Am testat în ultima perioadă și două telefoane mobile Android de tip mid-range de la Huawei: P9 Lite 2017 și P10 Lite. Încep cu P9 Lite 2017 aka Honor 8 Lite aka P8 Lite 2017. Nu cred că numele dispozitivului contează așa tare, mai degrabă ce specificații aduce și mai ales experiența de utilizare raportată la prețul de listă.
Seria Lite de la Huawei are un rol major într-o piață emergentă precum cea locală. Huawei P8 Lite a reușit să fie vândut în peste 100.000 de unități, în România. Nu am detalii legate de P9 Lite, dar aș face pariu că s-a bucurat de atenția clienților autohtoni. De aici și importanța lui P9 Lite 2017 în a fi o alternativă fezabilă în rândul smartphone-urilor de 1000 – 1100 lei.
Haideți să trecem direct la subiect, să-i descoperim specificațiile, designul și alte elemente ce-l individualizează. Spun din start că a fost o supriză plăcută, în multe puncte cheie.
Material video:
Specificații
Design
Nu l-am primit în pachetul de retail, dar bănuiesc că primește fix aceleași accesorii precum fratele său ceva mai scump – P10 Lite ( încărcător, cablu microUSB – USB, agrafă pentru slotul combo, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm). Repet, am testat sample-ul ca atare, în varianta de culoare neagră.
Pe anumite piețe este denumit Honor 8 Lite și pe bună dreptate, amintește direct de Huawei Honor 8, doar că în loc de cameră duală avem o cameră principală clasică, dacă-mi permiteți expresia. Este atât de bine fabricat că sunt înclinat să spun că nu este nicio diferență în ce privește calitatea materialelor și atenția la detalii față de vârfurile de gamă ale companiei chineze. Arată foarte bine, corp compact, grip bun. Avem sticlă pe spatele său, nu adună amprentele și mi s-a părut a fi destul de rezistentă. La partea de grip contribuie șasiul metalic vizibil în lateral. Nu simți că ar aluneca la o manevrare mai neatentă, dar aici ajută mult și faptul că avem un smartphone cu display de 5.2 inch, compact pentru standardele din 2017.
Baza dispozitivului este ceva cam mare, de aici și raportul display / corp de doar 69.5%. În acest spațiu a fost adus și logo-ul Huawei. Camera de 12 Megapixeli nu iese absolut deloc în evidență, adusă în colțul din stânga sus, iar cititorul de amprentă într-o poziție specifică smartphone-urilor Huawei din 2016. Au fost destule persoane ce au criticat cititorul de amprentă de la P10 de sub display vs cel anterior pus pe spate. Una peste alta, uite că la P9 Lite 2017 l-au păstrat pe spate, necesită un timp de acomodare redus.
Huawei P9 Lite 2017 este unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile din categoria mid-range. Îl văd perfect pentru orice categorie de utilizatori și spun fără nicio teamă că poate sta altăuri de telefoane de 2000 – 2500 lei, fără absolut nicio problemă. Ce-l definește pe P9 Lite 2017 la design: eleganță, tinerețe, dispozitiv compact și fabricat să impresioneze plăcut de la prima atingere.
Ecran și sunet
IPS de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 424 ppi și raport display / corp de 69.5%. Nu am găsit detalii concrete legate de sticla de protecție, doar că avem Corning Gorilla Glass de tip 2.5D. S-ar putea să fie Gorilla Glass 3. Nu are folie de protecție montată din fabrică și cred că nu s-a făcut rabat de la un tratament olefobic, nu adună amprentele în ritm alert.
Avem un panel IPS, luminozitate bună, unghi destul de larg de vizualizare, culori plăcute, moduri presetate în meniul Setări pentru a regla temperatura de culoare, filtru pentru lumina albastră. Față de P10 Lite mi s-a părut a fi un ecran ceva mai șters, culori nu sunt la fel de intense și nici luminozitatea nu se situează la același nivel. Totuși, P9 Lite 2017 nu este rău deloc la acest capitol. L-aș cataloga drept bun. Și sub acțiunea razelor de soare ajungi a avea lizibilitate decentă a elementelor afișate pe display.
