Huawei: Nu am oferit niciodată datele utilizatorilor către guvernul chinez

20/02/2019

Huawei este o companie chineză cunoscută pentru dezvoltarea de rețele de telecomunicații + echipamentul aferent, dar și pentru rezultatele spectaculoase obținute pe piața de telefoane mobile (în 2014 nu era în TOP 10, iar acum se luptă pentru poziția de lider cu Samsung).

În SUA au fost diverse probleme, iar echipamentele Huawei pentru 5G se văd interzise prin Europa de Vest, SUA etc. Fondatorul Huawei se numește Ren Zhengfei și a dat un interviu către CBS News preluat și de către Android Authority. Bineînțeles că au fost întrebări legate de datele persoanale ale clienților și un eventual share către guvernul chinez.

Răspunsurile au venit cumva standard:

  1. În ultimii 30 de ani de activitate nu am oferit datele clienților către guvernul chinez și în următoarea perioadă de 30 de ani vom proceda la fel;
  2. Legat de faptul că ar fi portițe în sistem pe care guvernul chinez le-ar putea folosi: A spus că nu este posibil și dacă ar fi fost cu putință este sigur că America cu tehnologia sa avansată le-ar fi descoperit.

Ren Zgengfei a fost angajat de către armata chineză și în urmă cu peste 30 de ani a pus bazele Huawei. Mai multe detalii găsiți aici.

Aș spune că Huawei pică la mijloc între interesele comerciale din spatele a două super-puteri: SUA și China. SUA are interesul:

  1. Să împingă Qualcomm ca și producător de chipseturi;
  2. Să blocheze avansul Chinei în domeniul 5G;
  3. Să blocheze avansul Huawei pe piața de telefoane mobile etc;
  4. Să pună în discuție credibilitatea Chinei prin atacarea companiei cu cele mai bune rezultate.

Din ce a spus fondatorul Huawei, aș spune că punctul 2 este cât se poate de veridic. SUA presupun că are cele mai avansate tehnologii, iar descoperirea de eventuale backdoors în tehnologiile Huawei i-ar fi ajutat enorm.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.