gAuto

În toamna anului trecut aflam de existenţa unui proiect de lege ce prevedea interzicerea circulaţiei pe drumurile publice din România pentru toate maşinile cu volan pe dreapta, inclusiv a celor înmatriculate deja.

Acel proiect nu a fost băgat într-un sertar şi uitat acolo, ci a fost trecut mai departe. Se pare că Senatul şi-a dat deja acordul, ultimul pas înainte de adoptare fiind avizul favorabil al Camerei Deputaţilor (desigur şi promulgarea de Preşedinte). Surse politice susţin că proiectul este susţinut de partidele politice, astfel că votul din Camera Deputaţilor va fi unul formal.

După adoptarea acestui proiect de lege vor fi interzise toate maşinile cu volan pe partea dreaptă, cu excepţia autovehiculelor de interes istoric şi autovehiculelor speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală).

Şoferii care folosesc maşini cu volan pe dreapta vor putea să le folosească în continuare doar dacă le vor schimba volanul pe stânga.

Această modificare legislativă ar fi necesară deoarece maşinile cu volan pe dreapta provoacă peste 10% din totalul accidentelor anuale, procent foarte ridicat ţinând cont de numărul redus al acestor autovehicule. Din nefericire accidentele în care sunt implicate aceste maşini sunt în general din cele mai grave, deoarece “coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor”.

Sursa: profit.ro

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.