Diverse

Se pare că deşeurile electrice şi electronice de mici dimensiuni (DEEE) dau mari bătăi de cap în lupta cu reducerea poluării la nivel global.

Aceste mici aparate (prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat, uscătoare de păr, cântare, ceasuri, epilatoare electrice etc.) au în general cicluri de viață scurte, dar și puține opțiuni de reparare. Multe dintre ele ajung astfel la gunoi odată ce sunt înlocuite cu altele noi, afectând atât mediul, cât și sănătatea oamenilor.

În 2019, omenirea a aruncat la gunoi un total de 17.4 milioane tone de aparate electrice şi electronice de mici dimensiuni, iar dintre acestea doar 17.4% au fost colectate corespunzător şi reciclate. Ceea ce înseamnă că aurul, argintul, cuprul, platina și alte materiale recuperabile cu valoare mare au fost în mare parte aruncate sau arse și mai puțin colectate pentru tratament și refolosire.

Din păcate estimările specialiştilor sunt şi mai alarmante. Se estimează că până în 2030 vom arunca anual la nivel global peste 74 milioane tone de aparate electrice şi electronice de mici dimensiuni.

Acestea device-uri sunt deosebit de periculoase deoarece conțin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar și substanțe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conțin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace chiar şi incendii la contactul cu apa.

Ce sfaturi primim de la specialişti ?

Să colectăm, să reciclăm responsabil, este cel mai simplu. În România există Asociaţia Respo DEEE ce vă putea ajuta în procesul de colectare sau puteţi căuta centre locale, hypermarketuri cu programe de colectare responsabilă sau puteţi discuta chiar cu societatea de salubritate din zona voastră.