Huawei P10 Plus – review

17/04/2017

Am avut ocazia pentru câteva zile să testez și vârful gamei P de la Huawei – P10 Plus. Sunt câteva elemente diferite între P10 și P10 Plus, nu sunt multe, dar diferențele sunt mari față de ceea ce găsim între GALAXY S8 și S8 Plus spre exemplu. În sensul în care la Samsung diferă diagonala, dimensiunile și capacitatea bateriei.

Care sunt diferențele între Huawei P10 și Huawei P10 Plus?

Există și o variantă de Huawei P10 Plus cu 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare, dar eu am testat modelul cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – indicativul VKY-L29 vs VKY-L09. Nu am idee dacă versiunea mai slabă ca hardware va sosi în țara noastră, pe canal oficial. Mă rog, aici avem o discuție adiacentă. În magazinele online românești l-am găsit doar cu specificațiile mai bune.

Huawei P10 Plus are o misiune grea, să concureze cu flagship-urile Samsung și Apple, trebuie să ofere o experiență de utilizare superioară sau cel puțin la un nivel similar. Pare o misiune imposibilă, dar haideți să vedem cât de bine s-a pregătit compania chineză în cazul de față.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, agrafa pentru slotul ce primește cartela nanoSIM și cardurile microSD de până la 256 GB, căștile in-ear albe cu designul specific ce amintește de ceea ce aduce Apple alături de iPhone-urile sale, cablu USB Type-C – USB, încărcător pe 5V / 2A sau 4.5V / 5A sai 5V – 4.5A.

A sosit la test în versiunea de culoare denumită Mystic Silver – mai pe românește, argintie. În cadrul evenimentului ce a precedat MWC Barcelona 2017 l-am văzut în toate versiunile, cea mai dubioasă mi s-a părut Ceramic White – alb lucios pe spate. Pe albastru îl considera a fi cel mai plăcut, Huawei P10 a sosit în această variantă.

Nu sunt prea multe de comentat, un telefon cu design clasic, colțuri ușor rotunjite, elegant și fabricat cu maximă atenție la detalii. Avem o carcasă unibody ce impresionează prin gradul de soliditate și rezistență oferit către utilizator. Întradevăr, nu poți spune că te atrage vizual printr-un raport display / corp în genul lui S8 sau S8 Plus, nici printr-un panel curbat. Totuși, P10 Plus punctează bine la partea practică.

Ecranul are o folie de protecție montată din fabrică și te scutește de o achiziție suplimentară. Mă rog, nu ar fi cine știe ce, dar fiecare detaliu contează. Cititorul de amprentă aterizează sub display-ul de 5.5 inch și mai multe informații sosesc la capitolul conectivitate. Tasta power are o textură și culoare mai specială, cumva simți cu degetul că atingi power și nu tasta mare a volumului.

Camera duală de 12 + 20 Megapixeli nu se profilează dincolo de linia generală. Zona camerei este îmbrăcată într-un plastic alb acoperit cu sticlă, antena arc band-ul este evident în partea spate, la bază. Logo-ul Huawei nu se află în partea frontală, stilizat fără a fi intruziv pe spate.

Concluzia la capitolul design: simplitate, eleganță, atenție maximă la detalii și finisare din categoria premium. Da, nu te face să zici wow, dar nici nu stai cu grija unui display curbat ce oricând poate fi spart, grip-ul este decent și cei mai temerari îl pot folosi fără husă de protecție. Aluminiul de pe spate nu mi s-a părut că s-ar zgâria ușor, în peste două săptămâni de utilizare nu a strâns nicio zgârietură, cât de mică. Mă rog, la șocuri mai puternice sunt sigur că ar veni și primele urme. Nu atrage atenția asupra sa, dar la partea practică aș spune că P10 Plus se descurcă onorabil.