Difuzorul se află la bază și se aude destul de puternic, clar și cu suficient de mult bass pentru categoria de preț din care face parte. Cert este că nu prea ai cum să pierzi un apel pe P9 Lite 2017 setat la maxim. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar cu căștile JBL in-ear momentum pentru Android = pereche de top, bass mult, acoperire a întregului spectru, parcă mi-aș fi dorit un pic de treble în plus. Oricum, setat frumos și aici.
Hardware, sistem de operare și aplicații
A obținut puncte bune la design, display și sunet, oare cum să fie și la capitolul hardware. În afară de o mică scăpare a Huawei, destul de bine și aici. La ce mă refer când spun scăpare, 16 GB stocare, repet – 16 GB stocare în 2017 din care în mod real sunt vreo 10 – 11 GB. Da, are slot combo (poți să alegi între două cartele sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB). Totuși, mi-aș fi dorit la un smartphone de 1000 lei să văd 32 GB stocare. Păcat, că nu și-au făcut temele corect până la capăt.
Informații oferite de CPU-Z pentru Huawei P9 Lite 2017;
În rest, și aici punctează bine spre foarte bine. Avem un procesor HiSilicon Kirin 655 de tip octa-core, pe structură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A53 la 2.1 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz, Mali-T830MP2 în poziția de accelerator grafic, 3 GB memorie RAM. Exact, aia 32 GB ar fi întregit peisajul.
Rulează Android 7.0 Nougat cu Emotion UI 5.0 și ca interfață nu-l simți a fi cu nimic mai prejos față de Huawei P10. Da, lipsește viteza lui P10 în multitasking, îl simți puțin de tot când descarci în fundal și mai faci alte activități că trage tare să țină pasul. Huawei demonstrează încă o dată că știe să-și scaleze interfața, să ruleze cu adevărat rapid indiferent că vorbim de un dispozitiv din gama premium sau unul de tip mid-range. Avem simplitate + customizare în detaliu, organizare user friendly ce nu necesită cine știe ce timp de acomodare.
Rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, fără absolut nicio problemă. Nu se supraîncălzește la utilizare îndelungată, nu intră în thermal throttling. Nu sunt multe aplicații preinstalate, iar unele adăugat pe lângă Android-ul nativ pot fi dezinstalate de către utilizator.
În Emotion UI 5.0 poți alege între a avea toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start sau în a le grupa într-un sertar cu aplicații. Este un engine de teme ce permite o multitudine de variante, pe gustul fiecăruia. Se mai adaugă un asistent ce ajută la închiderea aplicațiilor din fundal, la optimizarea proceselor și ștergerea fișierelor din cache.
Aplicații preinstalate pe Huawei P9 Lite 2017;
Aplicații Google – Play Store, Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Play Movies & TV, Duo, Photos, Docs. Sheets, Slides, Google Plus, Play Books, Play Newsstand, Play Games;
Jocuri ce pot fi dezinstalate – Asphalt Nitro, Spider-Man: Ultimate Power, Top Games, Kingdoms;
Alte aplicații: Fișiere, Ceas, Vreme, Calculator, Recorder, FM Radio, Lanternă, Oglindă, Compas, Backup, Downloads, SIM Toolkit;
Alte aplicații ce pot fi dezinstalate: Twitter, Instagram, TripAdvisor.
Android 7.0 Nougat pe P9 Lite 2017;
Performanță
Este un smartphone mid-range, iar rezultatele obținute îl grupează la granița dintre low-cost și mid-range.
