Little Sun este o organizație ce și-a propus să îmbunătățească accesul la energia solară pentru comunitățile ce nu au acces la energia solară.

Fondatorii Little Sun sunt Olafur Eliasson – artist cunoscut la nivel mondial și Frederik Ottesen – inginer.

Colecția SAMMANLÄNKAD reprezintă rodul colaborării dintre IKEA și Little Sun a fost concepută pentru a oferi o experiență de utilizare a energii solare în contextul vieții de acasă.

Lampă LED din colecția SAMMANLÄNKAD

Cele două lămpi LED au panouri solare și baterii reîncărcabile. Lampa portabilă are o curea galbenă ce îi permite a fi agățată la fereastră sau de un rucsac. Lampa de masă poate fi încărcată și de la priză prin porturile USB-A sau USB Type-C. Dacă bateria este încărcată complet, lampa se transformă în acumulator extern pentru smartphone sau alte gadgeturi.

Sursa de lumină are forma unei sfere. Cadrul metalic susține sursa de lumină și este reglabil. Sursa de lumină poate fi îndepărtată spre a utilizată drept lanternă ad-hoc.

Lampa LED poate fi utilizată separat de suport

Cele două produse debutează din aprilie 2023 în mai multe piețe pe care IKEA activează.

Declarații oficiale:

Pentru a putea face trecerea, în următorul deceniu, către o lume care utilizează energie regenerabilă, trebuie să recunoaștem în număr cât mai mare oportunitatea pe care ne-o oferă energia solară. Lumina soarelui este invizibilă în aparență, dar energia solară ne permite să facem vizibil ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber.”, susține Olafur Eliasson, artist și co-fondator al Little Sun. „Colaborarea cu IKEA sprijină misiunea noastră de a crește conștientizarea în ceea ce privește accesul la energie și ne amintește că avem potențialul de a contribui împreună la modelarea lumii în care trăim.”, adaugă el.

Prin această colaborare, am dorit să pornim discuția despre utilizarea energiei solare și să creștem accesul la energia solară pentru cât mai mulți oameni. Astfel, suntem de părere că un design bine gândit poate aduce conștientizare și crea o diferență.”, susține James Futcher, Creative Leader în cadrul IKEA Suedia.

Designul, frumusețea și simplitatea fac aceste produse speciale, oferind oamenilor accesul la energia solară care ne alimentează viitorul.”, susține Felix Hallwachs, Director General al Little Sun. „Este doar un prim mic pas pe care îl putem face în această direcție. Însă, suntem entuziasmați să vedem câtă energie solară putem răspândi în lume.”, continuă acesta.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.