Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH – review

26/09/2020

Nu știu cât succes au la noi în țară mini PC-urile, dispozitive în genul celui pe care îl vom analiza mai departe. Cert este că unele dintre cele mai performante astfel de soluții vin direct de la Intel, încadrate în gama NUC – Next Unit of Computing.

Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH este din gama de mijloc, un kit ce vine fără memorie RAM sau spațiu de stocare, componente pe care le poate adăuga ulterior clientul. La noi a ajuns o unitate gata configurată, pe care o testăm ca atare mai departe.

Specificații Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH

Specificatii Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH

Design

Intel NUC Performance Kit NUC10i5FNH

Așa cum v-am spus deja, noi am primit la test un Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH cu SSD și memorie RAM gata instalate. În cutia de retail, pe lângă unitatea NUC am mai găsit și încărcătorul cu cablul său de alimentare, o placă adaptoare pentru montare, câteva șuruburi și pliante cu diferite informații.

Un Intel NUC de tipul celui de față este mult mai mic decât te-ai aștepta din poze sau după ce analizezi dimensiunile din fișa tehnică. Nici greu nu este absolut deloc, eu am cântărit unitatea ajunsă la noi, iar cântarul s-a oprit la mai puțin de 600 de grame, cu tot cu SSD pe M.2 2280 și o plăcuță de RAM instalate.

Construcția este una de foarte bună calitate, totul este solid asamblat, finisările fiind atent lucrate. Plastic este în zonele gri și pe partea superioară, cea lucioasă. Este plăcut la atingere, de bună calitate. Găsim și metal la exterior, mai exact pe laterale, reprezentat de grilele de aerisire.

Partea frontală este cea care prezintă butonul On / Off, jack-ul de 3.5 mm și două porturi USB  – unul Type-A, celălalt Type-C. Tot aici este și LED-ul de status.

Pe laterala din stânga vedem slotul de card SD, iar pe spate sunt mai multe porturi de conectivitate, plus cel de alimentare. Pe partea dreaptă nu este decât o grilă de aerisire.

Pentru a avea acces la interior este nevoie să desfaci cele 4 șuruburi din interiorul picioarelor de cauciuc. Acestea din urmă sunt suficient de moi spre a garanta o aderență ridicată a unității pe orice fel de suprafață.

Sub carcasă, totul este bine gândit, aranjat optim spre a adăuga sau schimba facil anumite elemente de memorie – plăcuțe RAM sau SSD pe M.2 2242 sau 2280. Totodată, pe capacul ce se detașează poate fi montat un SSD sau un HDD în format 2.5 inch, cu conectivitate SATA 3.

La Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH poți desface și capacul superior, cel din plastic negru lucios. Acesta se desprinde din câteva clipsuri, iar mai apoi, spre a merge mai departe cu dezasamblarea, mai poți desface încă 4 șuruburi din colțuri. Probabil pe acolo vei avea acces către procesor și cooler-ul lui.

Intel NUC Performance Kit NUC10i5FNH

Spuneam că în cutia de retail găsim și o placă de montaj din metal. Aceasta îți permite să montezi NUC-ul pe un suport VESA, mai exact să-l fixezi pe partea din spate a unui monitor cu o astfel de prindere. În acest fel putem spune că te poți alege cu un fel de AIO.

Adaptorul de alimentare este și el micuț, cu mult mai compact decât majoritatea încărcătoarelor de laptop pe care le-am testat în ultima vreme.

Alimentator Intel NUC Performance Kit NUC10i5FNH

Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH este un mici PC în adevăratul înțeles al denumirii. Este mic, ușor, extrem de solid fabricat, cu un design simplu și plăcut.

Hardware

Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH vine ca un kit ce conține placa de bază, cu toate elementele de conectivitate acolo, cu procesor cu accelerator grafic integrat și cooler pentru el, cu carcasă și sursă de alimentare externă, sub forma unui adaptor precum încărcătorul de laptop.

