Arhiva

Toate site-urile de specialitate din întreaga lume consideră (şi pe bună dreptate) că Intel a pierdut startul pe piaţa dispozitivelor mobile inteligente. Deşi anul trecut au intrat timid pe piaţă cu procesorul single-core Intel Medfield, aceste se pare că este un eşec. Smartphone-urile cu acest procesor nu au fluenţa celor cu procesoare Snapdragon, Mediatek etc. şi din această cauză nu sunt prea multe pe piaţă. Am scris şi noi un review în urmă cu câteva săptămâni pentru smartphone-ul ZTE Grand X IN cu procesor Intel, iar rezultatele au fost mult sub aşteptări.

Revenind la subiectul acestui articol, Intel a lansat în cadrul MWC Barcelona 2013 noile categorii de procesoare dual-core Clovertrail+. Acestea promit o îmbunătăţire semnificativă de performanţă vis-à-vis de cele single-core lansate anul trecut, însă rămâne să vedem cum se vor comporta în raport cu procesoarele concurenţei. Cei de la Intel au anunţat că vor fi 3 tipuri de procesoare, Intel Atom Z2580, Z2560 şi Z2520.

Intel Atom Z2580 va fi realizat pe procesul de 32 nm, va dispune de Hyper Threading şi va fi tactat la 2 GHz. Intel Z2560 şi Z2520 vor fi identice, diferenţa fiind data doar de viteza acestora: Z2560 va fi tactat la 1,6 GHz, în timp ce Z2520 va fi tactat la 1,2 GHz. Cu aceste procesoare Intel promite o performanţă de două ori mai bună decât cea obţinută cu procesoarele Medfield.

Noile procesoare Intel Dual-core vor suporta rezoluţia maxima FullHD, camera foto de 16 megapixeli + camera secundară de 2 megapixeli şi 2GB de memorie RAM. Marea îmbunătăţire realizată de către cei de la Intel vine pe partea de procesor grafic. Dacă procesoarele Medfield aveau drept procesor grafic bătrânul PowerVR SGX540, noi procesoare Clovertrail+ vor avea drept procesor grafic SGX544MP2.

La capitolul vorbe, cei de la Intel promit multe. La fel au promis şi cu vechea generaţie de procesoare şi acestea au fost şi sunt un eşec lamentabil. Noile procesoare trebuie să dovedească faptul că sunt mai bune, abia apoi urmând a fi lăudate.

gsmarena_004

Sursa: anandtech.com