Teste de benchmark rulate pe P9 Lite 2017;
Conectivitate
Nu pot să spun că entuziasmează la acest capitol, dar nici rău nu stă. Avem 4G cu viteze de până la 150 Mbps, deși P10 Lite cu aproape același ansamblu hardware aduce viteze de până la 300 Mbps în 4G, lipsește Wi-Fi ac-ul, deși la P10 Lite îl avem integrat. Bănuiesc că P10 Lite trebuie să-și merite diferența de preț față de P9 Lite 2017.
P9 Lite 2017 știe Wi-Fi pe standardele b/g/n, pe 2.4 GHz, bluetoth 4.2, A-GPS și GLONASS, NFC. Cititorul de amprentă se află în spatele smartphone-ului, necesită un timp de acomodare minim. Este cu adevărat prompt în preluarea și recunoașterea amprentelor.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul microUSB și difuzorul smartphone-ului, iar în lateral stânga de slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD). În apelurile de voce se aude destul de bine, iar în ce privește semnalul pe 4G și 3G nu am avut probleme. Nu este cel mai sprinten pe Wi-Fi, dar sunt limitări date de lipsa Wi-Fi ac și de spectru pe 5 GHz inexistent.
Până la urmă este un smartphone mid-range din categoria inferioară și trebuie judecat ca atare. Se descurcă ok la acest capitol, fără a impresiona.
Camera foto și video
Îl recomand pentru ce știe la nivel de cameră foto, fotografii neașteptat de bune și chiar comparabile cu ceea ce aducea Huawei P9 în 2016. Își realizează autofocusul în mod rapid, culori plăcute, postprocesare decentă în ce privește efectul de bokeh, autofocus destul de ok și în clipurile video.
Sunt limitări în ce privește fotografiile în low-light, limitări găsite și la telefoane de 2 – 3 ori mai scumpe. Una peste alta, Huawei l-a făcut pe P9 Lite 2017 un veritabil camera phone în categoria de preț de până în 1000 – 1100 lei.
Interfața camerei foto și video de pe Huawei P9 Lite;
Nu cred că are rost să mai scriu că apreciez interfața camerei foto și video de pe Emotion UI, simplitate și ușurință în a accesa funcțiile dorite.
Clip făcut cu Huawei P9 Lite 2017;
Fotografii făcute cu Huawei P9 Lite 2017;
Autonomie
Bateria de 3000 mAh își face treaba și în funcție de scenariile de utilizare oferă autonomie satisfăcătoare. La utilizare medie spre intensivă se duce spre o zi întreagă, de dimineațăa până seara, cu luminozitatea lăsată setată în modul automat. Uneori s-ar putea chiar să ajungi seara pe la 25 – 30% din capacitatea acumulatorului.
În testul Gadget.ro a obținut 7 ore și 25 de minute, valoare decentă. Pentru un acumulator de 3000 mAh în contextul unei rezoluții FHD și a unui display luminos = destul de bine ( testul Gadget.ro – luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiunea Wi-Fi).
Nu am avut încărcătorul din pachet ca să fac testul încărcării de la 0 – 100%.
Preț
Huawei P9 Lite 2017 – 1099 lei la eMAG.
Concluzii
Huawei P9 Lite 2017 este dovada că poți primi un pachet aproape complet fără a fi nevoit în a plăti de la 1500 lei în sus. Are multe puncte PRO clare: design, cameră foto și video, autonomie, software. Singurul mare minus este dat de spațiul de stocare preinstalat.
Îl recomand celor interesați de un smartphone de la un brand A-list, un telefon mobil cu garanție și suport aftersale făcut în mod corect.
PRO
- design plăcut, elegant, fără rabat din vreun punct de vedere. Merge a fi comparat direct cu telefoanele de peste 1800 – 2000 lei;
- interfață bine organizată, fără bloatware, ușor de parcurs;
- suficient de multă putere de procesare pentru orice aplicație sau joc din Google Play;
- sunet puternic și clar;
- rezultate foarte bune în domeniul foto;
- autonomie bună.
CONTRA
- doar 16 GB spațiu de stocare la un smartphone cu preț de 1099 lei;
- lipsă dual-band și Wi-Fi ac.