Interesant este că P10 Plus este rezistent la contactul cu picăturile de apă – splash resistant, nu are protecție de tip waterproof, nu se descurcă în imersie totală. Ceea ce aduce P10 Plus oferă și Apple pe iPhone 7 Plus ( 7 Plus are certificare IP67 și este waterproof). Totuși, dacă ar vrea să aducă rezistență la apă, ar trebui să facă treaba până la capăt și nu doar pe jumătate.

Ecran și sunet

IPS-Neo de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, 540 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5 și folie de protecție adusă din fabrică, raportul display / corp este de 71.6%. Culorile sunt naturale, luminozitatea mare și unghi larg de vizualizare, filtru pentru lumina albastră și posibilitatea de a regla ecranul după preferințele utilizatorului prin diferite moduri presetate, dar și prin reglaje pe care clientul le face după cum dorește.

P9 Plus folosea un panel AMOLED și cred că ar fi fost de bun augur dacă P10 Plus mergea pe un astfel de display, dar cum Samsung oferă aceste ecrane. Au avut un cuvânt greu de spus în realizarea unei noi înțelegerii, Mate 9 Pro are un display curbat AMOLED de 5.5 inch, cumva colaborarea a fost păstrată pe anumite modele.

Care este diferența între un display IPS-Neo și un IPS normal?

Ecranele IPS-Neo sunt fabricate de către JDI – Japan Display Inc. Avem o evoluție a panelului IPS în sensul în care negrul este mai intens, mai natural, în sensul în a ceea ce găsim pe AMOLED-urile Samsung.

A fost îmbunătățirea orientarea cristalelor lichide din panelul IPS astfel încât să fie eliminate situațiile în care lumina albă afecta intensitatea negrului, mai ales la privirea display-ului dintr-o poziție laterală. Detalii aveți în screenshot-ul luat de pe site-ul JDI.

În ecran sunt încorporate controalele de tip touch buttons, iar anumite funcții pot fi preluate de cititorul de amprentă de sub display.

Sunetul este livrat de două difuzoare, unul la bază și altul încorporat în zona de deasupra ecranului. Interesant, al doilea difuzor se activează doar cu telefonul în modul landscape ( jocuri, conținut multimedia, YouTube etc). Este capabil să redea conținut la 24-bit / 192kHz. Se aude puternic și clar, suficient de mult bass, jos pălăria pentru modul în care și-au făcut temele aici. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta.

Căștile albe de tip in-ear pe jack de 3.5 mm nu poartă logo-ul AKG, dar se descurcă neașteptat de bine. Doar un audiofil hard-core are nevoie de ceva superior.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Compania chineză a pus ce are mai bun în momentul actual: Kirin 960 de tip octa-core cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.9 GHz, 6 GB memorie RAM, 128 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD, pentru cei ce doresc să extindă stocarea preinstalată, Mali-G71 MP8 la 900 MHz și cu 8 nuclee dedicate în poziția de accelerator grafic.

Informații oferite de CPU-Z pentru Huawei P10 Plus;

Avem un procesor dezvoltat pe structură big.LITTLE, 64-bit, compatibilitate cu API-ul Vulkan dezvoltat de către Google pentru Android, litografiere pe 16nm FinFET (fabricat de către TSMC). Încorporează și un co-procesor ce adună date de la senzori integrați – i6, iar stocarea este de tip UFS 2.1. Controller-ul de memorie este de tip LPDDR4-1800, iar procesoul Huawei este capabil să decodeze conținut 4K la 2160p cu 60 fps vs Samsung Exynos 8895 ce știe să decodeze 4K la 2160p cu 120 fps.

Strict ca hardware, am putea spune că Kirin 960 se află puțin în spatele duetului format de către Exynos 8895 și Qualcomm Snapdragon 835, dar în trei ani de zile am putea spune că Huawei a evoluat mult. S-ar putea ca viitorul Kirin să reducă distanța față de competiția din liga premium sau cine știe să șteargă orice barieră.

