Hardware

2021 a fost anul în care foarte multe sectoare de activitate au fost afectate de criza globală de cipuri. Mediatic, cea mai bulversată a fost industria auto, producătorii având grave probleme de aprovizionare (majoritatea dintre aceştia au închis temporar activitatea preţ de câteva zile). Spre final de an au apărut probleme şi în segmentul smartphone-urilor, Apple livrând mult sub aşteptări, iar Samsung & co din lumea Android anulând anumite lansări de noi produse.

Şi totuşi, într-un an de criză, companiile producătoare de cipuri au obţinut cele mai bune venituri din istorie – 538.5 miliarde de dolari. Dacă ar fi să ne raportăm la 2020 avem o creştere de aproximativ 25%.

Lucrurile nu se opresc aici. Analiştii estimează că producătorii globali de cipuri o vor duce din ce în ce mai bine. Cererea va creşte în continuare şi dacă pentru 2022 ne aşteptăm la venituri de peste 586 miliarde de dolari, pentru 2025 sunt aşteptate venituri de peste 692 miliarde de dolari, iar pentru 2030 specialiştii estimează că va fi depăşit trilionul de dolari (1000 de miliarde de dolari).

 „A fost nevoie de 50 de ani pentru ca industria cipurilor să valoreze jumătate de trilion de dolari, însă, în doar 10 ani aceasta va trece de 1 trilion.”, a declarat Tom Caulfield, CEO-ul GlobalFoundries, unul dintre cei mai mari producători de semiconductori.

Companiile din domeniu au investit masiv în capacitatea de producţie în 2021, undeva la 146 de miliarde de dolari (pentru a înţelege dimensiunea, această sumă este de două ori mai mare decât s-a investit cumulat în ultimii cinci ani).

Sursa: wsj.com