Cândva lider detaşat pe piaţa producătorilor de cipuri, Intel a pierdut teren constant în ultimii ani, tot timpul fiind cu mai mulţi paşi în spatele concurenţei (pe noua piaţă a cipurilor AI nu este nici măcar un jucător relevant).
Compania americană trece prin cea mai grea perioadă a existenţei sale, cele mai noi rapoarte financiare confirmând acest lucru. Intel a anunţat pentru al treilea trimestru din 2024 pierderi nete de 16 miliarde de dolari, cea mai mare pierdere trimestrială din istoria de 56 de ani a companiei.
Această evoluţie are o strânsă legătură cu procesul amplu de restructurare pe care Intel îl derulează în această perioadă, compania urmând a concedia undeva la 16.500 angajaţi.
Din 2021 şi până în prezent, acţiunile Intel au scăzut cu peste 60% la bursă, iar capitalizarea companiei este la zi de puţin peste 100 de miliarde de dolari (spre comparaţie, AMD se apropie de o capitalizare de 270 de miliarde de dolari, în timp ce Nvidia a depăşit luna trecută Apple şi a ajuns cea mai valoroasă companie din lume cu o capitalizare de peste 3.5 trilioane de dolari).
Situaţia Intel este atât de îngrijorătoare, încât se vorbeşte deja de vânzarea sa. Într-un articol anterior vă scriam că Qualcomm ar fi interesată să cumpere Intel, însă tranzacţia pare foarte dificilă. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, însă pentru Intel o schimbare este absolut necesară.