Hardware

Intel avea planificată de ceva timp această intrare pe piaţa plăcilor video şi iată că am ajuns şi la momentul în care aceasta va deveni realitate. Compania americană a anunţat că în 2022 vor fi lansate oficial primele plăci grafice Intel Arc.

Prima generaţiei a seriei de plăci video se va numi Alchemist şi promite performanţe similare cu cele oferite de NVIDIA sau AMD. Plăcile vor fi disponibile atât pentru desktop-uri, cât şi pentru laptop-uri.

Intel Arc Alchemist va avea la bază microarhitectura Xe-HPG şi va suporta majoritatea tehnologiilor moderne de randare video, de la umbrirea cu rată variabilă, la ray tracing (generarea cât mai naturală a razelor de soare). În plus, Intel spune că va îmbunătăți calitatea imaginii cu ajutorul inteligenței artificiale. Aceste funcţii se vor regăsi sub denumiri precum Mesh Shading, AI Upscaling, Variable Rate Shading, Ray Tracing sau AI Super Sampling.

Dacă prima generaţie se va numi Alchemist, următoarele vor fi Battlemage, Celestial şi Druid. Observaţi că Intel va aplica o strategie care urmăreşte ordinea literelor din alfabet, exact cum făcea în urmă cu ceva ani Google cu denumirile practicate la versiunile de Android.

Recunosc că am ieşit de ceva timp din lumea aceasta a gamingului, însă bănuiesc că puţină concurenţă pentru NVIDIA şi AMD nu strică.