Pentru utilizator contează mai puțin performanțele brute, atenția se concentrează pe interfață și optimizarea efectuată de către producător. Rulează Android 7.0 Nougat cu Emotion UI 5.1, software gândit să fie cât mai user friendly, cât mai ușor de customizat și cu multiple opțiuni în acest sens.

Aduce magazin de teme cu o paletă largă de opțiuni, posibilitatea de a avea toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start sau de a activa un sertar cu aplicații. Apropo de teme, da – unele dintre cele preinstalate le consider ușor dubioase, dar cu un launcher dedicat și pack-urile de icon-uri din Google Play, îl cosmetizezi după cum dorești. Știu că Huawei și-a propus să eficientizeze interfața astfel încât să nu-și piardă prospețimea în timp, să nu simți că după 6 – 7 luni începe a funcționa mai greu. Sunt multe elemente pe care le-au luat în calcul spre a oferi un Emotion UI cât mai complet.

Nu cred că are rost să mai menționez, dar nu are nicio problemă cu orice joc sau aplicație. Nu-l simți a fi pus la lucru în mod real, iar această afirmație se păstrează pentru 1.5 – 2 ani de acum încolo. Sunt sigur că Huawei va aduce Android 8 pe P10 Plus, fără grijă din acest punct de vedere. Mă rog, cred că mai toate flagship-urile lansate în 2017 vor primi Android 8 la un moment dat, diferența fiind dată de timpul de așteptare până la update-ul propriu-zis.

Aplicații preinstalate pe Huawei P10 Plus;

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Google Play Music, Google Play Filme, Duo, Google Foto, Magazin Play, Foi de calcul, Prezentări, Google Plus, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play;

Alte aplicații – Manager telefon, Teme, Muzică, Videoclipuri, HiGame, Sănătate, Calendar, Note, HiCare – suport aftersale, Instrumente ( Fișiere, Ceas, Meteo, Calculator, Înregistrare sunet, Lanternă, Oglindă, Telecomandă inteligentă ce se bazează pe portul infraroșu, Busolă, Copie de rezervă, Descărcări, Set unelte SIM);

Aplicații ce pot fi dezinstalate: Booking.com, Todoist, Instagram, Facebook, TripAdvisor.

Concluzia: Bloatware la minim.

Interfața Emotion UI 5.1 pe Huawei P10 Plus;

Performanță

A trecut prin furcile caudine ale testelor de benchmark și pot spune că s-a descurcat onorabil. Mai jos îl aveți comparat cu Samsung GALAXY S8 Plus. Observați că rezultatele sunt împărțite, în unele teste – victoria lui S8 Plus este clară, în altele sunt cumva în apropiere, iar în alte teste, P10 Plus iese chiar și în fața lui S8 Plus.

Teste de benchmark rulate pe Huawei P10 Plus;

Conectivitate

Huawei P10 Plus sosește în variante: single sim sau dual-sim cu slot combo. În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 9(1800), 12(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 26(850), 28(700), 29(700), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500) – VKY-L29.

Alte elemente de conectivitate: 4G cu viteze de până la 600 Mbps în download, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO, NFC, port infraroșu. Cititorul de amprentă se află sub display-ul de 5.5 inch și îl consider a fi veni cel mai rapid și prompt din ce există acum în piață, peste S7-le personal, S8-ul este trădat de poziționarea ciudată. Nu am găsit niciun alt cititor de amprentă care să recunoască amprenta de fiecare dată și foarte, foarte rapid. Este suficient să testați pe Huawei P10 și P10 Plus ca să-mi dați dreptate.

În partea superioară se află portul infraroșu, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de difuzorul principal, portul USB type-C și jack-ul de 3.5 mm, iar în stânga de slotul pentru nanoSIM și microSD. În apelurile de voce se aude clar și puternic, fără distrosiuni.

