Încărcarea wireless începe a fi integrată pe mai toate smartphone-urile din categoria premium, până și Apple de la iPhone 8 pot spune că s-a dat pe brazdă și respectă acest trend.

ADATA este o companie cunoscută pentru accesoriile sale, pentru bateriile externe etc și era cumva logic să intre și în piața pad-urilor de încărcare wireless.

Modelul ADATA CWO100 alimentează la 1OW. În domeniul încărcătoarelor pentru telefonul mobil, indiferent că vorbim de mașină, pe fir sau wireless recomand accesorii de bună calitate. Nu ai de ce să faci rabat pentru câțiva zeci de lei în a alege un produs mediocru care să afecteze acumulatorul din smartphone. ADATA este printre brandurile de încredere din acest punct de vedere.

Specificații

  • dimensiuni de 100 x 100 x 7.5 mm grosime, 148 gr;
  • compatibilitate cu orice smartphone ce suportă încărcare pe standard Qi (Samsung GALAXY Note9, Huawei Mate 20 Pro, iPhone Xs Max, Xiaomi Mi Mix 3 etc);
  • alimentare la 5V / 2A și 9V /1.67A pe microUSB;
  • output la 10W max;
  • variante de culoare pe negru și alb.

Design

Avem un pătrat cu latura de 100 mm și o grosime de doar 7.5 mm, sticlă în partea frontală și aliaj cu zinc ce înconjoară pad-ul. Aș spune că plusează la capitolul eleganță, un LED ce pulsează albastru, roșu sau roșu intermitent se află pe una din laturile sale. Te informează de statusul încărcării wireless.

Am uitat să precizez că în pachet dați de pad-ul wireless, cablu microUSB – USB și manualul de utilizare.

Legat de LED-ul de notificare:

Albastru ce pulsează – încărcarea funcționează fără probleme;

Lumină roșie statică – probleme la încărcare;

Lumină roșie ce pulsează – obiect străin în apropiere.

Sunt câteva comentarii de făcut legat de design. Faptul că avem o suprafață alunecoasă în partea superioară + sticlă pe smartphone-urile ce acceptă încărcare wireless nu-i o pereche tocmai bună. În sensul în care, încărcătorul wireless trebuie poziționat pe o suprafață perfect plană, trebuie puțină grijă ca telefonul să nu alunece încetul cu încetul. Aș fi preferat o suprafață mată cu un grip bun, plus un suport care să țină smartphone-ul în loc. Designul de la Samsung EP-N5100 mi se pare mai reușit.

La 7.5 mm și cu dimensiunile de 100 x 100 mm, ADATA este un încărcător wireless compact. Trebuie să recunos că impresionează în mod plăcut prin designul său, iar imaginile ce însoțesc articolul ar trebui să fie elocvente din acest punct de vedere. Este bine să vedem că sunt branduri ce pun preț și pe design în această zonă, nu strict pe performanțe. Materialele și finisarea lui ADATA CW0100 îl scot în evidență.

Performanțe

Teoretic, telefonul poate fi așezat  pe orice direcție, câtă vreme mijlocul său cade peste partea centrală a încărcătorului. Am remarcat la Samsung GALAXY Note9 și Huawei Mate 20 Pro că dacă sunt poziționate după cum se vede în imagine, funcționează fără probleme. La Note9 dacă se află deasupra cablului de alimentare, îmi spunea după câteva secunde că încărcarea s-a oprit. Pe cutie se spune că funcționează fără probleme și dacă telefonul este așezat în diagonală.

ADATA CW0100 are protecție la supraîncălzire, supraalimentare, scurtcircuit și este capabil să întrerupă alimentarea dacă un obiect străin se află pe suprafața de încărcare.

Se încarcă la 5V / 2A și la 9V / 1.67A, de aici și concluzia mea că este cumva optimizat pentru Samsung (de la GALAXY S7 și până la Note9). Și la încărcătorul Samsung aveam fix aceleași valori + 10W la ieșire. Totuși, trebuie precizat că funcționează fără absolut nicio problemă cu orice alt smartphone ce se încarcă pe standard Qi.

L-am testat cu GALAXY Note9 – alimentare wireless la maxim 10W și Huawei Mate 20 Pro ce teoretic se alimentează și la 15W, dar aici este cumva limitat de performanțele ADATA CW0100.

Samsung GALAXY Note9 – de la 15% spune că ar fi nevoie de 2h și 26 minute spre a realiza încărcarea completă a bateriei de 4000 mAh. În realitate a avut nevoie de 1 oră și 18 minute ca să-l aducă de la 15 la 46%, de 2 ore și 11 minute să afișeze 67%. Prognoza efectuată de către Note9 nu se susține. Se încarcă de la 0 – 100% în jurul a 250 minute – 4h și 10 minute. Performanțele mai slabe sunt din cauza faptului că nu are un cooler dedicat integrat și preîntâmpină supraîncălzirea prin încărcarea la o valoare mai mică.

Huawei Mate 20 Pro are un acumulator de 4200 mAh. În 43 minute l-a adus de la 62% spre 81%. Îl încarcă de la 0 – 100% în 226 minute – 3 ore și 46 minute.

Preț

Încărcător wireless ADATA CW0100 Qi de 10W – nu l-am găsit în magazinele online autohtone. Pe Amazon USA costă în jur de 13.99 dolari. Mă aștept și la noi să fie sub pragul a 100 de lei. Revin cu link spre un shop când îl găsesc listat pe undeva.

Concluzii

Nu-l depunctez că are microUSB. Încărcătorul wireless este de cele mai multe ori fix, nu-l iei cu tine. Mi-aș fi dorit să fie ceva mai scump, iar în pachet să fie prins și un încărcător dedicat. Altfel trebuie să cumperi unul sau să-l folosești pe cel al telefonului și trebuie să faci joncțiunea între cablul pe USB type-C și cel pe microUSB de la pad.

Ar fi fost excelent dacă ADATA i-ar fi adăugat un cooler, performanțele de încărcare ar fi fost mai bune. Mă rog, ADATA a pus preț pe design & dimensiunile compacte, iar CW0100 arată bine pe un birou.

PRO

  • design elegant și dimensiuni compacte, doar 7.5 mm grosime, aliaj din zinc pe lateral;
  • suport pentru încărcare wireless pe standard Qi până la 10W;
  • preț atractiv;

CONTRA

  • viteza de încărcare mi-aș fi dorit să fie măcar o idee mai sprintenă, penalizat de faptul că nu are un cooler integrat.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.