Cât de importante sunt rezultatele testelor de benchmark în alegerea unui smartphone?

03/01/2014

Am avut o discuție pe această temă în urmă cu câteva săptămâni și mi-a rămas în minte. Tudor Bădică alias Monstru de la Lab501 susținea că testele de benchmark joacă un rol important și ar fi unul dintre motivele pentru care companii în genul Samsung au avut succes. Asta ar fi rezumatul a ce am discutat, în linii mari.

Cred că sunt prea puține persoane care se uită la un smartphone de top peste testele de benchmark și rezultatele adiacente. Nu înțeleg nici nebunia Samsung de a avea rezultate de top. Au primit și ceva penalități pe această temă din partea FutureMark / 3DMark îl găsiți din 2013 și în Google Play. Rezultatele înregistrate de către Samsung GALAXY Note 3 și alte telefoane Samsung au fost delistate pentru că ar fi trișat. Există metode prin care un producător poate face ca un smartphone din portofoliul său să scoată un rezultat bun fără ca puterea respectivă de procesare să existe în mod real.

Sunt alte elemente pe care cred că un viitor client le ia în seamă și sunt cu mult superioare în importanță față de rezultatele din testele de benchmark.

1. Designul

Aici nu înțeleg de ce HTC One nu se clasează în top 3 al celor mai vândute telefoane pe anul trecut. Este considerat a fi cel mai frumos smartphone din 2013, dar fără priză la public.

2. Sistemul de operare + interfața pusă peste Android

Inexistența lagului în interfață, puține features aduse de către producător sau după caz, o mulțime de funcții. Samsung a mizat pe multe elemente software introduse by default pe când HTC a preferat să mizeze pe câteva puncte pe care le-a considerat centrale și nu a încărcat modelele sale cu bloatware.

3. Autonomia 

Nu există utilizator de smartphone care să nu-și dorească 2 – 3 zile de autonomie în condiții de utilizare moderate. Poate în 2014 se va atinge acest deziderat prin telefoanele cu baterii de peste 4000 mAh.

4. Camera foto și video

Sunt multe persoane care pun preț pe camera foto și capacitățile video. Nu degeaba s-a ajuns ca piața camerelor foto compacte să scadă cu 40% în 2013. Smartphone-ul este la îndemână și nu vrei să ai parte de lag sau o fotografie mediocră în anumite situații pe care vrei să ți le amintești în timp.

5. Prețul 

Mai ales într-o piață emergentă precum țara noastră. Totuși, la peste 2000 de lei și achiziție fără semnarea unui contract la un operator telecom aș spune că prețul nu mai este un element important. La suma respectivă vrei performanță și aplici criterii mult mai dure de analiză.

Testele de benchmark sunt irelevante pentru că un telefon sau o tabletă pot atinge anumite valori, destul de bune. Pe de altă parte acele rezultate nu se găsesc în experiența de utilizare uzuală (browsing, navigarea prin interfață, aplicații, jocuri etc). Ai un lag de mare frumusețea, iar rezultatul în Quadrant sau AnTuTu este superior unor produse care funcționează ireproșabil.

Singurul producător de telefoane Android care a reușit să vândă milioane de unități din modelele sale de top a fost Samsung. Aș zice că au ajuns atât de sus pe baza marketingului agresiv cu buget estimat la peste 10 miliarde dolari pe 2013, dar pe de altă parte recunosc că Samsung GALAXY S4 și GALAXY Note 3 au livrat o experiență completă. La GALAXY S4 mă așteptam la mai mult, dar GALAXY Note 3 reprezintă chintesența experienței acumulată de compania sud-coreeană pe sistemul de operare powered by Google.

Totuși, ați lua în calcul și testele de benchmark în achiziția unui telefon de top sau ați auzit pe cineva care a făcut alegerea în funcție de acest element?

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.