alegerea acestui dispozitiv și pe bună dreptate. Livrează autofocus rapid, fotografii de bună calitate, fără aberații cromatice, decent și când lumina este slabă. Îl recomand celor interesați de fotografii reușite, tocmai bune de urcat pe Facebook, Instagram etc.

Interfața camerei foto și video de pe Huawei Nova Plus;

Fotografii făcute cu Huawei Nova Plus, fotografiile le găsiți aici la dimensiunea inițială – link valabil pentru 7 zile. 

Autonomie

huawei-nova-plus-22

Integrează un acumulator de 3340 mAh, avem un display IPS de 5.5 inch cu rezoluție FHD și un procesor Qualcomm ce folosește nuclee pe ARM Cortex-A53, eficiență crescută a consumului de energie. Fără probleme rezistă 1 – 1.25 zile la utilizare intensivă.

În testul de autonomie al Gadget.ro (luminozitate la 100%, redarea playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi) a obținut 7 ore și 20 de minute.

No review box found! Insert a valid box ID.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.