Hardware

Am fost foarte surprins să văd că foarte multe blog-uri şi site-uri internaţionale au prezentat astăzi foarte vag lansarea iMac-ului cu display 5K. Foarte multe informaţii despre iPad Air 2 şi iPad Mini 3, dar noul iMac abia dacă a fost amintit pe unele dintre ele. Până la urmă ce este aşa deosebit la acest iMac, „un amărât de display 5K” ce nu merită atenţia noastră.

Personal văd noul iMac un produc cu adevărat wow, un gadget incredibil care are în acest moment poate cel mai bun display din lume. Display-ul 5K afişează peste 14.7 milioane de pixeli (rezoluţie de 5120 x 2880 pixeli) pe un ecran de 27 inci, adică de 5 ori mai mulţi pixeli decât un display FullHD şi cu 67% mai mulţi pixeli decât un ecran 4K.

Chiar dacă acest display are o rezoluţie incredibilă, Apple afirmă că acesta consumă cu 30% mai puţină energie decât generaţia anterioară, la o calitate a imaginii mult superioară. Ecranul Oxide TFT foloseşte un controller patentat de Apple care asigură timpi de răspuns mult mai mici.

Acest display fenomenal nu ar fi putut funcţiona la capacitate maximă dacă în spate nu dispunea de un hardware puternic. Modelul de bază al noului iMac dispune de un procesor quad-core Intel i5 tactat la 3.5 GHz, 8 GB memorie RAM, 1 TB memorie internă fusion drive şi placă video Radeon R9 M295X. Preţul acestui model pleacă de la 2.499 dolari varianta prezentată mai sus şi poate depăşi 4.000 dolari pentru variantele mai puternice.

Personal sunt uimit de cum arată acest display la prima vedere (cred că şi mai impresionat voi fi când voi vedea unul) şi consider că reprezintă un semn că Apple nu a uitat încă să inoveze.

Răzvan spunea în urmă cu puţin timp că Apple a devenit pe rând zeu, demi-zeu, muritor şi mai nou „cel mai mare, cool si trendy stalker al pieței IT”. În acest moment Apple dispune poate de cel mai bun ecosistem din lume, de cea mai completă şi echilibrată gamă de produse IT şi mai nou de cel mai bun display din lume. Sunt de acord că Apple nu mai este ce a fost pe vremea lui Steve Jobs, dar totuşi nu cred că este doar un stalker al pieţei IT. Îl consider mai mult un muritor cu pretenţii.

Sursa: apple.com