Hardware

IBM a investit peste 3 miliarde de dolari în dezvoltarea primului microprocesor echipat cu tranzistori de 7nm. 

Spre comparație, Samsung folosește un procesor pe 14nm în GALAXY S6 și S6 Edge, Qualcomm mizează pe 20nm în linia de top a Snapdragon. Samsung și Intel pe de altă parte lucrează independent la tehnologia de litografiere pe 10nm.

Gigantul sud-coreean a investit altături de IBM și în dezvoltarea tehnologiei pe 7nm. Observați că și-au băgat coada peste tot, de data aceasta în sens pozitiv.

De ce este această cursă în a obține un tranzistor de dimensiuni cât mai mici?

Alăturare a cât mai mulți tranzistori într-un spațiu cât mai mic = miniaturizare = obținerea de microprocesoare și mai compacte, dar și mai puternice.

Care este cea mai mare încercare pentru tehnologiile de miniaturizare?

Alăturare a cât mai mulți tranzistori într-un spațiu cât mai mic duce la supraîncălzire și de aici probleme legate de stabilitate și răcire.

IBM declară că noul microprocesor ar putea furniza cu până la 50% mai multă putere de procesare, dar până când vom vedea un CPU pe 7nm în piață va mai trece o bună perioadă de timp, ani de zile de R&D.

7 nm = de 14.000 ori mai subțire decât firul de păr.

Sursa: Mashable.com

Categorii: hardware
Tag-uri: IBMsamsung
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.