În urmă cu un an testam primul mini PC din gama Intel NUC, un dispozitiv de la care recunosc că nu aveam mari așteptări, dar care a dovedit că poate fi surprinzător.

Acum, că aveam idee ce înseamnă într-adevăr un mini desktop PC de calitate, am fost doar curios să descopăr o nouă generație Intel NUC.

Specificații Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3

Specificatii Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3

Design

În cutia de retail a modelului Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 am găsit unitatea, un capac inferior suplimentar, adaptorul de alimentare cu cablul cu ștecăr pentru prizele din Europa, câteva șuruburi și 3 pliante cu diferite informații, printre care ghid de pornire rapidă.

Capacul suplimentar pentru zona inferioară este de fapt un adaptor de montare a NUC-ului cu suport de tip VESA spre a putea fi fixat pe spatele unui monitor / televizor. În acest fel poți transforma un ecran convențional într-un pseudo-computer de tip All-In-One.

Partea la care actuala generație Intel NUC și în special modelul 11 Pro Kit NUC11TNKi3 impresionează este dată de dimensiuni și greutate. Dacă lățimea și lungimea s-au păstrat la fel ca la NUC-ul testat de mine anul trecut, pe înălțime avem o reducere de 14 milimetri. Astfel, Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 măsoară doar 37 de milimetri în grosime și este cu adevărat compact, trebuie să-l vezi în realitate spre a putea aprecia cu adevărat dimensiunile reduse.

Greutatea este și ea extrem de scăzută, cântarul afișând puțin peste jumătate de kilogram.

În plus față de toate acestea, construcția și materialele folosite, precum și finisările de detaliu, sunt toate la un nivel calitativ demn de un produs premium.

La interior, după ce desfaci capacul inferior, observi că fiecare milimetru cub a fost folosit judicios, nu există spațiu gol inutil. Cu toate acestea, montarea plăcuțelor RAM sau a SSD-urilor de tip M.2 cu dimensiuni 22×80 sau 22×42 mm este joacă de copil.

Nu ai cum să nu apreciezi modul în care arată, se simte și cum a fost gândit la interior Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3.

Hardware

Kit-ul Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 vine ca un desktop PC fără memorie RAM sau spațiu de stocare instalate. Avem deci practic o carcasă, cu sursă, placă de bază și procesor ce integrează și soluția GPU la care mai trebuie ca utilizatorul să adauge RAM, în două sloturi ce pot primi până la 64 GB, și unul sau două SSD-uri de tip M.2 2280 și M.2 2242.

Unitatea primită de noi a venit alături de o plăcuță de memorie RAM de 8 GB și un SSD pe M.2 2280 de 500 GB de la Crucial.

Galerie cu capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre unitatea Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 primită de noi:

Nu cred că mai are rost să adaug în acest capitol detalii despre componentele hardware. Sunt destule informații în tabelul cu specificații de la începutul review-ului și mai puteți descoperi câteva din screenshot-urile de mai sus.

Performanță

Teste benchmark Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3

Am rulat câteva teste de benchmark cu Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3, iar rezultatele le-am grupat mai jos, în tabel:

Teste benchmark Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3

Dacă analizăm scorurile din tabel, vom ajunge la concluzia că un Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 este suficient de performant pentru activități office, precum editare documente tip Word, Excel sau prezentări, pentru navigare web sau multimedia. Acceleratorul grafic integrat în procesor este ok pentru mici jocuri sau pentru redare de conținut 4K cu până la 60 fps, dar nimic mai mult.

În funcție de cantitatea de memorie RAM pe care utilizatorul o adaugă, pot spune că multitasking-ul poate fi o activitate ce nu-ți dă bătăi de cap (de la 16 GB în sus) sau se poate dovedi copleșitoare (la mai puțin de 8 GB).

Când ne referim la temperaturile maxime atinse de CPU, Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 nu dezamăgește. În timpul testelor de benchmark am monitorizat temperaturile și am observat că nu s-a trecut de 78 grade Celsius pe procesor.

Temperaturi Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3

Este adevărat că imediat ce ajunge în jurul a 65 – 68 grade Celsius sistemul reduce mult voltajul, deci puterea procesorului și astfel performața are mult de suferit.

În fine, cert este sistemul de răcire, respectiv ventilatorul, nu fac mai deloc gălăgie. Chiar și la turație maximă, cooler-ul abia scoate un zgomot abia sesizabil, nu devine niciodată deranjant.

Conectivitate

Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3

Aici, Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 a pierdut câte ceva față de modelul pe care l-am testat în urmă cu un an. Nu mai avem card reader, nici jack audio de 3.5 mm și nici port infraroșu pentru anumite periferice compatibile. Dacă peste portul infraroșu pot trece ușor, mi-ar fi plăcut să nu dispară jack-ul audio și card reader-ul, elemente încă utile, zic eu.

În schimb, în ciuda dimensiunilor foarte reduse, pe Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 sunt prezente nu mai puțin de 4 porturi USB Type-A, al căror tip le-am trecut în tabelul cu specificații de la început. Două porturi USB Type-A sunt amplasate pe partea din față, celelalte pe spate.

Cele două porturi USB Type-C sunt compatibile Thunderbolt 4, respectiv Thunderbolt 3, la pachet cu suport DisplayPort 1.4.

Avem chiar și două portui HDMI 2.0b, precum și port RJ45 de tip 2.5 Gigabit LAN.

Pe partea de conectivitate fără fir există un modul Intel Wi-Fi 6 AX201 ce oferă inclusiv conexiune Bluetooth în versiune 5.2. Wireless stăm deci foarte bine.

Preț

Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3poate fi cumpărat din rețeaua de parteneri ASBIS România, distribuitor oficial în țara noastră al kit-urilor Intel NUC. Un model similar cu cel testat costă 1.590 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Cel mai probabil Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 pare scump pentru majoritatea dintre voi și nu m-aș contrazice pe tema asta. Doar că, dacă nu testezi un asemenea mini PC, nu ai cum să emiți impresii în deplină cunoștință de cauză.

Intel NUC este mai mult decât pare la prima vedere, deși la modul propriu acest mini PC este mai ”puțin” decât te-ai aștepta :) (mă refer doar la dimensiuni acum).

În fine, nu mai lungesc această recenzie și rămân la final cele mai importante puncte pro și contra pentru Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3:

PRO

  • dimensiuni extrem de mici și greutate redusă;
  • calitate înaltă de fabricație, de la construcție, finisări și până la materiale totul este de nivel premium;
  • foarte silențios în operare;
  • suficientă putere pentru task-uri simple, uzuale;
  • multe porturi de conectivitate raportate la dimensiuni, majoritatea de ultimă generație, plus modul Wi-Fi 6 cu Bluetooth 5.2 integrat.

CONTRA

  • preț destul de ridicat raportat la ansamblul hardware integrat;
  • au dispărut elemente de conectivitate importante față de generația trecută – jack audio de 3.5 mm și card reader.