Am mai zis eu cu câteva ocazii că pe Gadget.ro testăm tot felul de dispozitive și că îmi este greu uneori să-mi imaginez ce produse vor mai ajunge pe la mine… Deși știam de ceva vreme că există și device-uri precum cel despre care vom vorbi mai departe, nu prea mă așteptam să am parte de unul pentru review. WeLock sunt specializați pe astfel de dispozitive, sunt destul de multe modele, iar în materialul de față îl analizăm pe WeLock Touch41.
Specificații încuietoare inteligentă cu amprentă WeLock Touch41
Date tehnice Încuietoare inteligentă | WeLock Touch41 |
---|---|
Metode deblocare | Amprentă (până la 100, cu 3 Admin + 97 User), prin card RFID (3 incluse în pachet, maxim 20 acceptate) sau prin aplicație (prin Bluetooth) |
Ecran | OLED monocrom |
Grosime ușă | Între 50 și 100 mm |
Dimensiuni butuc | 70 x 33 x 17 mm (Lungime x înălțime x lățime) |
Dimensiuni mâner interior / exterior | 38 x 48 / 46 x 56 mm (diametru x lungime) |
Alimentare | 3 x baterie AAA 1.5V |
Greutate | 428 grame |
Pachet, design și construcție
Am primit unitatea de review în cutia de retail, direct de la producător. Înăuntru am găsit întreg ansamblul propriu-zis, 3 carduri RFID, o cutie din plastic transparent în care erau o mică șurubelniță stea, un cheiță imbus, o agrafă pentru apăsarea butonului Reset, trei șuruburi și două micuțe capace din silicon, ce se pot introduce deasupra șuruburilor cu cap imbus. Tot în cutie mai sunt și pliante cu instrucțiuni în diferite limbi, nu și în română:
Cardurile RFID sunt micuțe și vin cu un șnur elastic atașat:
Ca design aș vrea să spun în primul rând că întreg dispozitivul este ceva mai mic decât mă așteptam să fie atunci când am aruncat prima dată un ochi pe site-ul oficial, când am ales modelul pe care voiam să-l primesc pentru test. În realitate, WeLock Touch41 păstrează dimensiuni compacte și nici foarte greu nu este.
Încuietoarea se montează cu mânerul pe care este display-ul, senzorul de amprentă și butonul Power la exterior, respectiv cu mânerul strict din inox la interior. Poate fi utilizat și pentru uși exterioare, fiind certificat pentru rezistența la lichide conform standardului IP68, dar chiar și așa este recomandat să fie montat doar pe uși ce au deasupra o acoperire, deci nu pe unele pe care ploaia ajunge liber. Pentru a fi siguri că protecția la apă este adecvată, capacul din cauciuc în spatele căruia sunt portul microUSB și butonul Reset trebuie să fie închis corespunzător.
Pentru funcționare este nevoie de 3 baterii tip AAA, care se montează ușor după ce deșurubezi șurubul din spatele capacului de cauciuc, cel de sub portul microUSB.
Montajul pe ușă se face extrem de simplu. În primul rând trebuie să scoți butucul vechi. Apoi, desfaci mânerul interior, cel realizat strict din inox, și introduci butucul în locul corespunzător. Cuiul ce descuie / încuie ușa trebuie să acționeze normal mecanismul de încuiere / descuiere, apoi poți fixa tot ansamblul prin șurubul de la butucul vechi, întrucât nu primești altul alături de WeLock Touch41. Asta mi se pare ciudat, dar la mine a mers perfect șurubul vechi.
Trebuie menționat că acel cui ce acționează mecanismul de încuiere / descuiere al „broaștei” este excentric, adică nu este în centrul butucului. El este mai aproape de mânerul interior. Din fericire, există reglaj amplu pentru grosimea ușii, care la versiunea normală de WeLock Touch41, precum cea de aici, poate avea între 50 și 100 mm.
Încuietoarea inteligentă WeLock Touch41 este foarte zdravănă și bine realizată, nu aș spune că am găsit ceva în neregulă la partea de construcție. Materialele din care este confecționată sunt reprezentate de puțin plastic și oțel inoxidabil pentru mânerul exterior, doar inox pentru cel interior, respectiv aliaj din zinc pentru mecanismul ce intră în ușă.
Utilizare
După ce ai montat încuietoare corespunzător pe ușă, poți începe să o setezi. Poți înregistra amprentele de Admin și pe cele de User, precum și cardurile RFID direct din dispozitiv, nu ai nevoie neapărat de aplicația WeLock de Android sau iOS. Chiar dacă poate părea complicat să faci totul dintr-un singur buton, de fapt totul se realizează în doar câteva minute. Pe scurt, apeși continuu timp de 5 secunde butonul Power și ai acces apoi la meniul de setări. Din apăsări succesive ajungi în celelalte meniuri și faci imediat configurările dorite. Am pus mai jos o captură de ecran din manualul de utilizare în engleză, ca să vă faceți o idee:
Setarea amprentelor se face imediat, cu câte 3 confirmări pentru fiecare deget. Prima dată setezi amprentele de Admin, care îți vor da șansa apoi să accesezi meniul de setări doar dacă ai una dintre aceste amprente. Apoi, mergi mai departe cu până la 97 de amprente de User și până la 20 de înrolări de carduri RFID. Așa cum am precizat în capitolul anterior sunt 3 carduri RFID în pachetul de retail.