Cameră foto și video

Aici Huawei a reușit să aducă îmbunătățiri importante, mai ales în low-light și pe materialele video. Compar cu ceea ce aducea Huawei P9 și P9 Plus din acest punct de vedere. Ecartul față de GALAXY S8 Plus aș spune că este din ce în ce mai mic, iar în anumite situații, P10 Plus se bate de la egal la egal sau chiar superior.

Interfața camerei foto și video de pe Huawei P10 Plus;

Un prim element pe care-l apreciez la Huawei față de concurență este dat de interfața camerei foto și video. Printr-un swipe de la stânga spre dreapta ai modurile de fotografie, iar prin swipe de la dreapta spre stânga ai setările propriu-zis.

Imaginile ies bine, fără a fi postprocesate în mod excesiv ( doar dacă este apăsat butonul P – Portrait, te alegi cu imagini de un vivid dus la extrem). În rest, imagini naturale, fără reflecții ciudate, blur plăcut, versatilitate dată de camera monocromă de 20 Megapixeli. Se descurcă bine și în low-light, iar în materialele video aș spune că excelent. Păcat că formatul H.265 nu este recunoscut de YouTube, pentru clipurile 4K.

Clip 4K făcut cu Huawei P10 Plus;

Fotografii făcute cu Huawei P10 Plus;

Autonomie

Huawei P10 Plus aduce baterie de 3750 mAh, iar încărcătorul din pachet știe fast charging. Lipsește încărcarea wireless și asta pentru că avem carcasă metalică. Personal, sunt fan al încărcării wireless și mi-aș dori să văd această tehnologie adoptată de cât mai multe companii din piața de telefoane mobile.

Cu luminozitatea reglată la 70 – 80%, Huawei P10 Plus atinge o zi de autonomie într-un regim de utilizare mediu spre intensiv ( apeluri, browsing, social media, fotografii, jocuri). În testul Gadget.ro a obținut 7 ore și 20 de minute ( luminozitate la maxim, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi în 5 GHz).

Preț

Huawei P10 Plus – 3399 lei la eMAG.

Mda, prețul. Știu că are 6 GB RAM și 128 GB stocare, când alte telefoane concurente aduc 32 sau 64 GB stocare ( LG G6, Samsung GALAXY S8 Plus etc). Totuși, la început de drum îl consider a fi pus ceva cam sus. Pe la 2900 – 3000 lei aș spune că am discuta puțin diferit.

Huawei P10 la 2600 lei aș spune că l-au poziționat mai bine. Mă rog, display QHD pe 5.5 inch, 6 GB RAM, 128 GB stocare. Sunt elemente care-l fac pe Huawei P10 Plus să fie mai scump cu aprox. 800 de lei.

Concluzii

Huawei P10 Plus este unul dintre cele mai complete telefoane mobile cu display convențional. Nu-i lipsește mai nimic și punctează bine în toate capitolele-cheie. Este flagship-ul de care Huawei avea nevoie în lupta cu jucători A-list de la Samsung, Sony, LG, HTC etc.

Totuși, prețul și designul îl trag puțin în jos. La 3400 lei trebuie să impresioneze, iar P10 Plus se descurcă onorabil. Pentru cei ce apreciază partea practică, s-ar putea să fie alegerea corectă, iar cei ce doresc să iasă în evidență prin design, se orientează spre Mate 9 Pro & concurență.

Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

  • design ce mizează pe simplitate și eleganță, calitate ridicată a materialelor și atenție maximă la detalii;
  • display ce impresionează prin culorile plăcute și unghiul larg de vizualizare;
  • sunet puternic și clar, difuzoare stereo, căști de foarte bună calitate în pachetul de retail;
  • hardware puternic și interfață optimizată, user friendly;
  • conectivitate ridicată, cititor de amprentă prompt și ușor de folosit, port infraroșu ce-l transformă în telecomandă ad-hoc;
  • rezultate notabile la nivel de cameră foto și video;

CONTRA

  • preț;
  • un pic prea monoton ca formă.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.