Nu cred că mai are rost să înșir specificațiile hardware și aici, cred că am fost suficient de explicit în tabelul de la începutul recenziei. Aici mai adaug doar capturile de ecran din CPU-Z, cu toate informațiile pe care acest program le relevă în dreptul Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH:

Performanță

Teste benchmark Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH

L-am trecut pe Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH, în configurația pe care am primit-o noi la test, prin câteva teste de benchmark, rezultatele fiind trecute în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH

În timpul tuturor testelor am monitorizat temperaturile. Micul ventilator și sistemul de răcire se pare că nu pot face minuni, iar în sarcini complexe, precum testele de benchmark ce solicită la maximum procesorul, s-au atins temperaturi ridicate.

Avem, așa cum vedeți mai sus, nu mai puțin de 98 de grade Celsius pe CPU și 75 de grade Celsius pe GPU, valori maxime. Este cam mult din punctul meu de vedere, dar până la urmă la un mini PC nu este tocmai ceva ieșit din comun, având în vedere cât de apropiate sunt componentele unele de celelalte, fără prea mare spațiu pentru o aerisire corespunzătoare. Nici micuțul ventilator ce încearcă să răcească activ procesorul nu poate face minuni, măcar nu se aude decât când ajunge la turație maximă. În rest nu deranjează mai deloc.

De reținut este că un dispozitiv precum Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH va fi ales pentru sarcini simple, precum web browsing, aplicații office, multimedia, chat și alte asemenea. Nu poți cere mai mult de la un astfel de mini PC, pentru că dacă o vei face atunci ai putea fi dezamăgit.

În sarcinile descrise mai sus, cu un sistem de operare curat, fără prea multe alte programe instalate, Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH se descurcă fără nici cea mai mică problemă. Apar mici întârzieri când încerci multitasking ceva mai agresiv, dar nici atunci, cu câteva pagini de browser deschise, plus un player audio și niște documente office în editare, nu aș spune că acest PC se simte pus la grea încercare. Doar că își mai ia uneori ceva timp până ce reacționează.

Conectivitate

Intel NUC Performance Kit NUC10i5FNH

Pe cât de mic este acest dispozitiv, pe atât de bine convinge pe partea de conectivitate. Avem suficiente porturi USB, cu trei Type-A și două Type-C, toate de mare viteză. Portul USB Type-C de pe spate este compatibil Thunderbolt 3, deci poate oferi la ieșire semnal audio-video de tip DisplayPort 1.2, precum și putere de alimentare de până la 100W. 

Pentru ieșire multimedia găsim și un port HDMI 2.0b. Card reader-ul cu suport SDXC UHS-II vine ca un bonus și este bine amplasat pe laterala din stânga. Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH integrează și port RJ-45 de tip Gigabit LAN, ceea ce este din nou de apreciat, la fel cum este și modulul Wi-Fi 6 (ax) sau cel Bluetooth 5.0. Mai mult, există și un port IR pe partea frontală, cu suport pentru anumite periferice compatibile.

Spun aici că sunetul ce iese prin jack-ul de 3.5 mm este de o calitate excelentă. Din nou, raportat la dimensiunile sale, acest mini PC impresionează prin faptul că nu face rabat la performanța componentelor. Calitatea sunetului este foarte înaltă, volumul maxim fiind și el mai mult decât suficient, indiferent de preferințe.

Preț

Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH1.930 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Intel NUC Performance Kit NUC10i5FNH

Înainte de a testa acest mini PC îmi făcusem deja impresia că este un dispozitiv prea scump raportat la ce oferă. După ce m-am jucat cu el, însă, am înțeles că Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH nu are cum să fie ieftin din cauză că totul este de cea mai bună calitate. De la carcasa robustă, excelent fabricată, la toate componentele ce fac ”echipă” bună împreună. Este adevărat că trebuie ca utilizatorul să adauge componente esențiale de memorie, dar dacă nici aici nu se face rabat la calitate, acesta se va alege la final cu un produs competent, la un preț consistent, ce-i drept.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH:

PRO

  • calitate pe toată linia – construcție, materiale, componente;
  • conectivitate extinsă, nu-i lipsește aproape nimic;
  • suportă multă memorie RAM (până la 64 GB) și mult spațiu de stocare (2 x M.2 slot + SSD/HDD 2.5 inch);
  • cu adevărat compact și ușor.

CONTRA

  • sistemul de răcire nu face față în sarcini complexe, temperaturile maxime ce se ating pe CPU și GPU sunt prea înalte;
  • preț ridicat raportat la specificații.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.