Televizoare

Sfârşitul lunii trecute ne-a adus o premieră în România şi anume prima televiziune 4K din ţara noastră: Digi 4K. Pentru început aceasta va transmite meciuri de fotbal, transmisiuni din motorsport şi documentare, urmând ca pe parcurs să îşi diversifice oferta de programe.

Dacă noi ne mândrim cu televiziune 4K, în weekendul proaspăt încheiat japonezii au avut parte de o premieră şi mai interesantă: prima transmisiune a unui post de televiziune în format 8K. Acesta se numeşte BS8K şi aparţine companiei NHK.

Postul va transmite câte 12 ore în fiecare zi, iar în program sunt prinse ştiri, documentare, evenimente sportive şi chiar filme (primul dintre ele a fost 2001: A Space Odyssey). NHK îşi doreşte să acumuleze cât mai multă experienţă în perioada imediat următoare, deoarece marea sa provocare va fi reprezentată de transmisiunea live a Jocurilor Olimpice de vară Tokyo 2020 în format 8K.

Cele mai ieftine televizoare 8K existente pe piaţa japoneză costă aproximativ 15.000 dolari, sumă la care se mai adaugă şi 2200 dolari pentru pachetul de accesorii ce permit rularea televiziunii 8K pe ecranul televizorului. Pachetul conţine un receiver ce se conectează la televizor prin patru cabluri HDMI pentru imagine şi încă un cablu pentru sunet.

Momentan televizoarele 8K nu au foarte mare succes, însă când preţurile se vor mai aşeza, altfel vor sta lucrurile.

Sursa: bbc.com