Diverse

Conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în ultima perioadă s-au înmulţit accidentele rutiere cauzate de pietoni, doar în perioada 1 ianuarie 2019 – 15 septembrie 2020 având loc 1711 accidente generate de traversarea neregulamentară a drumurilor publice.

Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, în cele 1711 accidente menţionate anterior înregistrându-se 457 decese şi 1272 răniri grave sau foarte grave.

În acest context, MAI a publicat un proiect de lege care îşi doreşte să reglementeze interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public. În acest moment există o astfel de interdicţie în cazul şoferilor, acestora fiindu-le interzis să efectueze activități de natură a le distrage atenția de la conducere, precum și de a folosi telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice.

Şi în cazul pietonilor se pare că telelefoanele sunt principalul factor de distragere a atenţiei. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Momentan vorbim de un proiect de lege pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1.391/2006. Dacă acest proiect va fi aprobat, după publicarea acestuia în Monitorul Oficial, pietonii ce vor traversa un drum public uitându-se în telefon şi nu numai vor putea fi amendaţi de poliţişti.

Sursa: digi24.ro

Categorii: diverse

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.