Apoi, poți instala aplicația WeLock din magazinele Google Play Store sau Apple AppStore și poți înregistra încuietoarea în acea aplicație. De aici poți face anumite ajustări, dar nu poți înregistra amprente ori carduri RFID, ci doar le poți șterge pe cele gata înregistrate direct din dispozitiv.
Ce mai poți adăuga din aplicație este un telefon care să descuie ușa. Astfel, fără amprentă ori card RFID, poți debloca încuietoarea WeLock Touch41 din aplicație, însă numai dacă ești suficient de aproape de aceasta, conexiunea dintre smartphone și încuietoare fiind făcută prin Bluetooth. Dacă vrei să poți descuia de la distanță mai mare cred că ai nevoie de un gateway la care se conectează încuietoarea, gateway care va fi conectat apoi la internet și la smartphone, prin cont de utilizator. Nu am primit și gateway, așa că ce am menționat aici reprezintă strict presupunere.
În fine, iată cum arată interfața aplicației WeLock de Android alături de WeLock Touch41:
Mi-a plăcut că în aplicație, după ce te-ai conectat prin Bluetooth la WeLock Touch41 ți se descarcă de fiecare dată o listă cu fiecare acționare. Adică, vezi un log cu ora și amprenta (numărul ei, de fiecare dată când adaugi o amprentă acesteia i se alocă un număr, consecutiv), cadrul RFID sau userul de aplicație care a descuiat / încuiat. Este tare că ai parte de așa ceva.
Pe de altă parte, aplicația are o interfață extrem de rudimentară, pare concepută pe vremea Windows 98… Nici nu este cea mai intuitivă, parcă anumite setări sunt efectiv aruncate la nimereală pe acolo. Te obișnuiești cu ea, dar mie nu mi-a plăcut mai deloc cum arată.
Modul de încuiere / descuiere este următorul. Mânerul interior acționează mereu, nu este nevoie de amprentă, card RFID sau telefon pentru ca WeLock Touch41 să deblocheze mecanismul. Acel mâner se poate învârti tot timpul, încuie / descuie fără a fi nevoie de deblocare mecanism. Doar cel de afară poate acționa mecanismul de încuiere / descuiere strict după ce ai folosit amprenta, cardul RFID sau telefonul. Ca la o ușă de interior, unde afară ai nevoie de cheie, dar înăuntru este un mâner fix pe butuc.
Atunci când pui amprenta, cardul RFID sau folosești telefonul deja înregistrate, mânerul de afară se cuplează la cuiul de blocare / deblocare. Ai circa 5 secunde să încui / descui ușa. Durata poate fi setată din dispozitiv, de la 5 și până la 14 secunde. Apoi, în mod automat, mânerul exterior se decuplează de la mecanismul de încuiere / descuiere și se învârte în gol. Pentru a încuia / descuia, este nevoie să folosești din nou amprentă, card RFID sau smartphone.
Nu poți pune direct amprenta sau cardul RFID, ci trebuie mai întâi să apeși scurt pe butonul Power. Din aplicație, poți atinge butonul virtual fără ca cel de pe ușă să fie apăsat inițial.
Recunoașterea amprentelor se face foarte exact, foarte, foarte rar a fost nevoie să repet acțiunea. Mai mult, răspunsul este aproape instant, mai puțin de o secundă durează până ce amprenta este recunoscută.
Sincer, totul este pe cât se poate de simplu, atât ca montaj, cât și ca setări și utilizare. Dacă parcurgi inițial ghidul de instrucțiuni chiar nu văd ce probleme ai putea să întâmpini.
Autonomia oferită de cele 3 baterii AAA se pare că ar fi de circa 8.000 încuieri / descuieri. Inițial nu aveam încredere că ar putea rezista atât, dar apoi, după ce am înțeles că mecanismul ce cuplează mânerul la cuiul de blocare / deblocare este foarte simplu și nu necesită un consum mare de energie, tind să cred că nu va fi nevoie să schimbi bateriile mai des de 6 luni, cu circa 10 încuieri / descuieri pe zi.
Preț
Încuietoare inteligentă cu amprentă WeLock Touch41 – 189 de EUR cu taxe incluse și livrare gratuită din depozit european, pe WeLock.com. Pentru cititorii Gadget.ro este valabil un cod de reducere – CNHD53, care aduce prețul la 136 EUR. (prețul este valabil la data publicării recenziei, iar codul de discount este valabil pentru o perioadă limitată).
WeLock Touch41 este un dispozitiv ce m-a convins. Este foarte bine construit și face bine tot ceea ce promite, cu toate că aplicația nu pare cea mai bine pusă la punct. Totodată, fără vreo reducere, prețul mi se pare prea ridicat pentru ceea ce face acest dispozitiv. Adică nu este ceva extrem de complicat încât să merite peste 100 EUR…
Încuietoarea inteligentă cu amprentă WeLock Touch41 a fost testată timp de mai bine de o lună și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.