Memorie flash cu tehnologie 3D NAND Hardware

Micron Technology și Intel Corporation au lansat o nouă memorie flash cu tehnologie 3D NAND. Producătorii ne asigură că aceasta este cea mai avansată memorie flash din lume.

Flash este tehnologia de stocare utilizată în interiorul laptopurilor ușoare și cu dimensiuni reduse (de obicei ultrabook-uri), celor mai rapide centre de date și în aproape orice telefon mobil, tabletă sau dispozitiv mobil.

Noua memorie flash cu tehnologie 3D NAND aranjează vertical straturile de celule de stocare de date cu o precizie mare, pentru a crea dispozitive cu o capacitate de stocare de trei ori mai mare față de tehnologiile NAND actuale. Aceasta permite o mai mare stocare într-un spațiu mai mic.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei tehnologii stă în celula de memorie. Producătorii au ales să utilizeze o celulă de poartă flotantă, un design universal îmbunătățit prin ani de producție de mari volume de memorie flash cu structură planară. Aceasta este o primă utilizare a unei celule de poartă flotantă în 3D NAND.

Noua tehnologie 3D NAND aranjează vertical celulele flash în 32 de straturi care să atingă 256 Gb în matrițe de tip MultiLevel Cell (MLC) și 384 Gb în Triple-Level Cell (TLC). Aceste capacități pot permite crearea de SSD-uri cu capacitate de 3.5 TB și SSD-uri standard de 2.5 inci cu mai mult de 10 TB.

Cele mai importante caracteristici pentru noua memorie flash cu tehnologie 3D NAND de la Intel și Micron:

– capacitate mare – de trei ori capacitatea actuală a tehnologiei 3D – peste 48 GB de NAND per matriță. Astfel, trei sferturi dintr-un terabit se potrivesc într-un pachet de dimensiunea unui deget;

– cost redus per GB – prima generație a memoriei flash 3D de tip NAND este proiectată pentru a aduce reduceri de costuri față de NAND planar;

– rapiditate – mai mare lățime de bandă pentru citire/scriere, viteze I/O și de performanță de citire aleatoare;

– consum redus de energie – noile moduri de sleep permit utilizarea unui consum scăzut de energie prin tăierea puterii matrițelor NAND inactive (chiar și atunci când o alta matriță din același pachet este activ).

Noile memorii flash cu tehnologie 3D NAND vor fi disponibile spre sfârșitul acestui an (al patrulea trimestru din 2015). SSD-urile ce folosesc această tehnologie vor intra în producție de la începutul anului viitor.

memorie flash cu tehnologie 3D NAND

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.